aA
Taip jau būna, kaip kokiam seriale – atsiranda kažkokių daržovių, tai ir gaminu iš jų serijos viską, ką pamenu, kol estafetę perima kita :) Baklažanai… Šį pyragą pirmą kartą gaminau, kai ši daržovė buvo retai sutinkama mūsų kraštuose.
© kumucia.com

Pyrago kepimo subtilybių mane mokė italė, kantriai aiškindama kaip ruošti tešlą ir kaip formuoti įdarą. Anot jos, pagal įdaro dėliojimo formą galima suprasti kokios tautybės kepėjas tai gamino. Na, gal ir būtų galima nukrypti nuo mokymo, bet kad labai jau gražu. Skubantiems siūlau rinktis šaldytą bemielę tešlą, o mėgstantiems sukiotis virtuvėje ir vertinantiems naminį skonį reikia pasiruošti 1 pakelį sviesto (apie 180g), 1,5 st. miltų, 1 kiaušinį.

Sviestas turi būti labai šaltas, jį prieš naudojant netgi galima 10min. palaikyti kameroje. Miltus suberiu ant stalo, įmušu kiaušinį, ilgu peiliu, vis pasemdama iš šonų, maišau, beriu žiupsnį druskos, vėl maišau. Traukiu iš šaldytuvo (šaldiklio) sviestą, tiesiai į miltus įtarkuoju “burokine” tarka. Ir vėl imu peilį ir juo įmaišau sviestą.

Tešla neturi būti vienalytė. Truputį padrėkintom rankom suformuoju tešlos rutulį, įvynioju jį į maistinę plėvelę ir dedu pusvalandžiui į šaldytuvą. Ruošiu įdaro produktus, pjaustau:

1 didelį baklažaną arba 2 mažus – apie 0,5cm riekėmis

150 g mocarelos sūrio – plonomis riekelėmis

150 g fermentinio sūrio (gerai besilydančio, ne kietųjų tipo) – plonomis riekelėmis

150 g šalto rūkymo šoninės arba kumpio – labai plonomis juostomis ir juostas dar per pusę

Iš šaldytuvo ištrauktą tešlą iškočioju į lakštą (labai pamėgau silikoninį kilimėlį kočiojimui), ją sulankstau į voką, vėl iškočioju, vėl į voką. Ir taip 4 kartus. Taip taip, yra ką veikti ir kartais norisi atsiprašyti pirktinės šaldytos tešlos :)

Paruoštą tešlą iškočioju rutuliu, dedu ant jo kepimo formą ir “pamatuoju” kiek dar kočioti. Iš šonų turi likti apie 5-7cm. Tešlą įkloju į skardą, jei naudoju metalinę formą – įkloju ir kepimo popieriaus. Tešlą subadau šakute ir pradedu atsakingiausią ruošimo dalį. Reikia atrinkti pačią didžiausią baklažano riekę ir dėti ją į patį centrą.

Tuomet ratu, atremiant į formos bortą, tolygiai išdėlioju riekeles, 4 pačias mažiausias atidedu į šoną. Į kiekvieną tarpą tarp baklažanų riekių dedu abiejų sūriu gabaliukus ir mėsos juosteles. Mažąsias baklažano riekeles pjaunu per pusę, sustatau jas aplink vidurinį ratą ir į jį sudedu visus likusius sūrio ir smulkiau papjaustyto kumpio gabaliukus. Tešlos šonus pakeliu ir gražiai suformuoju.

Puodelyje gerai suplaku 3 kiaušinius, 2 v.š. natūralaus jogurto (galima keisti grietine).

Plakiniu aptepu tešlą, o likusį tolygiai supilu ant įdaro. Užberiu
džiovinto baziliko, džiovintų pomidorų miltelių (ar labai smulkiai pjaustytų džiovintų pomidorų).

Pyragą kišu į orkaitę, jungiu 180C ir laukiu nuostabaus aromato. Po 35-45 min. turėtų paruduoti tešlos viršus ir iškepti įdaras.

Pyragą tiekiu tiesiai iš orkaitės, su visu kepimo indu. Jokio padažo nesinori, nes pyrago įdaras yra pakankamai drėgnas.

Šaltą pjaustau riekelėmis ir tiekiu kaip užkandį.

Ne tik svečiams: fantastiškas baklažanų pyragas
© kumucia.com
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Ūkio ministras apie maisto kuponus: nežinau, iš kur atsiranda tokios idėjos (110)

Ar kainų mažinimą pagrindiniu tikslu išsikėlusi vyriausybė savęs neįvarė į kampą? „ Delfi...

Panevėžį drebina kūdikio netektis: po ligoninės išvadų – neįtikimos ir šokiruojančios detalės (30)

Kūdikio Respublikinėje Panevėžio ligoninėje spalį netekusios Ilonos iš mažo miestelio...

Į Maroką sugrįžti nenorėtų: vietiniai dedasi šventais, o išdarinėja velniai žino ką (45)

Manau, visi nors kažką girdėję apie Marakešą žino tą chrestomatinę situaciją, kai žioplam...

Moters gyvenimas priminė košmarą: kai tokie artimieji, tai ir priešų nereikia (4)

Vieni vaikystę prisimena su nostalgija, kiti – su baime. Šiurpia istorija pasidalinusią Aušrą...

Nuo likimo nepabėgęs Adomaitis: žinojome, kad bus problemų (12)

Vienas geresnių sezono rungtynių sužaidęs Vilniaus „Rytas“ atitinkamos satisfakcijos negavo...

Kinija demonstruoja savo paslaptingąjį „J-20“ (57)

Kinijos karinės oro pajėgos Žuhajuje vykusioje tarptautinėje aviacijos parodoje pademonstravo savo...

Kalėjimų sistemoje bręsta naujas skandalas (60)

Skandalas Kauno tardymo izoliatoriuje. Nukentėjusysis tvirtina, kad prieš pat teismo posėdį į...

Vilniaus naktinių klubų gražuolės turi savo taisykles: geria kavą, prašo vaikinų palydos ir maskuojasi juodai (22)

Ne paslaptis, kad naktiniai klubai – kaip atskiras pasaulis. Tai, kas juose vyksta po vidurnakčio,...

Iš emigracijos grįžusi lietuvė ir toliau renkasi mokėti mokesčius Britanijai (214)

Laisvas darbo jėgos judėjimas Europos Sąjungoje (ES) leidžia per savo karjeros metus lengvai...

Į pašto dėžutę gavo keistą lankstinuką: ar jo tikslas kiršinti visuomenę? (39)

Pirmadienį į pašto dėžutę gavau keistą lankstinuką nuo keisto instituto. Lankstinuko...