aA
Pirmieji prieskoniai Lietuvoje atsirado XIV amžiuje, o dabar ne kiekviena šeimininkė susigaudo jų įvairovėje. Šiomis dienomis skubančios šeimininkės tvirtina, kad pats patogiausias ir universaliausias prieskonis - “Vegeta”, tačiau ne visiems patinka vieno skonio žuvies, mėsos patiekalai, mišrainės, salotos ar košės.

Prieskoniai
© Corbis/Scanpix
XIV-XVI a. vartoti prieskonius buvo prestižo, o ne patiekalų ar gėrimų skonio pagerinimo reikalas.

Pirmiausiai atsivežėm pipirų

Kulinarijos istorijos žinovas šiaulietis Vilius Puronas teigia, kad yra žinių, jog jau XIV a. į Lietuvos valdovų virtuvę buvo atvežta pipirų.

Ilgainiui įvairūs prieskoniai tapo madingi didikų bei kilmingųjų virtuvėse. Labai įdomus kunigaikščio Radvilos prieskonių užsakymas 1780 metų Kalėdoms. Kunigaikštis užsakė 3 akmenis (akmuo - apie 15 kg) paprastų pipirų, pusę akmens angliškų pipirų ir imbiero, po 5 svarus imbiero riešutų, pilkojo cinamono, 2 akmenis saldžiųjų migdolų, akmenį mažųjų razinų, 30 svarų citrinų, 20 butelių citrinų sulčių, 800 svarų kavos ir kt.

Saldusis kanaris

Prieskonių atveždavo Vilniaus pirkliai (jie prieskoniais mokėjo dalį savo verslo mokesčių, naudojo dovanoms ir kyšiams). Beje, cukrus buvo taip pat laikomas prieskoniu. Saldusis cukranendrių produktas buvo vartojamas senovės Indijoje pr. Kr. Manoma, kad į Europą cukraus atsivežė Aleksandras Makedonietis. Nuo to laiko cukranendrės pradėtos auginti Sirijoje, Egipte. Europoje cukrus paplito Viduramžiais. Beje, cukrus pas mus būdavo vadinamas kanariu, nes buvo įvežamas iš Kanarų salų.

Kvepiančios vinutės

V.Purono nuomone, gvazdikėliai pas mus atkeliavo iš Rusijos. Apie tai galima spręsti iš jo pavadinimo. Mat senieji rusai, pamatę gvazdikėlį, jį iškart pavadino gvozdj, nes jis išties panašus į kalvio nukaltas vinutes (rusiškai gvozdj - vinis). Šį pavadinimą pirkliai išvežiojo po visą pasaulį, neaplenkdami ir Lietuvos.

Beje, gvazdikais vadinamos ir gėlės, kurios savo išvaizda tikrai neprimena vinių. Tai kodėl jos taip vadinasi? Žinovai sako, kad šį pavadinimą gėlės pelnė ne dėl išvaizdos, o dėl kvapo, panašaus į gvazdikėlių.

“Vegetos” konkurentė

Prieskonių parduotuvėse pirmiausiai apsvaigina kvapų jūra. Vienos pirkėjos, netyrinėdamos čia išrikiuotų stiklainių etikečių, iškart prašo “Vegetos” ir suglumsta išgirdusios pardavėjos klausimą: “Su sultiniu ar be?” Pasirodo, dar ne visos šeimininkės žino, kad yra “Vegetos”, kurioje sumaišyti prieskoniai su sauso sultinio milteliais. “Perkančios tokį mišinį gali, pavyzdžiui, sriubą išvirti be mėsos, - aiškino “Prieskonių pasaulio” konsultantė Janina Deineraitė, - tačiau yra ir kitų puikių universalių prieskonių mišinių. Pavyzdžiui, “Paella”. Tai čekiškas produktas. Nors jis yra skirtas ispaniškiems patiekalams, tačiau jos skonis yra švelnesnis nei “Vegetos” ir, mano nuomone, geresnis”.

Konsultantė įsitikinusi, kad žuvies ir mėsos patiekalams, salotoms ar, pavyzdžiui, košėms reikia naudoti skirtingus prieskonius. “Jei norite, kad mėsos patiekalas būtų sultingas, reiktų jį paskaninti “Dekora Balkan” prieskoniais, kurie sulaiko mėsos sultis. Ypač pravers šie prieskoniai mėsai, kepamai orkaitėje”, - tvirtino J.Deineraitė.

Sugrąžinantys pomidorams skonį

Nauji prieskoniai įvairioms mišrainėms ir šviežių daržovių salotoms - tai sudedamoji dadažų vadinamųjų “dresingų”, dalis.

Saldžiarūgščio skonio žuvies patiekalų mėgėjai jau gali paragauti žuvies patiekalų su kiniškais prieskoniais. Greitai populiarėja iš Graikijos atkeliavę prieskoniai “Tzatziki”. Šis mišinys itin tinka karpiui ir, kas įdomu, varškės sūriui įtrinti ir kepti orkaitėje.

“Patarčiau šeimininkėms įsigyti prieskonių silkei. Nusipirkus silkių filė ir užpylus vandens bei acto mišiniu, tereikės pridėti silkėms skirtų įspūdingo kvapo ir skonio prieskonių. Beje, yra puikių prieskonių šviežiems pomidorams ir agurkams, kurie tokiu metų laiku yra praradę tikrą skonį. Atskleisiu dar vieną paslaptį - prieskoniai, skirti jautienos kepsniams, labai tinka ir karbonadams”, - sakė konsultantė.

J.Deineraitė daugybę prieskonių yra išmėginusi pati, gamindama patiekalus, todėl verta atkreipti dėmesį į jos patarimus.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Egzotines keliones mėgstanti mokytoja Veronika atvira: gyventi tik iš atlyginimo būtų sunku (311)

Jau daugiau nei dvi savaites Švietimo ir mokslo ministerijoje ( ŠMM ) budinti mokytoja Veronika...

„Amerikietiškas“ Putino oligarchas po JAV sprendimo kraujuoja milijardais (48)

Netrukus po to, kai Michaelas Cohenas pasišalino nuo Donaldo Trumpo patvirtinto nekilnojamojo turto...

Žaidimu nusivylęs Jasikevičius: Eurolyga negailestinga, o mes kažkodėl nesiginame specialiai Krepšinis.lt iš Miuncheno (31)

Pratęsti pergalių serijos iki trijų Lietuvos čempionams Eurolygoje nepavyko. Kauno „Žalgirio“...

Savaitgalis atneš pūgą ir pusnis sniego (13)

Penktadienį Lietuva atsidurs pietiniame anticiklono pakraštyje. Negausiai pasnyguriuos nebent...

Pagal bavarišką muziką šokęs „Žalgiris“ pralaimėjo Vokietijos čempionams (428)

Kauno „Žalgiris“ (5/7) penktadienio vakarą laikė svarbų egzaminą Vokietijoje. Žalgiriečiai...

14 brangiausiai atsiėjusių klaidų per visą žmonijos istoriją (66)

Nė vienas nesame tobulas, todėl natūralu, kad kartkartėmis darome klaidų, dėl kurių vėliau...

Anglijoje nužudyta ir išniekinta 14-metė lietuvė dar spėjo atsiprašyti tėvų už susidėjimą su netinkama kompanija (126)

Vulverhamptone, Anglijoje , išžagintos, nužudytos ir išniekintos keturiolikmetės iš Lietuvos...

Teisėsaugai – smūgis: teisėjai suabejojo, ar dėl 6 žmonių žūties nuteisė kaltą asmenį (125)

Net šešias gyvybes nusinešio gaisro sostinės Žirmūnų mikrorajono daugiabutyje byla pakrypo...

Miunchene – itin gausios „Žalgirio“ gerbėjų gretos specialiai Krepšinis.lt iš Miuncheno (76)

Penktadienio vakaro Eurolygos rungtynėse Miuncheno „Audi Dome“ arenoje tikrai ryškiai bus galima...

Po visų negandų – Elle ir Žilvinas Grigaičiai švyti drauge: prasitarė apie ateities planus (114)

Penktadienio vakarą būrys pramogų pasaulio garsenybių traukė į Vilniuje trankiai paminėtą...