Rauginti moliūgai jokia naujiena pietų šalyse, idėją parsivežiau iš pernykštės kelionės po Gruziją. Man tai buvo atradimas, jie puikiai pakeitė tikrai pabodusią agurkų klasiką. Raugintus moliūgus išbandžiau visur, kur iki šiolei naudojau raugintus agurkus, ir galiu drąsiai teigti, kad man moliūgai tiko ir patiko žymiai labiau.

Rauginu 3 l stiklainiuose. Iš 5 kg moliūgo gaunasi keturi trilitriai.

Taigi moliūgą perpjaunu, nupjaunu žievę, išimu sėklas ir plaušus ir supjaustau dviejų pirštų storumo riekėmis. Stengiuosi, kad gabaliukai būtų vienodo, daugmaž degtukų dėžutės, dydžio.

Stiklainius išplaunu karštu vandeniu ir į kiekvieną dedu 3 v.š. su kaupu druskos, 1 v.š. garstyčių sėklų, 2 v.š. džiovintų krapų stiebų, 5-6 juodus pipirus, 5-6 plonai supjaustytas česnako skilteles, saują šviežių kalendros lapelių (galima keisti petražolėmis), 1 džiovintą čili pipirą (apie 3-4cm).

Užkaičiu patį didžiausią puodą, pilną vandens, palaukiu. kol užvirs, tuomet juo užpilu moliūgus, iki pat stiklainio kaklelio viršaus. Tuo pačiu verdančiu vandeniu nuplikau kriauklėje vidine puse į viršų sudėtus plastikinius dangtelius, lukteliu apie minutę ir dangteliais dengiu stiklainius. Konservus kelias dienas palaikau virtuvėje, kambario temperatūroje, kai skystis pradeda drumztis – išnešu į rūsį.

Kaip jau ne kartą esu rašiusi – rauginimui puikiai tinka pirktiniai prieskonių mišiniai konservavimui, tik moliūgams būtinai papildomai reikia šviežio česnako.