Citrinų ir rozmarino marinatas
Komponentai:
1/3 stiklinės alyvuogių aliejaus,
1 citrina (supjaustyti griežinėliais),
4 skiltelės česnako (išspausti),
1 šakelė rozmarino (nuskabyti lapelius),
1/2 šaukštelio druskos ir maltų juodųjų pipirų.
Kaip gaminti:
Sumaišykite visus komponentus, tada sudėkite į masę mėsą, vištieną ar jūros gėrybes, išmaišykite, uždenkite ir pastatykite į šaldytuvą 2 valandoms (arba visai nakčiai).
Apelsinų marinatas
Komponentai:
1/2 stiklinės smulkintos šviežios kalendros,
1/4 stiklinės šviežių apelsinų sulčių (su minkštimu),
1/4 stiklinės alyvuogių aliejaus,
1 aitrusis žalias pipiras (išimti sėklas, smulkiai supjaustyti),
1/2 šaukštelio druskos.
Viską sumaišykite, sandariai uždarykite ir įdėkite į šaldytuvą.
Imbiero ir sezamo marinatas
Komponentai:
1/4 stiklinės sojos padažo,
1 šaukštelis smulkiai tarkuotos imbiero šaknies,
1 šaukštelis sezamo aliejaus,
2 svogūnų laiškai (smulkiai supjaustyti),
1/4 šaukštelio maltų aitriųjų pipirų.
Komponentus sumaišykite. Šis marinatas tinka vištienai, kiaulienai, lašišai, grybams, saldžiosioms paprikoms ar kitoms daržovėms, kurias ketinate kepti ant grotelių.
Aštrus aptepas su pomidorų padažu
Komponentai:
1/2 stiklinės pomidorų padažo,
1 šaukštas medaus,
1 šaukštas aitriųjų paprikų padažo (arba 1/2 šaukštelio malto kajeno pipiro),
1/2 šaukštelio druskos.
Visus komponentus sumaišykite. Aptepkite padažu ant grotelių keptus mėsos, vištienos ar žuvies gabalėlius, jie bus ne tik pikantiški, bet ir blizgės.
Abrikosų padažas
Komponentai:
1/2 stiklinės abrikosų uogienės (arba sirupo),
2 šaukštai baltojo vyno acto,
1/4 šaukštelio druskos.
Visus komponentus sumaišykite, aptepkite ant grotelių keptą mėsą.
Medaus padažas
Komponentai:
1/4 stiklinės medaus,
2 šaukšteliai sojos padažo,
1/4 šaukštelio malto kajeno pipiro.
Visus komponentus sumaišykite, šiuo padažu taip pat galite aptepti keptą žuvį ir mėsą.
Prieskonių mišinys kepimui ant grotelių
1 variantas:
2 šaukšteliai kuminų (arba kalendros),
1 šaukštelis pankolio,
1/4 šaukštelio druskos,
1/2 šaukštelio juodųjų maltų pipirų.
Šių prieskonių mišiniu įtrinkite mėsą, vištieną arba žuvį, palaikykite pusvalandį, tada kepkite.
2 variantas:
3 šaukšteliai maltos paprikos,
1 šaukštelis rudojo cukraus,
1 šaukštelis džiovinto raudonėlio,
1,5 šaukštelio druskos,
1/2 šaukštelio juodųjų pipirų.
Šis prieskonių mišinys tinka vištienos sparneliams, avienai ar kiaulienai.
3 variantas:
1 šaukštelis garstyčių,
1,5 šaukštelio juodųjų pipirų,
1 šaukštelis kuminų,
2 šaukšteliai smulkinto rozmarino,
1 šaukštelis druskos,
1 šaukštelis rudojo cukraus,
1/8 kajeno pipiro miltelių.
Šiuo prieskoniu mišiniu įtrinkite krevetes, lašišą, kiaulienos gabalėlius arba vištienos sparnelius.
Naudingi patarimai
-Žuvies filė reikia marinuoti ne ilgiau, nei 15 min., antraip žuvis pasidaro nebesultinga.
-Produktus pavartykite, kad marinatas tolygiai įsigertų.
-Prieš kepimą išimkite produktus iš marinato ir sudėkite į kitą indą, taip pašalinsite nereikalinga skystį.
-Jei kepsite keptuvėje, aliejaus pilkite kuo mažiau.
-Produktus galima marinuoti bet kokiuose induose, išskyrus puodus iš aliumino ir ketaus.
-Keptus produktus aptepkite padažais tik tada, kai jie bus visiškai iškepę, antraip jų sudėtyje esantis cukrus ar medus gali pridegti.