aA
Koldūnai dažniausiai būna su mėsos įdaru, rečiau - varške, tačiau jų pasirinkimas - plačiausias. Siūlome ne tik tradicinius, bet ir kitokius išbandyti.
© Shutterstock nuotr.

Tešlos ruošimas

Lygiomis dalimis sumaišome vandenį su pienu, kad gautųsi nepilna stiklinė. Įmušame kiaušinį, pasūdome pagal skonį. 2 stiklines miltų supilame į krūvelę, padarome viduryje duobelę ir užmaišome tešlą, supildami kiaušinio ir pieno plakinį. Baigiant minkyti, įpilame nepilną šaukštą aliejaus.

Kitas variantas

Išplakame stiklinę miltų, vieną kiaušinį arba du trynius ir minkome iki kočiojamos tešlos konsistencijos, palaipsniui pilant šaltą vandenį. Dedame pusę arbatinio šaukštelio druskos ir gerai išmaišome.

Tešlą plonai iškočiojame. Stikline ar specialia formele išpjauname apskritimus, dedame įdarą ir formuojame koldūnus. Kraštus patepame plaktais baltymais arba šaltu vandeniu, kad tvirčiau suliptų.

Kartu su įdaru dedame prieskoninių žolelių, kurias rinkome vasarą - mėtų, melisos, krapų, petražolių, kalendros, serbentų lapų. Pakaks vieno arbatinio šaukštelio ir jūsų patiekalas įgaus nepakartojamą skonį.

Koldūnų visuomet gaminkite daugiau – jie puikiai tinka užšaldyti. Verdame koldūnus pasūdytame vandenyje (3 stiklinėms vandens imame 1-1,5 arbatinio šaukštelio druskos). Kai koldūnai iškyla – išgriebiame kiaurasamčiu ir sudedame į gilų indą.

Klasikinis variantas: apšlakstome ištirpintu sviestu, atskirai patiekiame grietinę, smulkintus prieskoninius žalumynus.

Sibiro koldūnai

Stambia trintuve sutarkuojame didelį svogūną. Imame po 250 g bet kokios paukštienos (gali būti ir sumedžiotas laukinis paukštis) ir kiaulienos filė; supjaustome plonais gabalėliais, dedame 100 g lašinukų.

Viską susmulkiname, pasūdome pagal skonį, beriame pipirų, gvazdikėlių ir suberiame 1-2 valgomuosius šaukštus smulkintų ledukų. Viską gerai išmaišome, paruoštą įdarą dedame į koldūnus ir išverdame.

Patiekiame giliame inde, užpilame padažu, pagamintu iš sviesto, citrinų sulčių ir pomidorų tyrės. Vietoje padažo, koldūnus galite užpilti mėsos sultiniu.

Ukrainietiški koldūnai

Paruošiame įprastą tešlą koldūnams, tačiau dedame ne kvietinius, o grikių miltus (galima dėti pusę kvietinių, pusę grikių). Paruošiame saldų įdarą. Imame 3 stiklines šviežių arba šaldytų uogų (tinka juodieji serbentai, vyšnios be kauliukų, mėlynės, bruknės), užpilame ½ stiklinės cukraus, pagardiname cinamonu, sumaišytu su cukrumi.

Koldūnai su kepenėlėmis ir kopūstais

Sumalame 250 g jautienos kepenėlių ir tiek pat kopūstų, 3 galvutes svogūnų, įmušame kiaušinį ir pagardiname džiovintais susmulkintais juodųjų serbentų lapeliais. Viską gerai išmaišome ir paruošiame koldūnus.

Su grybais ir ryžiais

Išverdame 300 g grybų, sumalame, susmulkiname svogūno galvutę ir apkepiname svieste. Išverdame pusę stiklinės ryžių (kad pilnai nesuminkštėtų). Viską sumaišome ir formuojame koldūnus.

Su žuvimi

1 kg žuvies filė sumalame. 300 g svogūnų smulkiai supjaustome ir pakepiname su 100 g sviesto. Į paruoštą faršą dedame svogūnus, pagardiname kvapiaisiais pipirais, druska ir trupučiu cukraus. Viską gerai išmaišome ir formuojame koldūnus.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Vilniuje vyksta masiniai patikrinimai – fiksuoja perpildytas grupes ir nelegalius darželius (69)

Nelegaliai veikiantys darželiai ir daugiau nei dvigubai viršijamos vaikų grupių normos – tokius...

Linas Kojala. Britų taksistas man paaiškino, kodėl įvyko Brexit (80)

„Klausyk, kiek tavo šalyje gyvena žmonių? Trys milijonai? Jungtinėje Karalystėje – beveik...

Vilnius baigia išformuoti vaikų globos namus – šeimynoms perka būstus

Vaikų socialinės globos sistemos pertvarka sostinėje stumiasi į priekį. Šiemet baigiami...

„Rolls-Royce“ lietuviams atvežė savo pirmąjį SUV: kainuoja 300 tūkst. eurų, bet klientams negana (53)

Dar prieš penkmetį „Rolls-Royce “ prisiekinėjo, kad visureigio neturės. Prieš porą metų...

Pasibaisėjo istorija dėl Kaune atimtų vaikų: ar ir toliau tylėsime kaip avių banda? (8)

Manau, visos Lietuvos tėvai (ir ne tik tėvai, bet visi socialiai normalūs žmonės) seka temą apie...

„Ikea“ nekantrauja: kalėdinę karštinę skelbia jau dabar įvertinkite kalėdinę kolekciją (2)

Nors atrodo, kad Kalėdos dar negreit, tačiau didieji prekybos tinklai pasiraitoję rankoves jau...

Papasakojo daugiau detalių, kaip iš kauniečių buvo paimti vaikai: specialistų ir tėvų versijos gerokai skiriasi (1254)

Nors kauniečiai, iš kurių atimti du mažamečiai vaikai, jau džiaugiasi, kad atžalos šiandien...

Skelbiama apie aptiktus nužudyto žurnalisto Jamalo Khashoggi palaikus Erdoganas: tai planuota žmogžudystė (208)

Nužudyto žurnalisto Jamalo Khashoggi kūno dalys buvo rastos įmestos į šulinį Saudo Arabijos...

Gyvai / DELFI TV Gyvai: krepšinio aktualijos su treneriu Žydrūnu Urbonu (1)

Kauno „Žalgiriui“ ir Vilniaus „Rytui“ nesėkmingai susiklostė paskutiniai mačai Europos...

Prie Dovilės Didžiūnaitytės žūties galimai prisidėjusio Ričardo Piniko vaizdo įrašas atsidūrė melo ekspertų rankose (45)

Netrukus bus metai, kuomet Klaipėdoje iš viešbučio iškrito garsi manekenė Dovilė...