Balti makaronai
Produktai: 200 g kvietinių miltų, 50 g rupių miltų, 2 kiaušiniai, 1 trynys, 20 ml alyvuogių aliejaus.
Kaip gaminti:
1. Dubenyje sumaišykite miltus, įmuškite kiaušinius ir užmaišykite tešlą.
2. Jei tešla tirštoka, įpilkite vandens.
3. Gerai išminkykite tešlą, ji turi būti vientisa, elastinga.
4. Susukite tešlą į maistinę plėvelę ir pusvalandžiui įdėkite į šaldytuvą.
Patarimas: Svarbiausia – gerai išminkyti tešlą. Stalą pabarstykite miltais, peiliu atpjaukite gabalėlį tešlos. Iškočiokite tešlos gabalėlį į ploną kaip popierius lakštą.
Juodi makaronai
Produktai: 200 g kvietinių miltų, 50 g rupių miltų, 2 kiaušiniai, 1 trynys, 20 ml alyvuogių aliejaus, 10 g sepijos rašalo tešlai nudažyti.
Kaip gaminti:
Miltus sumaišykite, įmuškite kiaušinius ir rankomis išminkykite tešlą. Supilkite sepijos rašalą. Tešla turi būti vientisos juodos spalvos. Pusvalandžiui įdėkite tešlą į šaldytuvą.
Geltoni makaronai
Produktai: 200 g kvietinių miltų, 50 g rupių miltų, 1 kiaušinis, 2 tryniai, 20 ml alyvuogių aliejaus, 10 g pomidorų pastos tešlai nudažyti.
Kaip gaminti:
Dubenyje ar ant stalo sumaišykite miltus, įmuškite kiaušinius ir rankomis išminkykite tešlą. Įminkykite pomidorų pastą. Vietoje jos galite naudoti šafraną, moliūgų ar morkų piurė.
Raudoni makaronai
Produktai: 200 g kvietinių miltų, 50 g rupių miltų, 2 kiaušiniai, 1 trynys, 2 šaukštai alyvuogių aliejaus, 50 g virtų burokėlių piurė.
Kaip gaminti:
Miltus, kiaušinius ir burokėlių piurė išmaišykite. Tešla turi būti elastinga, vientisai rausva. Susukite tešlą į maistinę plėvelę ir pusvalandžiui įdėkite į šaldytuvą.
Balti makaronai be kiaušinių
Produktai: 200 g rupių miltų, 100 g karšto vandens.
Kaip gaminti:
Užkaiskite vandenį. Kai pradės kilti maži burbuliukai, nukelkite nuo viryklės. Svarbiausia, kad vanduo neužvirtų. Supilkite vandenį į miltus ir užminkykite vientisą, elastingą tešlą. Susukite tešlą į maistinę plėvelę ir pusvalandžiui įdėkite į šaldytuvą.
Žali makaronai be kiaušinių
Produktai: 200 g rupių miltų, 100 ml karšto vandens, 50 g špinatų, žalių bazilikų arba garžgarsčių.
Kaip gaminti:
Vandenį užkaiskite, pasirodžius pirmiesiems burbuliukams nukelkite ir supilkite į dubenį su miltais. Šiuos makaronus galima gaminti ir su kiaušiniais.
Žalumynus trintuvu sutrinkite iki piurė masės ir sudėkite į tešlą. Tešla turi būti elastinga, mėtų spalvos. Susukę į maistinę plėvelę pusvalandžiui įdėkite tešlą į šaldytuvą.
Kaip laikyti ir gaminti
Pasigaminę norimos spalvos makaronų tešlą iškočiokite plonais lakštais ir pasidarykite norimos formos makaronus – kriaukleles, plonus ilgus makaronus, raviolius (su įdaru) ir pan. Supjaustytus makaronus palikite džiūti nuo pusvalandžio iki valandos.
Tešlą laikykite šaldytuve 2 – 3 dienas, o pasidarytus makaronus galite užšaldyti ir laikyti 2 – 3 mėnesius.
Pasigamintus makaronus virkite apie 3 – 4 min., tada jie bus vidutiniškai kieti.
Įdarą ravioliams galite pasigaminti iš rikotos su kapotais žalumynais, razinomis, džiovintais vaisiais, krevečių gabalėliais ar špinatais, faršo, faršo su daržovėmis, virtų bulvių košės, varškės.