aA
Mano silpnybė įvairiausi duonos kepiniai: duona, duonelė, duoniukai, bandelės (ne saldžios), gal dėl to, kad užminkyti tešlą yra gan paprasta, bet, kad iš jos gautųsi pakilusi, puri ir skani duonelė yra labai sunku. Tikrai ne mažai kartų teko išmesti neiškepusią, “sukritusią” ar dar kokią nenusisekusią, nevalgomą duoną, bet aš vis bandau, randu receptų, kurie mane sudomina ir bandau bandau bandau.
© Bubblekitchen

Mano šefų dievukas kepa duona be mielių, su natūraliu raugu iš kefyro, todėl jau kurį laiką mano tikslas iškept duoną iš kefyro. Tos “svajonių duonos” tikrai kol kas neiškepsiu, nes jis konkrečiai jos receptą tobulino keletą metų, bet šis receptas tikrai vertas pasidalijimo, kadangi labai nesudėtingas, o rezultatas tikrai stebinantis.

Duonai iškepti reikės:

2 puodelių raugo (raugui: 1,5 puodelio kefyro ir 1,5 puodelio miltų)
3,5 puodelių miltų (ruginių, pilno grūdo kvietinių, speltos ir pan.)
2 v.š. medaus
1,5 a.š. druskos
saujos įvairių sėklų (kmynų, saulėgrąžų, moliūgo sėklų, sezamo sėklų)
saujos avižinių dribsnių

Pirmiausia reikia pasiruošti raugą: 1,5 puodelio miltų (maišiau itališkus kvietinius miltus duonai) ir 1,5 puodelio riebiausio kefyro gerai išmaišiau, kol masė bus lyg grietinė, supyliau į stiklainiuką, uždengiau maistine plėvele ir padariau keletą skylučių. Šį stiklainiuką laikiau 3 dienas šiltoje vietoje. Per tas dienas masėje atsirado burbuliukų ir ji “paaugo”.

Duonos užminkymas: 2 puodelius pilno grūdo kvietinių ir 1,5 puodelio ruginių miltų, saują avižinių dribsnių, įvairias sėklas, druską sumaišiau, įpyliau medaus ir supyliau kefyro raugą (iš nurodytos masės ir gavosi apie 2 puodeliai), minkiau kol tešla tapo vientisa, tuomet suformavau kepalėlį duonos, ištepiau alyvuogių aliejumi ir įdėjau į duonos kepimo formą, uždengiau ir palikau 24 valandoms. Duona dar kart pakilo.

Duonos kepimas. Duona kepiau 180 laipsnių karštyje apie 45 minutes.

Instrukcija atrodo gan ilga, bet patikėkit, tai tikrai vienas iš lengvesnių duonos kepimo būdų, miltus galima “miksuoti” pagal taip kokius mėgstate, galima kepti tik iš kvietinių (gausis labai šviesi duona), galima naudoti speltą miltus (sveikesnis kviečių variantas), duona bus spalvingesnio skonio. Žodžiu, su duona taip yra – reikia bandyti bandyti ir bandyti.

Naminė duona iš kefyro
© Bubblekitchen
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Emigranto nusikaltimas sukrėtė ne tik Lietuvą, bet ir Švediją: nužudytą paauglę rado užklijuotomis lūpomis (22)

Darbą baigusi septyniolikmetė nusiuntė tėvui žinutę, kad grįžta namo, tačiau į juos taip ir...

Kai kuriose Lietuvos įmonėse uždirbti milijonams pakanka vieno darbuotojo: kaip joms tai pavyksta? (82)

Lietuvoje yra ne viena kompanija, vienam darbuotojui sugeneruojanti daugiau kaip 10 milijonų eurų...

Gyvai / LKL rungtynės: „Rytas“ – „Lietkabelis“ tiesioginė vaizdo transliacija (65)

Trečiojo „Betsafe–LKL“ rato starte – trečioji Vilniaus „Ryto“ ir Panevėžio...

„Vaistas“ nuo odos ligų, sifilio ir skrandžio bėdų sukelia haliucinacijas ir mirtį (1)

Turbūt visi žino, kad gyvsidabris – itin nuodingas metalas, tad, pavyzdžiui, sudužus senam...

Stilistas rėžė nuomonę apie „Žmonių“ įvaizdžius: jei nepasiruošei, sėdėk tyliai ir apeik raudoną kilimą ratu (152)

Kiekviename renginyje laukiamiausia smalsuolių dalis – raudonas kilimas ir, žinoma, akį...

Verslininkas Saulius Karosas amžinojo poilsio atgulė Menininkų kalnelyje: atsisveikinimo kalbą tarė ir 18-metis sūnus (450)

Šią savaitę verslo pasaulį ištiko netektis – naktį iš antradienio į trečiadienį mirė...

Ekspertas: Putino spaudimas Lukašenkai gali tapti nepakeliamas (180)

Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui liko daugiau nei penkeri metai kadencijos, bet jis jau turi...

7 daržovės, kurios vertingesnės termiškai apdorotos (2)

Žalios daržovės laikomos naudingesnėmis maistiniu požiūriu. Tiesa, yra daržovių, kurios...

Nori atšaukti Nacionalinę premiją Ivaškevičiui – partizanų vaizdavimas sukėlė tikrą audrą Lietuvos rašytojų sąjunga gina (439)

Lietuvos rašytojų sąjungos valdyba šeštadienį paskelbė rašytoją Marių Ivaškevičių...

Močiutės kiaulienos kepsnys nepaliks abejingo net ir didžiausio maisto kritiko (47)

Močiutė iškepė kiaulienos kepsnį , kuris nepaliks abejingo net ir didžiausio maisto kritiko....