Pavadinimą šiai duonai sugalvojau ne aš, kai kurie šaltiniai teigia, kad tai švediška duona, viena konditerė pasakojo, kad šalto mielių kildinimo technologija naudojama kai kurių duonos rūšių kepimui pramoniniu būdu.
© Kūmutės virtuvė

Paslaptis iš tiesų labai maža, bet jau kokio gėrio! Esu aprašiusi ruginės duonos raugo subtilybes, duonos kepimą, o su kvietiniais miltais ilgai turėjau atsargų santykį, kol iš mielų ūkininkų negavau dovanų viso grūdo miltų. Kvietinė duona nuo šiol ir ant mūsų stalo. Kviečiu pabandyti išsikepti tikrai ypatingai lengvai pagaminamos duonelės. Kaip visada, supaprastinau receptūrą lengvesniu produktų matavimu, kad nieko nereiktų sverti ir įmaišiau keletą papildomų ingredientų.

Vienam kepaliukui reikės:

2 st. kvietinių miltų
1 st. šilto vandens
1 a.š. sausų mielių
0,5 a.š. druskos
1 a.š. rudojo cukraus
0,5 st. saulėgrąžų branduolių
2 v.š. sezamo sėklų
1 v.š. burnočio sėklų

Sėklas galima keisti labiau mėgstamomis, tiks ir kmynai, ir chia, o juodieji sezamai arba kalendros suteiks ypatingą, originalų skonį.

Miltus įsijoju į gilesnį indą, supilu šiltą vandenį, mieles ir prieskonius ir gerai permaišau mediniu šaukštu. Viskas :) Tešla gaunasi skystoka, neminkoma, taip ir turi būti.

Tešlą supilu į formą, kurioje kepsiu duoną, naudoju silikoninę aukštais bortais. Jei naudosite metalinę ar stiklinę, formą reikėtų iškloti kepimo popieriumi. Tešlos paviršių patepu vandeniu ir visą formą suvynioju į maistinę plėvelę ir nešu į šaldytuvą. Čia ir yra ta paslaptis, esame įpratę mielinius gaminius kildinti šiltoje vietoje, o šis būdas duoną padaro įdomiai porėtą, minkštą ir nenusakomai gardžią. Šaldytuve duoną laikau pernakt, kartais ir dieną, svarbu, kad ji pabūtų šaltai bent 8h.

Formą išvynioju iš plėvelė gniaužtų ir dedu į šaltą orkaitę. Jungiu 150C ir kepu duoną apie 1,5-2h. Silikoninėje formoje labai gerai matyti, kada duona jau iškepusi – ji būna pilnai atšokusi nuo sienelių ir gerokai parudavusi.

Duoną atvėsinu, laikau popieriniame maišelyje. Net ir palikta nepridengta, ši duona nežiedėja. Tobula.

Naktinė duona
© Kūmutės virtuvė
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Staigmena naujausiuose kandidatų į prezidentus reitinguose: lyderių trejetuke įvyko pokyčiai (713)

Birželio 19-27 dienomis visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „ Spinter tyrimai “...

Didesnėms algoms pinigų neturi, bet verslui – milijonų vertės dovanos (83)

Patys daugelį metų už valstybės turtą nieko nemoka, o iš kitų pinigus ima. Bent jau toks...

Turi planą B „valstiečiams“: Kirkilas įvardijo, kas galėtų būti bendras partijų kandidatas į prezidentus (29)

Lietuvos socialdemokratų darbo partijos ( LSDDP ) lyderis Gediminas Kirkilas teigia, kad užsienio...

Po pasipiktinimo bangos dėl susitikimo su Putinu – neįprastas Trumpo pareiškimas papildyta (209)

JAV vadovas Donaldas Trumpas antradienį pareiškė sutinkantis, kad Rusija siekė paveikti 2016...

Klaipėdoje žuvusios manekenės byloje kyla įtampa: įsikišti teko ir Generalinei prokuratūrai (22)

Klaipėdoje žuvusios manekenės Dovilės mirties tyrime šeimai atstovaujantis advokatas atkakliai...

Tamsioji „Tesla“ pusė: darbuotojai pasakoja apie braidžiojimą po srutas ir incidentų nuslėpimus (30)

„ Tesla Model 3 “ gamybos sunkumai pareikalavo daug nervų ir pastangų. Iki šiol ne viskas yra...

Šiemet pensijų fondai veikia nuostolingai (10)

Bendra antrosios pakopos pensijų fondų grąža nuo metų pradžios buvo neigiama, rodo naujausia...

Klaida, kurią daro daugelis tėvų, mėgindami apsaugoti savo vaikus nuo perkaitimo

Jei manote, kad plonu užklotu uždengdami kūdikio vežimėlį, darote jam paslaugą ir apsaugote nuo...

Kausto nerimas: Vilniuje tvarkomos gatvės iki kitos liūties? (21)

Praeitą penktadienį Vilnių skalavusi liūtis sulaukė didžiulio miestiečių dėmesio, ypač dėl...

Barbekiu patiekalų skonis priklauso net ir nuo naudojamų malkų (rasite ir receptą) (6)

Nors barbekiu kultūra vis labiau populiarėja, daugelis vis dar klaidingai mano, kad tai tas pats,...