Birželio 29 dieną, trečiadienį, 18.00 val. restorano „The Gallery“ terasoje žiniasklaidai ir visuomenei pirmą kartą buvo pristatyta Nacionalinė šefų rinktinė atstovausianti Lietuvai pasaulio kulinarijos olimpiadoje „IKA/Culinary Olympics“ Erfurte, Vokietijoje. Šių metų spalį vykstančioje olimpiadoje lietuviai dalyvaus jau antrą kartą ir sieks pelnyti aukščiausio lygio kulinarinius įvertinimus.
© Shutterstock nuotr.

Jau daugiau nei šimtą metų vykstanti olimpiada „IKA/Culinary Olympics“, dar vadinama „virtuvės šefų ir konditerių Meka“, yra didžiausias ir giliausias tradicijas išlaikantis kulinarinis renginys pasaulyje. Šiais metais norą dalyvauti olimpiadoje pareiškė net 60 komandų iš visų žemynų, o lietuviams teks susirungti su itin stiprių kulinarinių profesionalų komandomis iš tokių šalių kaip Norvegija, Švedija ar Italija.

Lietuviai kelialapį į pasaulio kulinarijos olimpiadą „IKA Culinary Olympics” iškovojo Liuksemburge vykusiame pasaulio kulinarijos čempionate „Culinary World Cup 2014“. Čia Nacionalinė šefų rinktinė laimėjo sidabro ir bronzos medalius. Už Lietuvą besikaunančią geriausių ir garsiausių restoranų virtuvių šefų rinktinę labiausiai motyvuoja noras įrodyti, kad mažoje mūsų šalyje yra daug profesionalių šefų, o Lietuvos žmonės vertina tikrą, kokybišką bei skanų maistą. To jiems linki ir prieš keturis metus olimpiadoje už Lietuvą kovojęs žinomas virtuvės šefas Deivydas Praspaliauskas. Jis tiki, kad rinktinė parodys ką mūsų modernias kulinarines tradicijas dar tik kurianti šalis gali padaryti su maistu ir kaip moka atskleisti jo skonį.

Spaudos konferencijos metu patriotiškai nusiteikusi rinktinė pristatė sezonišką lietuvišką virtuvę ir savo konkursinį – parodomąjį banketinį stalą. Profesionalūs šefai vieningai prisipažįsta, kad yra tikri pedantai ir perfekcionistai, tad, pasak rinktinės kapitono Tomo Rimydžio, didžiausias sau išsikeltas tikslas olimpiadoje – nesijaudinti ir neklysti. Didžiausias iššūkis rinktinės lauks antrojoje rungties dalyje, kuomet per 6 valandas, 6 virtuvės šefai privalės pagaminti 3 patiekalų – šalto užkandžio, karšto patiekalo, deserto – valgiaraštį po 110 porcijų, tai yra net 330 patiekalų porcijų per 360 minučių.

Dar 2015 metais Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos suvienyti ir globojami virtuvių profesionalai džiaugiasi, kad jau dabar sulaukia nemažai palaikymo. Nacionalinės šefų rinktinės partneriais ir globėjais tapo kulinariniai žurnalai „Restoranų verslas“ ir „Geras Skonis“, kulinarinės tematikos informaciniai portalai meniu.lt, profesionalams HoReCa produktus siūlantys „Unilever Food Solutions“, prieskoniai „Santa Maria“, kepsninės „Big Green Egg“, švaros sprendimai „Manjana“, stilingos virėjų aprangos „Jokado projektai“, įvykių rinkodaros agentūra „Publicum events“.

Nacionalinę šefų rinktinę sudaro dešimt profesionalių virtuvės šefų ir konditerių – Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos narių:
Tomas Rimydis, rinktinės kapitonas, restorano „Ertlio namas“ šefas;
Darius Dabrovolskas, jau antrą sykį olimpiadoje dalyvaujantis restorano „Chef2foodhouse“ įkūrėjas ir šefas;
Rūta Šiušienė, konditerė įmonėje UAB „Minordija“;
Jūratė Patkačiūnienė, konditerė restorane „Ertlio namas“;
Justinas Misius, sezoniškos lietuviškos virtuvės puoselėtojas, restorano „Sweet roots“ šefas;
Jaroslav Orševski, restorano „Siesta“ šefas;
Justinas Kapkovičius, šefas;
Artūras Samavičius, gatvės maisto ambasadorius ir „City Chef“ šefas;
Vytautui Zdanauskui, „Novotel“ viešbučio šefas;
Artūras Braslauskas, jo vadovajama šefų rinktinė iškovojo sidabrą ir kelialapį į olimpiadą Pasaulio kulinarijos čempionate „Culinary World Cup“ Liuksemburge 2014 m.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Slaptą planą pervilioti lenkus kūrė visai ne valstiečiai: pasikeitė tik viena esminė detalė (110)

Vilniaus kraštu Lietuvos politikai susidomėjo visai neseniai. Ilgą laiką niekam, išskyrus šiame...

Dėl lopinėlio žemės buvo paverstas žemgrobiu: 7 metus tampė po teismus (165)

Vilnietis Tomas Nenartavičius, pasakodamas savo istoriją, vis dar negali atsistebėti: 7-erius metus...

Viskas pasikeitė per naktį: oro uoste – „turistai“ su automatais, gatvėse pasirodė tankai (456)

„Sugedus lėktuvui“ nusileidę „turistai“ ir „ Aeroflot darbuotojai“ atstato automatų...

Vėl atversta „MG Baltic“ byla: užsiminta apie neteisėtai suvaržytą Masiulio laisvę papildyta 9.33 (121)

Po daugiau nei dviejų mėnesių pertraukos Vilniaus apygardos teisme vėl nagrinėjama politinės...

Į avariją Vilniaus pakraštyje pateko NATO kariai (19)

Antradienio rytą, apie 8 val., Vilniaus pakraštyje, Molėtų pl. ir Skersinės g. sankryžoje,...

Du pamėgti Adomaičio ginklai: išbandė rinktinėje, pasitelks ir klube (3)

Eimantas Bendžius ir Evaldas Kairys gimė pajūryje, bet krepšinio lopšiu jiems buvo sostinė....

„Sostų karų“ žvaigždė Ianas Beattiesas prakalbo lietuviškai: pamatykite video

Rugsėjį nenustebkite Vilniuje sutikę garsius Holivudo aktorius. Jie atvyksta į rugsėjo 15-16...

Kroatas „Bayern“ kieme įvedė savo tvarką: dieta, telefonų draudimas ir daug treniruočių

Pro daugkartinio Vokietijos čempiono Miuncheno „Bayern“ klubo duris po praėjusio sezono...

„DELFI Šiandien“ – naujiena mobiliojo DELFI vartotojams (4)

Pagrindinis naujienų portalas DELFI atnaujino savo mobiliąją svetainę ir vartotojams siūlys ne...

Rusijoje pabranginta degtinė (6)

Minimali degtinės (nepriklausomai nuo stiprumo) rinkos kaina Rusijoje rugpjūčio 20 dieną...