aA
Antradienio vakarą žuvies mėgėjai bei jūros gėrybių gurmanai rinkosi į Nidos Degutienės kulinarinės knygos pristatymą „Žuvis pasaulio virtuvėse“.
© Organizatorių nuotr.

Renginio šeimininkai - Kaune naujai duris atvėrusi specializuota žuvies parduotuvė „Šiaurės jūra“ svečiams surengė netradicinę gurmanišką vakarienę, specialiai šiam vakarui užsakę 55 kilogramų tuną, pagautą Indijos vandenyne, ir kitus įspūdingus laimikius, sakoma pranešime spaudai.

Į renginį susirinkę verslo bei pramogų pasaulio atstovai turėjo galimybę pamaloninti savo skonio receptorius neįprastais žuvies patiekalų skoniais. Čia pat, parduotuvėje, tarp daugybės žviežios žuvies ir egzotiškų jūros gėrybių buvo dorojamas, pjaustomas ir gaminamas didžiulis tunas.

Svečiams šefas Gintaras Krutkevičius patiekė patiekalus iš žalios žuvies, o taip pat ir iš trumpai kepto tuno. Specialiai šiam renginiui iš Šiaurės ir Norvegijos jūrų bei Islandijos krantų atkeliavo 14 kg svorio europinis jūrų velnias, 37 kg atlantinis paltusas, 4,5 kg dygioji raja ir kiti laimikiai.

„Žmonės tampa vis žingeidesni ir įprastas ežerų žuvis keičia į naujus jūrinių žuvų skonius. Tai ypač pastebime per didžiąsias metų šventes. Tiesa, kai kurie vengia egzotiškos žuvies ir neretai pasižiūri kaip į eksponatą, tačiau šviežią žuvį paruošti nėra sudėtinga, kai žinai pagrindinius principus. Todėl siekiame kuo daugiau edukuoti pirkėjus, papasakoti apie žuvį ir jos gamybą, pasiūlyti naujų patiekalų idėjų, išpjaustyti bei paruošti ją patogiam gaminimui,“ – kalbėjo naujos parduotuvės savininkas, žuvies žinovas Žilvinas Pupkus. Jau antrą specializuotą parduotuvę atidaręs Ž. Pupkus teigia šią nišą pastebėjęs tada, kai po gyvenimo užsienyje grįžęs į Lietuvą nerado vietos, kur galima nusipirkti išties kokybiškos, šviežios jūrinės žuvies.

Lietuviai noriai išbando naujus žuvies skonius

Žinoma keliautoja, tinklaraštininkė ir antrosios kulinarinės knygos autorė N. Degutienė pasakoja, kad kelionėse ji visada stengiasi išbandyti būtent žuvies patiekalus, nes Lietuvoje daugelio jų iki šiol nebuvo galimybės paragauti ar pasigaminti. Savo knygos pristatymą „Žuvis pasaulio virtuvėse“ N. Degutienė pradėjo nuo pasakojimų apie gastronomines keliones. Anot kulinarės, daugelyje šalių žuvis užimą labai svarbią mitybos raciono dalį, o atskiri žuvies turgūs Portugalijoje, Prancūzijoje ar P. Korėjoje tiesiog apsuka galvą nuo didžiulio asortimento ir nematytų jūros gyventojų.

„Pastebėjau, jog lietuviai vis drąsiau neria į naujų žuvies skonių atradimus. Labai svarbu, kad renkantis žuvis ar jūrų gėrybės, jos būtų šviežios, nes tik tada geriausia atsiskleidžia tikrasis jų skonis. Knygoje galima rasti daugybę receptų, pagardų ir patarimų, kaip pasigaminti įvairius jūrinės žuvies patiekalus patiems namuose,“ – apie naująją knygą pasakojo N. Degutienė.

Žuvis - tik iš patikimų ūkių

Į keletą gastronominių kelionių N. Degutienė leidosi kartu su Ž. Pupkumi, kuris visame pasaulyje ieško patikimų, šviežios žuvies ir jūros gėrybių tiekėjų. Viena tokių knygoje aprašytų išvykų – tai kelionė į austrių fermą Prancūzijoje, Šaivete, iš kurios tiekiamos šviežios ir kokybiškos austrės į Lietuvą.

„Žuvies skonis ir kokybė priklauso nuo to, kokiame ūkyje ji užauginta, todėl mes renkamės ne didelius tiekėjus, o šeimų verslus, kurie siūlo puikios kokybės organines žuvis ar jūros gėrybes“, - sako Ž. Pupkus. Parduotuvėje pirkėjai galės įsigyti jūrines žuvis, kaip atlantinės menkės, skumbrės, dorados, lašišos, paltusai, tunas, jūrų velniai, rajos ir daugelį kitų žuvų bei šviežių jūros gėrybių.

Pasaulinės organizacijos duomenimis, žuvį svarbu valgyti mažiausiai du kartus per savaitę, iš kurios gauname reikiamą omega 3 riebalų rūgščių dozę, tai svarbus ingredientas žmogaus smegenų, širdies veiklai ir imuninei sistemai stiprinti.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Ekspertai: kai kurie mokesčių pakeitimai verčia gūžčioti pečiais, bet statistikoje aplenksime estus (137)

Valstybės biudžetą priėmusi valdžia žada, kad 2019–ieji bus dosnūs visiems dirbantiesiems,...

Sulaikytas buvęs prosovietinės organizacijos „Jedinstvo“ lyderis Ivanovas papildyta (491)

Vilniuje antradienį sulaikytas Rusijos pilietis Valerijus Ivanovas, BNS patvirtino Generalinės...

Už butus viename lankomiausių Europos miestų – juokingos sumos: juos šluoja už grašius (189)

Dabar skelbimų portaluose gausu ne tik nekilnojamojo turto pasiūlymų Lietuvoje, bet ir užsienyje....

Orai bus nenuobodūs (5)

Didžioji sniego banga iš Lietuvos jau pasitraukė. Trečiadienio dieną orai išliks debesuoti,...

Ultimatumas Lietuvai: nesusipratimų virtinė ir keistos pasekmės sugriovė seną mitą (514)

Šimtmečius gyveno kaip vyras su žmona. Buvo visko – ir barnių, ir susitaikymų. Tačiau staiga...

Stambule – emocijų pliūpsnis: Zavacką raminę teisėjai ir audringas Maksvyčio moralas rūbinėje specialiai DELFI iš Stambulo (4)

„Šansų buvo, o jais nepasinaudojome“, – apmaudo po rungtynių Stambule neslėpė...

Karolinos Liukaitytės vyras susidūrė su rimtais nemalonumais: verslininkas nuteistas dėl milijoninės aferos (281)

Antradienį Generalinė prokuratūra paviešino informaciją apie laisvės atėmimo bausmę, kuri...

Šioje išparduotuvėje apsiperka net žinomos moterys, bet stilistės verdiktas – negailestingas (74)

Pastaraisiais metais miesto pakraščiuose viena po kitos duris atveria įspūdingų gabaritų...

Metus negrąžinto vaiko skandale – dar ne pabaiga: moters liudijimai pasikeitė žaibiškai (165)

Septynis vaikus pagimdžiusiai, bet ne visus auginančiai teko atverti teismo duris. Moteris...

Dramatiškoje atomazgoje „Fenerbahče“ įveikė visas rungtynes pirmavusią CSKA ekipą (17)

Dviejų Eurolygos milžinų akistatoje antradienį Stambulo „ Fenerbahče “ (12/1) komanda tik...