aA
Nusprendžiau pasidalinti ir savo šeimos tradicija. Nuo mažens mėgau sukiotis virtuvėje ir pagelbėti tiek mamai, tiek močiutei. Vėliau mokykloje darbų pamokose užsirašytus receptus keisdavau pagal save ir vaišindavau namiškius.
© Asmeninio archyvo nuotr.

Iš močiutės išmokau kepti labai gardžius mielinius pyragus, kuriuos kepame per kiekvienas didžiąsias šventes, o ypač per Velykas.
Pati įvedžiau naminių tortų tradiciją, tad šeimyna visuomet laukia iš manęs kokio nors saldėsio. Vaikai gimtadieniams savo norus reiškia iš anksto.

Kalėdoms kelintus metus iš eilės kepu Imbierinius namelius, brandintus meduolius (ypač patinka vaikams, nes būna įvairių formų :) ) - tai irgi tapo savotiška tradicija, kurią manau, tęsime dar ilgai.

Namuose pagaminti saldėsiai visuomet skanesni, juk į juos įdėta meilės, namų šilumos, vaikų juoko. Neįsivaizduoju savo namų be kepinių kvapo...

Žemiau galite pamatyti kelis receptus ir nuotraukas mano gaminių.

Rožytės

4 kiaušiniai
1 st. cukraus
1 st. miltų
1 a.š. vanilinio cukraus

Viską sumaišom, gaunasi skysta masė kaip blynams. Įkaitinam orkaitę ir skardą(tuščią) iki č00 C. Įkaitusią skardą ištraukiam ir patepam sviestu/margarinu. Pilam po ą a.š. masės ant skardos ir kepam labai trumpai, kol krašteliai vos vos paruduos. Imam po vieną iškeptą blynuką ir formuojam rožytes.

Mielinis cinamono juostelių pyragas

300-350 g miltų
50 g cukraus
2 kiaušiniai
79ml pieno
59 ml vandens
50 g sviesto
21 g presuotų mielių (arba 7 gr. sausų)

Įdarui

50 g sviesto
150 g cukraus
2 a.š. cinamono

Mieles ištriname su cukrumi. Pilame pašildytą pieną su vandeniu, ištirpintą sviestą ir viską permaišom. Pilam po truputį miltus ir maišom/minkom kol gausis nelimpanti prie rankų elastinga tešla. Tešlą statome šiltai 1-1.5 val., kad pakiltų.

Pakilusią tešlą dedam ant miltais apibarstyto paviršiau ir kočiojam stačiakampį lakštą. Iškočiotą tešlą apliejam ištirpintu sviestu ir apiberiam cukraus-cinamono mišiniu. Tuomet lakštą padalinam į šešias juosteles, kiekvieną juostelę dar į šešis kvadratėlius.

Dedam vieną kvadratėlį ant kito, t.y. sustatom į tokią juostą ir dedam į kepimui paruoštą skardą (geriausiai tinka pailga kekso forma). Uždengiam rankšluostuku ir paliekam pakilti 40-60 min.

Tuo tarpu įkaitinam orkaitę iki 180 C, pakilusią tešlą pašaunam į orkaitę ir kepam ~ 40 min. Jeigu matote, kad tešla per anksti pradėjo ruduoti, uždenkite aliuminio folija.

Skanaus!

Lina

**********************

Šis rašinys yra konkurso „Mūsų šeimos kulinarinė tradicija“ dalis. Kviečiame dalyvauti ir jus! Turite progą laimėti rankų darbo pagardų!

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Staigus Trumpo manevras: kodėl tvenkiasi naujo karo debesys ir kuo tai gali baigtis (299)

Visi nebūtini JAV ambasados Irake darbuotojai privalo palikti šalį. Toks įsakymas, augant...

Milijardinis atokvėpis: Amerikos superturtuoliai vis rečiau sulaukia Mokesčių inspekcijos skambučių (10)

Tikimybė, kad žmonėms, uždirbantiems per metus mažiausiai dešimt milijonų JAV dolerių, bus...

Paslaptingiausia Lietuvos pajūrio vieta: gamta atidengė visas sovietinės kariuomenės paslaptis (22)

„Sakoma, kad tropinėse džiunglėse civilizacijos ženklus gamta ne sunaikina, o juos tiesiog...

„The Times“: May gali atsistatydinti jau penktadienį (8)

Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May atsistatydins šią savaitę, nes...

Sovietinis keleivinis Тu-134 įvykdė paskutinį skrydį

Lėktuvas Тu-134 – vienas iš populiariausių sovietinių lainerių – nutūpė po paskutinio...

Rado daugiau Nausėdos ir Šimonytės skirtumų: partiškumas – tik vienas iš jų (116)

Abu antrajame rinkimų ture esantys kandidatai į Prezidentus Ingrida Šimonytė ir Gitanas...

Kas turi būti mažo vaiko lėkštėje: dienos meniu, kuris patenkins net išrankiausius

Visa šeima kartu prie stalo – tai viena iš maloniausių dienos akimirkų daugelyje namų, ypač...

Situacija Vilniuje jau kelia nerimą ir ekspertams: šie sektoriai – tikra taršos bomba (79)

Remiantis Europos Komisijos duomenimis , nuosavi automobiliai išskiria 10 proc. viso ES...

Dar vienas akibrokštas dėl „Eurovizijos“: patikslinti skaičiavimai pakeitė galutinius rezultatus (36)

Nors „Eurovizijos“ aistros jau baigia nurimti, trečiadienį gerbėjus pasiekė dar viena žinia....