Restoranų grupės „Fortas“ užsakymu balandį bendrovės „Spinter“ atlikto tyrimo duomenimis, 18 proc. gyventojų mėgstamiausias garnyras yra šviežios daržovės. Tačiau 40 proc. gyventojų pirmenybę teikia viena ar kita forma paruoštoms bulvėms: keptoms ir virtoms bulvėms – po 11 proc., gruzdintoms bulvytėms – 9 proc., dar 9 proc. respondentų garnyrui renkasi bulvių košę. Tik 6 proc. apklaustųjų atsakė, kad jų mėgstamiausias garnyras – ryžiai, rašoma pranešime spaudai.

„Valgymo namuose įpročiai kiek skiriasi nuo restoranuose ir kavinėse fiksuojamų tendencijų. Tarp viešojo maitinimo įstaigų klientų šviežios daržovės ar ryžiai populiarumu jau praktiškai nenusileidžia bulvių garnyrui, nors apklausos duomenys rodo priešingai. Per dvidešimt restorano „Fortas“ veiklos metų matome nuosekliai mažėjantį bulvių vartojimą ir augantį šviežių ir virtų daržovių, taip pat ryžių, kruopų populiarumą“, – teigia restoranų grupės virtuvės šefas Arūnas Stoškus.

Bulvių vartojimas namuose mažėja kur kas lėtesniais tempais nei viešojo maitinimo įstaigose. Statistikos departamento duomenimis, 2015 metais Lietuvos gyventojas vidutiniškai per metus suvartojo 94 kilogramus bulvių – 5 proc. mažiau nei 2011 metais.

Šių metų balandžio apklausos duomenimis, virtas ir keptas bulves dažniausiai renkasi vyresni nei 45 metų gyventojai, vyrai. Gruzdintomis bulvytėmis labiausiai mėgsta lepintis jaunimas, ypač moksleiviai ir studentai. Tuo tarpu įvairaus amžiaus moterys, vadovai ir verslininkai gerokai dažniau renkasi daržoves.

„Savaime aišku, bulvės iš mėgstamiausių garnyro sąrašo niekur nedings – ne tik daugelis vyresnio amžiaus vyrų, bet ir jaunimas dažnai būtent šiam garnyrui teikia pirmenybę. Visgi smarkiai populiarėjančios sveikos gyvensenos mados prisideda prie to, kad daugėja žmonių, besirenkančių daržovių garnyrą. Tokios tendencijos ypač akivaizdžios restoranuose – didesnes pajamas gaunantys gyventojai vis rečiau renkasi stipriai termiškai apdorotą, riebaluose ar aliejuje keptą garnyrą, turintį mažiau maistinių medžiagų“, – sakė A. Stoškus.

Šviežių daržovių vis daugiau suvalgoma ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje. Tarptautinės ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) duomenimis, Europos Sąjungos šalyse daržovių vartojimas nuosekliai auga nepaisant dėl pernykščių menkesnių derlių kiek pakilusių kai kurių daržovių kainų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją