Marinuoti kelmučiai
1 kg kelmučių
1 l vandens
2 valg.š. cukraus
2 valg.š. druskos
1 valg.š. acto esencijos
Juodųjų pipirų žirneliais
Gvazdikėlių
Česnako
Lauro lapų
Krapų žiedynų
Kelmučius nuvalykite, sudėkite į puodą, užpilkite vandeniu, užvirinkite ir virkite 10 min. Nuovirą nupilkite. Grybus užpilkite 1 l verdančio vandens, pridėkite cukraus, druskos, pjaustyto česnako, pipirų, lauro lapų, acto esencijos. Virkite 15 min.
Sudėkite grybus į švarius stiklainius ir užsukite indelius. Laikykite šaldytuve.
Baravykai, marinuoti pagal senovišką receptą
Baravykų
Lauro lapų pagal skonį
4-5 gvazdikėlių
Juodųjų pipirų grūdeliais
Krapų žiedynų
Druskos
Česnako
Marinatui (1 l vandens):
4 arb.š. druskos
3 arb.š. cukraus
0,6 stiklinės stalo acto
Žiupsnelis citrinos rūgšties
Grybus nuvalykite, nuplaukite, sudėkite į puodą, užpilkite nedideliu kiekiu vandens. Pasūdykite ir virkite 40 min., nugriebdami putas. Išvirusius grybus nukoškite. Grybus kartu su prieskoniais sudėkite į stiklainius.
Pasiruoškite marinatą. Į vandenį suberkite druską, cukrų, actą, citrinos rūgštį ir užvirkite. Karštu marinatu užpilkite grybus. Stiklainius su grybais statykite į puodą su karštu vandeniu. 0,5 l stiklainius sterilizuokite 45 min., 1 l stiklainius – 1 val.
Užsukite dangtelius, stiklainius apverskite ir palikite atvėsti.
Baravykai saldžiarūgščiam marinate
10 kg grybų reikės:
0,5 kg druskos
200 g cukraus
50 ml acto esencijos
Lauro lapų pagal skonį
1,5 l vandens
3 g citrinos rūgšties
Juodųjų pipirų grūdeliais
Česnako pagal skonį
Krapų žiedynų
Augalinio aliejaus
Garstyčių
Grybus nuvalykite, kruopščiai nuplaukite. Didesnius grybus supjaustykite dalimis. Sudėkite grybus į puodą, užpilkite vandeniu, įdėkite citrinos rūgšties ir virkite 40 min., nugriebdami putas.
Likus 5 min. iki virimo pabaigos, supilkite actą ir pridėkite prieskonių.
Grybus sudėkite į sterilizuotus stiklainius. Užpilkite marinatu taip, kad jis visiškai užlietų grybus. Ant viršaus užpilkite augalinio aliejaus. Uždenkite stiklainius pergamentiniu popieriumi, išteptu garstyčiomis. Laikykite šaldytuve.