Kas yra marinatas? Tai stipraus kvapo ir skonio skystis, naudojamas suteikti kvapą ir skonį produktui bei apsaugoti jį nuo sausumo kepant. Jame turi būti rūgšties ir kvapiųjų dalių, žolių ir prieskonių. Jei mėsą ar daržoves reikia kepti, bent ketvirtadalį marinato turi sudaryti aliejus.
Marinatas, marinavimas
© Corbis/Scanpix
Citrina ir žolelės

Sumaišykite 50 ml citrinos sulčių, 50 ml sauso baltojo vyno, 30 ml alyvų aliejaus, 10ml trintos citrinos žievelės ir dvi trintas česnako skilteles.

Sumaišykite su 30ml šviežiai supjaustyto čiobrelio, rozmarino, peletrūno (vištienai ar žuviai) arba baziliko.

Sudėkite vieną supjaustytą citriną ir užpilkite ant žuvies, vištos ar kiaulienos. Marinuokite nuo 30 minučių iki 12 valandų.

Medus ir garstyčios

Sumaišykite 125 ml medaus, 50 ml aštrių angliškų garstyčių, dvi česnako skilteles, 20 ml sojos padažo ir 30 ml obuolių acto.

Užpilkite ant mėsos, vištienos ar daržovių ir marinuokite nuo vienos iki dvylikos valandų. Nekepkite ant labai karštų anglių, nes medus marinate prisvils.

Barbekiu

Apkepkite vieną smulkiai supjaustytą svogūną su 30 ml saulėgrąžų aliejaus apie penkias minutes. Įdėkite 5 ml sausų garstyčių miltelių, 25 ml Vorčesterio padažo, 50 ml portveino (nebūtinai), 300 ml pomidorų padažo ir prieskonių pagal skonį.

Pakaitinkite ant lėtos ugnies 20 minučių, nuimkite nuo ugnies ir įpilkite 15 ml citrinos sulčių.

Atvėsinkite, sudėkite vištieną ar mėsą ir marinuokite nuo vienos iki dvylikos valandų. Apšlakstykite likusiu marinatu kepdami.

Pikantiškas jogurtas

Sumaišykite 5 ml maltų kmynų, 5 ml maltos kalendros, 2 ml malto cinamono, 1 ml trintų česnako skiltelių, 3 ml čili miltelių, 3 ml malto imbiero, 3 ml trintos ilgosios ciberžolės ir 5 ml paprikos.

Prieskonius pakaitinkite maišydami keptuvėje dvi minutes. Išimkite iš keptuvės ir sumaišykite su 300 ml natūralaus jogurto, keturiomis trintomis česnako skiltelėmis ir 15 ml saulėgrąžų aliejaus.

Užpilkite ant vištienos ar daržovių ir marinuokite nuo 30 iki 60 minučių. Iškepę apšlakstykite citrinos sultimis ir papuoškite šviežia mėta arba kalendra.

Peri-peri

Supjaustykite du ar tris raudonuosius čili pipirus. Sumaišykite su 60 ml citrinos sulčių, 60 ml saulėgrąžų ar žemės riešutų aliejaus, dviem trinto česnako skiltelėmis, 5 ml malto raudonojo ankštinio pipiro, 5 ml maltos paprikos ir 2 ml malto paprastojo raudonėlio.

Įtrinkite viščiuką, palikite nuo 30 minučių iki 12 valandų.

Raudonasis vynas, česnakas ir rozmarinas

Supjaustykite vieną morką, du svogūnus, vieną salierą ir keturis-šešis česnakus ir kepkite, kol suminkštės, keptuvėje su 65 ml alyvų aliejaus.

Supilkite 750 ml raudonojo vyno, 125 ml raudonojo vyno acto, sumeskite su lauro lapus, dvi šviežio rozmarino šakeles (5 ml sauso), 12 pipiro grūdelių ir šešias kadagio uogas (nebūtinai).

Užvirinkite ir lėtai virkite 20 minučių. Nuimkite nuo ugnies ir supilkite 65 ml alyvų aliejaus. Atvėsinkite ir naudokite jautienos, avienos, strutienos ar žvėrienos marinavimui. Marinuokite nuo vienos iki 12 valandų.

Tailandietiškas marinatas

Sumaišykite vieną skardinę kokosų pieno, 30 g šviežios kalendros, 60 ml žuvies padažo, keturias skilteles česnako, 5 ml trintos česnako žievelės, 25 ml citrinos sulčių, 25 ml šviežiai sumalto imbiero, vieną ar du raudonuosius čili pipirus (išimtomis sėklomis), 15 ml cukraus ir 15 ml sezamo ar saulėgrąžų aliejaus.

Užpilkite ant raudonos mėsos, vištienos ar jūros gėrybių ir palikite marinuotis nuo trisdešimties minučių iki valandos.

Nepalikite jūros gėrybių marinuotis ilgiau nei 30 minučių. Marinato rūgštis pažeis jūros gėrybes, jos taps per minkštos.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
Naujienų prenumerata

Top naujienos

R.I.T.A. Plagiatu kaltinamas KTU rektorius: klaidų privelti galėjo mano techniniai asistentai (90)

Plagiatu kaltinamas KTU rektorius Petras Baršauskas teigia, nežinantis, kad skundą dėl galimo...

G. Landsbergis pasakė, ką darytų G. Palucko vietoje: yra 2 variantai (249)

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų ( TS-LKD ) partijos pirmininkas Gabrielius...

Paryžiaus gatvės stilius: spindinti elito prabanga ir sukrečiantis skurdas (14)

Rudenišką rugsėjo sekmadienio popietę DELFI Stilius apsilankė Paryžiuje – mieste, kurio...

Klaipėdoje nusižudė politiko V. Komskio dukra (171)

Tragiškas pirmadienio vakaras Klaipėdoje . Kauno gatvėje esančiame bute rastas merginos kūnas....

Įmonė, prie kurios nuolat budi greitoji (38)

Vilniuje įsikūrusi biotechnologinės farmacijos įmonė „ Biotechpharma " dirba kurdama vaistų...

Išsivysčiusios visuomenės liga: simptomų nėra, bet sukelia vėžį

Visuomenėje gajus mitas, kad hepatitu C serga tik asocialūs, dažniausiai priklausomybę nuo...

Realybė, kuri šokiruoja: iš Lukiškių paleistas 15 kartų teistas recidyvistas iš karto nužudė žmogų (71)

Dėl vagysčių, plėšimų ir kitų nusikaltimų net penkiolika kartų teistas Vilniaus rajono...

Rungtynių pradžią „pramiegojęs“ „Žalgiris“ sutriuškino svečius iš Pasvalio (22)

Pirmose „Betsafe– LKL “ rungtynėse namie Kauno „Žalgiris“ kiek pakuteno savo sirgaliams...

Ar pamenate skandalingąjį Vitą? Nustebsite pamatę, kaip atlikėjas atrodo dabar (3)

Ne kartą Lietuvoje savo koncertus rengusio skandalingojo atlikėjo Vito daugelis gatvėje nė...

Vasaros pasispardymas – Australijoje svečių namai iš smėlio

Daugumai žmonių patinka apsistoti kuo arčiau paplūdimio esančiuose viešbučiuose. Tiems, kas...