Kas yra marinatas? Tai stipraus kvapo ir skonio skystis, naudojamas suteikti kvapą ir skonį produktui bei apsaugoti jį nuo sausumo kepant. Jame turi būti rūgšties ir kvapiųjų dalių, žolių ir prieskonių. Jei mėsą ar daržoves reikia kepti, bent ketvirtadalį marinato turi sudaryti aliejus.
Marinatas, marinavimas
© Corbis/Scanpix
Citrina ir žolelės

Sumaišykite 50 ml citrinos sulčių, 50 ml sauso baltojo vyno, 30 ml alyvų aliejaus, 10ml trintos citrinos žievelės ir dvi trintas česnako skilteles.

Sumaišykite su 30ml šviežiai supjaustyto čiobrelio, rozmarino, peletrūno (vištienai ar žuviai) arba baziliko.

Sudėkite vieną supjaustytą citriną ir užpilkite ant žuvies, vištos ar kiaulienos. Marinuokite nuo 30 minučių iki 12 valandų.

Medus ir garstyčios

Sumaišykite 125 ml medaus, 50 ml aštrių angliškų garstyčių, dvi česnako skilteles, 20 ml sojos padažo ir 30 ml obuolių acto.

Užpilkite ant mėsos, vištienos ar daržovių ir marinuokite nuo vienos iki dvylikos valandų. Nekepkite ant labai karštų anglių, nes medus marinate prisvils.

Barbekiu

Apkepkite vieną smulkiai supjaustytą svogūną su 30 ml saulėgrąžų aliejaus apie penkias minutes. Įdėkite 5 ml sausų garstyčių miltelių, 25 ml Vorčesterio padažo, 50 ml portveino (nebūtinai), 300 ml pomidorų padažo ir prieskonių pagal skonį.

Pakaitinkite ant lėtos ugnies 20 minučių, nuimkite nuo ugnies ir įpilkite 15 ml citrinos sulčių.

Atvėsinkite, sudėkite vištieną ar mėsą ir marinuokite nuo vienos iki dvylikos valandų. Apšlakstykite likusiu marinatu kepdami.

Pikantiškas jogurtas

Sumaišykite 5 ml maltų kmynų, 5 ml maltos kalendros, 2 ml malto cinamono, 1 ml trintų česnako skiltelių, 3 ml čili miltelių, 3 ml malto imbiero, 3 ml trintos ilgosios ciberžolės ir 5 ml paprikos.

Prieskonius pakaitinkite maišydami keptuvėje dvi minutes. Išimkite iš keptuvės ir sumaišykite su 300 ml natūralaus jogurto, keturiomis trintomis česnako skiltelėmis ir 15 ml saulėgrąžų aliejaus.

Užpilkite ant vištienos ar daržovių ir marinuokite nuo 30 iki 60 minučių. Iškepę apšlakstykite citrinos sultimis ir papuoškite šviežia mėta arba kalendra.

Peri-peri

Supjaustykite du ar tris raudonuosius čili pipirus. Sumaišykite su 60 ml citrinos sulčių, 60 ml saulėgrąžų ar žemės riešutų aliejaus, dviem trinto česnako skiltelėmis, 5 ml malto raudonojo ankštinio pipiro, 5 ml maltos paprikos ir 2 ml malto paprastojo raudonėlio.

Įtrinkite viščiuką, palikite nuo 30 minučių iki 12 valandų.

Raudonasis vynas, česnakas ir rozmarinas

Supjaustykite vieną morką, du svogūnus, vieną salierą ir keturis-šešis česnakus ir kepkite, kol suminkštės, keptuvėje su 65 ml alyvų aliejaus.

Supilkite 750 ml raudonojo vyno, 125 ml raudonojo vyno acto, sumeskite su lauro lapus, dvi šviežio rozmarino šakeles (5 ml sauso), 12 pipiro grūdelių ir šešias kadagio uogas (nebūtinai).

Užvirinkite ir lėtai virkite 20 minučių. Nuimkite nuo ugnies ir supilkite 65 ml alyvų aliejaus. Atvėsinkite ir naudokite jautienos, avienos, strutienos ar žvėrienos marinavimui. Marinuokite nuo vienos iki 12 valandų.

Tailandietiškas marinatas

Sumaišykite vieną skardinę kokosų pieno, 30 g šviežios kalendros, 60 ml žuvies padažo, keturias skilteles česnako, 5 ml trintos česnako žievelės, 25 ml citrinos sulčių, 25 ml šviežiai sumalto imbiero, vieną ar du raudonuosius čili pipirus (išimtomis sėklomis), 15 ml cukraus ir 15 ml sezamo ar saulėgrąžų aliejaus.

Užpilkite ant raudonos mėsos, vištienos ar jūros gėrybių ir palikite marinuotis nuo trisdešimties minučių iki valandos.

Nepalikite jūros gėrybių marinuotis ilgiau nei 30 minučių. Marinato rūgštis pažeis jūros gėrybes, jos taps per minkštos.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Neišmokta „Grenfell Tower“ pamoka: dalis Lietuvos arenų ir prekybos centrų nesutinka pasitikrinti dėl atsparumo gaisrui (10)

Šeši iš penkiolikos į valstybės institucijų atliekamą atsparumo gaisrui tyrimą atrinktų...

Nemaloni staigmena abiturientams: gerokai šoktelėjo populiariausių studijų kainos (72)

Didysis studijų kainų šuolis įvyko dar 2009 metais. Kelerius metus kainos nekito, vėliau ėmė...

Panevėžio skandalas įsibėgėja: STT apklausė Urbšį domino sociologinių tyrimų pirkimas (31)

Seimo narys nepartinis Povilas Urbšys , išėjęs iš apklausos Specialiojoje tyrimų tarnyboje...

Medikams nesuvokiamas Verygos ministerijos sprendimas: tarsi laiko mašina nubloškė į praeitį (436)

Šių metų rugsėjį vaikų ugdymo įstaigose sviestas , kur įmanoma, keičiamas aliejumi arba...

Tautvydas Marčiulaitis. Ko jie čia grįžta? (29)

Nors visi puikiai žino, kad Lietuvoje gyventi neįmanoma ir valstybė jau tuoj išnyks, nes...

Paskelbta, kada prasidės paraiškų namų elektrinėms rinkimas, kokia parama (37)

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas, Seime pristatydamas grandiozinį „žaliosios“...

Niekam nebereikalingas senienas prikelia „iš numirusiųjų“: skirtumai prieš ir po stebina (6)

Natūralaus ąžuolo stalviršis virtuvėje – apie tokią prabangą pasvajoja turbūt ne vienas....

Apsilankymas baseine priminė sovietų laikus: ar tai verta 28 eurų? (25)

Š. m. birželio 10 d. lankėmės viename Lietuvos vandens pramogų parke. Turėjome dovanų kuponą...

Emmanuelis Macronas griežtai pamokė paauglį prezidentas sulaukė kritikos už arogantiškumą (48)

Internete sparčiai plinta vaizdo įrašas, kuriame Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas...

Varškės sūreliai gali būti išteisinti – tereikia mokėti perskaityti sudėtį balsavimas (6)

Austrai turi garsųjį varškės desertą „Štrudelį“, o lietuviai – varškės sūrelį, kurį...