aA
Konditerijos gaminiai – ne tik prisiekusių smaližių džiaugsmas, bet ir kiekvieno virtuvės meistro pasididžiavimas. Yra vienas desertas, sukeliantis daugiausiai diskusijų dėl savo paslaptingos kilmės istorijos – tai marcipanas, Lietuvoje gyvuojantis daugiau nei 400 metų.
© Shutterstock

Marcipanas buvo itin mėgstamas ir vertinamas aukštuomenės dar XVI a. pabaigoje. Jį, kaip išskirtinę dovaną, sužadėtinei teikdavo besiperšantys didikai, marcipaniniais gaminiais vaišinti ir ypač svarbūs svečiai. Ir tai tik keli faktai, kurių turbūt nežinojote apie šį gaminį, mūsų šalyje paplitusį panašiu metu, kaip ir cepelinai.

„Manoma, kad marcipanai pradėti gaminti maždaug prieš tūkstantį metų Artimuosiuose Rytuose, o XIII a. juos į Europą atgabeno arabai. Po trijų šimtmečių gaminys pasiekė ir mūsų šalį. Nors labiausiai šis skanėstas klestėjo Renesanso laikotarpiu, išlikusios tarpukario reklamos liudija, jog Lietuvoje marcipanai buvo vertinami ir tuo metu – pirkėjai jo pageidaudavo ypatingomis progomis, – su marcipano istorija pranešime spaudai supažindina Šiauliuose įsikūrusio šokolado muziejaus vadovė Odeta Kirnienė. – Šiandien marcipanai šiek tiek praradę savo populiarumą, tačiau visiškai nepagrįstai. Svarbiausia, rinktis kokybišką gaminį. O tokio sudėtyje ne mažiau kaip pusę masės turėtų sudaryti riešutai. Prastas marcipano skonis reiškia, jog parinkti riešutai yra nekokybiški arba didesnę deserto dalį sudaro cukrus bei kiti priedai.“

Pasak vieno seniausių Lietuvoje šokolado gamintojų, bendrovės „Rūta“, vyriausiosios technologės Danguolės Tamošiūnienės, ne veltui patariama dairytis būtent tokios sudėties marcipanų – procentaliai didesnė kitų priedų dalis gali užgožti švelnų migdolų, pistacijų ar kitų, marcipanų gamybai naudojamų riešutų skonį. O ieškantiems šokoladinių saldainių su marcipanų įdaru ekspertė pataria pasidomėti ir šokolado sudėtimi bei rinktis tokius saldainius, kuriuose yra ne mažiau kaip 50 proc. kakavos.

„Kuo šokolado gaminyje bus daugiau grynos kakavos ar riešutų, tuo jame bus mažiau pridėtinio cukraus. Be to, jame bus ir gausu skaidulinių medžiagų, kurias vartoti rekomenduoja mitybos specialistai. Pasirinkę tokios sudėties gaminį būsite patenkinti ne tik skoniu, bet ir organizmas gaus vertingų medžiagų“, – pataria D. Tamošiūnienė.

Mėgstantiems maistą, apipintą istorijomis, saldžiųjų gaminių ekspertė primena įdomų istorinį faktą. 1599 m. Sofijai Olelkaitei besiperšantis Jonušas Radvila ne kartą veždavo marcipanų. O nepavykus garsios giminės atstovui susitarti dėl vedybų, liaudyje atsirado šmaikštus posakis, jog yra dalykų, kurių negali gauti „už jokius pasaulio marcipanus“. Beje, šis posakis buvo dažnai vartojamas dar iki praeito amžiaus.

Faktą, kad saldumynai, o ypač – marcipanai, užėmė ypatingą vietą ant Lietuvos didikų stalo, liudija ir speciali pareigybė. Saldžiųjų skanėstų gaminimu užsiėmė virtuvės meistrai, vadinamieji cukrininkai. Jų darbas buvo vertinamas ne ką mažiau, nei kitų kulinarijos meistrų.

Istorijų apie marcipanų atsiradimą yra kelios. Bene viena įdomiausių – apie XV a. Venecijoje gyvenusį konditerį Badrutt Mark‘ą. Jo maža dukrytė, besisukiodama virtuvėje, netyčia sumaišė trintų migdolų masę su cukraus pudra. Jai iš rankų išslydęs ir ant karštos krosnies paviršiaus nukritęs gaminys netruko paskleisti švelniai salsvą kvapą. Suprantama, konditeris iškart į jį atkreipė dėmesį, o ir paragavus masė buvo skani. Taigi, nulipdė šventų žvakių pavidalo skanėstą, pavadinęs jį Marko duona (it. marzapane), ir pradėjo ja prekiauti pagrindinėje miesto aikštėje. Kiek šioje istorijoje tiesos – sunku pasakyti, tačiau istorija neabejotinai suteikia marcipanui dar daugiau patrauklumo.

Įdomūs faktai apie marcipanus:

1407 m. dėl nepalankių oro sąlygų Europai grėsė badas. Vokietijos Liubeko uosto sandėlyje aptiktas migdolų ir cukraus krovinys miesto kepėjui pakišo idėją, kaip pamaitinti tautiečius – jis sukūrė saldžios duonos receptą. Taip atsirado vadinamieji „Liubeko marcipanai“, populiarūs ir šiais laikais.

Vokietijoje ir Olandijoje marcipanai laikomi tradiciniu Kalėdų patiekalu.

Viduramžiais marcipanai buvo parduodami vaistinėse ir rekomenduotini gydant fizinius bei protinius negalavimus.

Rytų šalyse marcipanai vertinti kaip afrodiziakai.

Ar jau kilo noras paskanauti marcipano?

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Pernavas nebus siūlomas vadovauti policijai antrą kadenciją (42)

Policijos generalinis komisaras Linas Pernavas nebus skiriamas antrai kadencijai, BNS pranešė...

Skelbia apie gaisro Alytuje lokalizavimą, tačiau tuo nemalonumai nesibaigs (2)

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento ( PAGD ) vadovas Saulius Greičius teigia, kad...

Aistros verda ir toliau: Karbauskis reikalauja nušalinti Etikos ir procedūrų komisijos pirmininką (18)

Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos ( LVŽS ) frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis...

Estija ketina į laisvę paleisti itin jautrias NATO paslaptis Rusijai atskleidusį šnipą (28)

Skelbiama, jog į laisvę neužilgo gali būti paleistas buvęs itin aukšto rango Estijos gynybos...

Gyvai / Pamatykite pirmieji: po šio filmuko apie Vilnių kalbės visi (5)

Prieš metus Jokūbas Laukaitis sukūrė filmuką apie Lietuvą, kuris surinko daugiau nei milijoną...

Psichozė, neįgalumas ar net mirtis: populiarėjančių naujų narkotikų poveikis gąsdina patyrusius Lietuvos medikus (126)

Kai kalbame apie naująsias psichoaktyviasias medžiagas, galime pasakyti, kad tai yra terra...

Kauno santakoje rastas tikras lobis: monetos mena Vytauto Didžiojo laikus (10)

Kauno santakoje atliekant archeologinius tyrimus rastas XV amžiaus pradžai priskiriamas lobis –...

Gaisro Alytuje padariniai: dėl pavojaus koreguojamas mokymo procesas, draudžiama prekyba lauke maistu (150)

Dėl užterštumo, kurį sukėlė gaisras padangų perdirbimo gamykloje, daugumoje Alytaus...