aA
Kai norisi ir gardžios mėsytės, ir garuojančių daržovių, ir dieviško skonio padažiuko, patyrusios šeimininkės savo išalkusiai šeimynai ruošia skaniausią troškinį. Pateikiame jums DELFI skaitytojų receptus.
Troškinys
Troškinys
© Corbis

Kokius troškinius gaminate jūs? Pasidalinkite patirtimi, dalyvaukite KONKURSE ir laimėkite "Krekenavos agrofirmos“ įsteigtus prizus - „Be konservantų“ mėsos gaminių krepšelius!

----------------------------------

SKAITYTOJŲ RECEPTAI:

---------------------------------

Mėsos ir daržovių troškinys
(4 asm.)

Reikės:
500 g mėsos (vištiena, kiauliena, jautiena, kaip kas mėgsta);
500 g pievagrybių;
4 – 5 bulvių (vidutinio dydžio);
1 raudonųjų paprikų;
2 morkų (vidutinio dydžio);
2 saujų žaliųjų žirnelių;
žiedinio kopūsto (kaip kas mėgsta, aš dedu dvi geras saujas);
šparaginių pupelių (iš akies);
2 kubelių sultinio (1 vištienos, 1 grybų skonio);
pomidorų padažo;
prieskonių (mėsos, troškinių, maltų ir nesmulkintų pipirų, lauro lapelių, druskos ir kt.) ;
saujelės miltų.

P.S. Paprastai į troškinį daržoves dedu nenormuotai, iš akies. Ne sezono metu aš naudoju šaldytas daržoves, kokias turiu.

Visų pirma supjaustome mėsą kubeliais, truputį pamarinuojame (su prieskoniais), tada pakepiname, kol gražiai apkepa. Supjaustome pievagrybius griežinėliais, tada apverdame (iki 5 min.). Supjaustome stambiais kubeliais bulves, vieną morką sutarkuojame burokine tarka, o kitą – griežinėliais (jei didelė, tai dar per pusę). 

Sudedame visus paruoštus ingredientus: apačioje pakepintą mėsytę, supjaustytas bulves, morkas, žirnelius, žiedinį kopūstą, šparagines pupeles. Užpilu vandeniu, kol apsemia visas daržoves (geriausiai verdančiu, greičiau užverda). Užvirus sudedu kubelius, troškinių prieskonių, druskos. Ir taip troškinu apie 40 min. (kol suminkštėja bulvės). Troškinimo pabaigoje įdedu du šaukštus pomidorų padažo, nesmulkintų pipirų, lauro lapelių, dar patroškinu keletą minučių.

Pačioje troškinimo pabaigoje troškinį patirštinu (ištirpinu miltus vandenyje ir pilu į troškinį). Telieka sudėti į lėkštes. Galima papuošti šviežiais smulkintais krapais. Skanaus!

Laura U.

--------------------------------

Švelnaus skonio, greitai paruošiamas vištienos troškinukas

Reikės: vištienos filė, aliejaus, žiedinio kopūsto, grietinėlės (35% riebumo), maltų juodųjų pipirų,
druskos, ryžių, fermentinio sūrio.

Paruošimo laikas ~25min.

Vištienos file supjaustyti smulkiais gabaliukais, trumpai apkepti nedideliame kiekyje aliejaus. Išvirti ryžius, šiek tiek apvirti žiedinius kopūstus. Į nedidelį puodą supilti grietinėlę, suberti vištieną ir apvirtus žiedinius kopūstus, pagardinti druska bei pipirais ir patroškinti apie 10 minučių. Tada suberti ryžius ir viską gerai sumaišyti. Patiekti dar karštą, sumaišius su tarkuotu sūriu.
Skanumėlis! Tad visiem linkiu gero apetito.

Eglė
P.S. Gali būti įvairios variacijos – vietoj ryžių – virtos bulvės, vietoj žiedinių kopūstų – šparaginės pupelės arba šaldytos daržovės.

--------------------------------------

Cukinijų troškinys

Reikės:

1 vidutinio dydžio cukinijos;
2 pomidorų;
1 raudonos paprikos;
1 svogūno;
1 poro;
0,5 stiklinės vandens;
druskos, maltų pipirų, aliejaus kepimui.

Troškintuve su aliejumi pakepkite kubeliais supjaustytą svogūną. Gabaliukais supjaustykite cukiniją. Sudėkite į pakepintus svogūnus, pasūdykite, užpilkite vandeniu, pasūdykite ir troškinkite 5 - 10 min. uždengę dangčiu. Po to sudėkite nuluptus ir skiltelėmis supjaustytus pomidorus, susmulkintą papriką ir griežinėliais supjaustytą porą. Troškinkite 10 - 15 min., paskaninkite pipirais.

Janina M.

-------------------------------------

Troškinys „Rudens gėrybės“

Reikės: 500 g kalakutienos kumpelio mėsos arba krūtinėlės, lygiom dalim bulvių, morkų, moliūgo, 1 paprikos, 1 svogūno, 1 skiltelės česnako, prieskonių paukštienai, druskos, pipirų žirneliais, lauro lapų, švž. žalumynų (svog.laiškų, petražolių, krapų), aliejaus.

Mėsos kubelius apie 1 val. pamarinuojame paukštienos prieskoniuose. Puode užkaitiname aliejų, apkepiname mėsą. Stambiais kubeliais supjaustome svogūną, morkas ir apkepiname kartu su mėsa. Sudedame stambiais kubeliais supjaustytas paprikas, bulves, moliūgą, daržoves apibarstome druska, pipirais, užpilame nedaug verdančio vandens (daržovės turi troškintis garuose), įdedame česnako skiltelę, pipirų žirnelių, lauro lapą, uždengiame puodą ir troškiname kol suminkštės daržovės. Svarbu nepervirti!

Troškinys dedamas į lėkštę, apibarstomas šviežiais žalumynais.

Audronė P.

--------------------------------------------
Siūlau lašišos troškinuką su daržovėmis

800 g šviežios lašišos, supjaustytos maždaug vienodo dydžio gabaliukais;
3 v. šaukštų sviesto pakepinimui;
1 raudonojo svogūno (bet gali būti ir paprastas);
1 didelis svogūnas;
1 didelė morka;
1 didelė raudonoji paprika;
1 pankolio svogūnėlis;
1 obuolys;
0,5 cukinijos
100 g pievagrybių,
2 skiltelės česnako,
200 ml žuvies sultinio,
400 ml grietinėlės,
1 a.š. kario, jūros druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Nulupame svogūną su smulkiname. Morką nuvalome supjaustome žiedeliais. Likusias daržoves pjaustome mažesniais gabaliukais. Keptuvėje svieste lengvai apkepame svogūną, morkas.
Po to apkepame paeiliui likusias daržoves. Puode ištirpiname antrą dalį sviesto, supilame karį,pakepiname. Supilame buljoną ir į puodą suberiame pakepintas daržoves, troškiname 5- min.

Per tą laiką likusioje sviesto dalyje keptuvėje apkepiname gabaliukais supjaustytą lašišą. Kepimo metu lašišą padruskiname jūros druska, užberiame pipirų. Apkepusią lašišą užpilame grietinėle ir 5min. patroškiname.

Sudedame į troškintas daržoves ir pakaitiname, bet neužverdame.

Pastaba: šiame recepte yra česnako, jį galima į patiekalą sudėti apkepant su svogūnu.
O galima dėti pabaigoje, apkepant daržoves.

Pagarbiai Genutė

------------------------------------------

Noriu pasiūlyti Jums pasigaminti troškinį „Staigmena“.

Reikės:

- 500 g mėsos (ką labiau mėgstate: vištienos filė, kiaulienos ar jautienos sprandinę);

- 200 g grybų (labai skanu baravykai, bet gerai ir pievagrybiai);

- 5 slyvų;

- 1 nerūgštaus obuolio;

- 1 kriaušės;

- 1 morkos ( dar galima ir cukinijos);

- 1 valg. šaukšto medaus;

- 1 valg. šaukšto kukurūzų krakmolo;

- 1 valg. šaukšto vandens;

- druskos, aliejaus, mėgstamų mėsos prieskonių.

Kaip paruošti?

Supjaustykime mėsą kubeliais ir apkepinkim ją aliejuje be druskos ir prieskonių. Išimkime mėsą iš keptuvės.

Į troškinimo indą (tokį, kurį galite dėti ant ugnies, o ne į orkaitę) sudedame kubeliais supjaustytas slyvas, obuolį, kriaušę, daržovėms skirta tarka sutarkuotą morką, supjaustytus nedideliais gabalėliais grybus. Uždenkime. Palaukime, kol vaisiai ir grybai išskirs savo sultis. Tada po 4-5 minučių sudėkime mėsą ir įberkime mėgstamų mėsos prieskonių, padruskinkime, įdėkime medaus (paragaukit, jei obuolys ar slyvos pasitaikė rūgštokos, medaus įdėkite dar).

Gerai išmaišykime. Šaukšte vandens ištirpinkime 1 šaukštą kukurūzų krakmolo ir supilkime ant troškinio, gerai jį išmaišykime. Visiškai sumažinkime ugnį, uždenkime ir 10-15 min. patroškinkime. Skanu patiekti su ryžiais arba balta duona.

Skanaus! Tikrai pikantiška, netikėta ir skanu.

Aidas Buzys

--------------------------------------

Mėsos troškinys su perlinėmis kruopomis (5 porcijos)

Jums reikės:

- 400 g  jautienos arba kiaulienos kumpio;
-  1 stiklinės perlinių kruopų;
-  2 skiltelių česnako;
-  2-3 didelių svogūno galvų;
-  2-3 didelių morkos;
- 3-4 didelių bulvių;
-  100 g aliejaus;
-  50 g sviesto;
- sojos grybų padažo, arba smulkiai sumaltų džiovintų grybų;
-  pipirų, lauro lapų, druskos pagal kiekvieno skonį.

Perlines kruopas reikėtų mažiausiai valandą pamirkyti vandenyje! Galite užpilti vandeniu iš vakaro.
Pirmiausia keptuvėje pakepinkit smulkiai supjaustytą česnaką ir mažais kubeliais supjaustytą kumpį, apibarstykite maltais pipirais, druska.

Tada atskirai apkepinkit (labai trumpai 1-3 min.) supjaustytas griežinėliais morkas ir svogūnus. Kepinant svogūnus įdėkite lauro lapų.

Į 5 ugniai atsparius indelius (čenachines) arba į viena didelį indą sluoksniais sudėkite produktus:
1 eilė - mėsa;
2 eilė - perlinės kruopos (nusausintos);
3 eilė - morkos;
4 eilė - svogūnai;
5 eilė - kubeliais supjaustytos bulvės.

Ant sudėtų produktų užpilkite po arbatinį šaukštelį sojos padažo (arba apibarstykite džiovintais grybais), pabarstykite truputėlį druskos, uždėkite gabalėlį sviesto ir įpilkite ½ stiklinės vandens. Troškinti orkaitėje 45- 50 min. Apie pusvalandį troškinu 250 laipsnių temperatūroje, vėliau sumažinu iki 200-180 laipsnių. Jei gaminsite dideliame inde, vandens turi būti tiek, kad apsemtų perlines kruopas.

Skanaus!
Almina

-----------------------------------

Bulvių troškinys

Reikės:

- 10 bulvių,
- 2 svogūnų,
- 4 raugintų agurkų,
- 2 pomidorų,
- 2 valg. šaukštų sviesto,
- 100 g grietinės,
- 3 česnako skiltelių,
- 2 stiklinių sultinio,
- žalumynų, druskos

Nuluptas bulves supjaustykite stambiais kubeliais, suberkite į puodą, įberkite druskos ir sudėkite svieste pakepintus susmulkintus svogūnus. Tada užpilkite sultiniu ir troškinkite dangčiu uždengtame puode. Truputį patroškinę, suberkite nuluptus ir susmulkintus agurkus ir toliau troškinkite. Likus kelioms minutėms iki troškinimo pabaigos sudėkite nuluptus ir susmulkintus pomidorus, česnakus ir grietinę. Patroškinkite dar apie 5 - 10 min. ir pabarstykite žalumynais.

Skanaus!

Grybų troškinys

Reikės:

- 500 g šviežių grybų;
- 3 svogūnų;
- 3 šaukštų riebalų;
- 1 raudonos ar geltonos paprikos;
- 1 šaukšto miltų;
- 1 - 2 šaukštų pomidorų padažo;
- 3 - 4 šaukštų grietinės;
- druskos, pipirų.

Grybus apkepinkite riebaluose, sudėkite susmulkintą papriką ir svogūnus, suberkite miltus. Gerai išmaišykite ir troškinkite tol, kol grybai suminkštės. Galima įpilti truputėlį vandens. Baigiant troškinti, supilkite pomidorų padažą ir grietinę. Pagal skonį įberkite druskos ir pipirų. Dar troškinkite kelias minutes. Šį troškinį labai skanu valgyti su bulvėmis.

Daržovių troškinys su makaronais

Reikės:

- 2 morkų;
- 1 raudonos paprikos;
- 1 nedidelės cukinijos;
- 100 g žalių žirnelių;
- 100 g makaronų kriauklelių;
- 100 g šparaginių pupelių;
- 3 šaukštų neaštraus pomidorų padažo;
- druskos, pipirų, truputėlio aliejaus kepimui;
- 50 g fermentinio sūrio.

Supjaustykite morkas ir papriką, pakepkite keptuvėje nedideliame aliejaus kiekyje. Baigiant įdėkite supjaustytą cukiniją, supilkite pomidorų padažą. Nedideliame kiekyje pasūdyto vandens išvirkite žirnelius ir pupeles. Į jas sudėkite pakeptas daržoves bei prieskonius ir 10 min. troškinkite ant nedidelės ugnies. Tada dėkite makaronus, troškinkite, kol jie suminkštės. Patiekite karštą su fermentinio sūrio kubeliais.

Skanaus!

Janina M.

--------------------------------------

Troškinys su vištiena ir agurkais

Reikės: vištienos filė krūtinėlės, 4 morkų,  1 agurko, 2 šaukštų medaus, 1 česnako skiltelės, 2 šaukštų pamidorų padažo, prieskonių vištienai, šiek tiek vorčesterio padažo.

Vištienos krūtinėlė supjaustoma didesniais kubeliais. Česnakas susmulkinamas ir pakepinamas įkaitintame aliejuje, po to suberiama vištiena. Ji kepinama ant karštos ugnies, kol apsitraukia balta plėvele. Po to ugnis sumažinama ir suberiamos šiaudeliais supjaustytos morkos.

Viskas troškinama ant nedidelės ugnies, kol šios suminkštėja. Vėliau įdedamas šiaudeliais supjaustytas agurkas. Pabaigoje įdedamas medus, pagal skonį prieskoniai, druska ir užpilamas pomidorų padažas. Viskas pakaitinama. Pateikiama su ryžiais.

Jūratė K.

--------------------------------------------

Mano šeimai labai patinka toks troškinys.

Į troškinimo puodą įpilu stiklinę vandens. Vištos krūtinėlę supjaustau kąsneliais, lengvai apkepu svieste (galima ir aliejuje), supilu į puodą.

Po to į puodą pripjaustau: morkų (3-4), žiedinį kopūstą (arba brokolį), 2 vidutines bulves, raudoną papriką. Apibarstau prieskoniais, druska ir troškinu (nuo užvirimo 10 min).

Tada pridedu smulkinto česnako ir užpilu 200 gramų grietinėlės. Kai vėl užverda, išjungiu viryklę ir palieku uždengtą puodą.

Labai skanu. Tokį troškinį valgant nereikia nė sriubos. Galima ir kitų daržovių dėti pagal galimybes: cukinijos, baklažano...

Gero apetito!

Genė G.

--------------------------------------------

Norėčiau pasiūlyti aštrų avienos troškinį.

4 porcijoms reikės:

- avienos - 400 g;
- raudonos paprikos - 2 vnt.;
- svogūnų - 2 vnt. (didelės galvos);
- bulvės - 6 vnt. (didesnės);
- pusės pakelio sviesto;
- baziliko, aitrios paprikos - 1 vnt. (nedidelė);
- 1 kubelio buljono;
- druskos pagal skonį.

Gaminimas:

1. Dedame virti avieną.

2. Kitame puode arba aukštesnėje keptuvėje išlydome sviestą. Į išlydytą sviesta dedame juostelėmis supjaustytus svogūnus ir truputėlį apkepiname. Po to dedame juostelėmis supjaustytą raudonąją papriką ir susmulkintą aitriąja papriką ir vėl viską truputi pakepiname. Galiausiai sudedame supjaustytas bulves ir viską nuolat maišant dar pakepiname kelias minutes.

3. Išvirtą avieną išimame iš sultinio ir supjaustome nedideliais gabalėliais. Sultinį perkošiame.

4. Paruoštas daržoves dedame ant silpnos ugnies ir užpilame avienos sultiniu tik tiek, kad apsemtų daržoves, įdedame bulijono kubelį ir troškiname apie 20 min.

5. Išsitroškinus daržovėms, sudedame supjaustytą avieną, sudedame į lėkštes ir papuošiame baziliko šakele.

Skanaus!

Rolandas

-----------------------------------

Sveiki, išalkę skrandžiai ir gurgiantys pilvai!

Norit, išduosiu paslaptį? Skaniausias troškinys - cukinijų bokšteliuose. Ummm, liežuvio vos šiandien nenusikandau. Tikiuosi, jūs savojo taip pat neprarysit.

Visų pirma, paėmę didelę cukiniją, ją nuplaukite, supjaustykite 6-7cm aukščio bokšteliais ir išskobkite taip, kad viename gale liktų apie 1cm storio minkštimo. Priberkite į jį druskos, pipirų, vegetos ir įtrinkite.

Keptuvėje apkepkite faršą, smulkiai tarkuotas morkas, pjaustytas šviežias šparagines pupeles,kopūstą, svogūną, česnaką, kmynus, įdėkite mėgstamų prieskonių. Troškinkite uždengę dangčiu, kol daržovės suminkštės ir faršas apskrus. Palikite atvėsti.

Smulkiai sutarkuokite stiklinę fermentinio sūrio. Daugiau nei pusę jo sumaišykite su pravėsusiu daržovių ir faršo troškiniu. Šį mišinį sudėkite į išskobtus cukinijų bokštelius, ant viršaus užberkite likusį sūrį.

Įkaitinkite orkaitę iki +170 laipsnių. Išklokite skardą folija (arba galite suvynioti kiekvieną bokštelį į folijos lapą) ir įpilkite šiek tiek vandens. Sustatykite bokštelius ir kepkite apie 45 min., kol cukinija suminkštės.

Patarčiau valgyti su duona ir šviežiais pomidorais. Tačiau galite ir išsivirti arba išsikepti orkaitėje (kartu su cukinijomis) smulkiai pjaustytų bulvių su lupena.

Skanumėlis!

Ieva Z.

---------------------------------

Makaronų troškinys su rūkyta šonine

Jums reikės:

- 400 g spiralinių makaronų;
- 300-400 g šaldytų morkų ir žirnelių mišinio (tinka ir kitokie daržovių mišiniai su paprika ar šparaginėm pupelėm);
- 1 svogūno;
- 1 šaukšto sviesto arba alyvuogių aliejaus;
- 200-300 g neriebios karšto rūkymo šoninės (arba kumpio);
- 250 ml. 10% grietinėlės;
- 50 gr. tarkuoto kieto sūrio.

Pakepiname svieste smulkiai supjaustytą svogūną ir sudedame jį į kaitinamą grietinėlę. Svogūnus pavirti grietinėlėje 3-5 min. ant lengvos ugnies vis pamaišant. 

Į ugniai atsparų indą sudedame makaronus, kubeliais supjaustytą šoninę ir šaldytas daržoves.

Viską išmaišome, pabarstome druskos, pagardiname prieskoniais makaronams (bet nebūtina), užpilame grietinėle su svogūnais ir pilame vandens tiek, kad būtu lygiai su makaronų mišiniu. Apibarstome sūriu, uždengiame dangčiu ir pašauname į orkaitę 30-40 min. (250-200 laipsnių)

Greita, lengva ir labai skanu! Pabandykite ir nesigailėsite!

Almina

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Kas iš tiesų slypi už Rusijos „pagalbos“ Italijai? Kremliaus kėslai daug tamsesni Kinija taip pat nesnaudžia (403)

Kinija ir Rusija siunčia medicininę pagalbą Italijai ir kitoms nuo koronaviruso...

Prognozuojamas gilus ekonomikos nuosmukis: kokie galimi atsigavimo scenarijai (100)

Ekonomistai verda raidelių sriubą, bandydami nuspėti pasaulio ekonomikos atsigavimą po nuosmukio,...

Patvirtintas 11 mirties nuo koronavirusinės infekcijos atvejis (489)

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) praneša, kad šiandien Lietuvoje patvirtinta vienuolikta...

Klaipėdoje mirusios moters dukra siunčia žinutę Verygai: nemeluokite – pasakykite žmonėms karčią tiesą (379)

Sveikatos apsaugos ministerija ( SAM ) pranešė, kad šeštadienį Lietuvoje patvirtintas dar...

Į šalį ims plūsti šiltas oras: džiugins 19 laipsnių šiluma (8)

Sekmadienio dieną šalies orus lems anticiklono šiaurinė dalis. Rytas daugelyje rajonų išauš...

Klaipėdos universitetinės ligoninės medikai papasakojo visą tiesą, kaip įstaiga tapo koronaviruso židiniu (348)

Šeštadienį su Delfi susisiekė Klaipėdos universitetinės ligoninės medikai , kurie tikina, kad...

Širvintų merė kaltinama savivaliavimu: tikina, kad koronavirusu užsikrėtusią moterį į ligoninę vežė per prievartą (474)

Šeštadienį socialiniuose tinkluose pasirodė Lauros, kurios mama užsikrėtė koronavirusu,...

„Agurkinių“ lyderiui – valstybės kompensacija už tai, kad tualete nebuvo nei durų, nei užuolaidos (215)

Kauno nusikalstamos „Agurkinių“ grupuotės lyderis Saulius Velečka , pravarde Agurkas, kuris...

Artėjantis pikas pranašauja katastrofą Ukrainoje: šalis pandemijai itin pažeidžiama (487)

Koronavirusas Ukrainai žada didelių problemų: dauguma prognozių numato recesiją, o...

Sudervėje girta porelė su „Audi“ rėžėsi į atitvarą – kas vairavo, neprisipažįsta (12)

Vėlų vakarą, apie 22.30 val., Vilniaus r., Sudervėje , šalia viešbučio „Vilnoja“, dideliu...

|Maža didelių žinių kaina