aA
Pasibaigus šventėms ir laukiant pavasario pats laikas ieškoti lengvai paruošiamų, šiltų ir nenuobodžių patiekalų, kurie pradžiugintų skrandžius, tačiau nesugadintų taip puoselėjamos figūros.
© Shutterstock nuotr.

Kai kalba pasisuka apie sočius savaitgalio pietus, pirmiausia į galvą šauna itališka virtuvė ir, žinoma, makaronai, makaronai, makaronai.

Nors šie nėra labai kaloringi, tačiau kalorijų kiekis porcijoje padidėja dvigubai, juos gardinant taip mėgstamais grietinėlės, bešamelio ar jūros gėrybių padažais, sakoma pranešime spaudai. Tad kaip skaniai pagaminti makaronus, nerizikuojant netilpti į naujus džinsus?

Pirmiausia, pabandykite pakeisti makaronų rūšį – vietoje įprastinių pasirinkite, pavyzdžiui, grikių ar ankštinių kultūrų makaronus. Jų skonis kitoks, netradicinis, tad gardinti padažais jų neteks taip gausiai.

Nors grikių ar ankštinių kultūrų makaronai mums skamba kaip tikra egzotika, pasak „Rimi Lietuva“ viešųjų ryšių vadovės Giedrės Bielskytės, neseniai parduotuvėse atsiradę alternatyvių miltų makaronai vis dažniau atsiduria pirkėjų krepšeliuose.

„Pirkėjai ieško išradingų sprendimų savo stalui, yra linkę eksperimentuoti. Prekybos centruose pasirodžius grikių miltų makaronams, jų paklausa greitai išaugo, išgirdome ir pirkėjų lūkesčius papildyti asortimentą kitų „egzotiškesnių“ rūšių makaronais – gaminamais iš avinžirnių ar lęšių miltų. Juos taip pat įtraukėme į asortimentą ir netrukus pasiūlysime pirkėjams.

Pirkėjai renkasi ne tik neįprastų miltų makaronus, tačiau ir paskanintus natūraliais priedais, kurie suteikia jiems žalią, juodą, oranžinę ar raudoną spalvas. Pastebėjome, kad auga sveikesnių produktų paklausa, pirkėjai aktyviai domisi produktų sudėtimi. Norėdami palengvinti jiems sveikesnių produktų pasirinkimą, pažymėjome juos „Rinkis sveikiau“ ženklu ir sukūrėme sveikesnio maisto enciklopediją primenantį „Rinkis sveikiau“ internetinį puslapį. Tad šiuo ženklu yra pažymėti ir pilno grūdo bei grikių makaronai“, – pasakojo G. Bielskytė.

Nors įprasti makaronai dažnai laikomi tuščių kalorijų „bomba“, paruošti iš speltos, viso grūdo, kietųjų kviečių, grikių ar ankštinių kultūrų miltų maistingumu nenusileidžia košėms ir puikiai tinka visiems sveika gyvensena ir mityba besidomintiems žmonėms.

„Grikių makaronams pagardinti nebūtina ruošti riebius padažus. Jų skonis tikrai puikus, tad pagardinti juos pakanka keptais porais, mairūnu ar rozmarinais, jie puikiai tiks su ant griliaus keptomis daržovėmis, smidrais, garuose virtu kiaušiniu,“ – patarė kulinarijos vedėja Elena Sereičikienė.

Aštrokas grikių makaronų ir keptų daržovių tango

Jums prireiks:

Pusės pakelio grikių miltų makaronų;
3 šaukštų tarkuoto kietojo sūrio;
Mažos cukinijos;
1 nedidelio agurko;
1 didesnio pomidoro;
Skardinės natūralios pomidorų tyrės;
1 svogūno arba dalies poro;
1 česnako;
Baziliko ir čiobrelio prieskonių;
Alyvuogių aliejaus;
1 raudonosios paprikos;
1 čili paprikos.

Paruošimas

Cukiniją, agurką, pomidorą, paprikas ir svogūną arba porą supjaustome, sudedame į keptuvę ir pakepiname su šlakeliu alyvuogių aliejaus. Kepame apie 10-15 min., kad daržovės gelsvai apskrustų. Įdame 3-4 didelius šaukštus pomidorų tyrės ir patroškiname kelias minutes. Įpjaustome česnaką ir pabarstome daržoves čiobrelio ir baziliko prieskoniais.

Troškiniui vėstant išverdame makaronus sūriame vandenyje su šlakeliu alyvuogių aliejaus. Nepervirkime. Nusunktus makaronus sumaišykime su daržovių troškiniu, saikingai paskaniname sūrio drožlėmis.

Skanaus!

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Šimonytė apsisprendė dėl Prezidento rinkimų – apie abejones kalba būtuoju laiku (381)

Artėjančių prezidento rinkimų lygtyje lieka vis mažiau nežinomųjų. Bet tie nežinomieji yra...

Neįvykus koncertui pasijuto maitinama pažadais: kiek galima laukti savų pinigų? (36)

Į DELFI kreipėsi skaitytoja Kristina, kuri neįvykus koncertui jau daugiau nei mėnesį laukia savo...

Nespėjusį į Panevėžio ligoninės direktoriaus kėdę atsisėsti Skorupską atiduoda į prokurorų rankas (56)

Į korupcijos skandalų sūkurį dėl buvusio vadovo Ivano Dorošo bylų pastaruosius keletą metų...

Pirmasis Allos Pugačiovos vyras lietuvis – apie bendrą gyvenimą, skandalus namuose ir tikrąją skyrybų priežastį (9)

Buvęs primadonos vyras papasakojo apie santuokos su Alla Pugačiova ypatumus ir apie skyrybų su...

Sąžiningo teisėjavimo prašantis Kleiza – apie titulų badą, triskart už „Žalgirio“ pigesnę „Ryto“ sudėtį ir rinktinę interviu (25)

Savo komandos pavadinimą, logotipą ir vyriausiąjį trenerį pakeitęs Vilniaus „Rytas“ jau šį...

Numuštas Rusijos lėktuvas: kas tai per orlaivis ir ką jis veikė šalia Lietuvos (704)

Po to, kai Sirijos priešlėktuvinės pajėgos virš Viduržemio jūros numušė Rusijos lėktuvą...

Kokių paltų galima įsigyti Gariūnų turguje: vilioja įvairove, bet gali tekti pakloti net 400 eurų (123)

Paltas – vienas būtiniausių šaltojo sezono atributų, tad jo paieškomis reikėtų pradėti...

9 idėjos glamonėms, jei jūsų partnerio veiksmai tapo nuobodūs (2)

Po kelių mėnesių sekso su tuo pačiu asmeniu gali išryškėti keista tendencija: visi jūsų...

UEFA Čempionų lygos starte – Messi įvarčių fiesta ir dramatiška „Inter“ pergalė (1)

Antradienio vakarą rungtynėmis „ Camp Nou “ stadione startavo naujasis, jau 64-tasis, UEFA...

Esė „Kaip nužudyti savo vyrą“ autorė įtariama nužudžiusi savo vyrą (14)

Įtempto siužeto romanų autorė Nancy Crampton-Brophy, kai kuriems galbūt pažįstama iš tokių...