Pasibaigus šventėms ir laukiant pavasario pats laikas ieškoti lengvai paruošiamų, šiltų ir nenuobodžių patiekalų, kurie pradžiugintų skrandžius, tačiau nesugadintų taip puoselėjamos figūros.
© Shutterstock nuotr.

Kai kalba pasisuka apie sočius savaitgalio pietus, pirmiausia į galvą šauna itališka virtuvė ir, žinoma, makaronai, makaronai, makaronai.

Nors šie nėra labai kaloringi, tačiau kalorijų kiekis porcijoje padidėja dvigubai, juos gardinant taip mėgstamais grietinėlės, bešamelio ar jūros gėrybių padažais, sakoma pranešime spaudai. Tad kaip skaniai pagaminti makaronus, nerizikuojant netilpti į naujus džinsus?

Pirmiausia, pabandykite pakeisti makaronų rūšį – vietoje įprastinių pasirinkite, pavyzdžiui, grikių ar ankštinių kultūrų makaronus. Jų skonis kitoks, netradicinis, tad gardinti padažais jų neteks taip gausiai.

Nors grikių ar ankštinių kultūrų makaronai mums skamba kaip tikra egzotika, pasak „Rimi Lietuva“ viešųjų ryšių vadovės Giedrės Bielskytės, neseniai parduotuvėse atsiradę alternatyvių miltų makaronai vis dažniau atsiduria pirkėjų krepšeliuose.

„Pirkėjai ieško išradingų sprendimų savo stalui, yra linkę eksperimentuoti. Prekybos centruose pasirodžius grikių miltų makaronams, jų paklausa greitai išaugo, išgirdome ir pirkėjų lūkesčius papildyti asortimentą kitų „egzotiškesnių“ rūšių makaronais – gaminamais iš avinžirnių ar lęšių miltų. Juos taip pat įtraukėme į asortimentą ir netrukus pasiūlysime pirkėjams.

Pirkėjai renkasi ne tik neįprastų miltų makaronus, tačiau ir paskanintus natūraliais priedais, kurie suteikia jiems žalią, juodą, oranžinę ar raudoną spalvas. Pastebėjome, kad auga sveikesnių produktų paklausa, pirkėjai aktyviai domisi produktų sudėtimi. Norėdami palengvinti jiems sveikesnių produktų pasirinkimą, pažymėjome juos „Rinkis sveikiau“ ženklu ir sukūrėme sveikesnio maisto enciklopediją primenantį „Rinkis sveikiau“ internetinį puslapį. Tad šiuo ženklu yra pažymėti ir pilno grūdo bei grikių makaronai“, – pasakojo G. Bielskytė.

Nors įprasti makaronai dažnai laikomi tuščių kalorijų „bomba“, paruošti iš speltos, viso grūdo, kietųjų kviečių, grikių ar ankštinių kultūrų miltų maistingumu nenusileidžia košėms ir puikiai tinka visiems sveika gyvensena ir mityba besidomintiems žmonėms.

„Grikių makaronams pagardinti nebūtina ruošti riebius padažus. Jų skonis tikrai puikus, tad pagardinti juos pakanka keptais porais, mairūnu ar rozmarinais, jie puikiai tiks su ant griliaus keptomis daržovėmis, smidrais, garuose virtu kiaušiniu,“ – patarė kulinarijos vedėja Elena Sereičikienė.

Aštrokas grikių makaronų ir keptų daržovių tango

Jums prireiks:

Pusės pakelio grikių miltų makaronų;
3 šaukštų tarkuoto kietojo sūrio;
Mažos cukinijos;
1 nedidelio agurko;
1 didesnio pomidoro;
Skardinės natūralios pomidorų tyrės;
1 svogūno arba dalies poro;
1 česnako;
Baziliko ir čiobrelio prieskonių;
Alyvuogių aliejaus;
1 raudonosios paprikos;
1 čili paprikos.

Paruošimas

Cukiniją, agurką, pomidorą, paprikas ir svogūną arba porą supjaustome, sudedame į keptuvę ir pakepiname su šlakeliu alyvuogių aliejaus. Kepame apie 10-15 min., kad daržovės gelsvai apskrustų. Įdame 3-4 didelius šaukštus pomidorų tyrės ir patroškiname kelias minutes. Įpjaustome česnaką ir pabarstome daržoves čiobrelio ir baziliko prieskoniais.

Troškiniui vėstant išverdame makaronus sūriame vandenyje su šlakeliu alyvuogių aliejaus. Nepervirkime. Nusunktus makaronus sumaišykime su daržovių troškiniu, saikingai paskaniname sūrio drožlėmis.

Skanaus!

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Orai: po trumpo lietaus temperatūra pašėlusiai kils – galimas 30 laipsnių karštis (4)

Itin gražiais ir šiltais orais lepinusi gegužė nesiliaus mūsų stebinti ir toliau. Savaitės...

Odontologės įspėja: neatlikus įprastos procedūros, gresia baisios ligos ir byrantys dantys (144)

Kada paskutinį kartą jums buvo atlikta burnos higienos procedūra? Odontologės įspėja, kad...

Priverstinė emigracija į Norvegiją neatšaldė svajonės laimę kurti Lietuvoje (76)

Po studijų kelių įmonių biuruose dirbusi Vaida Juodževičiūtė metė sau iššūkį ir prieš...

6 priežastys atsisakyti „Chrome“ naršyklės (158)

Naršyklė yra nepakankamai saugi, greičiau iškrauna nešiojamojo kompiuterio bateriją, perduoda...

Druskininkų meras Ričardas Malinauskas užfiksuotas pikantiškoje vietoje (108)

Antradienio vakarą Druskininkų miesto meras Ričardas Malinauskas leido kartu su šimtais...

Mitais apipinti Balio paplūdimiai vilioja ir atstumia (9)

Balio salą gaubia daugybė senųjų ir modernių mitų. Vienas garsiausių – kad į šią salą...

DELFI skaitytojai atvėrė namų duris: pamatykite, kaip jie gyvena (19)

Konkursas „Interjeras, kurį sukūriau pats“ paskatino daugybę DELFI skaitytojų pasidalinti savo...

Kodėl meluojame, kalbėdami apie seksą? (10)

Daugybę metų visuomenėje gyvuoja stereotipas, bylojantis apie tai, kad vyrai turi gerokai daugiau...

Kilniaširdiškas keturmečio poelgis sugraudino daugelį (2)

Austinas Perine‘as, keturmetis iš Birmingamo, Alabamos valstijos, tapo tikra vietos įžymybe, kai...

Neišnaudotų resursų dar turintis Maksvytis: tikiuosi, duosime gerą kovą „Lietuvos rytui“

Klaipėdos „Neptūnas“ nors ne tiesiausiu keliu, tačiau galingu akordu užbaigė...