„Ar buvo pakankamai aštru? Jei taip, tuomet man pavyko jums parodyti Meksiką“ – vakar Vilniaus dailės akademijos dizaino katedros studentų ir dėstytojų kulinarines aistras kaitino meksikietiškos virtuvės šefas Rodrigo Canela, dirbantis restorane „Sofa de Pancho“.
© J.Mižutavičiūtės nuotr.

„Electrolux maisto ir dizaino“ laboratorijoje apsilankęs Rodrigo norintiems geriau pažinti autentišką meksikietišką virtuvę pagamino margaritų, kukurūzų traškučių nachios užkandį bei fajitas - kukurūzų paplotėlius su kepta vištiena ir daržovėmis.

„Meksikietiška virtuvė nėra labai suvaržyta taisyklių. Mano močiutė sakydavo – jei turi receptą, juo vadovaukis, tačiau, jei manai, kad jis gali būti geresnis – patobulink jį“, - sakė daugiau nei prieš dešimtmetį pirmą kartą į Lietuvą atvykęs R.Canela. Jis gimė ir užaugo Meksikoje, kur jo tėvai turėjo restoraną, vėliau gyveno JAV, o Lietuvoje skaičiuoja jau beveik 5-erius gyvenimo metus.

Maisto ir dizaino laboratorijoje virė meksikietiškos kulinarinės aistros
© J.Mižutavičiūtės nuotr.

Pats paprasčiausias meksikietiškas užkandis, reiškiantis vardo Ignacio trumpinį – nachios – pateikiamas sumaišant traškučius su vienos ar daugiau rūšių tarkuotu fermentiniu sūriu ir pakepant apie 10 min. iki 170°C įkaitintoje orkaitėje. Pagardinimui galima pridėti pupelių, vištienos ar jautienos, tačiau šįkart virtuvės šefas patiekalą paskanino vyšniniais pomidorais, žaliomis ir juodomis alyvuogėmis, jalapeno pipirais.

Ragauti patiekalą rekomenduojama su grietine ir aštriu chipotle padažu, kuris gaminamas iš rūkytų jalapenų, svogūnų, česnakų. Norintiems namie pasigaminti panašų padažą R.Canela rekomendavo nedidelį tabasco padažo kiekį sumaišyti su apelsinų sultimis.

Maisto ir dizaino laboratorijoje virė meksikietiškos kulinarinės aistros
© J.Mižutavičiūtės nuotr.

Kitas patiekalas, tinkamas nedaug laiko užkąsti turintiems žmonėms – kukurūzų paplotėliai su skirtingais fajita įdarais. Jiems gali būti naudojama vištiena, jautiena ar krevetės, kurios prieš tai marinuojamos, o po to greitai apkepinamos aukštoje temperatūroje, taip pat pridedant raudonosios paprikos, prieš tai nudeginus odelę, svogūnų ir kitų daržovių. Šis patiekalas gali būti patiekiamas su tacos arba tortilla, pakepinus orkaitėje su sūriu bei tai pat paskaninamas grietine bei chipotle padažu.

Pasakodamas apie tradicinio meksikietiško kokteilio „Margarita“ atsiradimo istoriją, virtuvės šefas sakė, kad žaliosios citrinos sulčių, cukraus sirupo, ledo ir tekilos mišinys negali būti vadinamas tikra „Margarita“, nes į šį gaivinantį kokteilį reikėtų ruošti su šviežiais trintais vaisiais – mango, braškėmis ir kt. Pasak R.Canela, šio gėrimo skoniui svarbi naudojamos tekilos kokybė, taip pat kokteilį verta pagardinti tajin prieskoniais iš čili pipirų, druskos ir žaliosios citrinos.

Maisto ir dizaino laboratorijoje virė meksikietiškos kulinarinės aistros
© J.Mižutavičiūtės nuotr.

Meksikietiškos virtuvės šefas sako, kad populiarus grynos tekilos ragavimo ritualas – palaižant druskos ir užkandant citrina Meksikoje atrodytų juokingas – jis naudingas nebent norint užmaskuoti prastos kokybės tekilos skonį.

Renginio pabaigoje paklaustas, ar patiekalai buvo įprasto meksikietiško aštrumo ar pritaikyti lietuvių gomuriams, šefas sakė, kad lietuviams tikrai gamina bent tris kartus mažiau aštrius patiekalus nei įprasta meksikiečiams.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Branduolinių povandeninių laivų kapinyne Rusijoje apsilankęs vokiečių žurnalistas: tai, ką išvydau, sukėlė šoką (378)

Vokiečių žurnalistas Michaelis Schmidtas papasakojo apie tai, kaip Šiaurės vakarų Rusijoje,...

Lietuviai šluoja automobilius JAV: baiminasi, kad kainos gali šokti aukštyn (61)

Po to, kai ES įvedė atsakomuosius muitus Donaldo Trumpo tarifams, smarkiai šoktelėjo motociklų...

Pavojai, slypintys vandens telkiniuose: nuo pavojingų ligų iki sutrikusio širdies ritmo tinkamiausia vandens temperatūra maudynėms

Tik pakilus oro temperatūrai, Lietuvos vandens telkinius nugula maudynių išsiilgę poilsiautojai....

Egzotiškas pasiūlymas Palangoje: vietoj įprastų saldumynų – drakono vaisių, kinkanų ir karališkų uogų (31)

Vaisiais iš Tailando, Kosta Rikos, Izraelio, Turkijos bei Lenkijos Palangoje pirmus metus...

Orai: pirmadienį jau bus pokyčių (52)

Sekmadienio naktis numatoma nepastoviai debesuota, be lietaus. Vėjas silpnas. Antroje nakties pusėje...

Maljorkoje prabangų poilsį sau leidusi Rūta Banionytė papasakojo apie kainas ir kiek investavo į savo atostogų įvaizdį (103)

Buvęs modelis, o dabar moteriškumo praktikų „Šokoladas sielai“ įkūrėja Rūta Banionytė...

Vilniečiai – Lietuvos „portugalai“: emigrantai šį posakį turi suprasti geriausiai (15)

Nors dar Seimo rinkimai toli, bet, kaip sakoma, roges ruošk vasarą, o žiemą – ratus. Vis...

Saugojosi, bet pastojo: apie gyvybei pavojingą negimdinį nėštumą įspėjo ne vienas simptomas (44)

Į DELFI redakciją kreipėsi skaitytoja, norėdama pasidalinti savo istorija. Ji viliasi, kad kitoms...

Kemzūros prognozė nepradžiugins „Žalgirio“ sirgalių: tai sportas, kitaip nebūna (75)

Laiko patikrintas Kęstučio Kemzūros ir Davido Blatto duetas, panašu, ruošia dirvą dar vienam...

Princas George'as švenčia 5 metų gimtadienį: kokią mielą pravardę mažylis turi namuose? paviešinta naujausia jubiliato nuotrauka (31)

Šiandien, liepos 22 d., Kembridžo mažajam princui George'ui sueina penkeri metai. Šią sukaktį...