LENGVA: sūrio sriuba

JUMS REIKĖS:

Maltų juodųjų pipirų
Malto muskato
1 svogūno
3 šaukštų kvietinių miltų
500 ml pieno
Druskos
4 šaukštų sviesto
250 ml vištienos sultinio

KAIP PARUOŠTI:

Puode ištirpinkite sviestą, jame pakepinkite smulkintą svogūną. Pakepę svogūnus, pilkite su pienu išmaišytus miltus, sultinį, dėkite tarkuotą sūrį, druską ir pipirus.

Viską virkite 15 min. Prie šios sriubos puikiai tiks skrebučiai.

APKEPTA: makaronai su sūriu ir špinatais

JUMS REIKĖS:

300 g makaronų
125 g mocarelos
75 g šviežių špinatų
3 pomidorų
2 skiltelių česnako
1,5 šaukšto alyvuogių aliejaus
1 šaukšto baziliko
Druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų

KAIP PARUOŠTI:

Puode užvirinkite vandenį, įberkite druskos, sudėkite makaronus ir virkite 4 min. (jie turi būti kietoki). Makaronus supilkite į kiaurasamtį, perliekite šaltu vandeniu ir nuvarvinkite.

Pomidorus kelioms sekundėms panardinkite į verdantį vandenį, perliekite šaltu vandeniu, nulupkite ir supjaustykite gabaliukais. Į keptuvę įpilkite alyvuogių aliejaus, įkaitinkite ir pakepinkite česnaką, kol pradės sklisti aromatas. Česnaką išimkite iš keptuvės, suberkite špinatus, supjaustykite pomidorus ir pakepinkite 4–5 min.
Makaronus sudėkite į alyvuogių aliejumi išteptą kepimo formą, pabarstykite pipirais ir užpilkite špinatų-pomidorų mase.

Pabarstykite smulkintu baziliku, tarkuota mocarela ir dėkite į įkaitintą orkaitę. Kepkite 180 °C temperatūroje 15 min. Apkeptus makaronus su sūriu ir špinatais patiekite su mėgstamomis daržovių salotomis.

GREITAI: sūrio tortas

JUMS REIKĖS:

125 g cukraus
500 g plaktos grietinėlės
200 g varškės
75 g sviesto
1 želatinos pakelio
1 pakelio vanilinio cukraus
180 g sausainių ar meduolių

KAIP PARUOŠTI:

Sausainius ar meduolius sudėkite į polietileno maišelį ir sutrupinkite kočėlu. Trupinius suberkite į molinį dubenį. Ištirpinkite sviestą, užpilkite ant sausainių ir gerai sumaišykite. Trupinių tešlą dėti į formą su išstumiamu dugnu, sluoksnį išlyginti.

Želatiną mirkykite 2 l vandens 10 min., ištirpinkite ir padėkite ataušti. Sumaišykite varškę su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir citrinų sultimis, supilkite ir išmaišykite želatiną. Kai mišinys kiek sutvirtės, įmaišykite 500 g plaktos grietinėlės ir supilkite į formą ant torto pagrindo, išlyginkite paviršių. Laikykite šaltai ir patiekite.

PATARIMAI

Kaip elgtis prie stalo?

Jei vaišėse dalyvauja užsieniečių, garbingų svečių, šeimininkui derėtų pirmiausia pasirūpinti jais, tik paskui vaišintis pačiam. Valgyti nepradedama, kol niekas nekvietė, po pobūvio reikėtų nepamiršti padėkoti vakaro šeimininkams. Prie furšetinio stalo nepatariama prisistatyti kėdžių ir valgyti atsisėdus. Vaišindamiesi į lėkštę dėkite tiek maisto, kiek ruošiatės suvalgyti.

Įsidėjus patiekalų reikėtų atsitraukti ir leisti prie stalo prieiti kitiems vakaro svečiams. Būtų idealu, jei svečiai ne tik mėgautųsi patiekiamu maistu, bet ir gebėtų pasigrožėti, įvertinti patiekalus ir stalo puošmenas.

Mityba rudenį: kokia ji?

Prasidėjus šaltajam sezonui reikėtų maitintis tuo laikotarpiu sunokusiomis daržovėmis ir vaisiais. Vasarą valgėme uogas, vandeningas daržoves, įvairias šaltas sriubas, dabar reikėtų rinktis aštrius, rūgščius ir saldžius (nemaišykite su saldumynais) produktus, kurie šildytų.

Nevenkite ankštinių daržovių, šakniavaisių, grybų, neskaldytų grūdų kruopų. Nepamirškime prieskonių (ciberžolės, kario, muskato, aštrių pipirų). Mitybos specialistai pataria šaltam rudens vakarui pasigaminti moliūgų, cukinijų ir anakardžių troškinį.