aA
Lašišos, sardinės, upėtakiai... Ne, tai ne profesionalaus restorano, įsikūrusio prie Viduržemio jūros, meniu. Apie tai kol kas, ko gero, galima tik pasvajoti. Šios riebios žuvys pasižymi dideliu nesočiųjų riebalų kiekiu, jis teigiamai veikia protinę veiklą ir nervų sistemą.
© Shutterstock nuotr.

Norėdami pamankštinti ir „pavalgydinti“ smegenis ar pagerinti atmintį, savo valgiaraštį, nors ir nesate prie gražiausios pasaulio jūros krantų, būtinai papildykite žuvimi. Galbūt šį patarimą reikėtų skirti ne „Savaitraščio Kaunui“ skaitytojams, o kai kuriems politikams? Manau, jie ilgokai jos nevalgė.

GAUSA: ant grotelių keptos sardinės su jogurto padažu

Jums reikės:

12 šviežių skustų, skrostų sardinių
Alyvuogių aliejaus apšlakstyti
Jūros druskos ir juodųjų pipirų

Jogurto padažui reikės:

1 agurko
2 luptos, traiškytos česnako skiltelės
350 g graikiško jogurto
1−2 (pagal skonį) citrinos sulčių
2 šaukštų alyvuogių aliejaus
Saujelės smulkintų mėtų lapelių

Kaip paruošti:

Ruošdami padažą nulupkite agurką, perpjaukite jį išilgai pusiau ir išgremžkite sėklas. Stambiai sutarkuokite, apibarstykite šaukšteliu druskos ir sukrėskite į sietelį, padėtą ant dubenėlio.

Po valandos iš minkštimo rankomis išspauskite kuo daugiau skysčio. Dubenėlyje sumaišykite tarkuotą agurką, česnaką, jogurtą, citrinos sultis ir alyvuogių aliejų. Pagal skonį pasūdykite, užberkite pipirų, uždenkite ir padėkite į šaldytuvą. Uždekite ugnį kepsninėje ir laukite, kol malkos sudegs ir susidarys pelenais padengtos žarijos.

Jei kepate viduje, įkaitinkite keptuvę. Žuvis nuplaukite, nusausinkite, tada įtrinkite alyvuogių aliejumi, trupučiu druskos ir pipirų.

Sardines sudėkite ant grotelių (arba į keptuvę) ir kepkite iš abiejų pusių po 3 min., kad mėsa liktų tvirta, bet lengvai atsiskirtų nuo stuburkaulio.

Karštas sardines sudėkite į lėkštę, šalia įkrėskite padažo. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir apibarstykite smulkintomis mėtomis. Patiekite su mėgstamomis salotomis.

VIENAS: keptas upėtakis su daržovėmis

Jums reikės:

600 g upėtakio
2 svogūnų
1 paprikos
1 morkos
150 ml sauso baltojo vyno
1 šviežios mėtos šakelės
1 raudonėlių šakelės
1 petražolių šakelės
3 citrinos
60 g aliejaus
3 česnako skiltelių
Juodųjų pipirų
Saujos miltų

Kaip paruošti:

Nuvalytą ir nuplautą žuvį pabarstykite šviežiomis žolelėmis ir susmulkintais česnakais. Iš baltojo vyno, citrinos sulčių ir aliejaus paruoškite marinatą. Užpilkite juo žuvį ir palikite šaldytuve 6 val.
Susmulkinkite svogūnus, morkas ir paprikas. Išimkite žuvį, pašalinkite marinato perteklių, pasūdykite, pabarstykite pipirais ir apibarstykite miltais. Ant folijos dėkite žuvį, daržoves. Foliją susukite ir šaukite į 180 °C orkaitę. Kepkite 1 val.

LENGVA: salotos su lašiša ir špinatais

Jums reikės:

2 saujų špinatų
2 agurkų
250 g lašišos filė
Saujos kalendrų
3 šaukštų alyvuogių aliejaus
1 apelsino sulčių
Druskos, pipirų

Kaip paruošti:

Lašišą iš abiejų pusių apkepinkite keptuvėje įkaitintame aliejuje, pagardinkite druska ir pipirais. Į keptuvę supilkite apelsinų sultis. Užvirkite ir nukelkite nuo ugnies.

Į lėkštes sudėkite špinatus, smulkintus agurkus, kalendras ir keptą lašišą.
Viską pagardinkite keptuvėje likusiu padažu.

PATARIMAI

Ar mediniai indai pavojingi?

Mediena yra natūrali medžiaga, todėl nekenkia mūsų organizmui. Verta atsiminti, kad ant medinių lentelių paviršių ir įbrėžimų išsilaiko daug pavojingų žarnyno infekcijų sukėlėjų. Daugelis žalią mėsą, žalias daržoves ir duoną pjausto ant tos pačios lentelės. Tai pavojinga, nes dėl kryžminės taršos galima užteršti produktus žmogui kenksmingais mikroorganizmais. Turėkite atskiras lenteles žaliems ir termiškai apdorotiems maisto produktams pjaustyti. Higieniškiausios yra stiklinės pjaustymo lentelės.

Citrina – geriausias viryklės ir orkaitės valiklis

Valyti orkaitę yra varginantis darbas, jo savaičių savaitėmis neišbraukiame iš būtinų darbų sąrašo. Taip, šiuolaikinės orkaitės turi savaiminio išsivalymo funkciją, bet jos nepakanka, jei orkaitėje išsilieja padažas, priskrenta tešlos ar prisitaško riebalų. Viryklių ir orkaičių nešvarumus lengvai pašalinsite tokiu mišiniu: pasigaminkite pastą iš citrinų sulčių, vandens ir valgomosios sodos. Ja ištepkite dėmes, palikite 15 min., tada nušveiskite ir nuplaukite vandeniu.

SKAIČIUS

Jei per savaitę suvalgysite keletą porcijų žuvies, mirties nuo infarkto rizika sumažės 36 proc.

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Ant branduolinio karo slenksčio: kodėl 2020-ieji gali tapti lemtingi (265)

Netikėtai kilus didelei tarptautinei krizei kurį laiką trunka apsižodžiavimai, raginimų sėsti...

Žydų gydytojas parodė dar nepažįstamą Aušvico pusę (77)

„ Aušvicas neturi pasikartoti – šis troškimas, atsiradęs tėvo širdyje, vokiečiams palikus...

Išskirtinį Europoje karaliavusios dinastijos atstovų veido bruožą nulėmė kraujomaiša: išnyko visa giminė (22)

Daugeliui karalių ir karalienių, priklausiusių Austrijos Habsburgų dinastijai, valdžiusiai...

Miestas, kadaise tituluotas prekybos sostine: prasiautęs pirmasis pasaulinis karas paliko tik apokaliptinius vaizdus (10)

Prieš pirmąjį pasaulinį karą Tauragė turėjo beveik trylika tūkstančių gyventojų,...

Atėjus šeimyniniams džiaugsmams, išėjo vyriški: viskas dėl to prakeikto sekso... (192)

Rašau, nes nebeturiu ko prarasti. Tegu perskaito kas tik nori, tegu tai būna šauksmas į tyrus, bet...

Derbis, kurio galėjo ir nebūti: LKL lyderių galvose kirba kitokie klausimai (5)

Kalbant juokais, Kauno „Žalgirio“ tritaškių pataikymo procentas nemeluoja. Žvelgiant į jį,...

Hobį darbu pavertęs panevėžietis: veikla prasidėjo todėl, kad valgyti norėjosi (26)

Panevėžio rajone gyvenantis menininkas Erikas Hincas jau trisdešimt metų užsiima keramika ir...

Kaip geriau nepakuoti dovanų, jei nenorite nuvilti

Kuklios dovanos, supakuotos į prašmatnias, daug žadančias pakuotes, sukuria apgaulingų...

„Maximos“ komercijos vadovė: slibinų manija dešimtimis kartų padidino prekių pardavimus (44)

Dėl prekybos centro „ Maxima LT “ vykdomų lojalumo programų, tokių, kaip „Kakė makė“...