Norėdami pamankštinti ir „pavalgydinti“ smegenis ar pagerinti atmintį, savo valgiaraštį, nors ir nesate prie gražiausios pasaulio jūros krantų, būtinai papildykite žuvimi. Galbūt šį patarimą reikėtų skirti ne „Savaitraščio Kaunui“ skaitytojams, o kai kuriems politikams? Manau, jie ilgokai jos nevalgė.

GAUSA: ant grotelių keptos sardinės su jogurto padažu

Jums reikės:

12 šviežių skustų, skrostų sardinių
Alyvuogių aliejaus apšlakstyti
Jūros druskos ir juodųjų pipirų

Jogurto padažui reikės:

1 agurko
2 luptos, traiškytos česnako skiltelės
350 g graikiško jogurto
1−2 (pagal skonį) citrinos sulčių
2 šaukštų alyvuogių aliejaus
Saujelės smulkintų mėtų lapelių

Kaip paruošti:

Ruošdami padažą nulupkite agurką, perpjaukite jį išilgai pusiau ir išgremžkite sėklas. Stambiai sutarkuokite, apibarstykite šaukšteliu druskos ir sukrėskite į sietelį, padėtą ant dubenėlio.

Po valandos iš minkštimo rankomis išspauskite kuo daugiau skysčio. Dubenėlyje sumaišykite tarkuotą agurką, česnaką, jogurtą, citrinos sultis ir alyvuogių aliejų. Pagal skonį pasūdykite, užberkite pipirų, uždenkite ir padėkite į šaldytuvą. Uždekite ugnį kepsninėje ir laukite, kol malkos sudegs ir susidarys pelenais padengtos žarijos.

Jei kepate viduje, įkaitinkite keptuvę. Žuvis nuplaukite, nusausinkite, tada įtrinkite alyvuogių aliejumi, trupučiu druskos ir pipirų.

Sardines sudėkite ant grotelių (arba į keptuvę) ir kepkite iš abiejų pusių po 3 min., kad mėsa liktų tvirta, bet lengvai atsiskirtų nuo stuburkaulio.

Karštas sardines sudėkite į lėkštę, šalia įkrėskite padažo. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir apibarstykite smulkintomis mėtomis. Patiekite su mėgstamomis salotomis.

VIENAS: keptas upėtakis su daržovėmis

Jums reikės:

600 g upėtakio
2 svogūnų
1 paprikos
1 morkos
150 ml sauso baltojo vyno
1 šviežios mėtos šakelės
1 raudonėlių šakelės
1 petražolių šakelės
3 citrinos
60 g aliejaus
3 česnako skiltelių
Juodųjų pipirų
Saujos miltų

Kaip paruošti:

Nuvalytą ir nuplautą žuvį pabarstykite šviežiomis žolelėmis ir susmulkintais česnakais. Iš baltojo vyno, citrinos sulčių ir aliejaus paruoškite marinatą. Užpilkite juo žuvį ir palikite šaldytuve 6 val.
Susmulkinkite svogūnus, morkas ir paprikas. Išimkite žuvį, pašalinkite marinato perteklių, pasūdykite, pabarstykite pipirais ir apibarstykite miltais. Ant folijos dėkite žuvį, daržoves. Foliją susukite ir šaukite į 180 °C orkaitę. Kepkite 1 val.

LENGVA: salotos su lašiša ir špinatais

Jums reikės:

2 saujų špinatų
2 agurkų
250 g lašišos filė
Saujos kalendrų
3 šaukštų alyvuogių aliejaus
1 apelsino sulčių
Druskos, pipirų

Kaip paruošti:

Lašišą iš abiejų pusių apkepinkite keptuvėje įkaitintame aliejuje, pagardinkite druska ir pipirais. Į keptuvę supilkite apelsinų sultis. Užvirkite ir nukelkite nuo ugnies.

Į lėkštes sudėkite špinatus, smulkintus agurkus, kalendras ir keptą lašišą.
Viską pagardinkite keptuvėje likusiu padažu.

PATARIMAI

Ar mediniai indai pavojingi?

Mediena yra natūrali medžiaga, todėl nekenkia mūsų organizmui. Verta atsiminti, kad ant medinių lentelių paviršių ir įbrėžimų išsilaiko daug pavojingų žarnyno infekcijų sukėlėjų. Daugelis žalią mėsą, žalias daržoves ir duoną pjausto ant tos pačios lentelės. Tai pavojinga, nes dėl kryžminės taršos galima užteršti produktus žmogui kenksmingais mikroorganizmais. Turėkite atskiras lenteles žaliems ir termiškai apdorotiems maisto produktams pjaustyti. Higieniškiausios yra stiklinės pjaustymo lentelės.

Citrina – geriausias viryklės ir orkaitės valiklis

Valyti orkaitę yra varginantis darbas, jo savaičių savaitėmis neišbraukiame iš būtinų darbų sąrašo. Taip, šiuolaikinės orkaitės turi savaiminio išsivalymo funkciją, bet jos nepakanka, jei orkaitėje išsilieja padažas, priskrenta tešlos ar prisitaško riebalų. Viryklių ir orkaičių nešvarumus lengvai pašalinsite tokiu mišiniu: pasigaminkite pastą iš citrinų sulčių, vandens ir valgomosios sodos. Ja ištepkite dėmes, palikite 15 min., tada nušveiskite ir nuplaukite vandeniu.

SKAIČIUS

Jei per savaitę suvalgysite keletą porcijų žuvies, mirties nuo infarkto rizika sumažės 36 proc.