Prie gyvenamųjų namų ir didžiųjų prekybos centrų stovintys konteineriai, grūste prigrūsti maisto likučių ir produktų, kurių tinkamumo vartoti laikas yra pasibaigęs, virsta šiukšlynais. Kaip su tuo kovoti? Labai paprastai – tereikia nepirkti per daug.

Keli patarimai, padėsiantis atprasti nuo pirkimo manijos:

1. Suplanuokite valgiaraštį

Kad nekiltų pagundos prisipirkti nereikalingų produktų, prieš einant į parduotuvę reikia surašyti reikalingų produktų sąrašą. O prieš tai pravartu sudaryti valgiaraštį visai savaitei ir pirkti būtent tai, ko reikia ir kiek reikia. Tai labai drausminantis apsipirkimo būdas, bet vieniems taip elgtis pavyksta, kitiems – ne.

Pastariesiems vertėtų pabandyti daryti atvirkščiai: iš pradžių nusipirkti produktų, o paskui įdėmiai apgalvoti, kas iš jų išeitų ir sudaryti valgiaraštį savaitei. Savaitės pradžiai skirkite greičiausiai gendančius produktus, po to galvokite apie valgius iš tų, kuriuos galima laikyti kelias dienas.

Sunkiausia susivaldyti nepuolus į parduotuvę, jei paaiškėja, kad patiekalui šio bei to trūksta. Juk visada galima ką nors sugalvoti ir trūkstamus priedus pakeitus kitais, skaniai pagaminti iš to, kas yra.

2. Patikrinkite produkto galiojimo laiką

Apsipirkdami būtinai pažiūrėkite, kiek laiko produktas bus tinkamas vartoti ir nepirkti tokių, kurių galiojimas „ant ribos“. Kitaip tariant, jei produktas tinkamas vartoti iki rytdienos, jį turėsite suvalgyti tuoj pat. Deja, dažnai pirkinys patenka į šaldytuvą, kur jo galiojimo laikas ir pasibaigia.

3. Jausdami alkį, nevaikštinėkite po parduotuvę

Tuomet norisi visko iš karto. Ir kuo daugiau. Net atrodo, kad pakelio kefyro, kurio paprastai užtenka dviem dienoms, neužteks šiandien. Tad prieš einant į parduotuvę, vertėtų užkąsti.

4. Išsirinkite produktų eksperimentams

Kartais taip norisi išbandyti ką nors naujo. Naują produktą, iš kurio galima pagaminti neįprastą valgį. Parduotuvėje jūs trykštate entuziazmu, deja, namuose jis pradeda tirpti. Tam, kad neišmestumėte eksperimentui pirktų produktų, pasirinkite tokius, kurie ilgai negenda: naujos rūšies kruopas, daržoves ar produktus, kuriuos galima užšaldyti.

Kitas variantas: iš anksto apgalvokite „pasitraukimo“ kelią, pavyzdžiui, kokiu paprastesniu patiekalu galima pakeisti sumanytą įmantrųjį. Tokį galėsite pasigaminti ir po darbo. Pavyzdžiui, iš moliūgo vietoj ilgai gaminamo pyrago galima iškepti blynelių vakarienei arba išvirti trintą sriubą. Abu šie valgiai gaminami vos penkiolika minučių.

5. Gaminkite „teisingus“ valgius

Iš visko, kas yra šaldytuve, galima pagaminti kokį nors patiekalą. Labai geras būdas atsikratyti visokių likusių gabalėlių – sūrio, kumpio, dešros ir pan., suprantama, nesugedusių - pagaminti užkelėlę. Dešrų ir dešrelių likučiai tiks šiupininei, o šviežios ir sūdytos bei marinuotos daržovės – mišrainei.

6. Pasikvieskite svečių

Nebūtina surengti vakarėlį. Iškepti didelę picą ar pyragą su dešrų ir sūrio likučiais galima ir šiokiadienį po darbo.

7. Teisingai išdėliokite produktus

Grįžę iš parduotuvės, dažnai suverčiame produktus į šaldytuvą kaip pakliuvo. Taip greitai gendantys gaminiai neretai atsiduria už kitų ir būna pamiršti. Geriau jau sugaišti kelias minutes ir išdėlioti produktus taip, kad visi jogurtai ir varškytės būtų prieš akis.

8. Bent triskart per savaitę patikrinkite šaldytuvo turinį.

Dažnai tai daroma tik prieš einant į parduotuvę, tuomet ir pastebima, kad kai ką jau reikia išmesti.