aA
Tarptautine konkurse „Baltijos kulinarinės žvaigždės taurė“, nominacijoje „Baltijos pietūs. Juodoji dėžė“, Sankt Peterburge, Lietuvos virėjai iškovojo komandinį auksą! Š. m. kovo 24 d. vykusiame konkurse dalyvavo 5 komandos: Estijos, Latvijos, Lietuvos, Rusijos, Suomijos. Konkurso nugalėtojų Taurė atiteko patyrusiai estų virtuvės šefų komandai, lietuviai iškovojo aukso medalius, latviai apdovanoti sidabro medaliais, rusams atiteko bronzos medaliai.
© Organizatorių nuotr.

Šiais metais konkurso formatas – komandinis darbas: nominacijoje dirbo iš karto trys virėjai, kurie savo patiekalų pagrindinius produktus gavo „Juodoje dėžėje“. Virėjai turėjo paruošti tris konkursinius patiekalus: šaltą užkandį, sriubą ir pagrindinį patiekalą su nacionaliniais savo šalies motyvais.

Lietuvos virėjai iškovojo komandinį auksą
© Organizatorių nuotr.

LRVVKA komandą sudarė profesionalūs virėjai: Laurynas Bužinskas (restoranas „Paukščių Takas“), Nikita Vornik (restoranas „1 dublis“), Pavel Koncejalov (restoranas „Telegrafas“), komandos kapitonas Deivydas Praspaliauskas (restoranas „1 dublis“). Virtuvės šefas Laurynas Bužinskas užkandžiui „Juodoje dėžėje“ gautą lašišą paruošė trim būdais: lašišos kapotinį, rūkytą lašišą ir temperuotą lašišą. Prie lašišos pasiūlė kopūsto ravioli su žaliu majonezu ir daržovėmis, šviežiai sūdytus agurkus. Užkandį gardino morkų-kedro riešutų tyre, kepintų saulėgrąžų padažu, puošė tapijoka traškučiu.

Lietuvos virėjai iškovojo komandinį auksą
© Organizatorių nuotr.

Vyresnysis virėjas Nikita Vornik sriubai gautą kiaulienos išpjovą paruošė dviem būdais: cirkuliavo ir troškino. Iš druskoje kepto salierų gumbo gamino salierų kubelius bei salierų kremą su lazdynų riešutais. Gardino ruduoju cukrumi karamelizuotu sviestu su riešutais bei kiaulienos sultiniu su salierų kremu ir špinatais. Vyresnysis virėjas Pavel Koncejalov pagrindiniam patiekalui „Juodoje dėžėje“ gautą jautieną ruošė dviem būdais: gamino troškintos jautienos kapotinį su marinuotomis voveraitėmis ir medumi bei jautieną žemoje temperatūroje, prie kurios pasiūlė karamelizuotų svogūnų ir burokėlių kremą, salierų stiebus blanširuotus žolelių sultinyje, įvyniojo į kaliaropę. Jautienos patiekalą gardino „iSi“ sifone ruošta bulvių-moliūgų tyre su kepintomis moliūgų sėklomis, žolelių aliejaus ir jautienos burokėlių sulčių padažu, juodos duonos ir moliūgų sėklų pabarstukais, puošė burokėlių lapeliais.

Lietuvos virėjai iškovojo komandinį auksą
© Organizatorių nuotr.

Vertinimo skalėje už vieną patiekalą maksimaliai buvo galima surinkti 80 taškų: skonis ir ingredientų suderinamumas – 40 taškų, spalvinis harmoniškumas ir originalumas – 20 taškų, darbo vieta ir tvarkingumas – 10 taškų, techninis darbo profesionalumas – 10 taškų.

Pagal vertinimo taisykles teisėjai negalėjo vertinti savo šalies patiekalų. Konkurso vertinimo komisijai pirmininkavo daugkartinę patirtį sukaupęs teisėjas Serge Fery (Prancūzija). Konkurse teisėjavo Lietuvos atstovė, tituluota virtuvės šefė, Aldona Gečienė (restoranas „Imperial By California Gourmet“) bei patyrę virtuvės šefai iš Estijos, Latvijos, Rusijos, Suomijos.

Kovo 25 d. vyko nekonkursinis užkandžių su nacionaliniais gastronominiais savo šalies motyvais pristatymas. Lietuvos virėjai paruošė ir vaišino dviem užkandžiais, ruoštais iš raudonųjų burokėlių su karamelizuotų svogūnų ir džiovintų vaisių kremu, alyvuogių aliejuje marinuota kaliarope bei kalakutienos salotomis su ridikėliais, juoda duona, ančiuvių majonezu. Desertui pasiūlė braškių-mėtų musą su šviežiomis uogomis, graikinių riešutų-duonos pabarstukais.

Lietuvos virėjų komanda konkurse „Baltijos kulinarinės žvaigždės taurė“ dalyvavo jau 11-tą kartą (konkursas organizuojamas nuo 2005 m.).

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Etikos sargų darbo užkulisiuose – politikų šantažas, slapta įrašyti pokalbiai ir kiti nešvarūs skalbiniai (91)

„ Moli , tu savo noru rašysi“, – taip iš darbo siūloma išeiti Vyriausioje tarnybinės etikos...

Šadžius aiškinasi krizės tyrėjams: finansų ministras neturi būti ekonomikos ekspertas

Buvęs finansų ministras socialdemokratas Rimantas Šadžius krizės tyrėjams teigė, kad nėra...

Oro uoste suniokoto „Audi“ savininkai šokiruoti: tikėjosi saugumo, gavo 40 tūkst. eurų nuostolių (213)

Vilniečių šeimynos atostogos netikėtai apkarto. Iš Kauno oro uosto pailsėti į užsienį...

Suskaičiavo, kiek kartų mėginta supirkti daugiau kaip 500 hektarų žemės (106)

Nacionalinė žemės tarnyba suskaičiavo, kiek šiemet buvo atvejų, kai fiziniai ir juridiniai...

Apie žalgiriečių atsakomybes prabilęs White'as: nerodome naujokams tinkamo pavyzdžio specialiai Krepsinis.lt iš Stambulo

Kauno „Žalgirio“ senbuviai neslepia, kad komandai sezono pradžioje trūksta susižaidimo,...

Naktį Plungę sudrebino sprogimas: trys suaugusieji ir mažametė mergaitė išvežti į ligoninę (8)

Spalio 17-osios naktį, 1.51 val., ugniagesiai gavo pranešimą, kad Plungėje, name, sprogo dujų...

Sunku patikėti, bet Vokietija švenčia geriausią pralaimėjimą šiais metais Lowas abejoja 11 m baudiniu (6)

„Gaila, tai buvo geriausias pralaimėjimas šiais metais“, – tokiomis antraštėmis Vokietijos...

Kas slepiasi už 1 proc. švedų šiukšlių, patenkančių į sąvartynus?

Kalbant apie atliekų perdirbimą, ekologiją, žaliąją energetiką Skandinavijos šalys nuolat...

Jaunas mokytojas: pedagogo profesija pasiekė dugną (15)

Vilniuje dirbantis jaunas mokytojas Dalius Miknevičius tiki savo profesijos ateitimi, tačiau jis...