aA
Tarptautine konkurse „Baltijos kulinarinės žvaigždės taurė“, nominacijoje „Baltijos pietūs. Juodoji dėžė“, Sankt Peterburge, Lietuvos virėjai iškovojo komandinį auksą! Š. m. kovo 24 d. vykusiame konkurse dalyvavo 5 komandos: Estijos, Latvijos, Lietuvos, Rusijos, Suomijos. Konkurso nugalėtojų Taurė atiteko patyrusiai estų virtuvės šefų komandai, lietuviai iškovojo aukso medalius, latviai apdovanoti sidabro medaliais, rusams atiteko bronzos medaliai.
Lietuvos virėjai iškovojo komandinį auksą
© Organizatorių nuotr.

Šiais metais konkurso formatas – komandinis darbas: nominacijoje dirbo iš karto trys virėjai, kurie savo patiekalų pagrindinius produktus gavo „Juodoje dėžėje“. Virėjai turėjo paruošti tris konkursinius patiekalus: šaltą užkandį, sriubą ir pagrindinį patiekalą su nacionaliniais savo šalies motyvais.

Lietuvos virėjai iškovojo komandinį auksą
© Organizatorių nuotr.

LRVVKA komandą sudarė profesionalūs virėjai: Laurynas Bužinskas (restoranas „Paukščių Takas“), Nikita Vornik (restoranas „1 dublis“), Pavel Koncejalov (restoranas „Telegrafas“), komandos kapitonas Deivydas Praspaliauskas (restoranas „1 dublis“). Virtuvės šefas Laurynas Bužinskas užkandžiui „Juodoje dėžėje“ gautą lašišą paruošė trim būdais: lašišos kapotinį, rūkytą lašišą ir temperuotą lašišą. Prie lašišos pasiūlė kopūsto ravioli su žaliu majonezu ir daržovėmis, šviežiai sūdytus agurkus. Užkandį gardino morkų-kedro riešutų tyre, kepintų saulėgrąžų padažu, puošė tapijoka traškučiu.

Lietuvos virėjai iškovojo komandinį auksą
© Organizatorių nuotr.

Vyresnysis virėjas Nikita Vornik sriubai gautą kiaulienos išpjovą paruošė dviem būdais: cirkuliavo ir troškino. Iš druskoje kepto salierų gumbo gamino salierų kubelius bei salierų kremą su lazdynų riešutais. Gardino ruduoju cukrumi karamelizuotu sviestu su riešutais bei kiaulienos sultiniu su salierų kremu ir špinatais. Vyresnysis virėjas Pavel Koncejalov pagrindiniam patiekalui „Juodoje dėžėje“ gautą jautieną ruošė dviem būdais: gamino troškintos jautienos kapotinį su marinuotomis voveraitėmis ir medumi bei jautieną žemoje temperatūroje, prie kurios pasiūlė karamelizuotų svogūnų ir burokėlių kremą, salierų stiebus blanširuotus žolelių sultinyje, įvyniojo į kaliaropę. Jautienos patiekalą gardino „iSi“ sifone ruošta bulvių-moliūgų tyre su kepintomis moliūgų sėklomis, žolelių aliejaus ir jautienos burokėlių sulčių padažu, juodos duonos ir moliūgų sėklų pabarstukais, puošė burokėlių lapeliais.

Lietuvos virėjai iškovojo komandinį auksą
© Organizatorių nuotr.

Vertinimo skalėje už vieną patiekalą maksimaliai buvo galima surinkti 80 taškų: skonis ir ingredientų suderinamumas – 40 taškų, spalvinis harmoniškumas ir originalumas – 20 taškų, darbo vieta ir tvarkingumas – 10 taškų, techninis darbo profesionalumas – 10 taškų.

Pagal vertinimo taisykles teisėjai negalėjo vertinti savo šalies patiekalų. Konkurso vertinimo komisijai pirmininkavo daugkartinę patirtį sukaupęs teisėjas Serge Fery (Prancūzija). Konkurse teisėjavo Lietuvos atstovė, tituluota virtuvės šefė, Aldona Gečienė (restoranas „Imperial By California Gourmet“) bei patyrę virtuvės šefai iš Estijos, Latvijos, Rusijos, Suomijos.

Kovo 25 d. vyko nekonkursinis užkandžių su nacionaliniais gastronominiais savo šalies motyvais pristatymas. Lietuvos virėjai paruošė ir vaišino dviem užkandžiais, ruoštais iš raudonųjų burokėlių su karamelizuotų svogūnų ir džiovintų vaisių kremu, alyvuogių aliejuje marinuota kaliarope bei kalakutienos salotomis su ridikėliais, juoda duona, ančiuvių majonezu. Desertui pasiūlė braškių-mėtų musą su šviežiomis uogomis, graikinių riešutų-duonos pabarstukais.

Lietuvos virėjų komanda konkurse „Baltijos kulinarinės žvaigždės taurė“ dalyvavo jau 11-tą kartą (konkursas organizuojamas nuo 2005 m.).

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Psichoterapeutas: jei situacija tęsis dar 6 savaites, bus kardinalių socialinių pokyčių (644)

Nors pandemija palies visas gyvenimo sritis, ypatingą svarbą turi kintanti socialinė...

Niūri britų mokslininkų prognozė: mirčių nuo COVID-19 skaičius gali būti sukrečiantis JAV ekspertas: aukų šalyje gali būti iki 200 tūkst. (269)

Nepaisant įgyvendinamų griežtų priemonių, Imperatoriškojo koledžo Londone mokslininkai...

Sekmadienį Lietuvoje patvirtinti dar 23 COVID-19 atvejai: bendras skaičius – 460 (393)

Sveikatos apsaugos ministerija praneša, kad šiandien, atlikus tyrimus, Lietuvoje patvirtinti dar...

Mėnesio prognozė: po anomaliai šilto kovo balandis bus itin kontrastingas (39)

Artėjantis balandis gali būti itin permainingas, rodo Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos...

Pokyčiai darbovietėje: 5 patarimai, kaip elgtis vadovui, kad virusas atneštų mažiau nuostolių (22)

Kol kas nėra visiškai aišku, kokiu mastu COVID-19 plitimas paveiks mūsų socialinį gyvenimą ir...

Klaipėdos ligoninės vadovas: palatų sergantiems koronavirusu netrukus gali nebeužtekti (321)

Klaipėdos universitetinės ligoninės vadovas Vinsas Janušonis sako, kad jau kitą savaitę...

Trumpas: JAV nemokės už Britanijos princo Harry ir jo šeimos apsaugą (59)

JAV prezidentas Donaldas Trumpas sekmadienį pareiškė, kad jo šalis neketina apmokėti...

Dirbtinis intelektas plinta žaibiškai: ar sulauksime, kad žmones pakeis robotai? (43)

Kada pasiteisina investicijos į dirbtinį intelektą (DI) ir kada reikia imtis kitų priemonių,...

Vilniuje nusileido lėktuvai su lietuviais iš Tenerifės, Frankfurto, Paryžiaus (267)

Vilniaus oro uoste sekmadienio vakarą nusileido lėktuvai su Lietuvos piliečiais iš Tenerifės,...

14-oji karantino diena. Tobuliausias ir skaniausias desertas (27)

Visi turime savo mėgstamiausią desertą, tai šį kartą supažindinsiu su savo mėgiamiausiu, kurį...

|Maža didelių žinių kaina