aA
Dauguma žmonių yra ragavę šokoladinio vyšnių torto su plakta grietinėle, bet turbūt ne daug kas žino, kad tai tradicinis bavarų gardumynas, gaminamas nuo 1930 m. „Juodasis miškas“ – pats populiariausias tortas Vokietijoje.
© DELFI archyvo nuotr.

Tortas „Juodasis miškas“ nesupainiojamas su niekuo dėl jo tradicinės išvaizdos ir skonio, kuriam neįmanoma atsispirti. Šokoladinis biskvitas primena seną tamsų mišką, o vyšnios – tik trijuose šio regiono kaimuose dėvėtas tradicines skrybėlaites „Bollenhut“ su dideliais raudonais bumbulais.

Į Tribergą kalnuotame Švarcvaldo regione, dar vadinamame „Juoduoju mišku“, turistus traukia ne tik vaizdingas kraštovaizdis, didžiausias pasaulyje laikrodis su gegute, bet ir garsusis vyšniomis puoštas tortas. Kasmet šiame mažame miestelyje apsilanko per 400 tūkst. turistų.

Dauguma, be abejo, paragauja garsiojo torto.

„Ir Anglijoje daug kur kepamas „Juodasis miškas“. Vienas kuris nors sluoksnis būtų per daug. Vaisinis sluoksnis gali būti per aštrus ir viską užgožti. Tačiau viskas kartu – nuostabu“, – sako turistė iš Didžiosios Britanijos.

Pagal tradicinį receptą biskvitą reikia gausiai sulaistyti vyšnių trauktine.

Kai kurie turistai mano, kad verta pamatyti, kaip gaminamas šis tortas. Žmonės iš įvairių pasaulio kampelių susirinko stebėti, kaip konditeris Josefas Smetanjukas kuria šį stebuklą. Jie tikisi atskleisti bent keletą meistro paslapčių.

„Ko mums reikės? Visų pirma – puraus biskvito. Vieną jau iškepiau. Dar reikės pusės litro gerai išplaktos grietinėlės ir stiklinės rūgščios vyšnių uogienės be kauliukų. Dar šokolado drožlių papuošimui“, – vardija konditeris.

Kadangi tarp Josefo klientų būna ir tokių, kurie nevartoja alkoholio, jis kepa biskvitą be vyšnių trauktinės, nors pats nuoširdžiai mano, kad tai vienas svarbiausių ingredientų. Tiesa, biskvitą trauktine galima sulaistyti ir vėliau, jeigu tik yra toks poreikis.

Šis tortas visuomet buvo siejamas su „Juoduoju mišku“, nors taip ir neaišku, kas pirmas jį iškepė.

Istorikė Claudia Homburg mano, kad jis sukurtas būtent šiose apylinkėse.

„Kiekvienas turistas čia būtinai paragauja „Juodojo miško“ torto. Vienu metu šis regionas tapo prieinamas vis didesnei Vokietijos visuomenės daliai. Į „Juodąjį mišką“ jie atvykdavo vienai dienai ir apsistodavo kuriame nors nedideliame miestelyje. Čia būtinai išgerdavo puodelį kavos ir suvalgydavo gabalėlį torto“, – pasakoja C. Homburg.

Šis tortas tapo neatsiejama šio regiono vizitine kortele, kaip ir „Bollenhut“ skrybėlės.

Skrybėlininkė Gabriele Abrele didžiuojasi savo regiono tradicijomis. Tiesioginių įrodymų, kad vyšnios ant torto atsirado pamėgdžiojant tradicinį galvos apdangalą, nėra, tačiau vietiniai, tarp jų ir Gabriele, labai mėgsta pasmaguriauti tradiciniu saldumynu.

„Jis turi specialų statusą, kaip ir „Bollenhut“ skrybėlaitės. Šio patiekalo kasdien nevalgytum. Kaip ir skrybėlaitės, šis tortas neatsiejamas nuo liaudies švenčių. Nors šios skrybėlaitės buvo dėvimos tik keliuose aplinkiniuose kaimuose“, – aiškina skrybėlininkė.

Dabar šio torto receptas paplitęs visame pasaulyje, pradedant buvusia Vokietijos kolonija Namibija ir baigiant Pietų Korėja bei Jungtinėmis Amerikos Valstijomis. Tačiau Triberge kai kurie turistai labai nustemba pajutę, kad čia kepamo torto skonis skiriasi.

Reportažas, kuris galbūt įkvėps norą pasigaminti šį tortą, – laidoje „Euromaxx“.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Skausmingas Šimašiaus sprendimas: apsispręsti padėjo nemalonių klausimų gausi apklausa (49)

Rugsėjo 19 – spalio 2 dieną rinkos tyrimų bendrovės „ Spinter tyrimai “ Liberalų...

Smulkusis prekybininkas palygino antkainius: mūsų iki 20 proc., didžiųjų – iki kelių šimtų (44)

Tris parduotuves Marijampolėje valdantis verslininkas tikina, kad nors už įsigytas prekes...

Krepšininkas Mindaugas Kuzminskas patvirtino kalbas apie skyrybas ir atskleidė jų priežastį: stengiausi viską išsaugoti (77)

2017-ųjų liepos 6-ąją, Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną, krepšininkas Mindaugas...

Profesorius Stukas: kodėl reikėtų pradėti valgyti daugiau bulvių (1)

Vilniaus universiteto profesorius dr. Rimantas Stukas primena seniai žinomą tiesą – esame tai,...

Rinkos gidas į švelnų „Brexitą“, kai – ir jei – jis pagaliau įvyks (2)

Kol „Brexito“ stebėtojai sulauks galutinio sprendimo, tikriausiai praeis lapkritis ir prasidės...

Geriausias sezono rungtynes sužaidęs Valančiūnas ir „Raptors“ namuose nušlavė „Hornets“ (4)

Be pralaimėjimų NBA pirmenybėse ir toliau žygiuoja Rytų konferencijos lyderiai Toronto...

„Barbora” verčia nerimauti: dėl vienos priežasties klientai sutiktų mokėti ir daugiau

Į DELFI redakciją kreipėsi skaitytojas Tomas, kuris sunerimęs dėl internetinės parduotuvės...

Finaliniai TS-LKD kandidatų debatai. Šimonytė ir Ušackas deklaravo, dėl ko niekada nesutartų su valdančiaisiais (614)

Pirmadienį Kaune vyko finaliniai Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų ( TS-LKD )...

Neįtikėtini sutapimai, kurie įrodo, kad gyvenimo pokštai kartais nenusileidžia kino filmams

Net jei netikite likimu, kartais nutinka kažkas tokio, kas neturi kito paaiškinimo. Nuo susitikimų...

6 universalūs namų dekoravimo žingsniai, kuriuos kiekvienas gali pritaikyti sau

Esu visiškai tikra, kad dauguma žmonių, su namų dekoravimu, gali susidoroti patys. Viskas ko...