Čičinsko kepsnys

Bulvės (virtos) 5 vnt.
Malta kiauliena 250 g
Malta jautiena 250 g
Ryžiai 200 g
Kiaušinis 2 vnt.
Bulvių krakmolas 1 valg. šaukšt.
Miltai g
Kiaušinis 1 vnt.
Svogūnai 6 vnt.
Alyvuogių aliejus
2 valg. šaukšt.
Džiovintos žolelės (naudojau petražoles, krapus ir salierų lapus, mairūną) valg. šaukšt.
Juodieji pipirai pagal skonį
Druska g
Cukrus 2 valg. šaukšt.
Lauro lapai 2 vnt.
Kvapnieji ir juodieji pipirai žirneliais - truputis
Actas (9 %) 0.5 stikl.

1. Bulves išverdame ir sumalame, dedame krakmolą, kiaušinį ir druską, beriame miltus ir minkome tešlą, miltų beriame tiek, kad lengvai galėtume iškočioti tešlą, bet ji neturi būti per kieta.

2. Į maltą mėsą beriame prieskonius, įmušame kiaušinį ir labai smulkiai supjaustytą svogūną. Svogūno negailėkite, per daug nebus, nes kuo smulkiau ir kuo daugiau jo sukaposime tuo minkštesnę ir sultingesnę mėsytę gausite galutiniam variante.

3. Į puodą pilame 2 stiklines vandens, metame lauro lapelius, pipirus, druską ir cukrų, paverdame keleta minučių. Supilame actą, paverdame dar šiek tiek ir užpilame karštą marinatą ant pjaustytų svogūnų.

5. Bulvių tešlą iškočiojame 3-4 mm, supjaustome juostelėmis. Iš faršo darome pirštelius dedame ant tešlos ir nuo galiuko iki galiuko suvyniojame į tešlą. Tešla turi šiek tiek "užlipti" viena ant kitos.

6. Suformuotus kepsniukus verdame aliejuje kol gražiai apskrusta.

7. Ryžius pasiruošiame taip kaip mėgstame.

8 Valgome su ryžiais, marinuotais svogūnais, kitomis mėgstamomis daržovėmis ir pomidorų padažu. Skanaus:)

Sluoksniuotas kugelis (bulvių plokštainis)

Bulvės 1,5 kg
Pienas 0,5 l
Vištiena 300 g
Rauginti kopūstai 200 g
Svogūnas 1 vnt
Česnakas 1-2 skiltelės
druska, juodieji pipirai, muskatas pagal skonį.

1. Bulves kartu su svogūnu smulkiai sutarkuojame, pilame karštą pieną, paskaniname druska, muskatu.

2. Vištieną smulkiai supjaustome, paskaniname druska, pipirais, česnaku.

3. Į formą, kurioje kepsime pilame sluoksnį bulvių tarkių, dedame vištieną, vėl pilame tarkius, dedame kopūstus ir pilame viršutinį-paskutinį sluoksnį tarkių. Kišame kepti. Gražiai apskrunda ir valgome su daug grietinės ;) man spirgų prie šio varianto kugelio nereikia, bet jei norite prašau į sveikatėlę. Skanaus :)

Koldūnai su žalių bulvių įdaru

Miltai
Kiaušinis 1 vnt.
Vanduo (šiltas) 1 stikl.
Bulvės (žalios) 4 vnt.
Česnakas 2 skilt.
Druska pagal skonį
Juodieji pipirai pagal skonį

1. Iš produktų skirtų tešlai išminkome tešlą. Tešla turi būti elastinga, ne per kieta.

2. Žalias bulves sumalame mėsmale, geriausias rinktis sausesnes bulves, bet tai nėra labai svarbu. Gerai nuspaudžiame atsiradusį skystį, nes kitaip bus sunku suformuoti gražius koldūniukus, nes šlapia tešla tiesiog nelips. Į nuspaustas bulves įspaudžiame česnaką, pagardiname druskyte ir pipiriukais. Ir viskas formuojame koldūniukus.

3. Verdame kai iškyla 4-5 min.

4. Aš juos patiekiu tiesiog su lietuviškomis žolelėmis pagardintu išlydytu sviestu ar su žolelėmis ir sviesto grietinės padažu.

Prieskoninės mielinės bandelės

Miltai 300 g
Šviežios mielės 50 g
Pienas 250 g
Druska 1 arbat. šaukštel.
Cukrus truputis
Rūkyta dešra ar kumpis 100 g
Česnakas 5 skilt.
Prieskoninės žolelės (gelsvė, petražolės, salierų lapai) g
Aliejus 4 valg. šaukšt.

1. Šiltame piene ištirpiname mieles, įberiame cukraus ir paliekame 15 min.

2. Į išsijotus miltus beriame cukrų, druską sutrinta su česnaku, žoleles, smulkiai pjaustytą dešrą, aliejų. Sulipame pieną su mielėmis ir gerai išminkome. Užkloję paliekame šiltai pakilti 40-60 min.

3. Pakilusią tešlą dar paminkome, suformuojame tešlos dešrytę ir supjaustome nedideliais gabaliukais, sukame tarp delnų kol gauname mažas, apvalias bandutes.

4. Dedame į sviestu pateptą skardą, aptepame kiaušinio plakiniu ir kepame. Iškepa greitai, paruduoja ir gana :) Skanaus:)

Aušra J.

*****************

Svogūnų pyragas

Ingredientai:

Tešlai:

125 g sviesto
200 g grietinės
150 g miltų

Įdarui:

5 dideli svogūnai
200 g varškės

Gaminimas:

Sviestą išlydykite, supilkite grietinę ir suberkite miltus. Išminkykite tešlą.

Tešlą dėkite į šaldytuvą kol paruošite įdarą.

Įdarui supjaustytus svogūnų pusmėnulius patroškinkite su truputėliu sviesto, kol svogūnai suminkštės.

Tada varškę ir sumaišykite su troškintais svogūnais.

Riebalais išteptą skardą išklokite tešla, sudėkite įdarą ir kepkite apie 30 min. 180 laipsnių temperatūros orkaitėje.

Kristina V.

*************

Grikių blyneliai

Reikės:

200 g nevirtų skaldytų grikių (galima naudoti ir stambesnius, tačiau tuomet išvirus juos reikėtų dar permalti)
1 didelis svogūnas
1 morka
6 v.š, krakmolo
2 kiaušiniai
druska, pipirai, mėgstami prieskoniai

Gaminimas:

Grikius išverdame. Svogūną smulkiai supjaustome ir apkepiname, morką sutarkuojame taip pat smulkiai ir pakepame. Kai apkepa juos dedame į grikius. Pilame išplaktus kiaušinius, beriame druską, pipirus, mėgstamus prieskonius. Galiausiai suberiame krakmolą ir gerai viską išmaišome. Kepame keptuvėje ant trupučio aliejaus. Valgyti galima su grietine, daržovėmis ar kefyru. Skanaus.

Modesta

****************

Cukinijų blynai su rūkyta lašiša

Reikės:

2 vidutinio dydžio cukinijos
300 g varškės
4 kiaušiniai
4 kupini šaukštai miltų
1 sauja smulkintų šviežių ar šaldytų krapų
150 g rūkytos lašišos, plonai pjaustytos
druskos, pipirų
aliejaus kepti

Cukiniją sutarkuoti burokine tarka, įmušti kiaušinius, įtrupinti varškę, gerai sumaišyti. Įdėti miltų, druskos, pipirų ir krapų. Kepant į blyno vidų įdėti lašišos.

Roberta D.

****************

Bulviniai vėdarai

3 kg bulvių
1 stiklinė pieno
200 gr. rūkytų lašinukų arba šoninės
2 svogūnai
1 valg. šaukštas druskos
Žiupsnelis džiovintų mėtų ir čiobrelių
1 ( 5 m) pakelis plonųjų kiaulių žarnų.
Indelis grietinės
1 valg. šaukštas maltų džiovintų baravykų
aliejaus skardai patepti

Bulves nuskusti ir sutarkuoti. Smulkiai supjaustyti lašinukus ir svogūną, pakepinti ir užpilti ant bulvių tarkių. Užvirinti pieną ir taip pat supilti ant bulvių tarkių. Sudėti druską, sutrupinti tarp pirštų mėtas ir čiobrelius ir viską gerai išmaišyti.

Kiaulių žarnas nuplauti ir prikimšti paruoštų bulvių tarkių. Bulvių tarkių prikimšti tik apie 3/4 žarnos, nes kitaip kepant sutrūkinės. Kepti 200 laipsnių temperatūroje apie 50 min. Po 15-20 min. kai vėdarai išsipūs, subadykite juos medinių smeigtuku.

Padažui supjaustyti likusius lašinukus, kai jie apkeps, sudėti smulkiai supjaustytus svogūnus, įberti maltus džiovintus grybus ir troškinti 5 min. tada sudėti grietinę ir dar trumpai viską patroškinti.

Žemaitiškas kastinys

Pasigaminti žemaitišką kastinį ne visada paprasta. Gal tai priklauso nuo grietinės kokybės, ar kambario temperatūros. Kartais užtenka pusvalandžio, o kartais ir valandą laiko užtrunki, kol jį susuki.

Geriausia kastinį sukti moliniame inde su mediniu šaukštu. Bet aš pradžioje suku su el. plaktuvu, o tada tik į darbą pasitelkiu šaukštą.

Kaip žinote, valgomas kastinys su virtomis bulvėmis. Iš pusės litro grietinės susisuka pusė litro kastinio. Pradedant sukti kastinį, reikia turėti pasiruošus du indus: vieną karštam vandeniui, kitą šaltam.

500 ml grietinės (30-40% riebumo)
1 šaukštas sviesto
žiupsnelis nuplikytų kmynų
druskos pusė arbatinio šaukštelio

Supilam grietinę į indą, įdedame šaukštą sviesto ir sukame šaukštu arba plakame plaktuvu. Pradžioje masė pradės tirštėti, o vėliau atvirkščiai skystėti ir išsiskirs sviesto kruopelės.

Tada dubenį statome į karštą vandenį ir sukame šaukštu, kol vėl gausis vientisa masė. Tada vėl statome dubenį į šaltą vandenį ir vėl sukame, kol pradės tirštėti ir skirtis sviestas, vėl greitai perdedam į karštą vandenį ir sukame iki vientisos masės.

Gavus vientisą masę, dedame indą į šaltą vandenį ir sukame, kol kastinys pasidarys blizgus ir ims kietėti. Tada sudedame druską ir kmynus. Išmaišome, sudedame kastinį į indą ir dedam į šaldytuvą bent 2 val. kad sustingtų.

Svarbu nepamiršti, kad kastinį sukti reikia į vieną ir tą pačią pusę!!!

Virtos bulvės su bobausiais

500 g virtų bobausių;
1 svogūnas;
1 valg. šaukštas sviesto;
200 g riebios grietinės;
Žiupsnelis čiobrelių;
Druskos ir maltų juodų pipirų pagal skonį.

Bobausius apvirti ne mažiau, kai per 3 vandenis. Pakepinti svieste smulkiai supjaustytą svogūną, tada sudėti išvirtus ir nusausintus bobausius.

Apkepti kelias minutes, suberti čiobrelius, supilti grietinę ir troškinti ant silpnos ugnies apie 10 min. Pabaigoje pagal skonį įberti druskos ir juodų maltų pipirų. Labai skanu su virtomis bulvėmis arba virtais ryžiais.

Almina

************

Močiutės „zatirka“

Miltinių kukulaičių sriuba mūsų močiučių laikais buvo labai populiarus valgis vakarienei.

Ir dabar „zatirka“ – pigus, paprastas, skanus ir lengvai gaminamas patiekalas.

Ingredientai: ( 4 porcijom)

Miltai – 5-6 valg. šaukštai su kaupu,
Vanduo - 1 litras,
Druska – pagal skonį,
1 stiklinė pieno,
Gabalėlis sviesto

Gaminimo eiga:

Į indą beriame miltus ir pilame šaltą vandenį po truputį. Pirštais maišome ir triname miltus su vandeniu ir gauname „zatirkiukus“ – nedidelius gabaliukus tešlos nevienodo dydžio.

Užverdame vandenį, beriame druskos, suberiame „zatirkiukus“ ir verdame maždaug 5 min. Galima valgyti su pienu arba sviestu (kaip kas mėgsta).
Skanaus

Jelena

************

Miltiniai blynai su spirgučių padažu

Šis patiekalas labai tinka pusryčiams, jis labai sotus (ypač tinka žiemai, kada reikia pavalgyti riebiau)

Ingredientai:

Miltai - 0,5 kg,
Vanduo – 1 litras,
Druska – pagal skonį,
Švieži lašiniai – 200 g,
Kaimiška grietinė – 2-3 valg. šaukštai

Gaminimo eiga:

Darom tešlą iš miltų, vandens ir druskos. Tešla turi gautis skysto kefyro konsistencijos. Kaitinome keptuvę, patepam paviršių lašinių gabaliuku, po to pilam tešlą keptuvėn. Kepame po 1 min iš vienos ir kitos pusės. Blynas turi būti labai plonas.

Padažas: pakepinti smulkiai supjaustytus lašinius iki geltonumo, įdėti gretinę ir užvirinti.

Blynus mirkyti į padažą ir valgyti.

Jeigu blynų liko, tai į juos galima suvynioti troškintus šviežius kopūstus su svogūnais arba varškę.

Renata

**************

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (152)