Į Lietuvą atkeliavo naujas kavos ruošimo būdas, vadinamas „pour-over“, kilęs iš Japonijos. Atrastas vos prieš kelerius metus, jis žaibišku greičiu pavergė pasaulio kavos gurmanus.
Japonišku būdu „pour-over“ gaminama kava
© Organizatorių archyvas

Novatorišką juodos kavos gamybos būdą pristato kavos išsinešimui tinklas „Coffee Inn“.

Japonija – antra pagal dydį pasaulyje kavos importuotoja, kurią lenkia tik Italija. Anot Tarptautinės kavos organizacijos, šalies gyventojai suvartoja apie 84 tūkst. tonų kavos per metus ir kasmet statistika auga, kavos japonams norisi vis daugiau. Tačiau Japonijoje kavos kultūra kitokia nei Lietuvai artimesnėje Italijoje – čia labiau vertinama ne espresso, o „pour-over“ būdu užpilama kava. Pasaulis tik visai neseniai atrado japonų kavos kultūros privalumus, o lietuviams tai iki šiol nebuvo prieinama.

Vienas iš „Coffee Inn“ įkūrėjų Nidas Kiuberis pasakoja, kad japoniškas kavos ruošimo būdas „pour-over“ ypatingas tuo, kad kavą leidžia paruošti itin kruopščiai: tam yra naudojamas specialus filtras, kuomet tiksliai paskaičiuotas kiekis šviežiai maltos kavos lėtai užpilamas karštu vandeniu.

Speciali įranga į kavinę šiam kavos ruošimo būdui atkeliavo iš Londono, o likusi dalis buvo „konstruojama“ vietoje. „Kadangi Lietuvoje šitokiu būdu kavos dar niekas ruošti nemėgino, nėra jam sukurto ir lietuviško pavadinimo. Versti „pour-over“ į „užpiltinę“ būtų netikslu, nes mes taip vadiname seną, įprastą ir lietuvių labai mėgstamą kavos ruošimo būdą, kuomet kava yra tiesiog vienu ypu užpilama puodelyje, neatskiriant jos nuo tirščių. Mes „pour-over“ būdu pagamintą kavą pavadinome „šilkine juoda“ – dėl jos tobulo ir tolygaus skonio“, - aiškino N. Kiuberis.

Kavos gurmanus pasaulyje labiausiai sužavėjo galimybė visiškai kontroliuoti kavos gamybos procesą, kurio rezultatas – iki šiol neatrastas „pour-over“ būdu paruoštos kavos skonis. „Toks kavos gamybos būdas yra idealus siekiant atskleisti konkrečios geografinės kilmės kavos pupelių skonį. Tikimės, kad japonų kavos ruošimo tradicijos padės Vilniaus gurmanams atrasti nepelnytai pamirštą juodą kavą iš naujo“, - pasakojo N. Kiuberis.

„Pour-over“ būdu kava šiuo metu ruošiama tik naujoje kavinėje Vilniaus PC „Akropolis“ (Ozo g. 25), o netrukus jos bus galima paragauti ir kitose Vilniaus bei Kauno kavinėse.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Orai: po trumpo lietaus temperatūra pašėlusiai kils – galimas 30 laipsnių karštis (4)

Itin gražiais ir šiltais orais lepinusi gegužė nesiliaus mūsų stebinti ir toliau. Savaitės...

Odontologės įspėja: neatlikus įprastos procedūros, gresia baisios ligos ir byrantys dantys (140)

Kada paskutinį kartą jums buvo atlikta burnos higienos procedūra? Odontologės įspėja, kad...

Priverstinė emigracija į Norvegiją neatšaldė svajonės laimę kurti Lietuvoje (75)

Po studijų kelių įmonių biuruose dirbusi Vaida Juodževičiūtė metė sau iššūkį ir prieš...

6 priežastys atsisakyti „Chrome“ naršyklės (157)

Naršyklė yra nepakankamai saugi, greičiau iškrauna nešiojamojo kompiuterio bateriją, perduoda...

Druskininkų meras Ričardas Malinauskas užfiksuotas pikantiškoje vietoje (106)

Antradienio vakarą Druskininkų miesto meras Ričardas Malinauskas leido kartu su šimtais...

Mitais apipinti Balio paplūdimiai vilioja ir atstumia (9)

Balio salą gaubia daugybė senųjų ir modernių mitų. Vienas garsiausių – kad į šią salą...

DELFI skaitytojai atvėrė namų duris: pamatykite, kaip jie gyvena (19)

Konkursas „Interjeras, kurį sukūriau pats“ paskatino daugybę DELFI skaitytojų pasidalinti savo...

Kodėl meluojame, kalbėdami apie seksą? (10)

Daugybę metų visuomenėje gyvuoja stereotipas, bylojantis apie tai, kad vyrai turi gerokai daugiau...

Kilniaširdiškas keturmečio poelgis sugraudino daugelį (2)

Austinas Perine‘as, keturmetis iš Birmingamo, Alabamos valstijos, tapo tikra vietos įžymybe, kai...

Neišnaudotų resursų dar turintis Maksvytis: tikiuosi, duosime gerą kovą „Lietuvos rytui“

Klaipėdos „Neptūnas“ nors ne tiesiausiu keliu, tačiau galingu akordu užbaigė...