Visi greito maisto šalininkai turėtų palaikyti troškinius. Iš esmės paprasčiau nebūna – viskas keliauja į vieną puodą, ten praleidžią apie vieną valandą ir baigta. Galima iš karto suvartoti, galima į termosą ir pasiimti pietums. Įsivaizduok tą momentą, kai per pietų pertrauką valgai aukščiausios kokybės namuose ruoštą maistą. Fantastika. Taip pat, troškiniai yra labai svarbi kiekvieno lieknėjančiojo raciono dalis – be miltų, be riebalų ir su daug geros energijos.

Šiltas vištienos kepenėlių troškinys (keturiems asmenims)

500 g vištienos kepenėlių
Žiedinio kopūsto (jei mažesnis, naudoju du)
4 didelių morkų
3 česnako skiltelių
4 pomidorų
400 ml vandens
Čiobrelio
Rūkytos paprikos
Druskos, pipirų ir aliejaus

Kai jau pagalvoju, kad noriu valgyti, užtrunku apie 1 valandą, kol pagaminu šį troškinį. Kaičiu puodą su vandeniu, kur sudedu stambiai supjaustytas morkas, žiedinius kopūstus ir kubeliais pjaustytus pomidorus – vanduo turi apsemti daržoves. Kaitinu keptuvę su šaukštu aliejaus ir į ją dedu stambiai supjaustytas kepenėles. Jas apkepu 10 minučių, tada ten prisijungia susmulkintas česnakas, ir jam parudavus, viską sudedu į jau verdančias daržoves.

Primažinu puodo kaitrą, paskaninu čiobreliu, pipirais, druska, paprika ir palieku troškintis 45 minutes. Saldi rūkyta paprika yra tikras atradimas troškiniams – ji suteikia nuostabų dūmo skonį (atrodo, lyg troškinčiau ant laužo), kuris dera su pomidorų suteiktu rūgštumu. Artėjant prie pabaigos, sureguliuoju skonį ir pasirenku, ar noriu valgyti troškinį, ar sriubą, – pagal tai nusprendžiu apie skysčio kiekį.

Pupos galiūnės (keturiems asmenims)

Kartais galvodamas apie pietus, būnu nusiteikęs labai drūtai – norisi kažko, kas rimtai atsigultų pilve ir suteiktų daug energijos tolesnei veiklai (ypatingai, jei ta veikla susijusi su fiziniu krūviu).

Pupos pomidorų padaže yra dažniausiai aptinkamos prekybos centrų lentynose, o tuose konservuose rasi visą sąrašą blogiečių (cukrus, skonio ir kvapo stiprikliai ir taip toliau). Aš blogiečių vengiu, todėl tokias pupas gaminu pats. Tai yra labai paprastas, labai ekonomiškas, labai patogus valgyti iš termoso ir, be abejo, fantastiškai skanus patiekalas.

500 g džiovintų ir iš vakaro pamerktų pupų
2 x 400 ml savo sultyse konservuotų pomidorų skardinių
4 vidutinio dydžio morkų
Poros rozmarino šakelių
3 česnako skiltelių
Aitriosios paprikos pagal aštrumo poreikį
Rūkytos paprikos (pagal skonį)
Druskos, pipirų ir aliejaus

Paruošimas yra greitas – aktyvaus darbo prie viryklės ne daugiau nei 10 minučių ir dar papildomai apie 40 minučių lėto troškinimo, per kurį visi skoniai apsikeičia ir įsigeria į pupas. Į įkaitiną aliejų (puode, kuriame troškinau) sudėjau griežinėliais supjaustytas morkas.

Kai morkos įgavo šiek tiek spalvos, sudėjau nuskabytus rozmarino lapelius (spygliukus), susmulkintą česnaką ir aitriąją papriką. Už minutėlės supyliau pupas ir savo sultyse konservuotus pomidorus. Paskaninau rūkyta paprika ir palikau troškintis. Pabaigoje sureguliavau skonį su druska, pipirais ir patiekiau valgytojams.

Linkiu visiems skanių pupų galiūnių ir…pasak Remarko „kiekviena pupelė išleidžia garselį“.

Geros savaitės!
Martynas