Daugelis dietų koncentruojasi į labai griežtas taisykles kaip ir ką valgyti, kiek kalorijų neviršyti, kiek vandens išgerti, kiek vandens negerti, tačiau mes pabrėžiame tik bendrąsias gaires – valgyk sočiai tris kartus per dieną, atsisakyk miltų, cukraus, kofeino ir venk gyvulinių riebalų.

Paprasta, bet daugeliui kyla klausimas „ką gaminti?“. Ačiū visai bendruomenei už išmonę ir pastangas, bet šiandien šis klausimas nebekankina nei vieno – turime pakankamai receptų ir maisto gaminimo idėjų.

Kadangi kalendorius sveikina atėjus rudeniui, šį kartą noriu pasidalinti keletu bendruomenės siųstų receptų apie atsargų ruošimą.

Vitos grybų ikrai

1 kg grybų
300 g morkų
300g pomidorų
200g svogūnų
1 galvutė česnako
Druska, pipirai
2 v.š. pomidorų pastos

Pasirodė grybai!

Ruošdama atsargas žiemai, rudenį rinktus grybus išverdu ir sudedu į maišelius ir į šaldymo kamerą. Vėliau juos galima naudoti ir sriuboms, ir karštiems grybų patiekalams ruošti, bet galima pasigaminti grybų ikrų ir į stiklainiukus uždaryti.

Visas daržoves ir virtus grybus sumalame mėsmale. Pradedame nuo morkų ir svogūnų – dedame kepinti su aliejumi. Toliau sudedame ir maltus grybus, pomidorus, česnakus. Įdedame pomidorų pastos, pasūdome, įberiame pipirų. Viską patroškiname 15-20 minučių.

Grybų ikrus sukrečiame į paruoštus stiklainiukus ir sudedame į puodą su vandeniu sterilizuoti, t.y. pakaitiname verdančiame vandenyje 30 min. Užsukame dangtelius.

Skanu ir ant silkutės, ar į sriubą kokį šaukštą įdėti..

Baravykai savo sultyse

Šiaip jau baravykus džiovinu, bet būna tokių atvejų, kai atsivežu kelis krepšius grybų ir jau nebėra kur džiovinti, be to dideli baravykai, ypač rinkti drėgnu oru, netinka džiaut.

Nuvalytus baravykus supjaustome, sudedame į puodą, įpilame truputėlį vandens ir verdame ant lėtos kaitros, vis pamaišydami. Druskos dedame pagal skonį ir baravykų kiekį, reikia tiesiog ragauti.

Jokių kitokių prieskonių aš nededu, man baravykai skaniausi natūralūs. Kai kas deda truputį acto, bet aš dariau ir be jo, man puikiausiai išsilaikė. Kai jau pasidaro savo sulčių tiek, kad apsemtų, sukrečiame į stiklainius ir statome kaitinti 40-čiai minučių į lengvai verdantį vandenį.

Vakuojame su steriliais dangteliais. Laikome rūsyje ar kitoje vėsioje patalpoje. Atidarius tinka į keptuvę su bulvėmis ar tiesiog įsidėjus majonezo ir įpjausčius svogūno valgyti šaltus. O svarbiausia - linkiu gero derliaus dabar ir šiltų emocijų žiemą, prisiminus tą mišką, kuriame rinkome baravykus.

Sonatos adžika

5 kg pomidorų
20 vnt. paprikos
40-50 vnt. karčiosios paprikos
600 g česnako
Petražolių
Krapų
Lauro lapų (pagal skonį ir poreikį)
1 v.š. druskos

Prieš pradedant rekomenduoju užsimauti gumines pirštines, nes dėl karčiosios paprikos darbas gali baigtis labai skausmingai.

Su mėsos malimo mašinėle sumalame visus produktus: papriką ir pomidorus atskirai, o prieskonines žoleles ir česnaką galima kartu.

Į puodą, kuriame virsime, dedame pomidorus ir verdame 1 valandą. Po to įdedame papriką ir dar verdame 15 minučių. Virimo pabaigoje dedame druską, žoleles, česnaką ir lauro lapelius. Labai trumpai užviriname ir sudedame į dezinfekuotus stiklainius.

Belieka sulaukti žiemužės.

Skanaus!
Martynas