Kas tas kuskusas?

Visai neseniai to manęs paklausė tėtis. Kartais nauji dalykai gali gąsdinti, bet kuskusas iš principo yra dar „neužaugusi“ mums visiems gerai pažįstama pasta (arba makaronai, arba dar kaip nors madingai galima tai pavadinti). Jis gaminamas iš manų kruopų (kartais iš rupiai maltų sorų ar miežių) – kruopos yra šlakstomos vandeniu ir trinamos, kol pasiekia vienodą dydį.

Kuskusas atkeliauja iš šiaurės Afrikos. Paruoštas jis turi būti birus. Tradicinis paruošimo metodas yra gana sudėtingas ir reikalaujantis daug pastangų – garinimas, virimas ir nuolatinė priežiūra, kad jis nesuliptų. Tačiau beveik visuose prekybos centruose gali rasti greito paruošimo kuskuso – jis jau buvo išgarintas ir išdžiovintas. Tereikia užpilti vieną dalį kuskuso su viena dalimi verdančio vandens (1:1), įpilti šlakelį aliejaus ir uždengtą palikti 5 minutėms. Po to atsargiai šakute išpurenti ir skaniai suvalgyti.

Mano greitas ir pikantiškas kuskuso variantas

Esminis principas yra labai paprastas – pakepu kažką ant keptuvės ir sumaišau su kuskusu. Kadangi pats kuskusas yra šiek tiek sausokas, būtinai dedu vieną šviežią pomidorą dviems asmenims. Toliau – fantazija, o šiandien norėjosi aštraus, traškaus ir saldaus.

Ingredientai (2 asmenims)

1 arbatinis puodelis greitojo kuskuso;
3 vidutinio dydžio morkos;
10 šviežių šparaginių pupelių;
1 vidutinio dydžio svogūnas;
3 česnako skiltelės;
8 džiovintos slyvos;
8 džiovinti abrikosai;
1/2 šviežios aitriosios paprikos;
1 vidutinio dydžio pomidoras;
100 g konservuotų avinžirnių;
Druskos, malto kumino ir aliejaus.

Gaminimas užtruko 30 minučių. Pirmiausia užkaičiau vandenį apvirti šparaginėms pupelėms. Kol vanduo užvirė: morkas supjausčiau šiaudeliais, susmulkinau svogūną, česnaką, aitriąją papriką ir stambiai supjausčiau džiovintas slyvas ir abrikosus. Įdėjau pupeles apvirti ir pradėjau kaitinti keptuvę su 2 šaukštais aliejaus.

Apkepinau morkas, pridėjau apvirtas šparagines pupeles (apverda per 5 minutes), svogūną, česnaką, aitriąją papriką, konservuotus avinžirnius ir džiovintus vaisius. Užpyliau kuskusą verdančiu vandeniu ir į kepančias daržoves įdėjau kubeliais supjaustytą pomidorą.

Viską kepiau apie 10 minčių, pomidorą dėjau po pirmų 7 minučių – svarbiausia, kad morkos butų tiek traškios, kiek tau norisi. Prieš viską sumaišant su kuskusu, gausiai paskaninau maltu kuminu ir skonį sureguliavau su druska. Patiekalas paruoštas.

Manau, kitą kartą pagardinsiu kuskusą lieso natūralaus jogurto padažu su citrinos sultimis ir šviežiais kalendros lapeliais – tai turėtų nuostabiai derėti su šildančiu aštrumu.

Skanaus!
Martynas