Tokiems pietums reikia maisto, kuris suvienytų, atpalaiduotų, sukurtų mažo ir labai smagaus vakarėlio atmosferą – reikia krevečių. Jų lukštenimas, lėtas valgymas ir bendravimas su artimaisiais tampa ritualu.

Pradėsiu nuo to, kad Lietuvoje problematiška rasti jūros gėrybių. Bet kartais, ypatingoms progoms, perku šaldytas tigrines/karališkas/imperatoriškas krevetes (nesvarbu, kaip jas pavadinsi, bet svarbu, kad būtų didelės ir neapvirtos). Kai randu – visada perku, kartais jos laukia savo šlovės valandos mano šaldiklyje.

Krevetės su balto vyno padažu (3 asmenims)

1 kg didelių krevečių (be galvų, jei su galvomis 1,5 kg)
5 česnako skiltelės
75 ml balto vyno
Citrinos griežinėlio
Kuokštelis krapų
Aliejus, druska ir pipirai

Česnaką supjausčiau plonais griežinėliais ir kepiau aliejuje, kol tapo šiek tiek rusvi – tada juos išėmiau, apibarsčiau druska ir palikau pabaigai.

Aliejų, kuriame kepiau česnakus, naudojau krevetėms kepti – jis buvo persigėręs česnako aromato. Krevetes kepiau, kol pradėjo rausti (apie 5-8 minutes). Tada įpyliau vyną ir dar pakepiau 5 minutes.

Gaminant apie 1 kg krevečių, visas kepimo laikas buvo ne daugiau nei 15 minučių – labai svarbu neperkepti ir jų neišdžiovinti. Krevetė iškepa, kai visiškai paraudonuoja.

Iškeptas krevetes serviravau didelėje lėkštėje kartu su jų sultimis. Apibarsčiau anksčiau iškeptais česnako griežinėliais, pjaustytais krapais ir apšlaksčiau citrinos sultimis.

Garantuoju, bus labai skanu. Džiaugiuosi, kad pirkau 0,5 kg žmogui, nes kitaip mano pietūs būtų pasibaigę konfliktu.

Tikra šventė!

Martynas