Jeigu kada nors esi troškinęs žuvį arba jūros gėrybes grietinėlėje, arba ruošęs vištieną grietinėlės padaže – čia bus kažkas panašaus. Tik šį kartą bus gerokai skaniau ir tiks pagal Lieknųjų Gurmanų lieknėjimo programą. Vietoje grietinėlės naudosime kokosų pieną - tai yra augalinės kilmės riebalai, kurių, skirtingai nei gyvulinių, neribojame.

Dviems asmenims reikės:

300 g vištienos, žuvies arba jūros gėrybių
250 ml basmati ryžių
250 ml kokosų pieno
Po valgomą šaukštą smulkiai pjaustyto česnako ir imbiero
Po arbatinį šaukštelį maltos kalendros, malto kumino ir ciberžolės
Pusė valgomo šaukšto pjaustytos citrinos žievelės (arba citrinžolės)
Čili pipiriukas
2 nedideli pomidorai

Pradėkime!

Česnaką, imbierą, citrinos žievelę susipjaustyk prieš įjungiant viryklę, kad po to nereikėtų skubėti ir prarasti dėl to gaminimo malonumą.

Užkaisk vandenį basmati ryžiams. Moki virti basmati ryžius? Jeigu ne, tai daryk taip:

Įpilk į puodą 500 ml vandens (2 porcijos) ir statyk ant kaitriausios ugnies, kad užvirtų;

Jeigu ryžius mėgsti virti pasūdytame vandenyje – įberk žiupsnelį druskos;

Kai vanduo užvirė, įberk 250 ml ryžių (2 dalys vandens ir 1 dalis ryžių);

Sumažink kaitrą, kad vos virtų ir uždenk puodą;

Nežiūrėk į laikrodį, žiūrėk į ryžius - kai pamatysi, kad ryžiuose atsiranda skylutės švelniai pamaišyk ryžius šaukšteliu, kad pajaustum kiek dar liko vandens;

Kai visas vanduo išvirs ir maišant šaukštelis nebeslys puodo dugnu, o lengvai užklius – viskas, ryžiai išvirė, nuimk puodą nuo viryklės.

Kol išvirs ryžiai, spėsi pasigaminti visą patiekalą. Donatos pagrindinis maisto gaminimo principas sako, kad kasdienėje virtuvėje reikia pasigaminti patiekalą per tiek laiko, kiek jo reikia ryžiams (arba bulvėms, arba makaronams) išvirti. Šis patiekalas nors ir labai egzotiškas, neužims daugiau laiko, tai vienas iš jo didelių privalumų. Taigi, dėk ant viryklės puodą, pilk į jį aliejaus ir įkaitink.

Na, o nuo šios vietos yra du keliai.

Jeigu gamini žuvį arba jūros gėrybes

Į karštą aliejų dėk maždaug vieną valgomą šaukštą su kaupu smulkiai supjaustyto česnako, tiek pat supjaustyto (ne sutarkuoto, o būtent supjaustyto) imbiero ir dar pusiau mažesnį kiekį supjaustytos citrinos žievelės, vieną čili pipiriuką, arbatinį šaukštelį su kaupu maltos kalendros ir tiek pat ciberžolės. Kepk ant kaitrios ugnies ir intensyviai maišyk tol, kol česnakas gražiai paruduos. Tada sudėk 2 nedidelius kubeliais supjaustytus pomidorus, dar viską maišydamas gerai pakepk.

Kai pomidorai pasileis pilk 250 ml kokoso pieno. Palauk kol užvirs, sumažink ugnelę, nedenk puodo, tegul tirštėja. Dabar jau nebereikia taip intensyviai maišyti. (Nepamiršk pakontroliuoti ryžių!!!)

Kokoso pienas truputį pavirė, patirštėjo, viskas įgavo puikią geltoną spalvą, o nuo kvapo jau senai seilės teka …. Sudėk dabar ką tik nori, žuvies file, krevetes, arba žuvies file su krevetėmis. Ką tik mėgsti ir kam išvirti reikia apie 10 minučių. Ryžiai veikiausiai jau išvirė, nuimk juos nuo viryklės ir laikyk uždengtus, tegul šiek tiek pabręsta, pasigarina, bus dar skanesni.

Žuvį truputį pavirk (5-8 min), išjunk elektrinę viryklę ir palik ant įkaitusios pastovėti, na, o jeigu verdi ant dujinės viryklės, tai sumažink ugnelę iki tiek, kiek gali ir pakaitink dar keletą minučių.

Jeigu gamini paukštieną

Pirmiausia įkaitintame aliejuje apkepk iki gražaus rudumo paukštienos gabalėlius, tuomet dėk prieskonius (česnakas, imbieras, citrinos žievelė, čiliukas, ciberžole, kalendra… viskas tas pats kaip aprašyta aukščiau), pakepk kol česnakas paruduos ir toliau viską daryk taip kaip ir darydamas žuvies karį, tik nedėk žuvies, nes dabar gamini ne žuvies, o vištienos karį. Gamindamas paukštieną ryžius pradėk ruošti truputėlį vėliau.

Kai baigi gaminti karį, uždenk puodą ir eik valgyti vaisių arba gerti arbatos. Tegul troškinys ir ryžiai nurimsta, pabręsta. Žinau, kad sklinda tokie kvapai, jog norisi kuo greičiau pulti ir valgyti, bet turėk truputi drausmės, apsimoka. Kiekvieną patiekalą reikia palikti “nurimti”. O kol tai vyksta kaip tik geras laikas pasimėgauti vaisiais.

Serviruojant į lėkštės vidurį pridėk ryžių, truputį paskleisk krūvelę, ant viršaus dėk tai ką troškinai ir apipilk padažu.

Skanaus!
Martynas