Nusiteikusių kaip Mantas – begalės. Kodėl taip lengva įtikėti, kad mūsų svorio situacija priklauso nuo suvalgomo maisto kiekio? Todėl, kad dažniausiai valgomas maistas nepalieka mūsų kūnui kitos išeities – pilnėjame.

Nepriklausomai nuo asmeninių svarstyklių parodymų visi mėgstame valgyti skaniai. Kaip gaunamas geras skonis? Paprastai, su riebalais. Skani kiaulienos šoninė, skani riebi grietinė su pomidorais, skanūs spirgiai, skanus grietinėlės tortas ir labai skanūs riebiausi vaniliniai ledai. Taip jau nutiko, kad riebalai geriausiai perneša skonį.

Jei atsisakome riebalų, tada turime pasikliauti cukrumi. Išėmus riebalus iš maisto, išimame ir skonį, bet tada pridedame daug cukraus ir staiga skonis sugrįžta. Arba pridedame glutamato (skonio ir kvapo stipriklio, kuris yra bedieviškai populiarus tolimuosiuose rytuose). Vienaip ar kitaip, jei valgome riebiai ir saldžiai iki soties – pilnėjame, o jei gyvename su tuo pačiu maistu, bet pusbadžiu – svarstyklės džiugina kiekvieną rytą.

Bet Lieknieji Gurmanai to nepakęs. Mes norime daug ir skaniai. Gyvenimas nepavalgius, arba sutraukus skrandį, mums nepriimtinas. Todėl svarbiausia mūsų užduotis yra sumažinti gyvulinius riebalus, išmesti cukrų, saldiklius, bet gaminti nepakartojamai skanų maistą. O kas gali būti skaniau už desertus?

Kokteilis

Nepaprastai gardus ir paprastas vaisių kokteilis:

- 2 bananai;
- 3 vidutinio dydžio apelsinai;
- keletas lapelių šviežios mėtos.

Visus ingredientus sudedu į maišiklį ir sutrinu iki vientisos masės. Jei dėsite daugiau bananų, sutrintas kokteilis po kelių minučių sutirštės, įgis želės konsistenciją.

Galima pridėti bet kokių vaisių: puikiai dera greipfrutai, slyvos, mango, papajos, braškės ir kitos uogos.

Praėjusią savaitę visus skatinau virti košę, dažnai prieš valgant košę pasigardžiuodamas sukertu vaisių kokteilį.

Ledai su slyvomis

Bananiniai ledai:

- kelių bananų (kiekį pasirinkite pagal norimą deserto dydį);
- slyvų arba aviečių (apie trečdalis bananų kiekio);
- saujelės skaldytų kepintų lazdyno riešutų.

Tikrasis desertų čempionas. Kelis kartus gaminau ir ragavo skirtingi draugai – visi negalėjo patikėti, jog šie ledai tik iš bananų ir kitų vaisių.

Bananus ir slyvas supjausčiau nedideliais gabalėliais ir užšaldžiau. Sušalusius vaisius ištraukiau iš šaldiklio ir palikau šiek tiek atšilti kambario temperatūroje (apie 10 minučių). Tada besidarbuodamas rankiniu maišytuvu juos gerai sutryniau iki vientisos masės. Paskaninau skaldytais lazdyno riešutais.

Kombinaciją su avietėmis pasiūlė Donata. Tiek slyvos, tiek avietės suteikia ledams skonio receptorius džiuginančio rūgštumo, o riešutai maloniai traška.

Sinoptikai žada, kad vasara vis dar bus karšta – ledai laukia savo šlovės laiko.

Geros savaitės,

Martynas