Tačiau Lieknieji Gurmanai bulves valgo ir nieko blogo jose nemato – tai yra visavertis maistas, energijos ir vitaminų šaltinis. Aš esu prisiekęs didelių mėsos kepsnių gerbėjas, o jie be bulvių garnyro yra nuobodoki.

Kadangi mano maisto fotografavimo įgūdžiai vis dar tobulėja, kartais tenka tą patį patiekalą fotografuoti kelis kartus (ir gaminti kelias dienas) – galiausiai, visą savaitę pietums valgiau bulves ir mano svarstyklių parodymai nedidėjo.

Virtos bulvės su žaliuoju padažu, varške ir šparaginėmis pupelėmis

Bulvių (aš suvalgau 6-8 mažas bulves)
Liesos varškės (apie 150 g žmogui)
Lieso natūralaus jogurto (apie 50 ml žmogui)
Šparaginių pupelių

Padažui:

50 ml alyvuogių aliejaus
1 nedidelio pomidoro
Pusės citrinos sulčių
2 česnako skiltelių
Aitriosios paprikos (pagal poreikį)
Šviežios kalendros (dvi saujelės)
Petražolės arba gražgarsčių lapų (dvi saujelės)
Druskos

Viską pradėjau užkaisdamas bulves virti, į vandenį įdėjau didelę saują druskos (labai mėgstu, kai ant bulvių lupenos nusėda druska, bet bulvė niekada nebūna per sūri).

Kol bulvės virė, visus žaliojo padažo ingredientus sutryniau su kokteilių plaktuvu iki vientisos masės. Pabaigęs paragavau ir sureguliavau skonį su druska ir šviežiomis citrinos sultimis. Taip pat galima šį padažą papildomai paskaninti maltu indišku kmynu, kuris puikiai tinka į kalendros, aitriosios paprikos ir česnako draugiją.

Likus 5 minutėm iki bulvių išvirimo, kartu į verdantį vandenį įdėjau šparagines pupeles. Kadangi vanduo labai sūrus, pupelės ten praleido vos keletą minučių (kol suminkštėjo). Tada jas išėmus ir nusausinus, sudėjau ant karštos keptuvės su šlakeliu aliejaus ir kepimo pabaigoje apšlaksčiau citrinos sultimis.

Prie bulvių patiekiau liesą varškę, sumaišytą su liesu natūraliu jogurtu. Turbūt šituos du galima rasti kiekvieno užkietėjusio Lieknojo Gurmano šaldytuve – jie yra nepamainomi daugelyje patiekalų.

Toks paprastas ir neįpareigojantis būdas patiekti bulves tiesiog užburia – skonio bomba valstietiškai paprastame patiekale.

Bulvių ir kopūstų užkepėlė

3-4 vidutinio dydžio bulvių
Nedidelio kopūsto
Liesos varškės (apie 200 g)
2 česnako skiltelių
Saujelės šviežio čiobrelio
Saujelės šviežių krapų
Aitriosios paprikos (pagal poreikį)
Kokosų pieno (50 – 100 ml)
Druskos
Aliejaus

Orkaitę įjungiau kaisti iki 180 laipsnių. Bulves supjausčiau plonais griežinėliais, atskyriau kopūsto lapus ir išpjoviau kietąją dalį (stiebą). Varškę paskaninau krapais, pjaustytu česnaku, aitriąja paprika ir druska.

Kepimui pasirinkau keptuvę, kuri gali būti ir orkaitėje. Joje įpylęs šiek tiek aliejaus išdėjau sluoksnį bulvių, kurias pabarsčiau druska ir čiobreliu, tada užklojau sluoksnį kopūstų lapų, ant kurių uždėjau šiek tiek varškės ir vėl ant viršaus bulves. Kartojau kol turėjau du sluoksnius kopūstų lapų. Užbaigiau sluoksniu bulvių, ant kurių išbarsčiau likusią varškę.

Keptuvę pakaitinęs ant viryklės (5 minutes), užpyliau kokosų pienu tiek, kad apsemtų maždaug 1/3 užkepėlės, ir pašoviau 40-iai minučių į orkaitę.

Kepant pakvipo česnaku ir čiobreliu – toks puikus gaminamo maisto aromatas praktiškai garantuoja gardų valgį.

Skanios ir sočios savaitės!

Martynas