Lęšiai valgomi virti. Maistingumu jie gali pakeisti duoną, kruopas ir net mėsą.

Be to, skirtingai nuo kitų ankštinių šeimos atstovų, lęšiai nesukelia meteorizmo, o naujausi moksliniai tyrimai parodė, kad reguliarus lęšių vartojimas mažina vėžinių ligų riziką.

Lęšiai ilgą laiką buvo laikomi varguolių maistu, nes tai pigus, visiems prieinamas ir maistingas produktas.

Bene pagrindinis Aleksandro Makedoniečio karių patiekalas, teikdavęs energijos, buvo lęšiai su česnakais.

Viduramžiais lęšius italų vienuoliai ne tik augino, bet ir valgė per pasninką. Istorikai tvirtina, kad lęšiai buvo vieni mėgstamiausių Diogeno patiekalų.

Ar žinote, kad:

priklausomai nuo veislės, lęšiai gali būti raudoni, geltoni, žali, rudi, net pilkšvai juodi,

lęšių gimtine laikoma Pietų Europa ir Vakarų Azija,

Viduržemio jūros šalyse su lęšiais dažniausiai vartojamos prieskoninės žolelės,

Šiaurės Afrikoje lęšius gardina cinamonu, svogūnais,

Rytų Europoje lęšius mėgstama valgyti su spirgučiais,

Indijoje populiarūs lęšių patiekalai su ciberžole, imbieru, česnaku.