Orinukai

5 kiaušinių baltymai, 225 g cukraus pudros, 1 pakelis vanilinio cukraus, 1 šaukštelis citrinų sulčių, 1 šaukštelis konjako arba brendžio.

Baltymus, cukraus pudrą, vanilinį cukrų, citrinų sultis, konjaką sumaišykite ir išplakite iki standžių putų. Ant sviestiniu popieriumi išklotos skardos konditeriniu švirkštu arba tiesiog šaukšteliu suformuokite morengus. Kepkite 100 °C temperatūros orkaitėje 1,5 val. truputį pravėrę dureles.

Migdoliniai morengai

4 kiaušinių baltymai, 2 stiklinės migdolų miltų, 2 stiklinės cukraus pudros, 1 stiklinė cukraus, ½ šaukštelio migdolų esencijos, ½ šaukštelio vanilės esencijos.

Plakdami kiaušinių baltymus po truputį berkite cukrų ir plakite iki gražios vientisos, blizgančios masės. Tuomet supilkite migdolų bei vanilės esencijas ir atsargiai išmaišykite. Į baltymų masę suberkite migdolų miltus, cukraus pudrą ir atsargiai pamaišykite. Ant sviestiniu popieriumi išklotos skardos suformuokite morengus ir juos palikite 60–80 min., kad masė sukietėtų. Tada dėkite į įkaitintą iki 150 °C temperatūros orkaitę ir kepkite apie 10 min.

Morengai su šokoladu ir grietinėle

2 kiaušinių baltymai, 125 g smulkaus cukraus, ½ šaukštelio vanilės ekstrakto, 100 g šokolado, 100 ml riebios (35 %) grietinėlės, 1 šaukštas cukraus pudros.

Kiaušinių baltymus plakite kol suputos. Tada plakdami po truputį įberkite 1–2 šaukštus cukraus. Kitą dalį cukraus berkite tik tuomet, kai prieš tai subertas bus visiškai ištirpęs. Išplakta masė turi būti lygi bei blizgi. Tada įmaišykite vanilę. Ant kepimo popieriumi išklotos skardos suformuokite apie keturiasdešimt 2,5 cm skersmens morengų. Kepkite iki 120 oC įkaitintoje orkaitėje 1 val. Iškepusius morengus atvėsinkite. Šokoladą ištirpinkite garų vonelėje ir truputį atvėsinkite. Grietinėlę išplakite su cukraus pudra iki standumo. Vieną morengą pamirkykite šokolade, uždėkite šaukštelį plaktos grietinėlės ir ant viršaus kitą morengą, pamirkytą šokolade.

Šokoladiniai morengai

4 kiaušinių baltymai, 200 g cukraus pudros, 125 g sutrupinto šokolado, 20 g vanilinio cukraus, ½ šaukštelio cinamono, truputis riebalų ir miltų.

Išplakite baltymus, o kai jie sustings, po truputį berkite cukraus pudrą, šokoladą, vanilinį cukrų ir cinamoną. Atsargiai išmaišykite. Kepimo skardą ištepkite riebalais ir pabarstykite miltais. Šaukšteliu suformuokite morengus palikdami tarp jų nemažus tarpus. Kepkite 18–20 min. 160 °C temperatūros orkaitėje.

Morengai su aguonomis, šokoladu ir spanguolėmis

2 kiaušinių baltymai, 150 g cukraus, 40 g aguonų, 40 g džiovintų spanguolių, 20 g juodojo šokolado.

Aguonas sumalkite kavamale, sutrupinkite šokoladą, spanguoles susmulkinkite elektriniu smulkintuvu. Viską sumaišykite. Baltymus plakite iki standžių putų po 1 šaukštą berdami cukrų. Kai baltymai taps balti ir standūs, berkite po šaukštą aguonų, spanguolių ir šokolado mišinio, atsargiai išmaišykite. Ant sviestiniu popieriumi išklotos skardos dėkite po 1 šaukštą baltymų masės, palikdami nemažus tarpus. Kepkite 170 °C temperatūros orkaitėje apie 30 min.

Morengai su graikiniais riešutais

3 kiaušinių baltymai, 160 g cukraus, 12 g vanilinio cukraus, 1 šaukštas sutarkuotos citrinų žievelės, 100 g graikinių riešutų, 100 g avižinių dribsnių, 1 šaukštas sviesto.

Kiaušinių baltymus išplakite iki standžių putų. Tada suberkite į juos pusę cukraus ir dar paplakite, kad cukrus tolygiai pasiskirstytų. Tada suberkite likusį cukrų, vanilinį cukrų ir plakite, kol ištirps cukraus kruopelės. Į baltymus supilkite citrinų sultis, suberkite sutarkuotą citrinų žievelę ir atsargiai išmaišykite. Avižinius dribsnius pakepinkite keptuvėje su trupučiu sviesto. Atvėsinkite. Susmulkinkite graikinius riešutus. Atvėsintus dribsnius ir riešutus įmaišykite į paruoštą baltymų masę. Ant sviestiniu popieriumi išklotos skardos suformuokite morengus. Kepkite 180 °C temperatūros orkaitėje apie 10 min., kol morengai sukietės ir parus.



Morengai su pistacijomis

7 kiaušinių baltymai, 250 g cukraus, 250 g cukraus pudros, 50 g sumaltų pistacijų, 1 žiupsnelis druskos.

Į baltymus įberkite žiupsnelį druskos ir plakite iki baltumo. Po truputį suberkite cukrų ir plakite iki standžių putų. Cukraus pudrą sumaišykite su maltomis pistacijomis ir nuolat plakdami supilkite į baltymų masę. Ant sviestiniu popieriumi išklotos skardos suformuokite morengus. Kepkite 100 °C temperatūros orkaitėje apie 1,5 val. Atvėsti palikite orkaitėje.

Trapūs pyragaičiai su morengų įdaru

120 g miltų, 30 g cukraus, 100 g sviesto, 1 kiaušinio trynys.
Morenginiam įdarui: 1 kiaušinio baltymas, 100 g smulkaus cukraus, 0,5 g šafrano.

Dubenyje išmaišykite miltus su cukrumi, įmaišykite sukapotą sviestą. Maišykite, kol susidarys tešlos trupiniai. Tada įmuškite kiaušinio trynį ir užmaišykite tešlą. Palaikykite ją šaltai apie 1 val. Morenginiam įdarui kiaušinio baltymą išplakite su smulkiu cukrumi iki standžių putų. Įmaišykite šafraną. Iš tešlos iškočiokite maždaug 0,5 cm storio stačiakampį, užtepkite morengo mišinį ir susukite vyniotinį. Jį suvyniokite į maistinę plėvelę ir 30–40 min. palaikykite šaldymo kameroje. Tada vyniotinį supjaustykite maždaug 0,5 cm riekelėmis. Jas dėkite į sviestiniu popieriumi arba folija išklotą skardą. Kepkite 150 °C temperatūros orkaitėje 20 min. Praėjus kelioms minutėms nuo kepimo pradžios morengai suskystės, bet vėliau sukietės.

Morenginis tortas

300 g cukraus, 12 šaukštų smulkintų lazdyno riešutų, 2 šaukštai krakmolo, 6 kiaušinių baltymai, mažas žiupsnelis druskos.

Kremui: 3 kiaušinių tryniai, 50 g kakavos miltelių, 250 g cukraus, 300 g sviesto.
Papuošimui: 100 g juodojo šokolado, lazdyno riešutų.

Baltymus išplakite su žiupsneliu druskos. Plakdami po truputį berkite 6 šaukštus cukraus. Likusį cukrų sumaišykite su smulkintais riešutais ir atsargiai įmaišykite į gerai išplaktus baltymus. Mišinį padalinkite į keturias dalis. Iš kiekvienos dalies torto formoje formuokite baltymų lakštą ir kepkite 100 °C temperatūros orkaitėje apie 2 val. kiekvieną. Jei turite kelias vienodas formas, tai lakštus galite džiovinti vienu metu. Gamindami kremą į indą su karštu vandeniu įstatykite kitą indą ir jame sukite kiaušinių trynius su cukrumi, kol masė pradės tirštėti. Tada suberkite kakavos miltelius. Sviestą gerai išsukite ir tada nuolat maišydami po truputį į jį dėkite trynių masę. Išdžiovintus baltymų lakštus pertepkite paruoštu kremu. Torto viršų apliekite ištirpintu šokoladu, papuoškite kremu ir riešutais.