aA
Miškuose užderėjus grybams, siūlome prisiminti seną gerą grybų konservavimo receptą, kuriuo pasidalino DELFI skaitytoja Eugenija, o išmoko jį iš savo anytos, kilusios ir tikro grybų rojaus - Labanoro apylinkių. Beje, rauginimas - vienas sveikiausių konservavimo būdų, nes raugintuose produktuose tikrai neapsigyvens mirtinai pavojingos botulizmo bakterijos, taip mėgstančios marinuotus konservus.
© Shutterstock nuotr.

Grybus nuvalykite ir gerai nuplaukite. Jei dideli, supjaustykite, bet ne per smulkiai. Tada dėkite į puodą, užpilkite vandeniu ir kaitinkite iki virimo. Kai užvirs, pamaišydami nugriebkite putas ir dar kelias minutes pavirkite, tada nukoškite. Palikite atvėsti.

Išvirkite marinatą. Į vandenį dėkite lauro lapelį, juodųjų pipirų žirnelių ir druskos - tiek, kad būtų šiek tiek sūriau nei sriuba. Pavirkite 15 minučių ir palikite atvėsti.

Kai marinatas atvės, grybus sudėkite į indą, kuriame raugsite - tinka emaliuotas puodas, senoviška molinė puodynė ar medinė statinaitė, jei grybų turite labai daug ir turite sąlygas laikyti. Užpilkite šaltu marinatu ir gerai išmaišykite. Į tarpus prikaišiokite krapų šakelių - jos suteiks malonų skonį.

Grybus uždenkite švaria marle ar kitu audiniu ir gražiai užkaišykite kraštelius. Tai užraugtus grybus palaikykite dieną kambario temperatūroje, kad raugas pradėtų vaikščioti. Tada paslėkite lėkštute, uždėkite ant viršaus švarų akmenį ir padėkite šaltai. Svarbu stebėti, kad grybai visą laiką būtų apsemti skysčio. Jeigu jo trūksta, ims gesti, taigi išvirkite dar marinato arba tiesiog užpilkite sūrymu.

Grybai išrūgsta per 2 savaites, o šaltai laikomi valgyti tinkami 3-4 mėnesius.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Politologas Girnius: manau, kad Skvernelis nekandidatuos (222)

Politologas Kęstutis Girnius , vertindamas dvejus praėjusius šio Seimo kadencijos metus juokavo,...

Dėl laisvės kovojančio Tibeto ypatumai: du broliai dalijasi viena žmona, o šildosi kūrendami mėšlą (16)

Lietuviui pavyko nuvykti į griežtai kontroliuojamą Tibetą, nors ten laisvai keliauti draudžiama....

Aistros dėl vaikų paėmimų nerimsta: tėvų forumas reikalauja atšaukti įstatymą (476)

Seime ir toliau narstoma vaiko teisių apsaugos reforma. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija...

Britanijos vyriausybė pritarė „Brexit“ susitarimo projektui (3)

Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May trečiadienį vakare paskelbė, kad jos...

„Mirusios“ trenerių draugystės fone Valančiūnas pažvelgė į skaudžiąją NBA realybės pusę (3)

Kyle‘as Lowry ir Jonas Valančiūnas kartu sudėjus praleido net dvylika metų tobulėdami savo...

Cukriniu diabetu suserga ne tik nutukę ir pasyvūs žmonės: Aistė papasakojo, kaip 18 metų gyvena su šia liga (15)

Kas antras pasaulyje diabetu sergančiųjų žmonių nežino, kad turi šią ligą. Lietuvoje...

Kunigas savo parapijiečius šiurpino „Porsche“ automobiliu, kurį traukė įkinkyti mažamečiai vaikai (22)

Maltos Gozo salos kunigas, sukėlęs nemenką skandalą savo sprendimu po parapiją pasivažinėti...

Psichologė išskyrė 7 mąstymo įpročius, kurie nėra teisingi, bet daro įtaką mūsų savijautai (1)

Nepaisant patirčių, amžiaus ar statuso, visus žmones retkarčiais aplanko mintys, kurios ne visada...

Skandalingasis rusų milijonierius už dyką atiduoda Kurtinaičio treniruoto klubo akcijas Rusijoje paskelbtas bankrotas (1)

Skandalingais pareiškimais ir elgesiu pagarsėjęs rusų milijonierius Dmitrijus Gerasimenka...

Išrinkta „Dydžio (r)evoliucijos“ nugalėtoja: filmavimo metu įvyko ir sužadėtuvės (16)

Šį trečiadienio vakarą LNK televizijos eteryje paaiškėjo pirmojo Lietuvoje plius dydžio...