Ši duona labai ilgai “nežiedėja”, vieną partiją esame valgę net mėnesį! Jei domitės sveikesne mityba, jums patiks tai, kad ši duona gaminama be mielių ir be cukraus. Ir iš tikrų ruginių miltų, kurių galima įsigyti iš ūkininkų. Vienintelis trūkumas – ką tik iškepta duona sunkiai pjaustosi, reikia bent kelių dienų, kad duona apdžiūtų ir taptų raikoma.

250 g raugo sudedu į gilų indą ir užpilu 3 stiklinėm šilto vandens.

Vandenį mediniu šaukštu įmaišau į raugą ir tuomet suberiu 3 stiklines ruginių miltų.

Juos įmaišau į raugo masę, indą pridengiu rankšluosčiu ir palieku 12h šiltoje vietoje. Dažniausiai tešlą užmaišau vakare, o ryte jau kepu duoną. Arba atvirkščiai.

Duonos forma – kiekvienos šeimininkės reikalas, tačiau mano siūloma tešla nėra tiek kieta, kad būtų galima formuoti kepalą, todėl renkuosi siauras kepimo formas aukštu bortu. Naudojant silikoninę formą, nereikia imtis jokių papildomų veiksmų, kitas formas patepu trupučiu aliejaus ir pabarstau miltais.

Prieš pat kepant duoną, į tešlą įmaišau

1 v.š. kmynų
2 v.š. saulėgrąžų branduolių
2 v.š. sezamo sėklų
1 v.š. linų sėmenų
1 v.š. druskos

Tešlą į formą dedu dideliu šaukštu, išlyginu paviršių, padarau vieną ar kelias 1cm gylio įpjovas, kartais pabarstau miltais, kartais sėklomis – nuotaikos reikalas.

Formas šaunu į orkaitę, pradžioje nustatau 50C ir kepimo režimą iš abiejų pusių, tokioje temperatūroje palaikau apie 20min., tuomet kaitrą didinu iki 200C ir kepu apie 1h. Kepimo laikas labai priklauso nuo formos, patirtis byloja, kad kuo aukštesnis bortas – tuo ilgiau reikia kepti. Taigi labai aukšto borto formas laikau orkaitėje net 1,5h.

Iškepusią duoną išverčiu aukštyn kojomis ant medinių lentelių ir palieku dienai-kitai apdžiūti.

Įdomu tai, kad naminės duonos valgome žymiai mažiau, nei pirktinės. Skalsesnė?

Laukiantys eksperimentai – duona su virtomis bulvėmis ir duona su šalto rūkymo šonine. Įtariu, kad bus gardu :)