Gardus patiekalas, tačiau reikalaujantis šiek tiek laiko.
Kuskusas
© Corbis/Scanpix

Kruopoms:

1 smulkintas svogūnas,
4 šaukštai alyvuogių aliejaus,
2 skiltelės česnako,
170 g kuskuso kruopų,
1 ¼ stiklinės daržovių arba vištienos sultinio,
druska ir pipirai,
280 g špinatų,
saujelė plėšytų mėtos lapelių,
ypač gryno alyvuogių aliejaus.

Padažui:

1 1/8 stiklinės natūralaus tiršto jogurto,
1 didelė skiltelė spausto česnako,
žiupsnelis druskos.

Pomidorams:

12 slyvinių pomidorų,
4 šaukštai alyvuogių aliejaus,
2 šaukštai balzaminio acto,
1 - 1 ½ šaukštelio harisos,
2 šaukšteliai rudojo cukraus.

Svogūnams:

2 labai smulkiai sukapoti svogūnai,
2 šaukštai alyvuogių aliejaus,
½ šaukštelio cinamono,
1 ½ šaukštelio rudojo cukraus,
½ citrinos sultys.

4 porcijos (arba 8 garnyro porcijos)

Gaminimo būdas:

Padažą pasigaminkite iš vakaro. Jogurtą supilkite į sietelį su marle, įstatykite į dubenėlį ir įdėkite į šaldytuvą. Jogurtas nuvarvės ir gausite tirštą, kreminio sūrio konsistencijos masę. Sudėkite jogurtą į dubenėlį kartu su česnaku ir druska. Išmaišykite. Laikykite šaldytuve, kol prireiks.

Pomidorus perpjaukite per pusę ir sudėkite į kepimo indą. Dubenėlyje sumaišykite alyvuogių aliejų, balzaminį actą, harisą, truputį druskos ir pipirų. Apipilkite pomidorus, pamaišykite, kad tolygiai pasidengtų (perpjautos pomidoro dalys turi būti viršuje). Viršų pabarstykite ruduoju cukrumi ir pašaukite į orkaitę (175 laipsniai). Kepkite 40-45 min (trumpiau, jei pomidorai labai maži), kol susitrauks ir taps saldūs.

Paruoškite kruopas. Pirmiausiai pusėje alyvuogių aliejaus kiekio pakepinkite svogūną. Kai suminkštės, sudėkite česnaką ir pakepinkite dar kelias minutes. Ant viršaus suberkite kuskuso kruopas, supilkite sultinį, suberkite druską ir pipirus. Užvirkite, tada sumažinkite ugnį ir kaitinkite apie 15 min. Uždenkite dangčiu ir pabrinkinkite dar 10 min.

Nupjaustykite špinatų kotelius, nuplaukite lapus. Uždengtoje keptuvėje pakaitinkite špinatus apie 4 min (vandens pilti nereikia, nes nuplauti lapai bus drėgni). Nusunkite ir stambiai supjaustykite. Kelias minutes pakepinkite likusiame alyvuogių aliejuje, pagardinkite druska ir pipirais. Įmaišykite į kruopų masę.

Smarkiai įkaitintoje keptuvėje su alyvuogių aliejumi pakepinkite svogūnus, kol paruduos krašteliai. Paskutinę minutę suberkite cinamoną ir rudąjį cukrų. Pamaišykite. Kai cukrus išsilydys ir karamelizuosis, įpilkite citrinos sulčių, pabarstykite druska ir pipirais.

Į platų negilų indą dėkite kruopas, pabarstykite puse mėtų lapelių. Tada dėkite pomidorus ir likusius mėtų lapelius. Šaukštu kabinkite padažą ir dėkite ant pomidorų. Tada sudėkite svogūnus, pašlakstykite ypač grynu alyvuogių aliejumi ir patiekite.

Skanaus!

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Audringos abiturientų naktys: išnuomoti viešbučiai, pribloškiančios suknelės ir alkoholio paieškų maršrutai (82)

Vieni paskutines mokyklines šventes švenčia pompastiškai, kiti kukliai, o treti traukia į...

Vienas prieš Ballus paliktas Šeškus: pakriko nervai ir sveikata, nebenoriu treniruoti (114)

Tėtušio klyksmai, apatiškos ir net per rungtynes sugebančios užsnūsti jo atžalos,...

Pirma kova po Belgrado: „Nevėžis“ – „Žalgiris“ (tiesioginė rungtynių transliacija) (14)

Kauno „Žalgiris“ grįžta į Lietuvos krepšinio lygos ( LKL ) kovas, kuriose ketvirtadienį...

Geriausios Lietuvos mokyklos abiturientai pademonstravo paskutinio skambučio įvaizdžius (10)

Ketvirtadienio popietę paskutinio skambučio šventė vyko ir geriausia Lietuvos mokykla šįmet vėl...

Viena didžiausių aviacijos paslapčių ir toliau kursto teorijas: mes dar nieko nežinome (7)

Australų tyrėjai, ketverius metus ieškoję dingusio MH370 reiso lėktuvo, tvirtina, kad lėktuvas...

Alyvuogių aliejaus someljė: net „extra virgin“ aliejus nebūtinai turės ką nors bendra su alyvuogėmis (11)

Vienintelė Lietuvoje alyvuogių aliejaus someljė ir pirmoji Rytų Europoje sertifikuota...

Butų nuoma trijuose Lietuvos miestuose: ką siūlo už 250 eurų? (2)

Pigus, patogus, pakankamai erdvus butas dviems už 250 eurų – kokių variantų gali pasiūlyti...

Klimatologų verdiktas: vasara bus karšta ir ilga, bet gali užklupti didžiausia grėsmė (85)

Gegužė dar nesibaigė, tad meteorologai nedrįsta „skaičiuoti viščiukų“, tačiau drąsiai...

Jakeliūnas pripažino: tokios pensijų reformos, kokią žadėjo „valstiečiai“ – nebus (42)

Daugiausia vietų Seime laimėjusiai Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai ( LVŽS )...

Sostinės centre visiškai sudegė automobilis, šalia stovėjęs apdegė (6)

Ketvirtadienio vakarą Vilniaus centre, Subačiaus gatvėje, sudegė automobilis.