aA
Visuomenėje vyraujantis mitas, jog pusgaminiai - šaldyti, marinuoti ir kitaip vartojimui paruošti maisto produktai, nėra geras pasirinkimas, po truputį slopsta.
Kurie pusgaminiai yra sveiki, o kurie - ne?
© Shutterstock nuotr.

Pirkėjus apie pusfabrikačių maisto savybes informuoja ne tik tokios produkcijos gamintojai, tačiau ir Pasaulio sveikatos organizacija bei medicinos specialistai. Tiesa, pastarieji pusgaminius vartoti pataria saikingai ir savo mitybos racioną rekomenduoja papildyti šviežiomis daržovėmis ar kitu garnyru. Visgi kintant gyvenimo būdui, žmonės vis dažniau neturi laiko maisto ruošimui, todėl pastebimas didesnis maisto pusgaminių poreikio augimas.

2011 m. Lietuvoje atliktos „Gyventojų elgesio, įpročių bei nuostatų apklausos" duomenimis, penktadalis respondentų pusgaminius pirko dažnai arba visuomet. Tiesa, pusgaminius, pažymėję „dažnai“ arba „visada“, dažniausiai įsigijo jaunesnio amžiaus vyrai, turintys aukštesnį išsilavinimą bei gaunantys didesnes pajamas. Taigi, tyrimo duomenys rodo, kad pusgaminius daugiausiai yra linkę vartoti užimti, protinį darbą dirbantys žmonės.

Žmonės dažnai įsitikinę, kad pusgaminiai, o ypač šaldyti, – nepilnavertis, nekokybiškas, nemaistingas, pilnas konservantų maistas, tačiau tai nevisiškai tiesa. Saugios mitybos fondo eksperto, Vaikų gastroenterologo profesoriaus Liutauro Labanausko teigimu, žmonės turėtų žinoti vieną pagrindinį mitą: „Nuomonė, kad pusgaminiai, kurie yra šaldyti, praranda visus vitaminus bei naudingąsias medžiagas, yra neteisinga, kadangi šaldymas priklauso vienam iš sveikiausių produktų išsaugojimo metodų. Užšaldžius, produktuose išlieka gerokai daugiau vitaminų nei, pavyzdžiui, konservuojant. Šaldytų produktų skonis, lyginant su konservuotais, mažiausiai skiriasi nuo šviežių“, – sako prof. L. Labanauskas.

Gamintojų teigimu, produkcija paprastai per 1 valandą užšaldoma šoko kamerose, todėl yra išlaikomos beveik visos maistingosios medžiagos bei užtikrinama kokybiška bakteriologinė aplinka, lemianti ilgą galiojimo terminą. „Todėl nusprendus šeimai vakarienei patiekti norimą vištienos kepsnelių pusgaminį, vaikams toks pasirinkimas taip pat tiks, tiesiog reikėtų dar parduotuvėje pasidomėti gaminio sudėtimi, apdorojimu ir pasirinkti tinkamiausią variantą“,- pastebi mitybos ekspertas.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos, Veterinarijos sanitarijos skyriaus vedėjo Gintauto Čereškos teigimu, maisto kokybės požiūriu pusgaminių negalima priskirti prie blogų produktų, nes viskas priklauso nuo jų receptūros bei sudėties. Kalbant apie mėsos pusgaminius, jų kokybė labai priklauso ir nuo paniravimo (apvoliojimo biriuose produktuose, kad susidarytų traški plutelė) ingredientų, jų kiekio bei riebalų sugėrimo lygio.

G. Čereška sako, kad jei pagaminti pusgaminiai yra nedelsiant sušaldomi, laikomi nurodytoje temperatūroje, o vartotojas juos paruošia laikydamasis nurodytos paruošimo instrukcijos, tokių  pusgaminių maistinė vertė bei kokybė išlieka tokia pat kaip ir paruoštų vartoti atšaldytų pusgaminių.

Žinoma, derėtų nepamiršti, kad pats vertingiausias yra šviežiai paruoštas maistas, tačiau, esant laiko trūkumui, gera alternatyva gali būti ir šalčiu konservuoti (užšaldyti) pusgaminiai.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Oficialu: Klaipėdoje nuo COVID-19 pasveiko šeši pacientai papildyta 20:44 val.  (250)

Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas socialiniame tinkle Facebook pasidalino džiugia...

Koronavirusu susirgusi Seimo darbuotoja atsisako pateikti savo kontaktus ir maršrutus papildyta Gaižausko komentaru (1039)

Karantino sąlygomis gyvenančioje Lietuvoje – precedento neturintis skandalas. Nors įstatymas...

Pirmadienį šalyje nustatyti dar 7 užsikrėtimo atvejai iš viso šalyje užfiksuotas 491 atvejis (140)

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) praneša, kad šiandien, atlikus tyrimus, Lietuvoje patvirtinti...

Vyrui diagnozavo COVID-19, bet pakartotinai netiria: už kelių dienų į darbą, bet virusą dar gali nešioti (98)

40-metis Andrius (vardas pakeistas, redakcijai žinomas – aut. past.) iš Austrijos, į kurią buvo...

Generalinis komisaras: nubausti už saviizoliacijos pažeidimus patys dar negalime (88)

Šalyje prasidėjus trečiajai karantino savaitei, Lietuvos policija vis dar neturi įstatyminio...

Baltarusiai valdžios sprendimų dėl koronaviruso nelaukia – patys imasi veiksmų (49)

Medikai iš viso pasaulio, įskaitant ir sveikatos priežiūros profesionalus iš Baltarusijos, dėl...

Profesorius papasakojo, kokios apsaugos nuo virusų priemonės yra efektyviausios (34)

COVID-19 pandemijos akivaizdoje susiduriame su asmens apsauginių priemonių trūkumu. Jų...

Italijoje auga nuo koronaviruso mirusių žmonių skaičius, bet užsikrečia vis mažiau pasaulyje jau mirė daugiau nei 35 tūkst. žmonių (62)

Italijoje per pastarąją parą nuo koronaviruso infekcijos (COVID-19) mirė dar 812 žmonių, o...

Malinauskas: buvau asmeniškai Verygos patikintas, kad reagentų nepritrūks (83)

Buvęs premjero patarėjas bei Visuomenės informavimo grupės vadovas dėl koronaviruso Skirmantas...

Dizaineriai neria į naują nišą: kaukes parduoda po 200 dolerių (23)

Gwyneth Paltrow pirmadienį instagrame paskelbė nuotrauką, kurioje ji grįžta iš ūkininkų...

|Maža didelių žinių kaina