Visuomenėje vyraujantis mitas, jog pusgaminiai - šaldyti, marinuoti ir kitaip vartojimui paruošti maisto produktai, nėra geras pasirinkimas, po truputį slopsta.
© Shutterstock nuotr.

Pirkėjus apie pusfabrikačių maisto savybes informuoja ne tik tokios produkcijos gamintojai, tačiau ir Pasaulio sveikatos organizacija bei medicinos specialistai. Tiesa, pastarieji pusgaminius vartoti pataria saikingai ir savo mitybos racioną rekomenduoja papildyti šviežiomis daržovėmis ar kitu garnyru. Visgi kintant gyvenimo būdui, žmonės vis dažniau neturi laiko maisto ruošimui, todėl pastebimas didesnis maisto pusgaminių poreikio augimas.

2011 m. Lietuvoje atliktos „Gyventojų elgesio, įpročių bei nuostatų apklausos" duomenimis, penktadalis respondentų pusgaminius pirko dažnai arba visuomet. Tiesa, pusgaminius, pažymėję „dažnai“ arba „visada“, dažniausiai įsigijo jaunesnio amžiaus vyrai, turintys aukštesnį išsilavinimą bei gaunantys didesnes pajamas. Taigi, tyrimo duomenys rodo, kad pusgaminius daugiausiai yra linkę vartoti užimti, protinį darbą dirbantys žmonės.

Žmonės dažnai įsitikinę, kad pusgaminiai, o ypač šaldyti, – nepilnavertis, nekokybiškas, nemaistingas, pilnas konservantų maistas, tačiau tai nevisiškai tiesa. Saugios mitybos fondo eksperto, Vaikų gastroenterologo profesoriaus Liutauro Labanausko teigimu, žmonės turėtų žinoti vieną pagrindinį mitą: „Nuomonė, kad pusgaminiai, kurie yra šaldyti, praranda visus vitaminus bei naudingąsias medžiagas, yra neteisinga, kadangi šaldymas priklauso vienam iš sveikiausių produktų išsaugojimo metodų. Užšaldžius, produktuose išlieka gerokai daugiau vitaminų nei, pavyzdžiui, konservuojant. Šaldytų produktų skonis, lyginant su konservuotais, mažiausiai skiriasi nuo šviežių“, – sako prof. L. Labanauskas.

Gamintojų teigimu, produkcija paprastai per 1 valandą užšaldoma šoko kamerose, todėl yra išlaikomos beveik visos maistingosios medžiagos bei užtikrinama kokybiška bakteriologinė aplinka, lemianti ilgą galiojimo terminą. „Todėl nusprendus šeimai vakarienei patiekti norimą vištienos kepsnelių pusgaminį, vaikams toks pasirinkimas taip pat tiks, tiesiog reikėtų dar parduotuvėje pasidomėti gaminio sudėtimi, apdorojimu ir pasirinkti tinkamiausią variantą“,- pastebi mitybos ekspertas.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos, Veterinarijos sanitarijos skyriaus vedėjo Gintauto Čereškos teigimu, maisto kokybės požiūriu pusgaminių negalima priskirti prie blogų produktų, nes viskas priklauso nuo jų receptūros bei sudėties. Kalbant apie mėsos pusgaminius, jų kokybė labai priklauso ir nuo paniravimo (apvoliojimo biriuose produktuose, kad susidarytų traški plutelė) ingredientų, jų kiekio bei riebalų sugėrimo lygio.

G. Čereška sako, kad jei pagaminti pusgaminiai yra nedelsiant sušaldomi, laikomi nurodytoje temperatūroje, o vartotojas juos paruošia laikydamasis nurodytos paruošimo instrukcijos, tokių  pusgaminių maistinė vertė bei kokybė išlieka tokia pat kaip ir paruoštų vartoti atšaldytų pusgaminių.

Žinoma, derėtų nepamiršti, kad pats vertingiausias yra šviežiai paruoštas maistas, tačiau, esant laiko trūkumui, gera alternatyva gali būti ir šalčiu konservuoti (užšaldyti) pusgaminiai.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Aiškėja daugiau detalių apie sukrečiančiu pasakojimu pasidalijusį 4-metį: šios šeimos byla – įspūdingo dydžio (65)

Aiškėja daugiau detalių apie šeimą, iš kurios kilęs, įtariama, smurtą patyręs ir apie tai...

Prieš Rusijos samdinių žūtį – signalas iš Kremliaus: pranešė apie „neblogą siurprizą“ (2)

Amerikiečių žvalgybos duomenimis, tiek prieš Sirijoje įvykdytą ataką, tiek po jos su Kremliumi...

Dauguma pabėgėlių iš Lietuvos pabėgo (17)

Praėjus porai metų nuo pirmųjų pabėgėlių perkėlimo į Lietuvą, daugiau nei 70 proc. visų...

Baisūs skaičiai: kas dešimtas penktokas ir pusė devintokų vartoja alkoholio iki apsvaigimo (21)

Net 11 proc. penktų klasių mokinių per mėnesį vartojo tiek alkoholio, kad apsvaigo. Seime...

Dar vienos Rusijos olimpietės organizme aptikta dopingo (42)

Pjongčango žiemos olimpinėse žaidynėse dalyvaujančios Rusijos bobslėjininkės Nadeždos...

Vilniaus autobuse – žirklėmis ginkluotas vyras: puolė keleivius ir dūrė sau į kaklą vaizdo įrašas (40)

Ketvirtadienio vakarą Vilniuje – šiurpus įvykis. Maršrutinio autobuso keleiviams baimę sukėlė...

Vaizdo kameros užfiksavo nedovanotiną šiaurės korėjietės klaidą (135)

Vaizdo kameros atsitiktinai užfiksavo nedovanotiną merginos iš Šiaurės Korėjos palaikymo...

Į Lietuvos provinciją žengia dar viena užsienio IT kompanija (39)

Į Lietuvą žengia Nyderlandų informacinių technologijų (IT) bendrovių grupė „Centric“ –...

Arūnas Milašius. Išėjome su vėliavomis, laikas nuspręsti ir kur jas nešime (75)

Atšventėme valstybės šimtmetį. Ant langų plevėsavo vėliavos, žmonės, beje savo noru ir...

Skydiaukės sutrikimai gali baigtis vėžiu

Lietuvoje dviem iš dešimties pacientų diagnozuojami skydliaukės funkcijos sutrikimai. Vilniaus...