aA
Visuomenėje vyraujantis mitas, jog pusgaminiai - šaldyti, marinuoti ir kitaip vartojimui paruošti maisto produktai, nėra geras pasirinkimas, po truputį slopsta.
Kurie pusgaminiai yra sveiki, o kurie - ne?
© Shutterstock nuotr.

Pirkėjus apie pusfabrikačių maisto savybes informuoja ne tik tokios produkcijos gamintojai, tačiau ir Pasaulio sveikatos organizacija bei medicinos specialistai. Tiesa, pastarieji pusgaminius vartoti pataria saikingai ir savo mitybos racioną rekomenduoja papildyti šviežiomis daržovėmis ar kitu garnyru. Visgi kintant gyvenimo būdui, žmonės vis dažniau neturi laiko maisto ruošimui, todėl pastebimas didesnis maisto pusgaminių poreikio augimas.

2011 m. Lietuvoje atliktos „Gyventojų elgesio, įpročių bei nuostatų apklausos" duomenimis, penktadalis respondentų pusgaminius pirko dažnai arba visuomet. Tiesa, pusgaminius, pažymėję „dažnai“ arba „visada“, dažniausiai įsigijo jaunesnio amžiaus vyrai, turintys aukštesnį išsilavinimą bei gaunantys didesnes pajamas. Taigi, tyrimo duomenys rodo, kad pusgaminius daugiausiai yra linkę vartoti užimti, protinį darbą dirbantys žmonės.

Žmonės dažnai įsitikinę, kad pusgaminiai, o ypač šaldyti, – nepilnavertis, nekokybiškas, nemaistingas, pilnas konservantų maistas, tačiau tai nevisiškai tiesa. Saugios mitybos fondo eksperto, Vaikų gastroenterologo profesoriaus Liutauro Labanausko teigimu, žmonės turėtų žinoti vieną pagrindinį mitą: „Nuomonė, kad pusgaminiai, kurie yra šaldyti, praranda visus vitaminus bei naudingąsias medžiagas, yra neteisinga, kadangi šaldymas priklauso vienam iš sveikiausių produktų išsaugojimo metodų. Užšaldžius, produktuose išlieka gerokai daugiau vitaminų nei, pavyzdžiui, konservuojant. Šaldytų produktų skonis, lyginant su konservuotais, mažiausiai skiriasi nuo šviežių“, – sako prof. L. Labanauskas.

Gamintojų teigimu, produkcija paprastai per 1 valandą užšaldoma šoko kamerose, todėl yra išlaikomos beveik visos maistingosios medžiagos bei užtikrinama kokybiška bakteriologinė aplinka, lemianti ilgą galiojimo terminą. „Todėl nusprendus šeimai vakarienei patiekti norimą vištienos kepsnelių pusgaminį, vaikams toks pasirinkimas taip pat tiks, tiesiog reikėtų dar parduotuvėje pasidomėti gaminio sudėtimi, apdorojimu ir pasirinkti tinkamiausią variantą“,- pastebi mitybos ekspertas.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos, Veterinarijos sanitarijos skyriaus vedėjo Gintauto Čereškos teigimu, maisto kokybės požiūriu pusgaminių negalima priskirti prie blogų produktų, nes viskas priklauso nuo jų receptūros bei sudėties. Kalbant apie mėsos pusgaminius, jų kokybė labai priklauso ir nuo paniravimo (apvoliojimo biriuose produktuose, kad susidarytų traški plutelė) ingredientų, jų kiekio bei riebalų sugėrimo lygio.

G. Čereška sako, kad jei pagaminti pusgaminiai yra nedelsiant sušaldomi, laikomi nurodytoje temperatūroje, o vartotojas juos paruošia laikydamasis nurodytos paruošimo instrukcijos, tokių  pusgaminių maistinė vertė bei kokybė išlieka tokia pat kaip ir paruoštų vartoti atšaldytų pusgaminių.

Žinoma, derėtų nepamiršti, kad pats vertingiausias yra šviežiai paruoštas maistas, tačiau, esant laiko trūkumui, gera alternatyva gali būti ir šalčiu konservuoti (užšaldyti) pusgaminiai.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Ekspertas: epidemiją toliau valdysime kontaktų mažinimu ir agresyviu testavimu pamatę geresnius skaičius, gyventojai nebeskuba tirtis (1)

Greitaisiais antigenų testais, kurių pirmųjų siuntų šalyje laukiama jau mėnesio pabaigoje,...

Dalis mokinių grįžta į mokyklas (88)

Neturintiems sąlygų mokytis namuose ar patiriantiems mokymosi sunkumų vaikams jau nuo šios...

Lietuvos laukia galingas snygis: tiek sniego kelininkai nematė jau 15 metų (95)

Pirmadienio popietę Lietuvą pasieks sniego debesys. Kelininkai perspėja, kad tokio snygio ir sniego...

Karbauskis ir Veryga nori padėti valdančiajai daugumai: išvardino ribojimus, kurių laikas atsisakyti siūlo atsisakyti baigiamųjų egzaminų laikymo (613)

Opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis ir...

Naujausia COVID-19 statistika: daugybė atvejų įmonėse, negęsta Vilniaus Santarų klinikų židinys (6)

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras ( NVSC ) informuoja apie per praėjusią parą Lietuvoje...

Vokiečių virusologas daužo viltis dėl COVID-19 skaičių mažėjimo atšilus orams: situacija bus kitokia (8)

Vokiečių virusologas Christianas Drostenas įspėja, kad COVID-19 atvejų skaičius Vokietijoje...

Tiesioginė transliacija / Piniginiai reikalai. Verslas ruošia planą, kaip atnaujinti veiklą dar nuo vasario kita tema – ar negresia Lietuvai emigracijos banga (3)

Nuo lapkričio karantine gyvenantis verslas tikisi, kad jau matyti šviesa tunelio gale ir veiklą...

Iš kojų verčiantis JAV gimnastės pasirodymas drebina internetą – turėjo į ką lygiuotis (2)

JAV gimnastės Nia Dennis pasirodymas savaitgalį, skirtas juodaodžių kultūrai, sulaukė...

The Economist | D+

Jonhsonas sėkmingą skiepų kampaniją mato kaip būtinybę: tai padėtų jam išlaikyti valdžią

Skiepų kampanija grąžintų pasitikėjimą jo valdymu ir nutildytų prieš karantiną...

Oskaras Koršunovas. Navalnas ir Kristus (96)

Kas bendro? Abu prisikėlė iš numirusių! Tik Kristus prisikėlęs negrįžo, o Navalnas sugrįžo....