Bet dar geriau nei pokalbiai apie maistą veikia – nepatikėsit – pats maistas. Paprašykit kurio nors šeimynykščio pagalbos pjaustant daržoves sriubai, suorganizuokit picų kepimo vakarėlį, pagaminkit ir padovanokit kam nors pyragą ar tiesiog pakvieskit ką nors vakarienės. Ir patys pamatysit, kaip smagu sukurt naujus ryšius ar sutvirtint senuosius tokiu būdu.

Ir ne, aš nebandau iš maisto padaryt kulto, kaip liaudyje mėgstama sakyt. Man tik labai patinka sveikas požiūris į jį, t.y., kai neapsiklijuojama etiketėm „valgau, kad gyvenčiau“ ar „gyvenu, kad valgyčiau“ ir maistas atlieka abi savo funkcijas – kuro ir malonumo (gamint, dalintis, valgyt).

Aš tik bandau jus įtikint, kad jau ryt ar poryt galima pakviest ką nors pietų ir smagiai praleist laiką.

***

Žinoma, bet kokius pietus visuomet galima pradėt rėžiukų salotomis su vytinta jautiena ir pelenuose brandintu ožkų pieno sūriu ar skrudinta bruschetta su balzaminiame acte apvirtomis braškėmis, baziliku ir rikota. Bet galima ir dubenėliu sriubos, tikrai.

Keptų paprikų ir pomidorų sriuba

4 valgytojams:

1 kg gerai sunokusių pomidorų;
2 raudonųjų paprikų;
didelio svogūno;
4 skiltelių česnako;
aliejaus;
700 ml daržovių sultinio;
žiupsnelio maltų čili pipirų;
šaukštelio rudojo cukraus;
pipirų;
druskos;
skrebučių patiekimui.

Procesas:

Įjungiam orkaitę kaist – 190 laipsnių. Didelę kepimo skardą ištepam aliejum.

Pomidorus padalijam į keturias dalis, pašalinam sėklas ir sultis. Paprikas perpjaunam pusiau, išskobiam vidurius ir supjaustom poros centimetrų storio juostelėm. Svogūną nulupam ir suraikom skiltelėm. Viską išdėliojam skardoj (pomidorus ir paprikas – žievelėm į apačią). Ten pat dedam ir neluptas česnako skilteles. Kišam orkaitėn ir kepam 45 minutes.

Kai daržovės iškepa, užkaičiam sultinį. Kol jis užvirs, česnako skiltelės pravės tiek, kad bus galima jas nulupt nerizikuojant nusidegint pirštų. Pomidorus, paprikas ir svogūną sudedam į verdantį sultinį, ten pat keliauja ir jau nuluptos česnako skiltelės, čili pipirai ir cukrus. Užverdam, sumažinam kaitrą ir leidžiam burbuliuot 10 min.

Tuomet sriubą sutrinam blenderiu ar dalimis koktelių plaktuve. Paragaujam, pagardinam druska ir pipirais, jei jų sultiny būta per mažai. Patiekiam su skrebučiais. Skanaus.

***

Tik nereikia išsigąst – nei burną graužiančio aitrumo, nei blogo kvapo po pietų. Tik sultinga mėsa ir ryškaus skonio padažas.

Vištiena su 40 česnako skiltelių

4 porcijoms reiks:

40 skiltelių (2 nemažų galvų) česnako;
4 vištienos filė (t.y., 4 krūtinėlės puselių, po 150-200 g kiekviena);
druskos;
pipirų;
džiovintų čiobrelių;
poros šaukštų aliejaus;
400 ml vištienos sultinio;
15 g sviesto;
šaukšto miltų;
50 ml grietinėlės (10-15% riebumo).

Procesas:

Česnako galvas išskaidom skiltelėm ir nulupam (http://vimeo.com/29605182 - pamokėlė taupantiems laiką).

Kiekvieną vištienos filė padalijam pusiau, dedam tarp dviejų maistinės plėvelės lakštų/į maišelį (taip mėsos sultys vietoj taškymosi kairėn-dešinėn po visą virtuvę lieka ten, kur joms ir vieta – mėsoje) ir virtuviniu plaktuku išmušam iki 1-1,5 cm storio. Pabarstom druska, pipirais ir čiobreliu.

Įjungiam orkaitę kaist – 180 laipsnių. Nedideliam prikaistuvy užkaičiam sultinį – mums jo reiks karšto.

Keptuvėje įkaitinam aliejų ir sudedam vištieną (nebūtinai per kartą). Kepam labai kaitriai 3-4 minutes, kol paruduoja, tuomet apverčiam ir kaitinam dar maždaug minutę. Išimam iš keptuvės ir dedam į kepimo formą bent poros centimetrų aukščio kraštais.

Kai visa vištiena apkepta, į keptuvę dedam česnaką, sumažinam kaitrą ir kepam 3-4 minutes nuolat maišydami. Skiltelėms šiek tiek apskrudus visą keptuvės turinį supilam į kepimo formą, užpilam sultiniu, uždengiam folija ir kišam į orkaitę 20-čiai minučių.

Mėsai iškepus iš kepimo formos dubenėlin nupilam skystį, o vištieną paliekam po folija, kad nespėtų atvėst. Tuomet toje pat keptuvėje, kurioj kepėm mėsą ir česnakus, išlydom sviestą ir suberiam miltus. Intensyviai maišydami kepam 45-60 sekundžių, plona srovele supilam sultinį, kuriam troškinosi vištiena, supilam grietinėlę, paragaujam, ar netrūksta druskos (jei sykiais jos padauginot, pilkit daugiau grietinėlės), ir maišydami kaitinam, kol padažas sutirštėja.

Supilam jį ant vištienos ir leidžiam porą minučių kartu pasibūt. Patiekiam su bulvėm ar ryžiais ir šviežiom daržovėm. Skanaus.

***

O desertui – beveik tiramisu. T.y., tiramisu, kuris norėjo būti tortu. Skoniu nenusileidžia originaliajam, tik šitaip – įdomiau.

Tiramisu tortas

10-12 porcijų susirandam:

Biskvitui:

115 g sviesto;
225 g cukraus;
kaupino šaukštelio vanilinio cukraus;
3 kiaušinių;
kiaušinio trynio;
150 g miltų;
2 šaukštelių kepimo miltelių;
žiupsnelio druskos;
180 ml grietinėlės (10-20% riebumo).

Sirupui:

2 šaukštelių tirpios kavos;
150 ml vandens;
70 g cukraus;

Kremui:

200 g plakamosios grietinėlės (35-36% riebumo);
250 g mascarpone sūrio;
70 g cukraus pudros;
šaukštelio vanilinio cukraus;
200 g savoiardi sausainių (kitaip žinomų „Damų pirštelių“ vardu);
100 g tarkuoto pieniško šokolado;
kakavos miltelių.

Procesas:

Sviestą atšildom iki kambario temperatūros. Įjungiam orkaitę kaisti – 180 laipsnių. 22 cm skersmens kepimo formą ištepam riebalais. Miltus sumaišom su kepimo milteliais ir druska.

Į sviestą suberiam cukrų ir vanilinį cukrų. Išplakam iki purios masės, maždaug 3-5 minutes. Tuomet po vieną įplakam kiaušinius ir trynį. Į tešlą įsijojam miltų mišinį ir išmaišom. Supilam grietinėlę ir šaukštu darbuojamės tol, kol masė virsta vientisa. Supilam į kepimo formą, išlyginam paviršių, kepam 35-45 min., kol vidun įkištas ir ištrauktas medinis pagaliukas lieka švarus ir sausas.

Ištraukę iš orkaitės leidžiam 10 min. pastovėt, tuomet išimam iš kepimo formos ir leidžiam visiškai atvėst.

Sirupui skirtą vandenį užverdam. Supilam kavą, išmaišom, suberiam cukrų ir maišydami kaitinam, kol šis ištirpsta. Ataušinam.

Kai biskvitas visiškai ataušta, nupjaunam iškilusį „pilvą“ (taip jau su tais biskvitais būna, retas jų yr pakankamai klusnus ir iškepa lygus), o tuomet ilgu peiliu padalijam į du lakštus (tai padaryt labai nesudėtinga, nes kepinys pakankamai storas).

Kremui grietinėlę išplakam iki standžių putų, na, kad išlaikytų formą. Kitam dubeny gerai išplakam mascarpone sūrį su abiejų rūšių cukrumi. Įmaišom grietinėlę.

Į lėkštę, kurioj patieksim tortą, guldom vieną biskvito laikštą, jį apipilam puse turimo sirupo, padengiam 1/3 kremo, saikingai pabarstom kakava, suberiam pusę tarkuoto šokolado. Tuomet dedam antrą biskvitą, aplaistom jį likusiu sirupu. Kremu aptepam viršų ir šonus. Išlyginam.

Torto šonus apklijuojam savoiardi sausainiais (aha, aha, taip paprastai, tiesiog imam ir pridedam cukruota puse išorėn, lengvai spustelim ir sausainis prilimpa), viršų apibarstom kakava (jei norisi) ir likusiu šokoladu. Dedam šaldytuvan bent pernakt, o dar geriau – parai. Skanaus.

Saulės!

Inga

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)