Rudens pradžia dažnai būna beveik kaip kokie Naujieji metai pažadų prasme. Aha, aha, sportuosiu, taip, mesiu rūkyt, tikrai, nuo rugsėjo aš daugiau laiko skirsiu *įrašyti tinkamą*, nes baigėsi šiltų dienų/atostogų sumaištys, dabar bus sočiai laiko, ir – tuo atveju, jei esate studentas – šį semestrą tikrai eisiu į visas paskaitas ir mokysiuos kasdien.

Jeigu ir jūs taip darot, tai nedelsiant liaukitės. Tikrai reikalingų dalykų niekas neatidėlioja iki rudens/gimtadienio/pakankamai saulėtos dienos, o tų, kurių daryt iš esmės nenorim ir galim nedaryt, mes vis tiek nedarysim (tos trys dienos dietos nesiskaito). Laiko gaišimas, energijos švaistymas ir nusivylimai savim. Geriau jau darykit tai, kas iš tikrųjų patinka.

O visiems, kuriems šventė, - našių mokslo metų!

***

Ar yra kas nors šventiškiau nei šokoladas pusryčiams? (taip, žinau, gabalas skilandžio mėsos mėgėjams ir bedruskė košė ortoreksikams)

Šokoladinio-riešutinio kremo blynai

4 valgytojams reiks:

2 kiaušinių
50 g cukraus
50 ml aliejaus
300 ml kefyro/pasukų
200 g miltų
1 ir ½ šaukštelio kepimo miltelių
žiupsnelio druskos
150 g šokoladinio-riešutinio kremo (pvz, Nutella)

Procesas:

Kiaušinius lengvai paplakam su cukrum, t.y., nereikia jokios pabalusios padvigubėjusios masės, užtenka lengvų putų. Įmaišom kefyrą/pasukas (natūralus jogurtas irgi tinka) ir aliejų.

Miltus sumaišom su kepimo milteliais ir druska. Suberiam į kiaušinių-kefyro plakinį ir maišom, kol nelieka gumuliukų. Sudedam šokoladinį riešutinį kremą ir kankinam šluotelę, kol masė tampa vienalytė.

Įkaitinam sausą keptuvę ant kiek mažesnės už vidutinę kaitros. Dėdami po šaukštą tešlos suformuojam blynus, kepam, kol paviršiuje pasirodo burbuliukai ir jis išsausėja (maždaug 1,5-2 minutes, geriausia – po dangčiu), tuomet apverčiam ir pakepam dar 30-45 sekundes. Patiekiam su grietine ar natūraliu jogurtu. Skanaus.

***

Prieš pradedant grūst į galvas krūvas istorinių datų ar cheminių elementų savybių, visai naudinga duoti maisto smegenims, na, žinot, žuvis, Omega-3 riebalų rūgštys... Negana to, dar ir skanu.

Lašiša su garstyčiomis ir medumi

4 porcijoms susirandam:

4 lašišos pjausnius
druskos
pipirų
60 ml balto sauso vyno
4 šaukštus Dijon garstyčių
4 šaukštelius medaus
ryšelį šviežios kalendros

Procesas:

Lašišos pjausnius pabarstom druska ir pipirais iš abiejų pusių. Labai negailim. Vyną sumaišom su garstyčiom ir gauta mase ištepam žuvį. Suvyniojam į maistinę plėvelę ir valandą-dvi palaikom šaldytuve.

Įkaitinam orkaitę iki 180 laipsnių. Kiekvieną pjausnį kruopščiai supakuojam į foliją (blizgia puse į vidų), išdėliojam ant kepimo skardos ir kepam 12-14 minučių.

Tuomet ištraukiam iš orkaitės, atidengiam foliją, kiekvieną žuvies gabalėlį aptempam medum ir grąžinam kepti dar 3-4 minutėms. Patiekiam pabarstę kapota kalendra. Su kokiu nors gardžiu garnyru, žinoma. Skanaus.

***

Desertas, desertas, o kaip be deserto? O jei dar paprastai pagaminimas, įspūdingas akims ir draugiškas gomuriui išsyk...

Kreminis pyragas

20x20 cm formai:

Kremui:

6 kiaušinių
skardinės saldinto sutirštinto pieno
250 ml pieno
60 g cukraus

Pagrindui:

3 kiaušinių
90 g cukraus
90 g miltų
60 ml pieno
žiupsnio druskos

Procesas:

Visi kremui skirti ingredientai keliauja į dubenį. Ten jie maišomi(!) šluotele tol, kol ištirpsta cukrus. Šiukštu negalima įplakti į kremą oro, todėl nepasiduodam pagundai šluotele smarkiau pamakaluot.

Naudodami sietelį (nes visai galimas dalykas, jog kiaušinio baltymai nenorėjo gražiai išsimaišyt ir vietomis liko siūlais plaukioti, todėl geriau juos pašalint) supilam kremo masę į kepimo formą.

Įjungiam orkaitę kaist – 180 laipsnių. Į ją įdedam didelę kepimo formą, kurioje yra tiek karšto vandens, kiek reikia apsemti pusę pyrago formos.

Pagrindui skirtų kiaušinių trynius atskiriam nuo baltymų. Į geltonuosius beriam pusę nurodyto kiekio cukraus ir gerai išplakam. Sudedam miltus, supilam pieną. Plakam iki vienalytės masės.

Į baltymus sudedam likusį cukrų ir druską. Švariom plaktuvo šluotelėm išplakam iki standžių putų ir jas atsargiai išmaišom į tešlą taip, kad niekur nebeliktų baltų baltymų debesų. Gautą masę po šaukštą dedam ant kremo (taip, taip, ji plaukioja!), kol sudedam visą tešlą ir lygiai padengiam paviršių.

Dedam į orkaitėje esančią karšto vandens „vonelę“ ir kepam 50-55 min,. kol paviršius apskrunda ir vidun įkištas bei ištrauktas medinis pagaliukas lieka sausas. Ištraukę iš orkaitės leidžiam visiškai atvėst.

Tuomet ant kepimo formos dedam didelę lėkštę/padėklą ir staigiu judesiu apverčiam. Pyragas turėtų iškristi be didesnio vargo. Patiekiam su kokiu nors karameliniu kremu/pabarstę tamsiu ruduoju cukrum/be nieko. Skanaus.

Atšvęskit!

Inga

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)