Kaip jūs valgot ridikėlius? Vienus, dedat ant sumuštinio, pjaustot į salotas (na, tas, žinot, tradiciškiausias – salotų lapai, ridikėliai, svogūnų laiškai ir grietinė)? Nes, prisipažįstu, mano fantazija, išgirdus žodį „ridikėlis“, susigūžia… oj, t.y., susigūždavo kamputy ir imdavo gailiai verkti: nežinau, ką su jais daugiau veikti, - kartodavo kūkčiodama, - nežinau.

Ir tada aš perverčiau porą knygų, truputį pagūglinau ir užsidariau virtuvėj. Po nežinomo skaičiaus valandų iš ten išlindau supratus tris dalykus: ridikėliai draugiškai sutaria tiek su apelsinais, tiek su avokadais; ridikėliai įgauna papildomo žavesio kepti svieste (keptuvėje išlydom sviestą, pridedam nepjaustytų mažų ridikėlių ir porą minučių pakepam, tuomet pasūdom ir visas receptas) ar orkaitėje; jeigu dubenėlis su katino maistu yra virtuvėje, to sutvėrimo geriau nepalikt anapus durų.

***

Jei vis dar bijot vaisių salotose, tai liaukitės.

Apelsinų ir ridikėlių salotos

2 alkaniems valgytojams reikės:

2 morkų
150-200 g ridikėlių
2 apelsinų
žiupsnio džiovintos kalendros
pusės šaukštelio cinamono
pusės šaukštelio juodųjų pipirų
druskos
2 šaukštų alyvuogių aliejaus
šaukštelio citrinos sulčių

Procesas:

Morkas ir ridikėlius supjaustom plonais griežinėliais. Labiausiai tam tinka kokia nors įmantri ir pirštams pavojinga pjaustyklė, nors peilis ir truputis kantrybės irgi suveikia.

Apelsinus nulupam, išskaidom skiltelėm ir padalijam kiekvieną į 3-4 dalis. Būnam atidūs ir iškrapštom visas sėklas.

Viską sudedam į vieną dubenį, pagardinam kalendra, pipirais, cinamonu ir druska. Supilam alyvuogių aliejų ir citrinos sultis. Jei apelsinai pasitaikė labai saldūs, citrinos sulčių derėtų įmaišyt šlakeliu daugiau.

Gerai išmaišom ir leidžiam pusvalandį šaldytuve pastovėt. Valgom su šviežia duona. Skanaus.

***

Ko gero, lavašas+sūrelis+lašiša nieko jau seniai nebestebina. Pabandykim truputį vasariškiau, ką?

Lavašo suktinukai

2 porcijoms susirandam:

lavašą
gerai prinokusį avokadą
šaukštą citrinos sulčių
druskos
pipirų
100 g ridikėlių
60-80 g rūkytos/sūdytos lašišos

Procesas:

Nulupam ir sutrinam avokadą. Šitai padaryti galima keliais būdais. Patogiausia – kokiu nors elektriniu trintuvu. Mažiau patogu, bet irgi nesudėtinga – pertrinti per sietelį. Dar galima sumalt jį mėsmale, bet ji turi daug detalių, kurias vėliau reikia plaut, todėl šito būdo niekaip nepriskirsi prie patogių kategorijos.

Į sutrintą avokadą įmaišom citrinos sultis, įdedam pipirų ir druskos (nepamirštam, kad lašiša sūri ir sūdydami nepersistengiam). Ridikėlius supjaustom griežinėliais, lašišą suplėšom nedideliais gabalėliais.

Išlankstom lavašą ir aptepam jį avokado masę. Tolygiai išdėliojam ridikėlius ir lašišą. Truputį spausdami suvyniojam pagal ilgesnę kraštinę, susukam į maistinę plėvelę ir leidžiam pagulėt šaldytuve porą valandų.

Tuomet padalijam į keturias dalis, pasidalinam (du po du) ir valgom su šviežiom salotom. Arba supjaustom 1,5-2 cm storio griežinėliais, persmeigiam dantų krapštuku ir patiekiam kaip užkandį. Skanaus.

***

Šviežios bulvės ir kepti ridikėliai, medus ir garstyčios – ir aš sakau taip.

Orkaitėje keptų daržovių salotos

Nemenkam dubeniui reikės:

5-6 šviežių bulvių
300 g ridikėlių
3-4 nedidelių burokėlių
aliejaus
druskos
pipirų
saujos svogūnų laiškų

50 ml alyvuogių aliejaus
2 šaukštų obuolių sidro acto*
šaukštelio garstyčių
2 šaukštelių skysto medaus

Procesas:

Įjungiam orkaitę kaisti – 180 laipsnių. Kepimo skardą išklojam kepimo popierium.

Bulves kruopščiai nuplaunam, bet neskutam. Supjaustom skiltelėmis, padalijam jas perpus. Burokėlius nulupam, supjaustom taip pat, kaip bulves. Ridikėlius padalijam į keturias dalis.

Sudedam daržoves ant skardos, apšlakstom aliejum, pasūdom, apibarstom pipirais. Truputį pamaišom. Kepam 30-45 min, sykiais pamaišydami, kol visos daržovės iškepa.
Ataušinam ir sumaišom su smulkiai sukapotais svogūnų laiškais.

Alyvuogių aliejų, actą, garstyčias ir medų išmaišom iki vienalytės masės. Pilam ant daržovių, išmaišom ir skanaus.

*actą galima naudot bet kokį, tik tuomet nesu tikra, ar reiks 2 šaukštų.

Turiningo savaitgalio!

Inga

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)