Jaučiu pareigą truputėlį pasiteisint, kodėl mano atostogos, sesijai skirtos, užsitęsė veik dvigubai ilgiau nei turėjo. Taip jau nutiko, kad kitądien po paskutinio egzamino susikroviau daiktus ir iškeliavau ligoninėn. O tenai man niekas neleido nieko pjaustyt, virt ir į lėkštes dėliot (nors prašiau, aiškinau visaip, kad tortų kepimas yra meditacija, o ramybė yra emocinė būklė, būtina kiekvienam nuo ko nors sveikstančiam – seselės gražiai pasišypsojo tokių mano išvedžiojimų klausydamos, vakarienei atnešė morkų kotletų ir vietoj tešlos maišymo terapijos toliau skaičiau knygas), žodžiu, priežastis daugiau nei pateisinama, a?

Kita vertus, ten turėjau baisiai daug laiko naujų idėjų generavimui – ką jūs, o mieli, manot, jei karts nuo karto leistumėm sau užmiršt, jog „kulinariniai opusai“ yra „nelabai sudėtingai ir visai greitai“ sinonimas ir pagamintumėm ką nors vertą iššūkio vardo? Pvz., iškeptumėm šimptalapį ar nuo bandelės iki padažo paruoštumėm mėsainį? Kitaip tariant, ar jūs norėtumėt sykiais paskaityt apie maistą, kuriam paruošt reikia kone pusdienio virtuvėj? Pridedu apklausą ir raginu nepatingėt balsuot.


O paskui – marš mėlyniaut (ar bent iki artimiausio turgelio).

***

Man labai juokinga, kai visiems gerai žinomi patiekalai staiga perkrikštijami visokiais neva subtilesniais ir/ar gurmaniškesniais vardais, ir paprasti kotletai imami vadint džiuvėsėliuose paniruotais maltos mėsos kepsneliais, koldūnai tampa ravioliais su mėsa, o čirviniai blynai virsta vafliais, nors nėra nei pakankamai ploni, nei pakankamai traškūs šitaip vadintis. Bet gana bambėt, einam kept.

Čirviniai blynai su mėlynėm

12-14 čirvinių blynų susirandam:

100 g sviesto
3 kiaušinius
60 g cukraus
300 ml pieno
220 g miltų
1 ir ½ šaukštelio kepimo miltelių
žiupsnelį druskos
100-150 g mėlynių

Procesas:

Sviestą išlydom ir paliekam šiek tiek praaušt.

Kiaušinių trynius atskiriam nuo baltymų ir plakam su cukrum, kol suputoja ir pašviesėja. Nesiliaudami kankint plaktuvo plona srovele supilam pieną ir sviestą.

Miltus sumaišom su kepimo milteliais ir įmaišom į tešlą (idealiu atveju – įsijojam). Suberiam mėlynes ir atsargiai – stengiamdamiesi nesutraiškyt uogų – išmaišom.

Kiaušinių baltymus pasūdom ir išplakam iki standžių putų, t.y., tokių, kurios išlaiko formą. Sudedam į dubenį su tešla ir kabindami iš krašto vidurio link įlankstom juos į tešlą.

Įkaitinam čirvinių blynų keptuvę, pilam maždaug 2 šaukštus tešlos ir kepam vidutiniškai kaitriai po 1,5-2 min. iš abiejų pusių. Jei blynas sugalvoja prilipt (nors dėl sviesto tešloje neturėtų taip nutikt net naudojant keptuvę iš tų laikų, kai teflonas ir kiti nelipnūs paviršiai dar neturėjo vietos virtuvėj), prieš dėdami tešlą, ištepam keptuvę aliejum suvilgytu teptuku ar gabalėliu lašinių (labai patogu).

Labai teisinga valgyt su šviežiu medum. Skanaus.

***

Aš nežinau kodėl, bet šitas pyragas, nors yra baisiai paprastas ir jokių slaptų ingredientų savy netalpina, visiems valgiusiems baisiai patiko. Iš kitos pusės, purus, su truputį juntama mėlynių rūgštele ir cukraus plutele viršuj – kam gali nepatikt?

Mėlynių pyragas

20x30 cm dydžio pyragui reikės:

220 g sviesto
275 g cukraus
3 didelių kiaušinių
250 ml pieno
250 g miltų
2 šaukštelių kepimo miltelių
½ šaukštelio druskos
200-250 g mėlynių

60 g rudojo cukraus
šaukštelio cinamono

Procesas:

Sviestą atšildom iki kambario temperatūros, t.y., ištraukiam iš šaldytuvo likus bent kelioms valandoms iki pyrago gaminimo arba truputį pasukčiaujam ir vos vos pašildom mikrobangėj.

Įjungiam orkaitę kaist – 180 laipsnių. Į sviestą supilam cukrų ir plakam 2-3 minutes didžiausiom plaktuvo apsukom, kol masė pasidaro puri. Tuomet po vieną įplakam kiaušinius, t.y., mušam kiaušinį, minutę plakam, mušam kiaušinį, minutę…

Kitam dubeny sumaišom miltus, kepimo miltelius ir druską. Į sviesto-cukraus-kiaušinių plakinį supilam trečdalį miltų mišinio. Išplakam. Supilam pusę pieno. Išplakam. Vėl trečdalis miltų, plakam, likęs pienas, plakam, likę miltai, plakam. Šitaip žaidžiant tešlos tekstūra nepakinta taip drastiškai, kaip nutiktų išsyk supylus visą pieną ar subėrus visus miltus, o tai reiškia, kad tešla išplakama puresnė.

Galiausiai atsargiai įmaišom mėlynes (labai teisinga būtų prieš tai jas sumaišyt su šaukštu miltų – šitai padeda uogoms nenuskęst (nebent pasitaikytų labai didelės ir sultingos – tada jos nusileidžia į kepinio dugną, nesvarbu ką bedarytum)). Stengiamės uogų nesutraiškyt, antraip jos nudažys tešlą, o ši iškepus bus nelabai skaniai pilkos spalvos.

Kepimo formą (20x30cm ar panašią) išklojam kepimo popierium. Supilam tešlą, išlyginam ir paibarstom su cinamonu sumaišytu ruduoju cukrum. Kepam 40-50 minučių, kol įkištas vidun ir ištrauktas medinis pagaliukas lieka sausas. Reikėtų valgyt su stikline šalto pieno. Skanaus.

***

Kartais gali pasitaikyt, jog karštom vasarom dienom (aš giliai širdy tikiu, kad tokių dar bus) nelabai norėsis stoviniuot virš viryklės ar papildomai pašildyt virtuvę įjungiant orkaitę. Siūlau sprendimą.

Nekeptas varškės pyragas su mėlynėm ir baltuoju šokoladu

26 cm skersmens pyragui susirandam:

350 g sviestinių sausainių
160 g sviesto

20 g želatinos
80 ml vandens
650 g kreminės varškės*
180 g cukraus
kaupino šaukštelio vanilinio cukraus
300 g plakamosios grietinėlės (35-36% riebumo)
100 g baltojo šokolado
200 g mėlynių

Procesas:

26 cm skersmens apvalią formą išklojam maistine plėvele – šitaip apsisaugosim nuo galimų nelaimių, žinomų keiksmažodis-prilipo-keiksmažodis vardu. Želatiną užpilam vandeniu ir paliekam išbringti (20-30 min). Šokoladą sukapojam nedideliais kubeliais arba sutarkuojam stambia tarka ir padedam kur nors toliau nuo šilumos šaltinių, kad neištirptų.

Sviestą išlydom. Sausainius sutrupinam iki žvyro smulkumo (nuostabus atitikmuo, žinau) trupinių. Man labiausiai patinka sumalt juos mėsmale, bet jūs galit ir blenderiu sutrint. Supilam į juos sviestą, išmaišom, kol visi trupiniai sušlampa ir supilam į formą. Tuomet smarkiai spausdami pirštais suformuojam pyrago pagrindą ir maždaug 5-6 cm aukščio kraštus. Dedam į šaldytuvą, kad sustingtų.

Išbrinkusią želatiną ištirpdom, t.y., indelį su želatina dedam į puodą su vandeniu ir maišydami kaitinam, kol želatina suskystėja. Ištraukiam iš vandens ir pasidedam netolies. Lai truputį praaušta.

Varškę išplakam su cukrum ir vaniliniu cukrum iki purios masės, t.y., 3-4 minutes. Plaktuvo šluoteles nuplaunam šaltu vandeniu, kruopščiai nusausinam ir kitam dubeny iki standumo išplakam gerai atšaldytą grietinėlę (nuo karšto vandens įkaitusios arba šlapios šluotelės gali labai nepatikt grietinėlei, ji atsisakys išsiplakt iki purių putų ir virs sviestu, va).

Plaktuvą vėl grąžinę ties dubeniu su varške plakdami plona srovele supilam želatiną. Įmaišom šokoladą ir mėlynes. Kadangi želatina, patekusi į varškę, atšąla ir ima nedelsiant stingt, priedai po masę turėtų pasiskirstyt tolygiai ir nenusėst į dugną. Įmaišom išplaktą grietinėlę – per daug neįsijaučiam, šaukštu dirbam tik tol, kol grietinėlė daugmaž tolygiai pasiskirsto.

Iš šaldytuvo ištraukiam sustingusį pagrindą, supilam įdarą, išlyginam paviršių, uždengiam plėvele, kad nereikalingų kvapų neprisigertų ir grąžinam ten, kur šalta, bent 3-4 valandoms. Sustingusį pyragą puošiam mėlynėm ir/ar balto šokolado drožlėm. Skanaus.

*kreminę varškę galima keisti pertrinta varške sumaišyta su natūraliu jogurtu ar grietine.

Nesušalkit!

Inga

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)