Sakysit, bulviniams blynams jokio mokslo nei ypatingų žinių nereikia? Ir būsit teisūs. Tarkuotos bulvės, kiaušinis-kitas, druska, pipirai, gal dar įtarkuotas svogūnas bei truputis miltų ir į karštą aliejų. Viskas. Susirandam šaldytuve grietinės ir/ar pieno, valgom.

Arba obuolienės. Kai pirmąsyk pamačiau bulvinius blynus dorojamus su obuolių koše, mane, tuomet dar labai naivią ir nepatyrusią, koks margas pasaulis bei skanūs karamelizuoti svogūnai, apėmė lengvas egzistencinis nerimas: jeigu jau šitai įmanoma, tai gal Sartras iš tikrųjų buvo teisus, sakydamas, jog žmogus yra pasmerktas būti laisvas?

Bet labai greitai visas filosofijas palikau ramybėj (ne tau, Martynai, mėlynas dangus) ir toliau prie bulvinių blynų gamindavau varškės padažą, t.y., lygiomis dalimis varškė ir grietinė, gerai gerai ištrinta, žiupsnis druskos, sauja svogūno laiškų, pora skiltelių česnako ir jokių obuolių.

Su kuo valgot jūs?

Va, keletas idėjų, jeigu jūsų kepami blynai jūsų nebetenkina ar norisi ko nors geriau/kitaip.

***

Nors bulviniai blynai ir saldi obuolienė lėkštės šone man vis dar neatrodo ideali pora, bet, pripažįstu, obuolys į blynus – mintis puiki. Minkštesni, puresni, sultingesni ir vis dar tinkami vartot su pasūdyta grietine.

Bulviniai blynai su obuoliais

4 valgytojams susirandam:

4 dideles bulves
2 didelius kietus obuolius
šlakelį citrinos sulčių
2 kiaušinių trynius
3 kaupinus šaukštus miltų
druskos
pipirų
aliejaus kepimui

Procesas:

Bulves ir nuluptus obuolius sutarkuojam smulkia tarka, na, ta, kuria paprastai bulvės blynams tarkuojamos. Nupilam skysčio perteklių ir apšlakstom citrinos sultim, kad sustabdytumėm oksidacinius ir kitus procesus protingais pavadinimais, kurių dėka bulvės juoduoja.

Bulves nuo spalvinių pokyčių dar visai puikiai apsaugo sutrinta askorbo rūgšties (t.y., vitamino C) tabletė ar citrinos rūgštis grūdelių pavidalu. Tik čia reikėtų būti atsargiems ir nepadaugint, skoniui pakenks.

Įmušam kiaušinių trynius (iš baltymų pasiūlyčiau išsikept paprasčiausius morengus, bet šitai būtų kažkaip nelabai sąžininga, nes pati jų nevalgau, arba prancūziškus macaron tipo pyragaičius, bet čia jau be penkių minučių aukštasis pilotažas, todėl nesiūlysiu nieko), pasūdom, nepagailim pipirų. Gerai išmaišom. Sudedam miltus ir dar truputį pasidarbuojam šaukštu.

Keptuvėje įkaitinam nekuklų kiekį aliejaus, šaukštu kabinam bulvių masę, dedam į riebalus ir truputį suplojam, kad blynas įgautų formą. Kepam vidutiniam karšty iš abiejų pusių. Stengiamės išsisukt tik kartą apversdami, mat kuo daugiau kartų blynas atsiguls ant kito šono, tuo didesnį kiekį aliejaus sugers. Iškepusius dedam ant vienkartinio rankšluosčio, kad atsikratytumėm riebalų pertekliaus. Valgom. Skanaus.

***

Mėgstat bulvinius blynus, bet tai niekaip nesiderina su nauja jūsų dieta ar sveikos mitybos sąvoka? Junkit orkaitę. Taip, neslėpsiu ir neapgaudinėsiu – skiriasi mažumėlę nuo tradicinių. Tačiau „kitoks“ nereiškia „blogesnis“. Be to, jokio trypčiojimo palinkus virš viryklės.

Orkaitėje kepti bulviniai blynai

2 valgytojams reiks:

šaukšto aliejaus
3 nemažų bulvių
šlakelio citrinos sulčių
nedidelio svogūno
3-4 skiltelių česnako
druskos
pipirų
kiaušinio
šaukštelio kepimo miltelių
3 šaukštų miltų

Procesas:

Įjungiam orkaitę kaisti – 210 laipsnių. Kepimo skardą išklojam kepimo popierium ir ištepam aliejum. Šitaip darom todėl, kad naudojant vien kepimo popierių blynai neapskrus, o vien aliejų – rizikuojama, kad prilips.

Bulves nuskutam ir sutarkuojam: vieną smulkia tarka, likusias dvi – stambesne (burokine, buitiškiau kalbant). Nuspaudžiam skystį. Kuo daugiau jo išbėga, tuo blynai skanesni, tad pasistenkit nedaryt šito labai atmestinai. Apšlakstom citrinos sultim ir išmaišom.

Svogūną sukapojam smulkiais kubeliais ir beriam į bulves. Ten pat keliauja sutraiškytas/smulkiai supjaustytas česnakas, druska, pipirai ir kiaušinis. Gerai išmaišom.

Kepimo miltelius (jų dedam tam, kad išpurentų blynų vidų ir jie mažiau panašėtų į kugelį) sumaišom su miltais. Įmaišom į masę. Gaunam kažką tirštesnio nei paprastai kepant blynus. Kabinam šaukštą, dedam ant kepimo popieriaus, suplojam. Iš tokio kiekio turėtų išeit maždaug 11-12 padoraus dydžio blynų.

Kišam į orkaitę ir kepam 15-20 minučių. Tuomet ištraukiam, apverčiam ir grąžinam atgal dar 10-15 minučių. Na, čia reikėtų karts nuo karto akį užmest ir patiems būklę įvertint, gi visi žinom, kaip iškepęs blynas atrodo. Vartojam. Skanaus.

***

Būdą sumažint suvartojamus riebalus jau parodžiau. O dabar atsisakykim dalies krakmolo ir pridėkim truputį traškumo, ką manot?

Bulvių ir salierų blynai

4 porcijoms susirandam:

4 nemažas bulves
nedidelę saliero šaknį
didelę morką
porą skiltelių česnako
šaukštą citrinos sulčių
3 kiaušinius
2 šaukštus miltų
druskos
pipirų
aliejaus kepimui

Procesas:

Daržoves nulupam ir sutarkuojam stambia tarka/supjaustom smulkia pjaustykle. Būtų labai teisinga viską sudėt į kiaurasamtį ar sietelį ir perplaut šaltu vandeniu, o paskui išverst ant popierinio rankšluosčio ir vandenį kiek įmanoma nusausint. Tai garantuoja traškius blynus, tačiau jei labai tingit – nieko tokio, pavyks ir šiaip.

Apšlakstom citrinos sultim, kad nejuoduotų. Dedam sukapotą česnaką, įmušam kiaušinius, suberiam miltus, gardinam druska ir pipirais. Geriau išmaišom.

Keptuvėje įkaitinam aliejų. Kabinam šaukštą masės, pirštais nuspaudžiam skystį ir dedam į karštus riebalus. Apkepam iš abiejų pusių vidutiniškai kaitriai. Riebalų perteklių paliekam blynui leisdami pailsėt ant popierinio rankšluosčio. Dorojam. Skanaus.

Niekuo nesibaisėkit ir kitaip gražiai gyvenkit!

Inga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)