Plovui gaminti reikia specialaus puodo, taip vadinamo Kazano, jei tokio neturite, galima bandyti špižinį arba aliumininį puodą, panašų į vouką (angl. wok) su sandariu dangčiu, turintį storas sieneles. Ant elektrinės viryklės gaminti nerekomenduojama, idealiai tinka dujinė viryklė.

10 asmenų

Mums reikės:

1 kg ryžių (geriausiai tinka Basmati rūšies)
1 kg mėsos (avienos arba jautienos)
1 kg morkų
300 g svogūnų
300 g aliejaus (alyvuogių išspaudų idealiai tinka)
100 g razinų
100 g avinžirnių
10 g zira (pas mus galima įsigyti kumino – panašūs prieskoniai)
2 g šafrano

Avinžirnius prieš gaminant reikia užmirkyti į šaltą vandenį visai nakčiai. Ryžius taip pat reikia užmirkyti į šiltą pasūdytą vandenį porai valandų prieš gaminant.

Įpilame visą aliejų į stipriai įkaitintą puodą, pakaitiname tiek, kad pradėtų garuoti, tada dedame mėsą, supjaustytą 3x3 cm gabaliukais, ir apkepame ją, pastoviai maišant, ant didelės ugnies.

Kai pamatysite, kad mėsa apkepė, reikia suberti supjaustytus plonais žiedais svogūnus ir apkepti juos, kol įgaus auksinę spalvą.

Tada dedame supjaustytas apie 7 cm ilgio ir apie 0,3 cm storio juostelėmis morkas. Po to, kai įdėsime morkas, reikia supilti apie 2 litro šalto vandens ir sudėti prieskonius, avinžirnius bei razinas.

Ant didelės ugnies kaitiname vandenį iki virimo, tada mažiname ugnį verdame ant mažos ugnies apie valandą. Kai viskas išvirs ir sultinys taps skaidrus, reikia praskalauti ryžius ir sudėti juos į tą sultinį, gražiai išlyginant per visą paviršių. Tada paruošiame verdantį vandenį ir labai atsargiai silpna srove užpilame ryžius tiek, kad pasidengtų visas paviršius apie 1 cm sluoksnio vandens.

Verdame ant vidutinės ugnies, kol vanduo visiškai susigers į ryžius. Kai pamatysime, kad vanduo nuo ryžių paviršiaus pradingo, reikia ryžius iš paviršiaus sumaišyti su ryžiais, kurie yra apačioje – tai labai sudėtinga procedūra ir ją reikia atlikti kruopščiai, dar reikia nepamiršti, kad apačioje ugnis, tad reikia stebėti, kad nepridegtų apačia.

Ryžius sumaišius paragaujame – jei dar jaučiasi, kad ryžiai neišvirę, po kelių minučių maišymo procedūrą reikia pakartoti kelis kartus. Idealu, kai susigeria vanduo ir ryžiai pasidaro elastingi, bet dar negatavi.

Kai ryžiai pasiekia reikalingą stadiją, reikia juos sustumti į kalnelį, o viršuje padaryti skylutes, per kurias turės išgaruoti visas likęs vanduo – jei to nepadarysime, gausime ryžių košę.

Kai jau baigia garuoti vanduo, tada puodą sandariai uždarome dangčiu, patį dangtį irgi galima pridengti kokia nors šilta antklode ir palikti stovėti apie 40 minučių. Po to, atidengus puodą, viską neskubant išmaišyti ir dėti į lėkštes.

Prie plovo tinka įvairios daržovės bei salotos.

Paprasčiausios ir skaniausios gaminamos iš plonai pjaustytų pomidorų, svogūnų bei čili pipirų, viskas sumaišoma ir pagardinama druska.

Skanaus!

Restorano „Čaichana“ virtuvės šefas Mumin Akia

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)