aA
Joninių naktis – tai senomis tradicijomis apgaubta šventė, kurią paminėti kartu susiburia nemažas būrys draugų ir giminaičių, o smagios šventės mūsų krašte tiesiog neatsiejamos nuo gardaus maisto, patiekiamo gryname ore. Jeigu Jums teko garbė būti šios šventės šeimininkais, neišvengiamai susidursite su užduotimi – kokį karštą patiekalą pasiūlyti būriui svečių, kad maisto gamybai netektų paaukoti viso vakaro?
© Shutterstock nuotr.

Prekybos tinklo „Iki“ kulinarijos ekspertė Aistė Rasmussen siūlo sprendimą, tiksiantį tiek Joninėms, tiek kitoms vasaros šventėms.

„Dažniausias pasirinkimas, ruošiant gausią užkandą gamtoje – grilio patiekalai, o smagi alternatyva įprastiems šašlykams ir kepsniams – folijoje kepami individualūs grilio rinkiniai. Šio patiekalo išskirtinumas, kad kiekvienas šventės dalyvis iš improvizuotame bufete patiektų ingredientų sudaro savo patiekalą, kurį pats ir išsikepa“.

Kulinarė įvynioto maisto gaminimui žarijose rekomenduoja pasirinkti storesnę ir tvirtesnę foliją, o maisto vyniojimui naudoti kelis sluoksnius. Tokius folijos paketus pakanka laikyti tarp karštų žarijų iki 30 minučių – taip iškeps net ir vištienos, žuvies gabaliukai, nevirtos smulkintos bulvės ar morkos.

„Iš daržovių siūlau patiekti brokolius, bulves, cukinijas, baklažanus, morkas, paprikas. Rinkinius paįvairintų konservuoti žirneliai, kukurūzai, pupelės. Rekomenduoju į pasirinkimus įtraukti prieskoniais pagardintą mėsos faršą arba nedidelius marinuotos vištienos gabaliukus, smulkintas dešreles ar net rūkytus mėsos gaminius. Taip pat puikiai tiks ir įvairios žuvys, krevetės. Skonių įvairovei galima pridėti tarkuoto kietojo, olandiško ar pjaustytų pelėsinių sūrių, taip pat varškės“, – pataria maisto ekspertė.

A. Rasmussen rekomenduoja kepant vištieną įdėti ir skiltelę pomidoro ar svogūnų – šie produktai yra sultingi, taigi neleis mėsai išsausėti. Kulinarė pataria padažus pridėti patiekalui jau iškepus, o ne prieš dedant į žarijas. Taip pat reikėtų nepamiršti prie ingredientų patiekti ir tradicinių prieskonių bei smulkinto čili, jelapeno pipirų, citrinos, greipfruto ar apelsino skiltelių bei sviesto.

Tarp ingredientų galima patiekti ir tokius pagardus kaip smulkintos alyvuogės, svogūnai ar česnakai. Egzotiškesniam skoniui tiks ananasas ar persikai. Maisto žinovė pataria rinktis kuo mažiau šaldytų ir atvėsintų produktų, kad juos būtų paprasčiau transportuoti ir laikyti.

Kulinarė atkreipia dėmesį neapsikrauti dideliu bufetu, nes tai gresia ne tik didelėmis išlaidomis, bet ir gausybe nepanaudoto šviežio maisto. Jos nuomone, pakanka apsiriboti iki 10 skirtingų ingredientų, o kiekius derėtų apskaičiuoti pagal numatomą svečių skaičių.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Ukrainai – bauginanti prognozė dėl derybų su Putinu: pasekmės gali būti katastrofiškos (293)

Ukrainos internautų slenge yra populiarus žodis-memas „zrada“. Pradinė šio žodžio reikšmė...

Prekybos tinklų darbuotojų išpažintis: vadovai ir klientai kartais sau leidžia peržengti visas ribas (37)

Parduotuvių pardavėjai – viena iš populiariausių profesijų Lietuvoje. Jais šalyje dirba beveik...

Nesuvokiamas jauno kauniečio žiaurumas: aukų kūnų nerado net aiškiaregės (54)

Aukų kūnų Kauno mariose ieškojo narai, į pagalbą artimieji kvietėsi net aiškiareges, tačiau...

Studentas Stoties prostitutę pasikvietė į svečius: viskas įvyko taip greitai, kad net nesupratau (220)

Su Stoties rajone keliolika metų „dirbančia“ bene garsiausia Vilniaus prostitute tiesiog...

Vilnietis finansinės laisvės siekia būdamas 25-erių: turi tikslą susitaupyti 200 tūkst. ir tada gyventi kitaip (176)

Nors Kristijonui (vardas pakeistas-red. past.) dar tik 25-eri, jo sąskaitoje – keliasdešimt...

Mokslininkai įsitikinę: ateiviai tikriausiai jau lankėsi Žemėje

Paukščių take gali būti daugybė tarpžvaigždinių ateivių civilizacijų, rodo naujausias...

Ar pienas ir jo produktai sukelia vėžį: gydytojų žinios padės apsispręsti, kaip iš tikrųjų maitintis (89)

Kai kurie mitybos specialistai remiasi tam tikrais tyrimais ir garsiai skelbia, kad pienas ir jo...

Kokias paslaptis slepia pilis, kurioje paskutinius savo gyvenimo metus praleido Leonardas da Vinčis (8)

Pasaulio pažinimo siekiantys žmonės keliaudami atranda daug puikių vietų. Viena jų –...

7 priežastys, kodėl žmona nenori su jumis mylėtis (77)

Kai žmona nebenori mylėtis, vyras dažnai ima galvoti, kad ji apskritai prarado susidomėjimą juo....

56-erių aktorės Lisos Rinnos įprotis šokti apsinuoginus ir tai viešinti erzina aplinkinius, o ji tuo mėgaujasi (27)

Aktorė Lisa Rinna pastaruoju metu socialiniuose tinkluose dalijasi vaizdo įrašais, kuriuose šoka...