Pageidautina liesesnė, kad per šventes žuvies patiekalai netaptų cholesterolio bomba. Norintieji Kūčių stalą papuošti išskirtiniu patiekalu vis dažniau renkasi delikatesu vadinamą šamą.

„Per Kūčias ragaujama dvylika patiekalų, todėl norisi, kad tarp jų būtų ir vienas kitas netradicinis. Patiekalai iš šamo mėsos atitinka šį kriterijų. Vienas iš populiariausių būdų kepti šamą – įdėti jį į orkaitę. Galima šią žuvį kepti druskoje, džiūvėsėliuose. Nuklokite jais visą keptuvės dugną, kad žuvis negautų tiesioginio karščio, taip ją iškepsite sveikiau. Labai gardus derinys su įvairiomis sezoninėmis daržovėmis – morkomis, cukinijomis“, – pasakoja ūsuotaisiais šamais Lietuvoje prekiaujančios įmonės Merkio.lt vadovas Girius Merkys.

Sveiko maisto žinovas pastebi, kad šamo mėsa daug greičiau įsigeria prieskonių nei kitos žuvys. Ruošiant patiekalus patariama žuvį gardinti alyvuogių aliejaus marinatu su druska, pipirais, medumi ir česnaku. Rekomenduojama šamo patiekalus derinti su daržovėmis ir ryžiais, taip pat rečiau lietuvių virtuvėje naudojamu kuskusu, grybų arba špinatų padažu, baltuoju vynu.

Merkio.lt ekspertai pateikia kelis receptus su šamais tiems, kurie per Kūčias nori nustebinti giminaičius ir svečius.

Citrininis šamas

Keturių porcijų patiekalui reikės:

1 kilogramo šamo,
dviejų citrinų,
Viduržemio jūros prieskonių,
citrininių pipirų,
česnako,
kardamono,
čiobrelių,
druskos,
sviesto,
ryžių,
kubelio sultinio,
saulėgrąžų ir moliūgų sėklų,
morkų ir žirnelių,
vyšninių pomidorų,
gražgarsčių.

Supjaustytą šamą dėkite į indą, apibarstykite prieskoniais, įpilkite aliejaus ir apvoliokite. Palikite žuvį bent pusvalandžiui marinuotis.

Tuo metu verdančiu vandeniu užplikykite ryžius ir palikite pastovėti bent 15 minučių. Jei turite daugiau laiko – pakartokite šią procedūrą du kartus.

Griežinėliais supjaustykite citriną. Į sviestu išteptą skardą dėliokite šamo gabalėlius ir citrinos griežinėlius tarp jų. Viską uždenkite folija ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 40 minučių.

Kai šamas keps jau 10 minučių, pasidarykite puodelį sultinio. Nusunkite ryžius, berkite juos į įkaitintą keptuvę. Šiek tiek pakepinę, įpilkite trečdalį sultinio, sumažinkite kaitrą, uždėkite dangtį ir palikite troškintis.

Po kurio laiko įberkite druskos, ryžių prieskonių, pamaišykite. Kai beveik nebeliks sultinio, įpilkite dar trečdalį ir toliau troškinkite – iš viso apie 25 minutes.

Kitoje keptuvėje svieste pakepinkite saulėgrąžas ir moliūgų sėklas, suberkite žirnius ir kubeliais pjaustytas morkas. Pagardinkite druska ir troškinkite apie 25 minutes.

Iškepusią žuvį patiekite lėkštėje su ryžiais, morkomis ir žirneliais, pagardinkite vyšniniais pomidorais ir gražgarstėmis.

Orkaitėje keptas šamas su medaus, sojų ir garstyčių padažu

Reikės:

500 g šamo filė,
pusė puodelio medaus,
ketvirtadalis puodelio sojų padažo,
arbatinis šaukštelis grūdėtųjų garstyčių,
citrinos sulčių,
alyvuogių aliejaus,
česnako,
druskos,
pipirų
trijų bulvių.

Šamo filė supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais. Pasigaminkite marinatą iš medaus, sojų padažo, garstyčių, citrinos sulčių, alyvuogių aliejaus, trinto česnako, druskos ir pipirų. Viską supilkite į maišelį, sudėkite šamo gabalėlius, įdėkite į šaldytuvą ir palikite marinuotis kelias valandas.

Sudėkite šamo gabalėlius, griežinėliais pjaustytas, aliejumi apteptas bulves į kepimo indą, užpilkite pusę padažo.

Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20 minučių. Tuomet išimkite kepimo indą iš orkaitės, bulvių griežinėlius apverskite, apliekite likusiu padažu ir kepkite orkaitėje dar 10–20 minučių.

Linkime gražių švenčių!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)