Savo receptus, parašytus taisyklinga lietuvių kalba (su ą,ę,č,į...) siųskite elektroniniu paštu sveikas@delfi.lt iki birželio 26 d. Receptai su fotografijomis padidins jūsų šansus laimėti 10 puikių leidyklos "Baltos lankos" dovanojamų knygų - N.Marcinkevičienė "Metai už stalo. Kalendorinių švenčių ir sezoniniai valgiai", kurios netrukus pasirodys knygynuose.

Receptai bus publikuojami skyrelyje "Virtuvės paslaptys", o nugalėtojus paskelbsime birželio 29 d.

DELFI ir Palangos sveikatos mokykla birželį skelbia Sveikos gyvensenos mėnesiu ir kviečia visus prisijungti prie sveiko gyvenimo judėjimo bei pradėti rūpintis savo sveikata. Būk aktyvus, apsispręsk ir laimėk SVEIKATĄ!

                                                          RECEPTAI

Avižiniai sausainiai

Produktai:

1 pakelis avižinių dribsnių (400g)
1 kiaušinis
1 šaukštas medaus
0,3 litras natūralaus jogurto

Pasirinktinai:

Kokoso drožlių
Saulėgrąžų
Varškės
Sezamo sėklų
Džiovintų vaisių

Išpilkite avižinius dribsnius į dubenį, užpilkite išplaktą kiaušinį, ištirpintą medų ir jogurtą. Pagal pageidavimus įberkite kokoso drožlių ir/ar saulėgrąžų, moliūgų sėklų, sezamo sėklų ir/ar liesos varškės, ir/ar džiovintų vaisių.

Kepimo skardą padenkite sviestiniu popierium, pabarstykite miltais. Iš gautos tešlos formuokite sausainius. Kepti 10-15min vidutinėje temperatūroje. Išėmus iš orkaitės palaikyti, kad suliptų.

Skanaus

Dalia Jonaitytė

------------------------------------------------------------------------

Lengvos ir gaivios salotos

Salotos, 300 gramų
Salotos, aisberg, 0.5 vieneto
Morkos, 1 vienetas
Agurkai, 1 vienetas
Ridikėliai, 150 gramų
Svogūnai, laiškai, 50 gramų
Citrinos, 0.25 vieneto
Druska, pagal skonį 

Aisbergą stambiai supjaustyti, morką Ridikėlius ir agurką supjaustyti griežinėliais (arba pusiniais griežinėliais) bei suplėšyti salotų lapus. Viską išmaišyti, paskaninti citrinos sultimis ir užbarstyti smulkiai pjaustyto svogūno laiškų ir galite mėgautis vasarinėmis salotomi.

Salotos "danica"


100 g. fetos arba paprasto lietuviško sūrio;
3 pomidorai;
2 agurkai arba 1/2 aguročio;
150 g. 18 % riebumo grietinės;
pipirų maltų ir druskos pagal skonį.

Sūrį, agurkus ir pomidorus supjaustyti mažais kubeliais. Įdėti grietinės, pipirų, druskos ir išmaišyti. Dar galima įdėti krapų.

Mozzarellos sūrelių salotos su baziliku

Ingredientai:


Mocarela sūreliai, 5 vienetai
Pomidorai, 1 vienetas
Agurkai, 1 vienetas
Salotos, įvairių rūšių, pagal skonį
Špinatai, pagal skonį
Alyvuogių aliejus, truputį
Bazilikas, truputį

Susmulkinti salotas, špinatus ir bazilikus. supjaustyti pomidorus. Sudėti susmulkintą mozzarella, agurkus. Užpilti alyvuogių ir viską išmaišyti.

Naminis limonadas "Gaivumėlis"

Reikės (kiekiai priklauso nuo norimo kiekio limonado): 

1 citrinos, 1 agurko, 1/2 raudonojo greipfruto, 3 - 4 l. vandens, 3 šaukštai tikro medaus. 

Greipfrutą nulupti ir supjaustyti smulkiais gabalėliais, sudėti į ledukų formeles, užpilti vandeniu ir užšaldyti. Į ąsotį įpilti vandens, įdėti griežinėliais pjaustytą citriną, su skustuku supjaustytą agurką labai plonomis juostelėmis pjaustyti peiliu), įdėti išmaišyti ir palikti porai valandų šaldytuve pastovėti. Po to suberti greipfrutinius ledukus ir tiekti. 

Gaunasi labai gaivinantis ir naminis limonadas. Tokį smagu gerti karštą dieną.

Natūralus kremas arba vaisiniai ledai

Reikalingi produktai:


4 bananai;
500 g. braškių;
1/4 šaukštelio vanilinio cukraus;
sauja juodųjų serbentų.

Į virtuvinį kombainą arba smulkintuvą dedame bananus, juos smulkiname tol kol masė tampa panaši į košę ir padidėja jos tūris. Tada suberiam braškes, vanilinį cukrų ir juoduosius serbentus.

Smulkiname, kol masė pasidaro kaip piurė. Štai ir turime vaisinį kremą. O jeigu jį užšaldysite tai turėsite sveikus ir gardžius ledus, mėgautis karštą vasaros dieną.

Sandra

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Salotos "Apsnigusi vasara"

1 porcijai reikės:

100 g braškių;
50 g šviežių špinatų;
20 g kviečių sėlenų;
50 g varškės sūrio (13 proc. rieb.).

Padažui:

15 g medaus;
Pusės citrinos sulčių;
15 g alyvuogių aliejaus;
šakelė šviežių bazilikų;
žiupsnelis joduotos druskos.

Paruošimo eiga:

Braškės ir špinatai nuplaunami, nusausinami. Dubenėlyje sumaišomas medus su citrinos sultimis, alyvuogių aliejumi, druska ir smulkintais bazilikais. Į didlėkštę (per vidurį) dedamas indelis su padažu. Aplink jį išdėliojami plėšyti špinatų lapai, puselėmis pjaustytos braškės, pabarstoma kviečių sėlenomis ir smulkia trintuve sutrintu varškės sūriu. Papuošiama braškėmis ir špinatų lapais. Patiekiama iškart pagaminus. Prie šių salotų puikiai tinka garuose virta arba orkaitėje kepta vištiena.

Braškės ir špinatai turtingi B grupės vitaminų, mineralinių medžiagų, o kviečių sėlenos - skaidulinių medžiagų, ląstelienos, kuri gerina virškinimą, neleidžia kauptis riebalams, mažina cholesterolio koncentraciją kraujyje.

Skanaus!

Daiva

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Paprika, įdaryta pomidorais ir Brie sūriu

2 paprikos
2 pomidorai
1 šaukštas griežinėliais pjaustytų juodųjų alyvuogių
1 šaukštas kubeliais pjaustytos cukinijos saujelė šviežių bazilikų druskos, maltų juodųjų pipirų 150 g Brie sūrio alyvuogių aliejaus

Įkaitinkite orkaitę iki 200º C temperatūros. Paprikas perpjaukite išilgai ir išimkite sėklas. Pomidorus nuplikykite, nulupkite odelę ir supjaustykite nedideliais kubeliais. Pomidorus sumaišykite su alyvuogėmis, cukinija, smulkintais bazilikais, įberkite druskos ir pipirų. Į paprikų puseles sudėkite įdarą. Sūrį supjaustykite kubeliais. Paprikas apibarstykite sūrio kubeliais ir pašlakstykite aliejumi. Skardelę ištepkite alyvų aliejumi, sudėkite įdarytas paprikas, uždenkite folija ir kepkite 20 minučių. Baigiant kepti foliją nuimkite. Skanaus.

Laura Galkinaitė

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Salierų kotletai

Reikės:

Kotletams:

Ketvirčio saliero šakniagumbio;
1 kiaušinio;
1-2 v. š. miltų;
1 v. š. pomidorų pastos;
0,5 a. š. vištienos prieskonių;
druskos ir pipirų;
žiupsnelio džiovintų krapų;
1 v.š. alyvuogių aliejaus.

Padažui:
3 pievagrybių;
1 svogūno;
1 a. š. miltų;
apie 100 ml pieno;
prieskonių;
1 v. š. alyvuogių aliejaus.

Garnyrui:
80 g ryžių;
poros salotų lapų;
dviejų pomidorų.

Racionaliausia veiksmų seka: 

1) Visų pirma į verdantį vandenį supilame ryžius – tuo metu, kol jie virs, paruošime kotletus ir padažą.

2) Nulupame ir burokine tarka sutarkuojame saliero šakniagumbį. Į tą patį dubenį supilame išplakto kiaušinio masę, pomidorų pastą, miltus bei prieskonius. Pamaišę formuojame kotletus ir kepame juos keptuvėje įkaitintame aliejuje.

3) Kitoje keptuvėje nuolat maišydami kepiname smulkiai supjaustytą svogūną ir mažais kubeliais pjaustytus pievagrybius. Jiems apkepus, beriame miltus, pamaišome, pilame pieną. Maišome, kol padažas sutirštės. Pagardinam prieskoniais.

4) Iškepusius salierų kotletus dedame į lėkštę, apipilame padažu. Patiekiame kartu su ryžiais ir salotų lapais bei pomidorais.

Skanaus :)

Ieva U.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Siunčiu kelis išbandytus ir pamėgtus lengvų, sveikų patiekalų receptus, kurie tikrai neapsunkins skrandžių ir nepridės nepageidaujamų kilogramų :)

Desertinė varškė lengviems pavakariams

1 pakelis liesos varškės
1/2 papajos
1-2 šaukštai medaus
1/2 šaukštelio malto muskato riešuto
mažiau nei 1/2 šaukštelio malto cinamono

Nuplautą, nuluptą papają supjaustyk gabalaičiais ir sumaišyk su varške, medumi ir prieskoniais.

Cukinijų salotos

1-2 cukinijos
3 pomidorai
1-2 šaukštai aliejaus
30 g parmeggiano ar kitokio kietoko fermentinio sūrio
žiupsnis džiovintų raudonėlių
druskos
maltų juodų pipirų

1. Cukiniją plonai supjaustyk griežinėliais, sumesk į dubenį, pabarstyk raudonėliais, druska, pipirais, užpilk aliejumi, suberk tarkuotą sūrį, išmaišyk ir pusvalandį palaikyk vėsioje vietoje (šaldytuvas puikiai tinka :)

2. Patiek sudėjęs pomidorų riekeles ir užbarstęs, jei trūksta, raudonėlio.

Žiedinių kopūstų, varškės ir ryžių apkepas

3 pakeliai varškės
2 kiaušiniai
100 g (maišelis) ryžių
300 g žiedinių kopūstų (galima ir šaldytų)
150 g fermentinio sūrio
šaukštas miltų
kelios riekelės kumpio
ant šaukštelio galo kajano pipirų
maždaug pusė šaukštelio malto muskato
maždaug pusė šaukštelio kario
druskos
sviesto skardai ištepti

Maždaug 5 minutes apvirk šiek tiek pasūdytame vandenyje žiedinius kopūstus ir išvirk ryžius. Jiems verdant į didelį puodą sudėk:

a) varškę;
b) sutarkuotą sūrį;
c) miltus;
d) įmušk kiaušinius.

Išvirusių kopūstų žiedynėlius atskirk ir kiekvieną supjaustyk dar į kelias dalis. Sudėk į varškės/sūrio/kiaušinių masę, ten pat lai keliauja ir ryžiai.

Suberk prieskonius, druską. Gerai išmaišyk. Skardą patepk sviestu, supilk masę (gali tekt ir šaukštu pasidarbuoti, nes ji ne ypač skysta).
Kepk apie 30-35 minutes, stebėk, kol viršus apskrus, įkišk medinį pagaliuką pasižiūrėt, ar prie jo masė nebelimpa.

Vyrišką porciją puošiau šiek tiek pakepintomis kumpio riekelėmis :) Labai tinka valgyti su kaparėliais ir žaliosiomis alyvuogėmis.

Mozzarella, česnaku ir bazilikais kimšti pomidorai

4 pomidorai
1-2 skiltelės česnako
šviežaus baziliko lapelių
mozzarella rutuliukas
druskos
šviežiai maltų juodųjų pipirų

1. Česnaką susmulkink.

2.Pomidorus nuplauk, nusausink, viršūnėles nupjauk. Kiekvieną išskobk, minkštimą susmulkink.

3. Pomidorų vidų ir susmulkintą minkštimą pabarstyk druska, pipirais, įberk šiek tiek smulkinto česnako; minkštimą sudėk atgal į pomidorus ir uždėk po lapelį/kelis baziliko.

4. Mozzarella supjaustyk riekelėmis, uždėk ant kiekvieno pomidoro po vieną, pridėk po lapelį ar kelis baziliko, uždenk viršūnėle.

5. Pašauk į orkaitę patiesęs folijos maždaug 10 min., kol pomidorai suminkštės ir sūris išsilydys. Valgyk su šviežia itališka ciabatta :)

Skanu, sotu ir sveika. Skanaus.

Jurgita

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Daržovių salotos su sojos daigais sūrio krepšelyje

Sūrio krepšelis:


Sūris kietas Permazan arba lietuviškas Džiugas – 0,100 gr.

Sūrį sutarkuojame smulkia morkine tarka. Dedame ant kepimo popieriaus apskritimu 25cm spinduliu. Kepame orkaitėje 4 – 6min. 170C. Kol sūris pasidaro auksinės spalvos. Puodelį apverčiame aukštyn dugnu. Karštą apverčiame ant puodelio, ir palengva nuimame popierių.
Palaikome kol atauš ir sustings.

Daržovių salotos:


Aisbergo salotos – 0,080 gr.
Pomidoras švž. – 0,040 gr.
Agurkas švž. – 0,040 gr.
Ananasas švž. – 0,040 gr.
Sojos daigai – 0,020 gr.

Aisbergo salotos nuplaunamos ir suplėšomos. Pomidorą pjaustome skiltelėmis, agurką – pusgriežinėliais, ananasas – kubeliais.

Padažas:

Majonezas – 0,040 gr.
Raudoni svogūnai – 0,010 gr.
Kečupas – 0,010 gr.
Baziliko pastos prieskoniai – 0,001 gr.

Į majonezą dedame smulkiais kubeliais pjaustytus raudonus svogūnus, kečupą, prieskonius, kas mėgsta – kapotus krapus. Galima dėti jautienos sultinio truputį. Viską gerai išmaišome.

Į sūrio krepšelį dedame salotas, daržoves, apibarstome sojos daigais, užpilame padažu. Papuošiame.

Darant mažesnio spindulio apskritimus, galima pasidaryti mini krepšelius. Tai puikios mini salotos šventiniam stalui. Skanaus.

Ausma

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Puiki idėja, skatinanti domėtis sveika mityba ir dalinti savo patirtimi. Noriu pasiūlyti kelis sriubų receptus, kurios yra lengvos ir skanios :)

Žuvienė

1 kg lašišos ar karpio
2 paprikos (įvairių spalvų)
2 pomidorai
2 svogūnai
1 morka
Karpai
Petražolės
Druskos
Juodųjų pipirų žirneliais

Žuvį išdarinėjame.

Atskiriame filė ir supjaustome gabalėliais.
Visa kita kas liko (galva, odelės, kaulai) dedame į puodą, taip pat dedame stambiai pjaustytą svogūną, beriame šiek tiek druskos, pipirų užpilame vandeniu ir verdame sultinį apie 30 min.
Tokio pat dydžio gabalėliais, kaip supjaustėme žuvį, pjaustome, morką, papriką, pomidorą.
Sultinį perkošiame, dedame morkas ir paverdame 5 min.
Toliau dedame likusias daržoves ir žuvies gabaliukus ir dar paverdame 10-15 min.
Baigus virti suberiame smulkintu žalumynus.

Skanaus :)

Vištienos sriuba

0,5 kg vištienos kūtinėlės
2 svogūnai
4 didesni pievagrybiai
Karis
Druska
Krapai
3-4 v.šaukštai alyvuogių aliejaus

Vištienos krūtinėlę supjaustome gabalėliais. Sudedame į verdantį vandenį ir verdame 20-30 min.
Svogūną ir pievagrybius supjaustome pusžiedžiais.

Viską dedame į įkaitintą alyvuogių aliejų, beriame druskos, kario ir pakepiname kol svogūnai gražiai, lengvai pagelsta.

Viską sudedame į duodą su krūtinėle ir dar paverdame 5-10min.
Baigus virti beriame smulkiai pjaustytus krapus.

Dar keletas patarimų:

*Jei nemėgstate stambiai pjaustytų daržovių galima mėsą ir daržoves sutrinti blenderiu ir gausite sriubą-kremą. 

*Taip pat svogūnus ir pievagrybius galima paskaninti ir šiek tiek patroškinti grietinėlėje. Labai skanu, bet kaloringiau:)

Būkit sveiki :)
Aušra J.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Keletas paprastų, nebrangių ir svarbiausia sveikų salotų receptų, kuriais galima gardžiuotis kaip atskiru patiekalu arba tai gali būti puikus garnyras.

Šviežių daržovių salotos

Salotų (kokias mėgstate)
Agurko
Svogūno laiškų
Saliero koto
Krapų
Petražolės
Indelis natūralaus jogurto
Druskytės
Juodų maltų pipirų

Daržoves imames tokiomis proporcijomis, kokiomis jums labiausiai patinka, ar ką tuo metu turite.
Natūralų jogurtą sumaišome su druskyte, pipirais ir smulkintais krapais bei petražolėmis.
Pilame ant salotų.

Troškintos burokėlių salotos

3 burokėlių
1 didelis svogūno
Džiovintų grybų
Druskytės
Juodųjų maltų pipirų
Alyvuogių aliejaus

Svogūnus supjaustome pusžiedžiais.
Virtus burokėlius sutarkuojame burokine tarka.
Į įkaitintą aliejų dedame svogūnus ir pakepiname. 

Sudedame išmirkytus ir susmulkintus grybus ir dar šiek tiek pakepiname.
Sudedame burokėlius, druską, pipirus, jei reikai įpilame truputį vandens, uždengiame keptuve ir patroškiname 5-10 min.

Skanu su rugine, stambiagrūde duona. Tačiau per Kūčias valgome ir kaip garnyrą prie žuvies.

Skanaus:)

Aušra

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kepti salierai

1 saliero gumbas,
2 kiaušiniai,
džiūvėsėlių,
druskos, maltų juodųjų pipirų,
tarkuoto parmezano sūrio,
krapų,
ghi sviesto.

Salierą nuvalykite ir supjaustykite 1 cm storio lazdelėmis. Užvirkite vandenį, pasūdykite ir sudėkite saliero lazdeles. Virtite, kol salierai truputį suminkštės. Kiaušinius išplakite, į plakinį įberkite juodųjų pipirų. Salierų lazdeles pamirkykite į kiaušinio plakinį, paskui į džiūvėsėlius, vėl į kiaušinio plakinį ir vėl į džiūvėsėlius. Keptuvėje ištirpinkite ghi sviestą, sudėkite lazdeles. Kepkite kol apskrus. 

Baigiant kepti ant viršaus užbarstykite sūrio ir krapų. Uždengus dangčiu palaikykite kol sūris išsilydys.

Skanaus!

Kalakutienos kukuliai su špinatais

500 g kalakutienos faršo
200 g špinatų lapų
1 svogūnas
2 nedidelės česnako skiltelės
1 kiaušinis
druskos, maltų juodųjų pipirų, muškato riešuto alyvų aliejaus

Svogūną ir česnaką smulkiai supjaustykite ir kepkite ant alyvų aliejaus kol taps skaidrūs. Sudėkite supjaustytus špinatų lapus ir kepkite kol jie suminkštės. Masę sudėkite į faršą, įmuškite kiaušinį, įberkite prieskonius ir gerai išmaišykite. Drėgnomis rankomis formuokite apvalius kukuliukus ir dėkite į aliejumi išteptą skardelę. 

Kepkite 180º C temperatūros orkaitėje 20 minučių. Patiekite su garintomis daržovėmis paskanintomis sojos padažu.

Laura Galkinaitė

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pikantiškos laukinių ryžių salotos su apelsinu ir fetos sūriu

4 porcijom reikės:

Maišytų ilgagrūdžių ir laukinių ryžių - 200g.
Stambiagrūdžių garstyčių - 1 šaukštas
Didelio apelsino tarkuotos žievelės ir sulčių - 1 vnt.
Apelsino skiltelėmis - 1 vnt.
Smulkintų svogūno laiškų - 4 vnt.
Vyšninių pomidorų - 12 vnt.
Paskrudintų maišytų sėklų (moliūgų, saulėgrąžų, kedro) - 75 g.
Fetos sūrio gabalėliais - 50 g.
Smulkintos petražolės - 2 šaukštai
Druskos ir pipirų - pagal skonį.

Paruošimas:

Išverdate ryžius pagal pakelio instrukcijas. Į apelsino sultis su tarkuota žievele įdedate garstyčias ir supilate ant ryžių. Toliau sudedate visus likusius ingredientus ir juos išmaišote.

Skanaus ;)
Giedrius

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1. Avižinė košė su datulėmis, graikiškais riešutais ir kardamonu

Reikės:

Avižinės košės išvirtos taip kaip mėgstate (man patinka virta pieno - vandens mišinyje ir tiršta),
Džiovintų datulių (bet jei turite šviežių, išvis fantastika!),
Graikiškų riešutų,
Malto kardamono.

Gaminimas:

Į karštą košę suberti susmulkintas datules, graikiškus riešutus ir maltą kardamoną. Viską sumaišyti, uždengti ir palikti bent 5 minutėms datulėms išbrinkti ir prieskoniams įsigerti.

Smagaus ryto! :)

2. Kepto moliūgo salotos su saulėje džiovintais pomidorais ir grūdėtąja varške

Reikės:

Moliūgo (geriausia kietasis),
Alyvuogių aliejaus,
Druskos,
Pipirų,
Rozmarino arba šalavijo,
Grūdėtosios varškės,
Saulėje džiovintų pomidorų,
Druskos.

Gaminimas:

Moliūgą supjaustyti nedideliais kubeliais, sudėti į didelį dubenį, įpilti truputį aliejaus, įberti druskos, pipirų ir rozmarino ir viską išmaišyti. Suberti vienu sluoksniu į skardą ir kepti kol apskrus karštoje orkaitėje. Kai iškeps ir atauš, sumaišyti su likusiais komponentais.

Labai sočios, skanios ir sveikuoliškos salotos!

3. Žaliosios sveikuolių salotos

Reikės:

Įvairių salotų lapų,
Šaldytų žirnelių,
Brokolių,
Agurkų,
Krapų.

Užpilui:

Alyvuogių aliejaus,
Citrinos sulčių,
Garstyčių,
Druskos bei pipirų.

Gaminimas:

Žirnelius ir brokolius perlieti verdančiu vandeniu ir atvėsinti. Agurkus supjaustyti kaip patinka, krapus sukapoti. Viską išdėlioti lėkštėje ir aplieti užpilu, kurio komponentus reikia tiesiog gerai išmaišyti.

Labai gaivu ir trašku!

4. Tuno salotos su burokėliais

Reikės:

Salotų lapų, suplėšytų,
virtų (arba orkaitėje keptų) burokėlių, supjaustytų pusapskritimiais,
ridikėlių, supjaustytų griežinėliais,
Pomidorų, supjaustytų skiltelėmis,
Konservuoto tuno (savo sultyse),
Virto kiaušinio, supjaustyto gabaliukais,
Druskos, pipirų.

Užpilui:

Alyvuogių aliejaus,
Citrinos sulčių.

Gaminimas:

Visus produktus salotoms gražiai sudėti į lėkštes ir užpilti užpilu. Užpilui aliejaus ir citrinos sulčių reikia imti santykiu 3:1 (klasikinė prancūziška proporcija) arba pagal skonį.

Atsinešus tokias salotas į darbą pietums, tikrai ilgai būsite sotūs, bet neapsunkę.

5. Salotos su avokadu ir skrebučiais

Reikės:

Salotų lapų,
Avokado,
Agurkų,
Baltojo ridiko,
Juodųjų alyvuogių,
Pomidorų,
Duonos skrebučių (džiovintų orkaitėje),
Druskos, šviežiai grūstų pipirų,
Krapų.

Užpilui:

Grūdėtųjų garstyčių,
Aliejaus,
Citrinos sulčių.

Gaminimas:

Salotų lapus suplėšyti, avokadus nulupti, išimti kauliuką ir supjautyti juostelėmis, agurką ir baltajį ridiką supjautyti pusapskritimiais, pomidorus - skiltelėmis. Viską kartu su likusiais produktais sumaišyti, sudėti ir pašlakstyti užpilu. Užpilui produktus imti norimu santykiu pagal skonį ir gerai išmaišyti.

Skanauti ir džiaugtis sveika vakariene.

Visi patiekalai yra sugalvoti mano pačios.

Geros dienos!
Vilma

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sveiki:) visų pirma norėčiau pasveikinti su tokia puikia idėja ir dideliu dėmesiu sveikam gyvenimo būdui. Šiomis dienomis, kai vasara tik prasideda ir gausėja gėrybių kraitis, būtina susirūpinti savo sveikata, grožiu, puikia nuotaika.

Tad norėčiau pasidalinti savo nekaloringu ir labai gardžiu torto receptu. Nekalti desertai ypač aktualu žmonėms, kurie rūpinasi savo svoriu, nes dažnai atsisakome visokiausių skanėstų dėl gražių kūno linkių ir jaučiamės nelaimingi, liūdni. Siūlau išbandyti šį puikų receptą. Karštą vasaros dienai tai nepaprastai lengvas ir gardus desertas. O smagiausia tai, kad juo galima mėgautis be sąžinės graužaties.

Jogurtinis tortas

Reikės:

500 ml jogurto (pasirinkite savo mėgstama skonį, gali būti geriamas),
2 valgomi aukštai be kaupo želatinos,
įvairūs priedai (braškės, gervuogės, obuoliai, kriaušės, vynuogės, konservuoti persikai ar ananasai, žemuogės, avietės) išsirinkite pagal savo skonį.

Darbo eiga:

Pasiruošiame želatiną (užpilame šlakeliu vandens, paliekame išbrinkti, vėliau ant mažos ugnies ištirpiname). Ištirpusią želatiną paliekame šiek tiek atvėsti ir supilame į jogurtą, labai gerai išmaišome. Į pasirinktą formą pilame jogurto masę ir dėliojame pasirinktus vaisius ar uogas. Viską užbaigiame jogurto sluoksniu. Paruoštą gaivų pyragą įdedame į šaldytuvą ir paliekame sustingti. Sustingusį jogurtinį tortą išimame iš formos, ją truputėlį pašildę.

Skanaus
Dalia

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Keptos bulvės

Norėčiau pasiūlyti labai paprastą receptuką, kaip skaniai iškepti bulvės orkaitėje.

Bulvių skonis gaunasi toks, kad atrodo jos iškeptos ant laužo...

Mums reikės bulvių su lupenomis, kurias labai gerai nuplauname.
Tada paruošiame tokį mišinį: 2 šaukštai rupios druskos ir 3 šaukštai miltų.

Šlapias bulves gerai apvoliojame tame mišinyje.

Sudedame į kepimo indą ir kepame orkaitėje 180 laipsnių apie valandą.
Priklauso nuo bulvių dydžio.

Padažui sumaišome varškę, grietinę, krapus. Dedame druskos ir pipirų.

Skanaus

Galina

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Salotos

Reikės:

Vienos salotos, labiausiai tinka Iceberg salota, tačiau galima naudoti bet kurią kitą rūšį,
2 - 4 pomidorų,
pusės ilgavaisio agurko,
vieno mėlynojo (echalotte) svogūno,
šaukštelio medaus arba 2 arbatinių šaukštelių cukraus,
vieno arbatinio šaukštelio garstyčių,
50 - 100 ml. alyvuogių aliejaus,
pusės arbatinio šaukštelio raudonojo vyno acto (Vinaigre),
trupučio druskos bei juodųjų maltų pipiriukų.

Paruošimas

Gana stambiai suplėšyti salotų lapus, pomidorus ir agurkus supjaustyti skiltelėmis, o svogūną susmulkinti mažais kubeliais. Viską sumaišyti.

Padažiukas ruošiamas sudedant į stiklinę medų, raudonojo vyno actą bei garstyčias, gerai išmaišant, kol ištirpsta medus, o pabaigoje sumaišant su alyvuogių aliejumi. Šis padažiukas prieš patiekiant supilamas į atskirą indelį ir padedamas šalia salotų. Kiekvienas, įsidėjęs salotų, pats pagal skonį užsipila padažiuko.

Skanaus!
Mantas Virbauskas

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vegetariški spagečiai

Noriu su Jumis pasidalinti paprastu, greitai paruošiamu ir svarbiausia skaniu vegetariškų spagečių receptu.

Reikės: pusės nedidelės cukinijos, 2 didesnių pomidorų (jei maži, tai reikės daugiau), vienos nedidelės morkos, spagečių, fermentinio sūrio (ypatingi sveikuoliai jo gali ir nedėti), alyvuogių aliejaus, duskos, pipirų.

Makaronus išverdame puode vandens su trupučiu druskos. Morką sutarkuojame, cukiniją supjaustome kubeliais ir kartu pakepiname keptuvėje su aliejumi, po keletos minučių į keptuvę sudedame supjaustytus pomidorus.

Daržoves patroškiname, galima net įpilti truputį vandens nuo verdančių makaronų, šioje vietoje galima pagal skonį įberti druskos ir pipirų. Išvirusius makaronus suverčiame į keptuvę.

Viską gerai išmaišome.

Sutarkuojame arba supjaustome kubeliais fermentinį sūrį ir užberiame ant makaronų.

Skanaus!

Jurgita Atkočienė

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Noriu pasiūlyti labai paprastas salotas.
Jos labais skanios, gaivios, daug vitaminų turi.

Žalių daržovių salotos

Reiks: žalių burokėlių, morkų, saliero šaknies, svogūno, krapų/petražolių, citrinos, aliejaus, druskos, cukraus ir saulėgrąžų rinkinuko.

Žalią burokėlį, žalią morką ir saliero šaknį sutarkuojame.

Smulkiai supjaustome raudoną svogūną.

Apibarstome viską cukrumi, druska ir pilame citrinos sulčių.

Išmaišome, tada dedame krapų/petražolių ir saulėgrąžų saują (yra pirkti toks rinkinukas salotoms: moliūgų sėklos, saulėgrąžų sėklos ir kedro riešutai).

Pilame aliejaus ir išmaišome.

Ant garų paruošta mėsa su morkomis

Šiam patiekalui parinkau kalakutieną. Supjausčiau ją gabaliukais, apibarsčiau prieskoniais ir palikau pasimarinuoti.

Šviežias morkas gerai išplauname, apibarstome daržovių prieskoniais.
Viską sudedame į garpuodį ir troškiname kol suminkštės morkos.

Galima pateikti su žalumynais iš lysvės :)

Penkių grūdų košė

Grūdus (yra pirkti mišinukas penkių grūdų) užpilame vandeniu ir paliekame nakčiai.

Prieš ruošiant gerai perplauname, sudedame į špižinį puodą, apkepiname lengvai morkas ir svogūnus, dedame ant grūdų, išmaišome,įpilame truputį vandens ir dedame į orkaitę. Troškiname, kol suminkštės kruopos. Reikalus esant galima dar įpilti vandens.

Valgom su sviestu.

Skanaus jums linki Galina

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Čipolinas"

1 pomidoras,
3 šaukštai grūdėtos varškės,
pusė skiltelės česnako,
2 šaukšteliai krapų,
7 svogūno laiškai,
žiupsnelis pipirų.

Gražiai nupjauname pomidoro viršūnę, išskobiame minkštimą. Minkštimą sumaišome su grūdėta varške, smulkiai supjaustytu česnaku, smulkiai supjaustytais krapais ir 4 susmulkintais svogūno laiškais. Įberiame žiupsnelį pipirų. Gautą masę dedame į pomidoro vidų ir papuošiame likusiais svogūno laiškais.

Skanaus!

Deimantė Kamandulytė

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kadangi dabar pats žalumos ir šviežumo metas, tai noriu pasiūlyti labai sveikuolišką patiekalą, kurį pati labai mėgstu. Norėdami jį paruošti, sugaišite vos 10-15 min., o reikiamų produktų savo šaldytuve, manau, ras kiekviena šeimininkė. Labai skanu, gaivu, sveika ir sotu!


Varškė su špinatais

Reikės: 200 g varškės, 10 lapelių špinatų, 1 nedidelio šviežio agurkėlio, 60 g silpnai sūdytos lašišos (galima daryti ir be lašišos), 2 šaukštų grietinės, krapų, maltų juodųjų pipirų.

Paruošimas: Varškę sutriname dubenėlyje. Špinatų lapelius smulkiai suplėšome ir sudedame į varškę. Dedame smulkiai supjaustytą agurkėlį, gabaliukais supjaustytą lašišą, smulkiai supjaustytus krapus, papipiriname ir uždėję grietinės sumaišome.

Su šiuo patiekalu labai tinka trapučiai arba duoniukai. Gaivu, sveika ir sotu! Skanaus!

Jolanta Gauronskienė

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Svogūninė sriuba

3 litrai vandens,
2 kubelių sultinio,
2 bulvių,
1 morkos,
2 kiaušinių,
5 svogūnai,
1 šaukštas miežinių kruopų,
3 šaukštai krapų,
Juodųjų pipirų pagal skonį,
1 šaukšto sviesto.

Bulves ir morkas nulupame. Bulves supjaustome nedideliais kubeliais, morkas sutarkuojame burokine tarka ir sudedame į vandenį virti. Įdedame šaukštą miežinių kruopų, tada svieste pakepiname žiedeliais supjaustytus svogūnus. Juos supilame į sriubą. Įberiame žiupsnelį pipirų. Įdedame susmulkintus bulijono kubelius. Įpjaustome išvirtą kiaušinį. Pabaigoje įdedame smulkiai pjaustytus krapus.

Skanaus!

Gintarė Kamandulytė

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Salotos su dilgėlėmis

2-3 salotų lapai,
10 jaunų dilgėlių,
1 trumpavaisis agurkas,
2 šaukštai natūralaus jogurto,
1 šaukštas majonezo,
1 arbatinis šaukštelis citrinų sulčių,
Truputis druskos, pipirų.

Dilgėles nuplauname,užpilame verdančiu vandeniu ir palaikome keletą minučių. Išėmus susmulkiname. Susmulkiname salotas, sudedame kubeliais supjaustytą agurką. Viską sumaišome ir užpilame padažu,paruoštu iš jogurto, majonezo ir citrinų sulčių,druskos bei pipirų. Sumaišome. Sudedame į salotinę ir papuošiame agurko griežinėliais. Skanaus!

Rasa Kamandulienė

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rabarbarų salotos su agurkais

Reikės:

150 g rabarbarų,
2 švieži agurkai,
3 šaukštai aliejaus,
druskos,
cukraus,
maltų pipirų pagal skonį.

Darbo eiga:

Rabarbarą supjaustyti plonomis skiltelėmis, nulupti salierą ir stambiai sutarkuoti, agurką supjaustyti kvadratėliais. Pasūdyti, įberti cukraus, maltų pipirų ir viską sumaišyti bei užpilti aliejumi.

Troškintos rūgštynes su svogūnais ir kiaušiniais

Reikės:

500 g rūgštynių,
4 valgomų šaukštų lydyto sviesto,
2 - 3 svogūnų galvučių,
3 valgomų šaukštų susmulkintų petražolių,
2 kiaušinių,
druskos.

Ruošimas:

Nuplautos rūgštynės išverdamos pasūdytame vandenyje, nusunkiamos, truputį nuspaudžiamos ir supjaustomos. Į keptuvę įdedami 2 šaukštai lydyto sviesto, sudedami supjaustyti svogūnai ir troškinama, kol suminkštės. Tada sudedamos išvirtos ir supjaustytos rūgštynės, petražolės, 2 šaukštai lydyto sviesto, pabarstoma druska, troškinama. Pabaigoje sudedami išplakti kiaušiniai ir dar patroškiname kelias
minutes.

Skanaus!

Janina Misiūnienė

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Labai mėgstu skaniai pavalgyti. Tačiau mano maistas turi būti neriebus ir su daug daržovių. Kadangi šiltnamyje jau yra daržovių, tai su malonumu jas valgau. Siūlau ir Jums paragauti salotas, kurias galima pasidaryti labai greitai.

Salotos su balzaminiu "Modenos" actu

5-6 dideli salotų lapai
3-4 maži agurkai
2 pomidorai
1 paprika (geriau raudona ar geltona)
keli svogūnų laiškai
krapų šakelių
druskos
Modenos balzaminio acto.

Salotas suplėšyti, agurkus ir pomidorus supjaustyti kubeliais, paprikas pusžiedžiais, susmulkinti krapus ir svogūnus užberti druskos (pagal skonį) ir viską kelis kartus permaišyti. Tuomet užpilti 4-6 šaukštus Modenos acto. Skanaus!

Kitą receptą pasiūlė mano aštuonmetė dukrytė ir mūsų šeimai labai patiko:

Greiti, skanūs ir sveiki šilti sumuštiniai

batono riekelių,
išglaidytų saulėgrąžų arba moliūgų sėklų sviesto sūrio.

Batono riekeles labai plonai užtepti sviestu. Ant viršaus užbarstyti saulėgrąžų arba moliūgų sėklų. Ant viršaus dėti juostelėmis supjaustytą fermentinį sūrį ir įdėti keletai minučių į mikrobangų krosnelę. Labai skanu.

Pagarbiai
Ligita Vaičikauskienė

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)