14
Kitas

<span class="delfi-highlight">Konkursas!</span> Kaupiame atsargas žiemai. II savaitės receptai

Savo receptus, parašytus taisyklinga lietuvių kalba, pasinaudodami apačioje esančia forma, siųskite mums iki spalio 3 d. Kiekvieną savaitę bus skelbiami 2 nugalėtojai, kuriems atiteks leidyklos „Alma littera“ įsteigtas prizas - kulinarijos knyga „Kaupiame atsargas“, kurioje rasite daugybę įvairiausių konservavimo būdų.

Nesnauskite, Jūsų laukia net 8 puikios receptų knygos, pilnos geriausių virėjų patarimų!

Dėmesio! Prašome nesiųsti ankstesniuose konkursuose dalyvavusių receptų! Perspėjame, kad vagiantys receptus ir nuotraukas iš interneto bus šalinami iš konkurso.

I savaitės nugalėtojos - Roberta S. ir Kristina G.

II savaitės nugalėtojos - Jolanta M. ir Aušra V.

III savaitės nugalėtojos - Živilė J. ir Kumucia

VI savaitės nugalėtojos - Sigita B. ir Jūratė R.

************************************

I savaitės SKAITYTOJŲ RECEPTAI

************************************

Cukinija Gudruolė

Ingredientai:

Cukinijos - 3 kg (išvalytų);
morkos - 0,7 kg;
svogūnai - 0,ų kg
česnakai - 150 g;
augalinis aliejus - 250 g;
actas - 150 g;
cukrus - 4 v.š.;
druska - 2 v.š.

Gaminimo eiga:

Cukinijas ir morkas sutarkuoti su stambia \"burokine\" tarka. Svogūnus ir česnakus supjaustyti. Į tarkuotas cukinijas, morkas bei pjaustytus svogūnus ir česnakus idėti druską, cukrų, actą ir augalinį aliejų. Sumaišome. Paliekame 2 valandas pastovėti. Sudedam į stiklainius ir sterilizuojam apie 20 minučių. Puikiai tinka žiemai arba mėgautis šaltais rudens vakarais!

Aurimas

******************

Pomidorai su želatina

Kadangi ruduo - gėrybių metas, tai šį tą reikia užkonservuoti ir žiemai... mūsų mėgstami pomidorai su želatina... labai skanu ir gaivu...

Ingredientai:

1 litras vandens
50gr želatinos
1 šaukstas druskos
2 šaukšteliai cukraus
1 šaukštelis acto,5-6 pipirai,lauro lapas.
1-2 svogūnai supjaustyti griežinėliais.

Gaminimo eiga:

1 stiklinėje vandens iš bendro kiekio pamerkti želatiną, likusį vandenį užvirinti su prieskoniais, supilti želatiną ir ištirpinti.

Pomidorus supjaustyti ir dėti į stiklainius eilėmis su svogūnų griežinėliais, užpilti marinatu ir kaitinti stiklainius 40 min nuo užvirimo, paskui uždaryti, kai atvės, dedam į šaldytuvą arba šaltą rūsį.

Aš spomidorus kaitinu šitaip, į puodą įtiesiu rankšluostuką, tada dedu stiklainius, užpilu vandeniu, beveik kad apsemtų ir tada kaitinu.

Jolanta M.

************************

Kepta saldžioji paprika, užšaldyta

Ingredientai:

Paprikos vaisiai, geriausi- mėsingi, raudonos spalvos

Gaminimo eiga:

Mano siūlomas paprikų paruošimo būdas nesudėtingas, daržovės išsaugo spalvą ir aromatą, puikiai tinka sriuboms, troškiniams, apkepams, picoms ir begalei kitų patiekalų. Be to, užima labai nedaug vietos šaldiklyje.

Paprikos vaisius nuplaukite, padalinkite pusiau, išpjaukite kotelius, pašalinkite sėklas. Kol daržovės ruošiamos, įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros. Paprikos puseles (odele į viršų) sudėkite į kepimo popieriumi išklotas skardas. Kepkite tol, kol odelė šiek tiek apskrus, pradės pūstis ir luptis nuo minkštimo (pati daržovė neturi labai suminkštėti).

Tuomet papriką sumeskite į puodą ar kitokį uždengiamą indą ir vos keletą minučių palaikykite, kad sušustų ir lengviau nusiluptų odelė. Paprikas nulupkite dar šiltas, minkštimą \"suplokite\", atvėsinkite, sudėkite keliais sluoksniais į maišelius arba indelius ir užšaldykite. Skanių žiemos patiekalų!

Apelsinų (citrinų) žievelės kepiniams gardinti, užšaldytos

Ingredientai:

Apelsinai ar (ir) citrinos - 2 vnt.,
cukraus pudra - 2 arb.š.

Gaminimo eiga:

Prieš tai, kai sumanysite suvalgyti kvapnų apelsiną arba citriną, gerai jį nuplaukite, smulkia tarka nutarkuokite viršutinį odelės sluoksnį, sumaišykite su cukraus pudra, paskleiskite apie 4- 5 mm sluoksniu maišelyje ir užšaldykite. Būtent cukraus pudra padeda išsaugoti žievelių aromatą. Kai prireiks, tiesiog atsilaužkite gabaliuką ir gardinkite keksus, sausainius ir kitus kepinius.

Skanaus!

Roberta S.

**************************

Pomidorų padažas su raugintais agurkais

Ingredientai:

Pomidorų tyrė 4 litrai
Parauginti arba marinuoti agurkai 2-3 litrai
Svogūnai - 2-3 galvos
Česnakas - 1 galva, ne skiltelė (galima dėti ir daugiau)
Druskos - 3 šaukštai
Cukraus - 3 šaukštai
Acto dėti pagal poreikį

Prieskoniai - šviežias ir džiovintas bazilikas, šviežias arba džiovintas čiobrelis, pipirai, 0,5 šaukštelio cinamono, galima įdėti garstyčių grūdelių.

Gaminimo eiga:

Pomidorų tyrę pasiruošti iš šviežių pomidorų (pertrinti per sietelį arba perleisti per lėtaeigę sulčiaspaudę). Agurkus ir svogūnus supjaustyti kubeliais. Pomidorų tyrę ir agurkus kaitinti puode, nugraibyti putas. Svogūnus pakepinti aliejuje ir suversti į troškinį, dėti druską, cukrų. Druskos kartais reikia ir mažiau, priklauso nuo agurkų sūrumo. Acto pilti, jeigu trūksta rūgšties.

Daržoves troškinti apie 1 val., kol truputį nuvirs pomidorų tyrė. Įdėti traiškytą česnaką (jei mėgstate aštriau, dėkite čili pipirų). Nurodytus prieskonius dėti pačioje pabaigoje. Padažą supilstyti į švarius stiklainius ir uždaryti.

Šis padažas labai tinka prie mėsos, taip pat agurkų sriubai virti.
Skanaus

Roma D.

***********************

Mėlynių uogienė diabetikams

Ingredientai:

Mėlynių uogos

Gaminimo eiga:

Į iškaitintus stiklainius pridedame mėlynių uogų.
Stiklainius sudedame į indą sterilizavimui ir kaitiname.

Po tam tikro laiko uogos subliūkšta, jų kiekis stiklainyje sumažėja, tada dar pridedame uogų ir taip kol atsiradusios stiklainyje sultys apsemia visas uogas iki stiklainio viršaus. Tada dar pakaitiname 20 minučių ir stiklainius užsukame.
Puiki uogienė be cukraus.

Audronė A.

*****************************

Žalių pomidorų konservai žiemai

Ingredientai:

Pomidorai, 2 kilogramai
Druska, 2 saujos
Svogūnai, 3 vienetai

Gaminimo eiga:

Supjaustytus pomidorus ir pjaustytus svogūnus su druska palaikyti 10 val., tada išgriebti iš to sūrymo perplauti kokius 2 kartus vandeniu, paruoštą marinatą užpilti ant paruoštų pomidorų ir viską užkaitinti puode iki užvirimo ir pilstyti į stiklainius, uždaryti sandariai.

Salotos žiemai

Ingredientai:

Agurkai, 4 kilogramai
Svogūnai, 0.5 kilogramo
Morkos, 0.5 kilogramo
Česnakai, 15 skiltelių
Juodieji pipirai, 15 vienetų
Gvazdikėliai, 10 vienetų
Druska, 2 šaukštai
Actas, 9 %, 0.5 stiklinės
Citrinos rūgštis, 0.5 šaukštelio
Petražolės, 10 gramų
Aliejus, 250 gramų
Cukrus, 0.5 stiklinės

Gaminimo eiga:

Agurkus supjaustyti kubeliais, morkas sutarkuoti, česnakus ir petražoles susmulkinti. Viską sumaišyti ir palaikyti 2 val. Dėti į stiklainius ir kaitinti pusė valandos. Labai skanu!

Lina L.

****************************

Agurkų salotos

Ingredientai:

4 kg stambių agurkų,
1 stikl. cukraus,
1stikl. acto,
0.5 stikl. aliejaus,
1valg. š. maltų juodųjų pipirų,
5-6 skilt. česnako,
3 valg. š. druskos, petražolių.

Gaminimo eiga:

Agurkus nulupti, supjaustyti 2-3 cm gabalais, sudedame į puodą, dedame druską, pipirus, petražoles. Paruošiame marinatą - actas, cukrus, aliejus, česnakas ir užpilame ant agurkų, gerai išmaišome ir paliekame 3 val. Sudedame agurkus į 0.5-0.7 l stiklainius, užpilame marinatu, kuriame buvo agurkai. Kaitiname 10-15min. Užsukame dangteliais.

Danutė A.

***************************

Marinuotos šparaginės pupelės

Ingredientai:

šparaginių pupelių (tinka ir žalios, ir geltonos).
3 litrai vandens,
250 ml acto 9 %,
4 valg. šaukštai druskos,
12 valg. šaukštų cukraus,
juodųjų ir kvepiančiųjų pipirų grūdelių,
lauro lapelių.

Gaminimo eiga:

Šparagines pupeles gerai nuplauti, nupjaustyti abu galiukus. Paruoštas pupeles sumesti į užvirusį marinatą ir virti 15 min., tuomet sudėti į stiklainiukus ir užsukti dangteliais.

Taip ruošiau pupeles be morkų. Tada internete užtikau, kad galima įdėti morkų, kad nebūtina virti daržovių. Taigi, pupeles su morkomis sudėjau į stiklainiukus, užpyliau užvirusiu marinatu ir kaitinau stiklainius apie 0,5 val., tuomet užsukau dangtelius - pupelės paruoštos žiemai.

Liucija P.

***********************

Kopūstų salotos

Ingredientai:

1 kg kopūstų
1 kg agurkų
500 g pomidorų
500 g paprikos
500 g morkų
500 g svogūnų
200 ml aliejaus
80-100 ml acto 9 proc.
2 valg. š. druskos
1 valg. š. cukraus

Gaminimo eiga:

Kopūstas smulkiai supjaustomas, morkos ir agurkai stambiai sutarkuojami. Svogūnai ir paprika supjaustomi kubeliais. Pomidorai kelioms sekundėms užpilami verdančiu vandeniu, perliejami šaltu vandeniu, nulupamos odelės ir supjaustoma kubeliais.

Visos daržovės sudedamos į didelį puodą, suberiamas cukrus, druska, supilamas aliejus, actas, gerai išmaišoma ir paliekama 1-2 val. pastovėti. Dedama ant ugnies, užvirinama ir patroškinama 3-5 min.

Kopūstų salotos sudedamos į 0,5 l talpos stiklainius ir pasterizuojamos 5 min. Sandariai uždaroma ir laikoma vėsioje patalpoje. Iš nurodyto kiekio išeina 9 stiklainiai 0,5 l talpos.

Jonas P.

************************

Daržovių mišrainė su aitriaisiais pipirais

Ingredientai:

2 baklažanai
4 pomidorai
3 V Š aliejaus
2 V Š obuolių sidro acto
1 A Š maltų pankolio sėklų
druskos pagal skonį
sauja džiovintų petražolių miltelių
1 V Š cukraus
1 aitrusis pipiras
3 paprikos
2 dideli svogūnai
1/2 stiklinės vandens

Gaminimo eiga:

Baklažanus nuploviau, nusausinau, supjausčiau riekelėmis.
Apkepiau aliejuje, kol suminkštėjo.
Pomidorus nuplikiau verdančiu vandeniu.
Nulupau odeles.
Supjausčiau kubeliais.
Svogūnus - pusžiedžiais.

Aitrųjį pipirą nuploviau, nupjoviau kotelį su šiek tiek minkštimo.
Perpjoviau išilgai ir išėmiau visas sėklytes, kad nebūtų taip aštru.
Tą patį padariau ir su paprikomis.
Supjausčiau smulkiais gabalėliais.

Susmulkintus pomidorus, paprikas, svogūnus, apkeptus baklažanus ir aitrųjį pipirą sudėjau į puodą.
Užpyliau vandeniu ir viską užvirinau.

Į verdančią masę subėriau maltas pankolio sėklas, sutrupintas džiovintas petražoles, supyliau aliejų ir actą, sumaišytą su cukrumi.

Pagardinau druska pagal skonį (turėtų būti jaučiamas sūrumas).
Viriau 30 minučių ant silpnos ugnies puode, uždengtame dangčiu.
Išvirtą masę lengvai susmulkinau maisto smulkintuvu.

Supyliau į švarius, iškaitintus stiklainius ir uždariau dangteliais.

SKANAUS!

Petražolių pesto

Ingredientai:

500 g petražolių (arba tiek, kiek turit)
4 česnakų skiltelių
1 V Š rupios druskos
700 ml alyvuogių aliejaus

Gaminimo eiga:

Nuplautus petražolių lapelius (kotelių nereikia) susmulkinau maisto smulkintuvu iki tyrelės.

Subėriau išspaustus česnakus ir druską.
Išmaišiau.

Sudėjau į švarius stiklainiukus.
Užpyliau alyvuogių aliejumi.
Išmaišiau, kad, neliktų oro pūslelių ir nepradėtų rūgti.
Tokį skanėstą laikykite šaldytuve.

SKANAUS!

Petražolių „medus“

Ingredientai:

400 g petražolių
2 litrai vandens
2 citrinos
800 g cukraus
1 V Š vyno acto (nebūtinai)

Gaminimo eiga:

Nuplautas petražoles supjausčiau kartu su koteliais.
Užpyliau vandeniu ir viriau 30 minučių ant vidutinės ugnies.
Nuvirus 1/3 skysčio, petražoles išgriebiau (nukošiau).

Į petražolių nuovirą išspaudžiau citrinų sultis, likusias žieveles pasmulkinau ir taip pat sudėjau į nuovirą.
Subėriau cukrų.

Viską gerai išmaišiau ir dar viriau 30 minučių.
Skystis turi pradėti tirštėti.
Baigus virti, citrinos žieveles išėmiau.
\"Medų\" supilsčiau į švarius stiklainiukus.

Konservuotos keptos paprikos

Ingredientai:

(2 \"puslitriukus\" pasigaminsit)

5 paprikos

Marinatui:

2 v. š. druskos
5 v. š. cukraus
10 v. š. aliejaus
4 v. š. obuolių sidro acto
10 v. š. vandens
4 lauro lapų
2 skiltelių česnako
1 a. š. Provanso žolelių mišinio

Gaminimo eiga:

Nuplautas paprikas perpjoviau pusiau. Išėmiau sėklas.
Sudėjau į kepimo popieriumi išklotą skardą vidinėmis pusėmis į apačią.

Kepiau 200 laipsnių orkaitėje 20 minučių.
Iškepusias palikau pravėsti.
Nulupau odeles.

Supjausčiau juostelėmis ir sudėjau į švarius stiklainius.
Dėjau 0,5 stiklainių tūrio, kad liktų vietos marinatui.
Sumaišiau visas marinatui nurodytas sudedamąsias dalis, išspaudžiau česnaką ir taip pat subėriau į puodą su marinatu.
Pakaitinau iki užvirimo.

Marinatui užvirus, supyliau į stiklainius ant paprikų.
Paprikas, užpiltas marinatu, pamaišiau, kad išeitų oras ir marinatas vienodai pasiskirstytų.

Stiklainius uždariau dangteliais.
Tai puikus delikatesas sau, svečiams ar dovanai.

SKANAUS!

Svogūnų pagardas

Ingredientai:

1 kg svogūnų
400 g pomidorų
60 ml saulėgrąžų aliejaus
1 sauja kapotų krapų
1 sauja kapotų petražolių
1 sauja bazilikų lapelių
druskos (pagal skonį)
kvepiantieji pipirai (pagal skonį)

Gaminimo eiga:

Svogūnus supjausčiau pusžiedžiais.
Pakepinau aliejuje.
Susmulkinau maisto smulkintuvu.

Pomidorus nuplikiau, kad lengviau nusiluptų odelės.
Nulupau odeles ir pomidorus taip pat susmulkinau maisto smulkintuvu.
Viską sukrėčiau į puodą , supyliau aliejų, paskaninau druska, pipirais, subėriau prieskonines daržoves.
Viriau ant nedidelės ugnies 35 minutes.

Išvirusį svogūnų pagardą supilsčiau į švarius stiklainius ir uždariau dangteliais.

Skanaus!

Kristina G.

**************************

BUROKĖLIAI ŽIEMAI

Ingredientai:

4 kg virtų burokėlių,
1.5 kg pamidorų nuluptų
0.5 kg paprikos,
3 galvutės česnako,
0.5 kg morkų žalių sutarkuotų brokine tarka,
2 šaukštai druskos,
2 šaukštai cukraus,
150 g aliejaus,
150 g acto,
0.5 kg pakepintų ajiejuje svogūnų.

Gaminimo eiga:

Burokėliai išvirti supjaustomi šiaudeliais, visos daržovės supjaustomos ir verdama apie 1 valandą.

Išeina 10 vnt. indelių 700 g.

AGURKĖLIAI SU GARSTYČIOM

Ingredientai:

1 litras vandens,
3 šaukštai druskos,
1 stiklinė cukraus,
1 stiklinė acto
6 šaukštai-Suslavičiaus garstyčių, beveik išeina du indeliai.

Gaminimo eiga: Iš visų produktų išvirti marinatą. Sudėjau agurkėlius į stiklainius ir užpyliau šiuo marinatu, supyliau actą. Stiklainiukus kaitinti vandenyje pusvalandį.

Aušra P.

************************

Kriaušių-bruknių uogienė

Ingredientai:

1 kg bruknių;
1 kg. kriaušių;
0,5 kg uogienių cukraus;
truputis cinamono.

Gaminimo eiga:

Bruknes nuplauti, kriaušes nulupti, supjaustyti kubeliais, viską supilti į puodą ir su cukrumi virti apie pusę valandos. Verdant nuimti susidariusias putas. Bebaigiant virti, įberti cinamono.

Žiemai turėsite ne tik uogienę, bet ir puikų pagardą paukštienos patiekalams. Skanaus.

Dalia D.

************************

Pomidorų padažas su paprika

Ingredientai:

2,5 kg pomidorų
0,5 kg svogūnų
1 kg saldžiosios paprikos
1 vnt. čili paprika
3 galvutės česnako
(Pagal skoni galima dėti ir 1 kg morkų)
2 šaukštai su kaupu druskos
300 g cukraus
200 g acto
2-3 šaukštai krakmolo.

Gaminimo eiga:

Pomidorus verdančiame vandenyje palaikyti ir įdėjus į šaltą vandenį nulupti odelę. Visas daržoves sumalti ir virti 20 min. Krakmolą ištrinti su cukrumi, actu, druska, kad neliktų gumuliukų. Ir supilti i puodą, ir dar viską 2-3 min. pavirti. Pilti į švarius stiklainius ir uždaryti.

Tinka troškiniams, sriuboms, o labiausiai tai prie mėsos. Skanaus :)

Gerda S.

*************************

Burokėlių mišrainė žiemai

Ingredientai:

3 kg burokėlių,
2 kg obuolių,
1,5 kg morkų,
1,5 kg svogūnų,
6 vnt lauro lapų,
1 žiupsn. kmynų,
1 žiupsn. pipirų,
1 žiupsn. druskos,
kepimui - 0,4 l aliejaus.

Gaminimo eiga:

Morkas ir burokėlius išvirti ir sutarkuoti šiaudeliais, svogūnus supjaustyti smulkiai. Viską pakepinti ant keptuvės. Obuolius nulupti ir sutarkuoti. Viską gerai sumaišyti, sudėti visus prieskonius, įpilti truputį vandens ir patroškinti truputį, kad obuoliai pradėtų minkštėti.

Paruoštą mišrainę uždarome į sterilizuotus stiklainius. Prieš tai į kiekvieną stiklainį įdedame po 1 lauro lapelį, 2 pipirus ir kelis kmyno grudelius.

Galima valgyti ir kaip garnyrą, labai tinka naudoti sriuboms. Skanaus !

Marinuoti pievagrybiai

Ingredientai:

3 kg mažų pievagrybių,
4 raudoni svogūnai,
2 vnt raudonuju saldžiųjų paprikų,
6 skilteles česnako.

Marinatui:

1,5 l vandens,
725 g 6% obuoliu acto,
135 g druskos,
30 g cukraus,
10 kvapiųjų pipirų,
8 lauro lapai.

Gaminimo eiga:

Pievagrybius perpjauti pusiau, svogūnus supjaustyti į 6 dalis, paprikas supjaustyti juostelėmis, česnakų skilteles perpjauti per pusę.

Išvirti marinatą iš visų ingredientų ir verdančiu užpilti grybus. Atvėsinti ir padėti į šaldytuvą arba vėsią vietą. Kuo ilgiau stovės, tuo bus skanesni. Uždengtus, bet sandariai neuždarytus galima šaldytuve laikyti iki 4 savaičiu. Skanaus !!!

Marinuota paprika su medumi

Ingredientai:

2 kg įvairių spalvų saldžiųjų paprikų,
medaus,
česnako,
kelios šakelės petražolių ir čiobrelio,
lauro lapeliai, kvapieji pipirai.

Marinatui:

1 l vandens,
1 stikl. aliejaus,
1 stikl. acto 9%,
1 stikl. cukraus,
1 v.š. druskos.

Gaminimo eiga:

Paprikas supjaustyti į 4 dalis, išimti sėklas, sudėti į verdantį vandenį ir pavirinti 3-5 min. Dėti į pasterizuotus stiklainius, kuriuose jau turi būti sudėta (0,5 l stiklainyje) 1 a.š medaus, skiltelė česnako, šakelė petražolių ir čiobrelių, 1 lauro lapas ir 2 kvapieji pipirai.

Iš marinatui skirtų ingredientų išvirti marinatą ir verdančiu užpilti paruoštas paprikas. Šio kiekio užtenka 4 l paprikų užpilti.
Pagal šį receptą galima marinuoti svogūnų žiedus (tik jų nereikia apvirinti). Skanaus!

Ramunė L.

************************

Burokėlių salotos su pomidorais

Ingredientai:

2 kg (nevirtų burokėlių)
600 g šviežių pomidorų,
150 g svogūno,
1 paprika,
125 ml acto,
100 g cukraus
30 g druskos
1 galvutė česnako,
truputi maltų kvepiančių pipirų
1 stiklinė alyvuogių aliejaus.

Gaminimo eiga:

Žalius burokėlius nulupame ir sutarkuojame burokine tarka, pomidorus ir papriką supjaustome kubeliais svogūną griežinėliais. Supilame į puodą aliejų ir pakepiname svogūnus, po to sudedame pjaustytus pomidorus, patroškiname apie 5 min., dedame papriką (spalva paprikos nesvarbu, bet saldžioji) vėl patroškiname 5 min.

Po to suberiame į puodą tarkuotus žalius burokėlius, išmaišome ir pakaitiname, kol atsiranda sulčių. Tada sumaišome indelyje actą, cukrų ir druską ir supilame į puodą, išmaišome ir kai užverda verdame ant silpnos ugnies apie 30 min, retkarčiais pamaišome.

Po to išspaudžiame česnako galvutes, įdedame truputį kvepiančių maltų pipirų ir dar paverdame apie 8-10 min. Tada dedame į stiklainius. Patikėkite labai skanu ir žiemai ir dabar. Skanaus.

Stefa

***************************

14
Kitas

<span class="delfi-highlight">Konkursas!</span> Kaupiame atsargas žiemai. II savaitės receptai

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)