aA
Dėmesio! Grilio sezono skelbiame atidarytą ir sveikiname jo nugalėtojus - Janiną, laimėjusią pagrindinį prizą - grilį bei 5 geriausių receptų autorius - Galiną, Vidūną, Mindaugą, Syri ir Vidmantą, kuriems atitenka po Kėdainių konservų fabriko padažų rinkinį. Dėkojame visiems skaitytojams, siuntusiems savo receptus, ir linkime visiems gero oro bei gardžių kepsnių!
Grilis
Grilis
© Corbis/Scanpix

Su nugalėtojais susisieksime elektroniniu paštu.

<font color="#6699cc"><strong>KONKURSAS!</strong></font> Grilio sezono atidarymas: gardžiausias marinatas ir padažas (sveikiname nugalėtojus!)

NUGALĖTOJŲ RECEPTAI:

Pagrindinis prizas tenka Janinai Misiūnienei:

Kiaulienos šašlykai arbatos marinate

Reikės:

1 kg kiaulienos kumpio
2 stiklinių stiprios juodos arbatos
3 lauro lapelių
3 valgomų šaukštų majonezo
Pipirų,druskos pagal skonį.

Ruošimas: mėsą supjaustykite gabaliukais, papipirinkite ir pasūdykite, įpilkite arbatą, pridėkite lauro lapus, majonezą ir viską kruopščiai išmaišykite. Marinuokite mėsą apie 4 - 5 val. Išmarinuotą mėsą sumaukite ant iešmų ir kepkite. Skanaus!

Kiaulienos šonkauliai su garstyčiomis ir prieskoninėmis žolelėmis

Reikės:

1,5 kg kiaulienos šonkaulių,
maltų pipirų,
druskos.

Marinatui:

200 g aštrių garstyčių,
2 šaukštų mairūno,
1/2 šaukštelio rozmarino,
1/2 šaukštelio raudonėlio,
4 lauro lapelių.

Ruošimas: nuplautus ir nusausintus šonkaulius padalykite porcijomis ir pabarstykite druska bei pipirais. Marinatui rozmariną, raudonėlį ir mairūną išmaišykite su garstyčiomis. Aptepkite šiuo marinatu šonkaulius ir sudėkite į indą, sluoksniuojant su lauro lapais. Indą pridenkite ir palikite šaldytuve visai parai. Mėsą išimkite, iškepkite grilyje aptepant likusiu marinatu.

Grilyje kepta šoninė

Reikės:

10 kiaulienos šoninės pailgų gabaliukų (apie 0,5 cm storio)
druskos

Marinatui:

2 šaukštų aštraus pomidorų padažo,
3 šaukštų aliejaus,
1 česnako skiltelės,
1 mažo svogūno,
1 šaukštelio rozmarino,
1 šaukštelio mairūno,
maltų pipirų,
druskos.

Ruošimas: šoninę pabarstykite druska. Marinatui nulupkite česnaką ir svogūną ir juos smulkiai sukapokite. Išmaišykite visus marinatui skirtus komponentus, įtrinkite mėsą, indą su mėsa kelioms valandoms pastatykite į šaldytuvą. Kepkite grilyje vartant ir aptepant marinatu.

Kiaulienos širdžių šašlykas

Reikės:

vienos didelės kiaulės širdies,
2 česnako skiltelių,
1 didelės saldžiosios paprikos,
1 aitriosios paprikos ankšties,
100 ml 3 % acto.

Padažui:

150 g alyvuogių aliejaus,
1 citrinos,
80 g svogūnų galvučių,
žiupsnelio maltų saldžiųjų raudonųjų pipirų,
druskos.

Ruošimas: širdį perpjaukite per pusę ir gerai išplaukite. Išvalykite, supjaustykite kubeliais, parą marinuokite trintų česnakų, smulkiai susmulkintų saldžiųjų ir aitriųjų pipirų, druskos ir acto mišinyje.

Išsimarinavusius širdies gabaliukus užmaukite ant iešmų ir kepkite.
Padažui mediniu šaukštu išmaišykite alyvuogių aliejų, išspaustas citrinos sultis, tarkuotus svogūnus ir maltus raudonus pipirus.
Iškepusį šašlyką valgykite su paruoštu padažu.

Viščiuko krūtinėlės ir persikų šašlykai

Reikės:

750 g viščiuko krūtinėlės,
indelio konservuotų persikų,
druskos.

Marinatui:

1/4 stiklinės aliejaus,
persikų antpilo,
1 šaukšto grill paukštienos prieskonių,
3 šaukštų sojų padažo,
druskos.

Ruošimas: nuplautą mėsą nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite gabaliukais, pabarstykite druska. Dubenėlyje išmaišykite aliejų, persikų antpilą, sojų padažą ir prieskonius, pasūdykite pagal skonį. Sudėkite į marinatą viščiuko gabalėlius, pridenkite, įdėkite į šaldytuvą 3 val.

Persikus supjaustykite. Mėsą išimkite iš marinato ir verkite ant iešmelių paeiliui viščiuką ir persikus. Kepkite grilyje vartant ir tepant marinatu. Skanaus!

Vaisių šašlykai

Reikės:

1,5 stiklinės gabaliukais pjaustyto ananaso,
1 stiklinės vynuogių,
1 apelsino,
1 didelio banano,
3 šaukštų aštraus kečupo,
1 šaukšto ištirpinto sviesto.

Ruošimas: nuluptą apelsiną suskirstykite skiltelėmis. Nuluptą bananą supjaustykite storais ritinėliais. Ant medinių iešmelių paeiliui verkite banano gabaliukus, ananaso, vynuoges, apelsino skilteles. Dubenėlyje išmaišykite kečupą su išlydytu sviestu ir aptepkite juo šašlykus.

Kepkite grilyje kartkartėmis patepdami sviestu su kečupu, kol įgaus aukso spalvą.Patiekite su abrikosų padažu.

Abrikosų padažas

Reikės:

1/3 stiklinės rūgščios, tirštos grietinės,
1/3 stiklinės abrikosų džemo,
1 šaukšto aštraus kečupo.

Ruošimas: džemą truputį pašildykite ir pertrinkite per sietelį. Dubenėlyje išmaišykite grietitinę, aštrų kečupą ir pertrintą džemą.

Kiaulienos kepenėlių šašlykai

Reikės:

750 g kiaulienos kepenėlių,
pieno pamirkymui,
2 svogūnų,
2 paprikų ankščių,
2 rūgščių obuolių.

Marinatui:

1/2 stiklinės aliejaus,
1 česnako skiltelės,
citrinos sulčių,
2 lauro lapų,
prieskonių šašlykams,
druskos.

Ruošimas: nuplautas ir nuvalytas kepenėles pamirkykite piene apie 3 - 4 val. Išimkite, nusausinkite, supjaustykite apie 2,5 cm gabaliukais. Česnaką nulupkite ir sutrinkite. Puode išmaišykite visus marinato komponentus, užvirinkite, sudėkite kepenėles, vėl užvirkite, nukelkite nuo ugnies ir atšaldykite. Nulupkite obuolius ir svogūnus.

Svogūnus supjaustykite ritinėliais, papriką - kvadratais, obuolius - skiltelėmis. Maukite ant iešmelių pakaitomis paprikos, obuolio gabalėlius, svogūno ritinėlius ir išimtas iš marinato bei nusausintas kepenėles. Kepkite grilyje vartant ir tepant marinatu. Skanaus!

Skanaus!
Janina

**************************************

5 geriausieji: Galina, Vidūnas, Syri, Mindaugas ir Vidmantas.

**************************************

Manau, kiekvienas turime savo firminį marinato receptą. Ruošiant grilio patiekalus, marinatas yra labai svarbus. Gaminat visi norim gero rezultato, kad mėsa būtų skani, minkšta, kvapni...

Geriausia yra mėsą marinuoti keramikiniuose ar stikliniuose induose.

Iš patirties galiu pasakyti, kad sūdyti mėsos marinuojant nereikia. Druska ištraukia iš mėsos visas sultis. Mėsa bus daug skanesnė, jei sūdysim prieš pat kepimą. Pabandykit!

Pasiūlysiu savo išbandytus marinatus. Receptuose įrašau druską, bet pabandykit be jos. Prieskonius dedame pagal skonį.

- Sausas raudonas vynas, juodieji pipirai, druska, lauro lapai.

- Sausas raudonas vynas, sojų padažas, alyvuogių aliejus, smulkiai pjaustyti česnakai.

- Druska, pipirai, svogūnų žiedai ir kefyras.

- Svogūnai smulkinti, citrinos sultys, šviežios mėtos, smulkinti česnakai, juodieji pipirai, druska, alyvuogių aliejus.

- Labai skani mėsa gaunasi marinuojant aliejuje, tiesiog mėgstami prieskoniai, daug svogūno ir geras alyvuogių aliejus.

- Alyvuogių aliejus, smulkintas česnakas, smulkinti švieži čiobreliai ir rozmarinai.

- Susmulkintas česnakas, sutarkuotas imbieras, citrinos žievelės ir sultys, čili pipirai, kario milteliai, druska ir natūralus jogurtas.

O čia marinatai, tinkantys vištienai, žuviai.

- Apelsino sultys ir tarkuota žievele, raudonieji pipirai, čili padažas ir alyvuogių aliejus.

- Citrinų sultys, tarkuotas šviežias imbieras, kario prieskoniai, alyvuogių aliejus.

- Medus, sojų padažas, čili pipiras.

- Citrinos sultys, medus, alyvuogių aliejus garstyčios, pipirai, druska, bazilikas, petražolės.

Padažai

Padažas jogurtinis

jogurtas,
agurkas,
druska pagal skonį,
česnakas,
baltieji pipirai,
kapotos mėtos, petražolės,
alyvų aliejus.

Kaip paruošti:

Agurką sutarkuojame su burokine trintuve. Apibarstome druska. Leidžiame pastovėti 15 min. Tada išspaudžiame, kad neliktų sulčių. Sumaišome su jogurtu ir kitais ingredientais. Dedame į šaldytuvą maždaug valandai.

Pomidorų padažas su bazilikais

Jums reikės:

- Pomidorai - 350 g
- Svogūnas - 1 vnt.
- Žalioji paprika - 1 vnt.
- Druskos, juodųjų pipirų - pagal skonį
- Acto, bazilikai (kapotas) - pagal skonį.

Verdančiu vandeniu, apiplikykte pomidorus, nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Svieste apkepinkite smulkiai supjaustytą svogūną ir papriką, supjaustytą žiedais. Sudėti pomidorus ir 2 šaukštus vandens. Troškinti apie 20 min. Ataušinti, sudėti druską, pipirus, actą ir kapotą baziliką.

Majonezo padažas

Svogūnų laiškai,
majonezas,
natūralus jogurtas,
tarkuotas Parmezano sūris,
pipirai.

Svogūnus susmulkinti.
Majonezą sumaišyti su jogurtu. Lengvai suplakti. Sudėti svogūnus, sūrį ir paskaninti pipirais.

Kefyro padažas mėsai

Kefyras (labai skanu, jei kefyras 7%, bet galima ir iš lieso gaminti)
Šviežias bazilikas, petražolės ir krapai
Raudonos paprikos
Juodieji pipirai
Česnakai
Majonezas
Druska
Prieskonių dedame pagal skonį.

Viską gerai išmaišome. Kuo daugiau žalumynų, tuo padažas bus tirštesnis.
Jei imame kefyro 0,5 litro, tai majonezo maždaug 2 valg. šaukštai.

Šonkauliukai

Jums reiks:

kiaulienos šonkauliukų

Marinatui:

Visus prieskonius dedame pagal skonį.

Druska, česnakas, tarkuotas šviežias imbieras, sojos padažas, medus, citrinos sultys, alyvuogių aliejus ir rozmarino šakėlė.

Viską sumaišome ir užpilame ant šonkauliukų. Paliekame marinuotis.

Sudedame šonkauliukus ant grotelių ir kepame vartydami iš abiejų pusių.

Garnyrui apvirtos bulvės ir apkepintos daržovės.

Vyne marinuota kiaulienos nugarinė

Reikės kiaulienos nugarinės, sauso balto vyno, citrinos sulčių, garstyčių, šaukšteliai aliejaus
prieskonių, druskos (labai mažai), medaus.

Išmaišome visus ingredientus, skirtus marinatui. Dedame viską pagal skonį.

Mėsos gabaliukus sudedame į dubenį ir užpilame marinatu.

Palaikome (užteks ir pusvalandžio) ir galima kepti lauke ant grotelių arba grilio keptuvėje.

Salotos: pekino kopūstas, agurkas, krapai, petražolės, druska ir grietinė.

Kiaulienos nugarinė, marinuota vyne

Jums reiks:

kiaulienos nugarinės,
sauso balto vyno,
citrinos sulčių,
garstyčių,
šaukšteliai aliejaus,
prieskonių, druskos (labai mažai),
medaus.

Išmaišome visus ingridientus, skirtus marinatui.Dedame viską pagal skonį.
Mėsos gabaliukus sudedame į dubenį ir užpilame marinatu.

Palaikome (užteks ir pusvalandžio) ir galima kepti lauke ant grotelių arba grill keptuvėje.

Salotos:pekino kopūstas,agurkas,krapais,petražolės,druska ir grietinė.

Skanaus

Galina

**********************************************************************

Norėčiau pasidalinti savo mėgstamais marinato ir padažo receptais.

Pirmiausia apie mėsą. Paprastai grilio patiekalams naudoju kiaulienos sprandinę, tačiau šis marinatas puikiai tinka ir kitokiai mėsai (jautienai, veršienai ir t.t.) marinuoti. Marinavimo laikas priklauso nuo to, kaip greitai Jūs norite valgyti. Visiškai nebūtina laukti parą ar daugiau kad mėsa pasimarinuotų. Pamarinavus mėsą, ją galima kepti kad ir po 10 minučių.

Taigi marinatui reikės:

- 1 kg kiaulienos sprandinės (arba kitos mėsos)
- Alyvuogių aliejaus - 100 gr.
- Sojų padažo - 50 gr.
- Česnako - 5 skiltelių
- Žolelių mišinio – 1 arbatinį šaukštelį (šiuo atveju: rozmarinas, raudonėliai, dašiai, bazilikai, mairūnai, čiobreliai. Galima naudoti ir šviežias žoleles, taip aromatas bus dar geresnis.)
- Grūstų juodųjų pipirų (geriau šviežiai grūstų)
- Druskos pagal skonį

Mėsą galima pjaustyti kaip jums patinka, ir kaip šašlyką ir kaip kepsnius. Tada giliame dubenyje ruošiame marinatą. Supilama aliejų ir sojų padažą, įspaudžiame česnaką, suberiame žoleles, grūstus pipirus ir druska. Viską gerai išmaišome ir paragaujame.

Kadangi sojų padažas yra pakankamai sūrus, druską dėkite atsargiai, kad nepersūdytumėte (jei taip atsitiktų, galima įpilti dar truputį aliejaus). Į paruoštą marinatą sudėkite mėsą ir viską gerai išmaišykite. Mėsytė jau paruošta kepimui. Kol mėsa marinuojasi, galima paruošti padažą.

Padažui reikės:

- Majonezo – 200 gr.
- Citrinos sulčių – šlakelis
- Česnako – 4 skiltelių (galima mažiau arba daugiau, priklauso nuo to kokio aštrumo padažą mėgstate)
- Žolelių mišinio – 1 arbatinis šaukštelis
- Juodųjų pipirų – pagal skonį
- Druskos – pagal skonį

Į dubenėlį sudedame majonezą, įspaudžiame truputį citrinos sulčių (nepadauginti), suberiame žoleles, pipirus ir druską. Viską gerai išmaišome ir paragaujame. Jei kažkokio ingrediento yra mažai jo galima pridėti pagal savo skonį. Paruoštą padažą dedame į šaldytuvą ir palaikome mažiausiai 30 minučių (geriausia 2-3 valandas), taip geriau susimaišys visi aromatai ir padažas bus skanesnis. Jei mėsa norite kepti iškarto po marinavimo, tada padažą pasigaminkite prieš mėsos marinavimą.

Prie tokios mėsos labai tinka folijoje keptos bulvės ir įvairios daržovės.

Šį kartą aš mėsą pjausčiau kepsniams ir rezultatas išėjo toks:

SKANAUS!

MINDAUGAS Č.

**************************************************************************************************

Klasikinis, laiko ir kelių kartų patikrintas padažas

1 dalis gero pomidorų padažo (žiūrėti, kad sudėtyje būtų kuo didesnis procentas pomidorų pastos, pvz. 44%),
1 dalis majonezo,
2 - 4 skiltelės česnako (priklausomai nuo padažo tūrio).

Viską sumaišyti ir įspausti česnakus. Padažas įdealus prie mėsos, keptos ant žarijų.

Esu išbandžiusi, ragavusi, skanavusi, ruošusi begalę šašlykų gaminimo variantų įvairiais receptais, bet nei vienas jų neprilygsta pagal šį marinatą gaminamiems. Būtinai išbandykite dar šią vasarą!

Produktų tikrai nereikės daug, viskas elementaru: imam šmotą (kad būtų bent kilogramas su “magaryčiomis”) kiaulienos sprandinės mėsos. Kitokia netinka, nes kiek liesesnė mėsa be riebaliukų šašlyką sugadina - iškeptas lieka sausas, nesultingas…

Supjaustome ne per dideliais gabalėliais (nes geriau iškepa, nespėja apanglėti) ir užpilame stiklinę naminio obuolių vyno (jį galima keisti obuolių sultimis), 200 g pomidorų padažo (žiūrėkite sudėtį – būtina sąlyga, kad į padažą įeitų ne mažiau 25% pomidorų pastos), 4 griežinėliais pjaustytus svogūnus ir žolelių žiupsnelį. Ar tai bus mairūnas, ar bazilikas, ar petražolė, svarbu, kad atitiktų Jūsų skonį. Aš naudoju baziliką.

Viską supylę išmaišome, išmasažuojame mėsą.

Ir ką – belieka laukti linksmosios dalies! Paprastai ji mane užklumpa, kai mėsa pasimarinuoja 3 paras.

Gero kepimo!!!

Syri

***************************************************************

Kai pirmą kartą šį receptuko principą išgirdau - nustebau. Pabandžiau. Ir siūlau pabandyti kitiems. Jokios išskirtinės egzotikos - bet labai skanu.

Vieno kąsnio kepsniukai, šašlykai marinuoti baltame vyne

Reikia: apie 4-5 kg kiaulienos, 0,25- 0,3 l sauso balto vyno, 5 didelių svogūnų, 2 citrinų, vandens, garstyčių, druskos, pipirų, česnakų – pagal skonį.

Mėsa supjaustoma gabaliukais – mažesniais, jeigu bus šašlykai, didesniais – jeigu kepsniukai. (Apskritai, kuo didesni gabaliukai, tuo jie išeina skanesni, juos reikia ilgiau ir dažniau pavartyti.)

Į jos marinavimui paruoštą indą (geriausia stiklinį) dedame sluoksniais: pirmiausia - pailgais šiaudeliais arba žiedais supjaustytą svogūną, tada - pipirais apibarstytus mėsos gabaliukus, jie aptepami garstyčiomis, uždedamos citrinos skiltelės, apšlakstoma vandeniu ir vėl – svogūnai, mėsytė ir t.y., kol pasibaigia visi ingredientai. Geriausia, kad paskutinis sluoksnis būtų svogūnai. Tada viskas apipilama degtine.

(Galimas ir kitas variantas: citrinos išspaudžiamos (marinuojant ir išspaustos citrinos riekelės sudedamos ant mėsytės – nuo jų mėsytei persiduoda kvapas), jos sumaišomos su (0,1 litro) vandens, garstyčiomis, pipirais, česnakais. Tada šiuo marinatu apipilami svogūnų ir mėsos sluoksniai.)

Uždedama stiklinė lėkšte ir marinuojama mėsytė prislegiama kuo nors kietu – galima akmeniu, galima trilitriniu pilnu (kad ir vandens) stiklainiu. Statome į šaldytuvą ne trumpiau kaip valandai, geriausia nakčiai, o kokios 2-3 paros – dar geriau. Druska apibarstoma prieš kepant. Kepant pašlakstoma marinatu.

Vietoj šašlikų galima taip marinuoti ir kepsnelius kepti ant grotelių ar virš žarijų.

Padažiukas, tinkantis prie bet kokios ant grotelių keptos kiaulienos arba šašlykų:

Smulkiai supjaustomi krapai, petražolės, svogūno laiškai ir viskas suberiama į indą, geriausia medinį, ištrinama su mediniu grūstuvėliu ir tada ta masė sumaišoma su maždaug 0,2 litro kečupo, galima dviejų rūšių kečupą maišyti - po 100 g. Šiek tiek (ant arbatinio šaukštelio galo) įberti cukraus ir druskos, šaukštelis majonezo, keli lašai citrinos.

Dar porą išbandytų ir įstrigusių atmintin receptukų:

Tik vienas patarimas - imti sprandinę, o ne kokią kitą kiaulieną. Tada visada kepsniukai ir visokie šašlykiukai pavyks - VISKĄ LEMIA MĖSYTĖS KOKYBĖ - ji niekada nebus kieta. Taip pat reikia ne palikti kepti likimui, o nuolat vartyti - irgi mėsytė gausis minkšta.

Beje, kiauliena mėgsta šiek tiek acto, česnaką, mairūną ir kadagio uogas.

2. Marinatas su kivi

Reikia: kiaulienos mėsos, mineralinio vandens, prieskonių, žolelių, svogūnų, kivių, šiek tiek acto – viskas sumaišoma inde ir marinuojama.

3. Marinatas su gira

Reikia: 2-3 kg kiaulienos, 3-4 svogūnai, 2 arbatiniai šaukšteliai malto juodojo pipiro, 5-6 lauro lapeliai, druska, 2 stiklinės giros, kelios susmulkintos kadagio uogos.

Mėsa supjaustoma gabaliukais. Apibarstoma pipirais ir stikliniame inde sluoksniais dedame: mėsa, ant jos žiedais supjaustyti svogūnai, pasmulkinti lauro lapeliai, vėl – mėsa ir t.t. Tada viskas apipilama gira ir šaldytuve 2 paras laikyti. Kepant palaistoma marinatu.

4. Marintas su pomidorų sultimis

Reikia: 4 kg kiaulienos , 1,5 kg svogūno, druska – pagal skonį, 1 litras pomidorų sulčių – kuo tirštesnių, tuo geriau.

Mėsa supjaustoma gabaliukais, svogūnai - žiedais. Mėsa sudedama į indą, kur bus marinuojama. Svogūnus rankomis patraiškome ir sumaišomas su mėsyte. Tada pridedama mėgstamų prieskonių, tik nededame druskos.

Maišome rankomis, nuolat viską pamaigant, paspaudant – kad išsiskirtų sultys. Marinuojama ne mažiau kaip valandą. Šaldytuve. Tada supilame pomidorų sultis. Vėl viską gerai išmaišome. Rankomis. Ir vėl marinuojama. Galima palikti nakčiai. Tokią mėsytę galima kepti ant iešmelių, grilio.

5. Marinatas su konjaku

Reikia: 1 kg kiaulienos, 100 g konjako, svogūno pagal skonį, du nedideli pomidorai, 30 - 50 g adžikos, viena raudona paprika.

Mėsa supjaustoma, į indą su ja sudedami pusžiedžiais supjaustyti svogūnai, kubeliais supjaustyta paprika, pomidorai, viskas apipilama marinatu iš konjako ir adžikos, galima apšlakstyti keliais vandens lašais, įberti druskos, viską išmaišyti, sunkiu daiktu prislėgti ir laikyti ne trumpiau kaip 8 val. galima palikti ir parai.

Kepti ant beržinių angliukų – ir kvapas puikus, ir temperatūra kepti optimali. Vietoj vandens apšlakstyti marinato likučiais.

6. Paprastas marinatas

Reikia: kiaulienos, svogūnų, pipirų, 2-3 citrinų, “Daumantų” (arba kitokio) majonezo.

Mėsytė supjaustoma nedideliais gabaliukais, svogūnai – žiedais arba kaip nors kitaip, viskas sudedama į indą, išmaišoma su majonezu, apšlakstoma citrina, pipirais ir marinuojama iki 6 val. Kambario temperatūroje marinuojama greičiau - trumpiau.
Kepant apšlakstoma citrinos sultimis.

7. Marinatas vištienai

Reikia: 2 kg vištienos, 1-1,5 arbatiniai šaukšteliai šafrano, 0,5 litro kefyro, aliejaus, prieskonių, kelios skiltelės česnako, apelsino žievelės, pipirų, 2 citrinų sultys.

8. Marinatas su obuolių actu

Reikia: 100 g majonezo, kelis šaukštus sojų padažo, valgomasis šaukštas obuolių acto, kario (ant peilio galiuko), džiovintos paprikos, aišku - svogūnų.

9. Paprastas ir pigus marinatas

Ant mėsytės išspausti kelias citrinas ir apipilti mineraliniu vandeniu, kepant apibarstyti pipiriukais.

10. Marinatas su citrinos žievelėmis

Ant supjaustytos kiaulienos išspaudžiamos citrinos sultys, apibarstoma mėgstamais prieskoniais, apšlakstoma aliejumi (50 g), viskas apdedama išspaustų citrinų žievelėmis. Po valandos viskas pamaišoma, žievelės paslepiamos po mėsyte. Palaikoma dar mažiausiai valandą ir galima kepti.

11. Marinatas su citrinomis ir apelsinais

Reikia: 3-4 kg mėsytės, po 2-3 citrinas ir apelsinus, 1 kg svogūnų, prieskoniai, 2 šaukštai cukraus.

Iš vaisių išspausti sultis, suberti prieskonius, įberti cukrų. Išmaišyti. Supjaustyti svogūnus. Sluoksniuoja: mėsa - svogūnai ir apliejam marinatu… Marinuojama per naktį, galima ir ilgiau.

12. Marinatas su granatų sultimis (marinuoti ne trumpiau kaip 10-12 val.)

Reikia: kiaulienos, natūralių granatų sulčių, augalinio aliejaus, lauro lapų, baziliko, kalendros, aštraus pipiro, čiobrelių. Galima česnako. Marinuojama per naktį.

Vidūnas

*********************************************************************

Tikrai nepridėsiu jokių nuotraukų, jau jų kaip ir pakanka, kad seilės varvėtų...

Tokius šašlykus, kokius gaminame mes, iš ties nelabai toleruoja Kaukazo tautos.

Ir vis dėl to... bandydamas įvairius variantus, radau optimalų. Gal kiek brangoką, bet... mėsytės skonis mane vis priverčia tai daryti iš naujo...

Ingridientai: 2-3 žmogučiam prisisotint vienam vakarui

1 kg. kiaulienos sprandinės (kuo šviežesnė - tuo skanesnė. Šaldyta ar atšildyta jau tik 50% skonio)
kartais pamaišau pusę kumpio, pusę sprandinės. Neprisirišu prie mėsos rūšies - šviežia yra šviežia.

Pipirai - nesuku smegenų - šaukštas, kartais daugiau - kaip kas mėgsta.
Svogūnai - 3-5 galvos, pakankamai susmulkinti - galima ir per mėsmalę.
Druskos - Nieku gyvu!!!!

Kalendrų, Baziliko - keletą žiupsnelių (naudoju sode užaugintus, tai tikrai kvapnūs priedai - juos geriausiai sumalti ar kitaip sutrint kuo smulkiau)

Raktas į minkštą mėsą - svogūnai ir alyvuogių aliejus. Jo pašlakstau gausiai, bet nepaskandinu. Uždengiu puode - naudoju stiklinius, bet tiks ir emaliuoti ar moliniai indai.

Kaip ir viskas - galima iš vakaro pasiruošti, galima ryte. Po 6-8 val. mėsytė „prisirps“. Jau galima kepti.

Veriam mūsų mėsytes ant iešmo. Patariu sluoksniuot - pomidoro griežinėlis, mėsiukas (bus sultingesni).

Ruošiam malkas. Patikėkit, tas greitas būdas su medžio anglim, padegamaisias skysčiais - visiška nesąmonė. Verčiau tada atvaryti savo automobiliuką, užkurt variklį ir prie duslintuvo iešmus išdėstyt (efektas tas pats).

Vis dėlto geriausias variantas yra beržinės malkos - puikus aromatas, nors daugelyje Kaukazo šalių naudoja vynuogienojus (ten neauga beržai).

Leiskit sudegt tiems berželiams, mėsiukai turi būti ne arčiau kaip per sprindį nuo žarijų, ir venkit atviros ugnies. Kas jau kepęs - žino - riebaliuko lašas išprovokuoja ugnį. Tam aš dažniausiai pasigaminu „šluotelę“ iš petražolių, mėtų ar salierų. Pasigaminu laistymo, drėkinimo eliksyrą. Tinka ir vynas, ir balzamo actas - praskiestas, net ir alus, (spiritu „krapyt“ nepatarčiau:))

Žodžiu, jokios atviros liepsnos, kantrybės ir rimtos veido išraiškos (žinau ką darau) - turėsit trigubą naudą: malonumą ruošti, atrakciją svečiams, na, ir aišku, nepriekaištingą patiekalą.

Ryžiai, padažai - čia jau kita istorija:)

Skanaus :)

Vidmantas

************************************************************************************************************

SKAITYTOJŲ RECEPTAI

************************************************************************************************************

Padarom naminį majonezą iš 2-jų kiaušinių trynių, įdedam 2 a.š. garstyčių, po truputį supilam 4-5 a.š. alyvuogių aliejaus (aišku, viską plakam plakikliu) kol sutirštėja. Įdedam baltųjų, juodųjų pipirų ir įpilam apie 20 g sojos padažo (vėl viską išmaišom). Šį majonezą aš maišau su natūraliu jogurtu, kad nebūtų toks kaloringas. Tinka prie kepsnių, vištienos. Bandžiau net saliero šaknies salotas su juo valgyti - ir visai neblogai išėjo. Pabandykit, gal patiks.

Edita J.

**********************

Tikras kaukazietiskas šašlykas (Gruzija)

1 kg mėsos (kiaulienos sprandinė, aviena, jautienos sprandinė)
0.5 kg svogūnų
1 v.s. pipirų
1 v.s. prieskonių aštrumui pagal skonį (čili, adžika, aštrioji paprika)
1 v.s. medaus arba cukraus
2 v.s. druskos
0.5 ltr vyno (raudono) arba alaus (tamsaus)

Mėsa supjaustoma stambiais gabalais puses kumščio didumo.
Svogūnų galvutės smulkiai supjaustomos arba sutarkuojamos ir gerai išmaišomos dubenyje su mėsa.

Supilami pipirai, aštrūs prieskoniai, medus (cukrus) ir viskas išmaišoma ir prispaudžiama lėkštė ar dangčiu marinavimui nuo 1.5 iki
3 valandų!

Druska pilama ir išmaišoma prieš pat kepimą, kad mėsa išliktų sultinga!
Kepti 15-20 minučių, pora kartu nuėmus nuo grilio aplaistyti vynu arba alumi. Tokie šašlykai būna sultingi ir gardūs. Be dirbtinių priedų!
Greitas paprastas paruošimas.

Ryžiai, duona, daržovės, salotos pateikiami pagal skonį.

Padažas: pomidorų padažą paaštrinti pipirais, čili, paprika pagal skonį ir smulkiai supjausčius svogūnų galvučių ar laiškų išmaišyti kaip salotas.

Robertas, Kaunas

************************************

Aš norėčiau pasidalinti savo žiniomis apie griliaus sezoną. Visų pirma, mano šeimoje yra armėnų, kurie, manau, patys geriausiai šašlykų ekspertai iš jų dauguma turi fantastiškas šašlykines ir daug klientų.

Ir ką gi jie mane išmokė apie šašlykus?
Ogi tai, kad marinatas neturėtų užgožti pačios mėsos skonio, t.y., mes dedame actą, vyną, sultis t.t ir tai yra klaida, nes tai yra labai radikalios marinavimo priemonės, kurios marinatą padaro pirmu skoniu negu mėsą, tai gaunasi, kad valgome marinatą su mėsos prieskoniu.

Antras, pats svarbiausias dalykas - išgauti tikrai gardų šašlyką, tai kepimas, geriausiai anglis prieš kepant padalinti į tris dalis: karštas, vėsesnes ir visai vėsias, tada tolygiai iškepsime labiau apkepusią pusę prie silpnesnių, smarkiau - prie stipresnių, tai pats svarbiausias dalykas, kad nebūtų per karšta, nes tada mėsa išdžiūsta ir būna sausa...

Marinatas - tai tik priedas skaniam šašlykui... O marinate svarbu daug daug svogūnų, nes juose yra rūgštis, kuri puikiai tinka ir neužgožia mėsos skonio... Tai 1 kg kokios 4-5 dideles svogūnų galvos, kuo daugiau, tuo geriau - negailėti...

Pagardinam druskyte, pipiriukais, raudonaisiais saldžiaisiais pipiriukais ir galima baziliku, geriausia, kaip sakoma, marinuoti žolelėmis... Aš dar dedu majonezo paprasto... Ir marinuoti reiktų ne per ilgai - tai 2-3 val. geriausia, o ne parom...

NA, visas paslaptis išdaviau skanaus barbekiu sezono:)

P.S

Išbandykite dar prie šašlykų jokių jėgų nereikalaujančius daržovių šašlykus. Papriką ir baklažaną tiesiog nuplauname ir ant iešmo. Ant ugnies apskrudinkite, labai skanu ir paprasta, ir bulves perpjauname, į vidurį įdedame lašinuko gabaliuką, suvyniojame į foliją, dedame į anglis, lašinukai ištirpsta ir labai sultingos bulvės gaunasi...

IR nereikia ilgai mąstyt, ką čia prie šašlykų daryti:)

Simona

**********************

Šašlykas

Mėsą galima naudoti įvairią, geriausiai tinka kiaulienos sprandinė.

1 kg kiaulienos sprandinės
200 g šviežiai spaustų granatų sulčių
0,5 arbatinio šaukštelio baziliko
0,5 arbatinio šaukštelio mairūno
pipirai 0,5 arbatinio šaukštelio (labiausiai tinka šviežiai malti)
3 vnt. svogūnų
2-3 šaukštai alyvuogių aliejaus (galima naudoti ir saulėgrąžų), supilti prieš kepant
druska pagal skonį, suberti prieš kepimą

Mėsą supjaustom nedideliais gabalėliais, suberiam prieskonines žoleles, pipirus, supilam granatų sultis, svogūnus - supjaustytus pusžiedžiais (iškepus mėsą suvartojami kartu su šašlyku, pagardinus juos pomidorų padažu, sumaišyti kartu) ir marinuojam.

Marinuojam nuo 1 iki 3 parų. Tinkamai išsimarinavęs šašlykas būna minkštas. Druską ir aliejų supilam prieš kepant šašlyką, viską gerai išmaišyti ir kepti kaip visada.

Skanaus, pirštelius galima apsilaižyti!!!!!
Rita

**********************

Grill sparneliai pagal Rolandą

Reikės:

1 kg. vištienos sparnelių

Marinatas:

500 gr. grietinės (15-20 % riebumo);
smulkinti krapai (pilna sauja);
smulkinta petražolė (pilna sauja);
smulkintas bazilikas (pilna sauja);
čili pipirų milteliai (pusė arbatinio šaukštelio);
druskos (pagal skonį).

Paruošimas: į grietinę suberkite visas prieskonines žoleles ir prieskonius. Jei nemėgstate aštriai, dėkite paprastus juodus pipirus. Grietinę išmaišykite ir apipilkite vištienos spanelius. Palikite marinuotis keturias valandas.

Kepti kol apskrus. Skanaus!

Labai tinka Kėdainių natūralus pomidorų padažas su baziliku.

Rolandas M.

**********************

Šašlykas

Mėsa tinka įvairiausia. Su šiuo marinatu net šašlykas iš kumpio bus minkštas ir pasakiškai skanus. Kiek teko vaišinti žmonių šašlykais pagal šį receptą, buvo pasakyta vienareikšmiškai - skaniausias kiek teko ragauti. Šį receptą gavau kai svečiavausi Armėnijoje. Tikras šašlykas yra daromas iš avienos, prie stuburo esančio raumens, bet galima pasirinkti ir kitą mėsą.

2 kg mėsos
2 kg svogūnų
200 ml ožkos pieno (jei nerandate parduotuvėje - galima jo ir nepilti. Jokiais būdais nepilti karvės pieno).

Priedai, kurie nededami, tačiau mūsų lietuvių supratimas apie skonį yra šiek tiek kitoks, tad dar galima įdėti:

Valgomasis šaukštas druskos
Valgomasis šaukštas pipirų

Mėsą supjaustome stambiais kubeliais. Sudedame į indą. Svogūnus permalame per mėsmalę, kad gautume svogūnų tyrę (galima naudoti ir smulkintuvą). Užpilame mėsą ir išmaišome. Jei gavote ožkos pieno - įpilkite. Mėsą statome šiltoje vietoje 2 val. laikotarpiui. Galima kepti. Prieš pat kepimą galima padruskinti ir papipirinti.

Mėsa veriama tokiu principu - mėsos gabalas, svogūno žiedas, paprikos žiedas, pomidoro žiedas, mėsa ir t.t.

Kepama ant labai karštų žarijų (ąžuolinių, uosio, guobos). Jei kažkur nuo rebalų užsidega - pašlakstome sausu raudonu vynu.

Skanaus
Justas

**************************

Marinatai vištienai:

1 kg vištienos krūtinėlės
vištienos prieskoniai (1 šaukštas)
karis (1 šaukštas)
Vorčesterio padažas (2-3 š.)
kelios skiltelės česnako
druska
pusės citrinos sultys
rozmarinas, čiobrelis, krapai, čili milteliai (nebūtina, bet patartina)
1-2 š. alyvuogių aliejaus

Viską maišom ir pilam ant supjaustytos vištienos. Nemaigom! Kepam po valandos. Labai atidžiai ir neilgai kepam, kad neperkeptume, nes bus sausa, o krūtinėlė ir šiaip sausoka.

1 kg vištienos krūtinėlės
šviežias imbieras
2-3 š. medaus
kelios skiltelės česnako
pipirai, druska

Tarkuojam imbierą (maždaug pusė vidutinio dydžio šaknies) ir česnaką, sumaišom su medum, ištepam mėsytę, papipirinam, padruskinam. Marinuojam per naktį šaldytuve.

1 kg vištienos krūtinėlės
vištienos prieskoniai (1 šaukštas)
karis (1 šaukštas)
kelios skiltelės česnako
druska
3-4 š. majonezo
1 šaukštas kmynų

Rūta

***************************************

Ypatingo skonio vištų sparneliai 

šitas receptas be galo paprastas, ingredientai taip pat labai paprasti, bet skonis - 10 balu is 10 :) jei kam nesitiki, kad taip gali būti, belieka tik išbandyti, ir apsilaižysit visus pirštukus!!!!!

1. Vištų sparneliai

2. Marinatui: majonezo (naudoju neriebų), galima dėti vištienos prieskonių, druskytės, išspausti citrinos (1 kg sparneliu apie 1/3 citrinos, kas mėgsta pikantiškiau - galima dar keliais lašeliais daugiau;) )

3. Palaikom sparnelius marinate apie 2-3 valandas. Dedam kepti. Galima kepti orkaitėje ant skardos arba griliuje, kaip kas mėgsta. Į kepimo pabaigą ant sparniukų uždedu mažus sviesto gabaliukus. Galima apšlakstyt ir lydytu sviestu.

Rūta

*****************************************

Padažas

Ištirpinamas sviestas, 100 g, sudedama nuplikintų ir su plaktuvu sutrintų 200 g špinatu, 100 g išvirtų (arba sumaltų baravykų, gali būti džiovinti, šaldyti (jei neturit, galima ir kitokių grybų, pusė arbatinio šaukštelio šafrano, 100 g grietinėlės.

Violeta

***********************************

*************************

Vištienos sparneliai

Reikės 1 kg vištienos sparnelių.

Marinatui:
1 l apelsinų sulčių (gali būti pirktos parduotuvėje);
3 v. š. skysto medaus;
2 v. š. garstyčių;
pusės apelsino sutarkuotos žievelės;
šviežių svogūnų laiškų.

Jokių kitų prieskonių nereikia, kaip pvz., druskos, pipirų ir pan.

Iš pateiktų produktų sumaišome marinatą ir sudedame vištienos sparnelius. Rekomenduojama palaikyti bent porą valandų. Kepti ant žarijų.
Skanaus!

Prie šių vištienos sparnelių labai tiks žaliosios salotos, apipiltos šiuo padažu:
2 v. š. majonezo;
1 v. š. garstyčių;
baltojo vyno acto (pagal skonį);
cukraus (pagal skonį);
baziliko.
Viską sumaišome ir apšlakstome žaliąsias salotas.

Skanaus!

Rugilė A.

*******************

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Psichoterapeutas: jei situacija tęsis dar 6 savaites, bus kardinalių socialinių pokyčių (580)

Nors pandemija palies visas gyvenimo sritis, ypatingą svarbą turi kintanti socialinė...

Niūri britų mokslininkų prognozė: mirčių nuo COVID-19 skaičius gali būti sukrečiantis JAV ekspertas: aukų šalyje gali būti iki 200 tūkst. (243)

Nepaisant įgyvendinamų griežtų priemonių, Imperatoriškojo koledžo Londone mokslininkai...

Sekmadienį Lietuvoje patvirtinti dar 23 COVID-19 atvejai: bendras skaičius – 460 (377)

Sveikatos apsaugos ministerija praneša, kad šiandien, atlikus tyrimus, Lietuvoje patvirtinti dar...

Mėnesio prognozė: po anomaliai šilto kovo balandis bus itin kontrastingas (38)

Artėjantis balandis gali būti itin permainingas, rodo Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos...

Pokyčiai darbovietėje: 5 patarimai, kaip elgtis vadovui, kad virusas atneštų mažiau nuostolių (19)

Kol kas nėra visiškai aišku, kokiu mastu COVID-19 plitimas paveiks mūsų socialinį gyvenimą ir...

Klaipėdos ligoninės vadovas: palatų sergantiems koronavirusu netrukus gali nebeužtekti (293)

Klaipėdos universitetinės ligoninės vadovas Vinsas Janušonis sako, kad jau kitą savaitę...

Trumpas: JAV nemokės už Britanijos princo Harry ir jo šeimos apsaugą (35)

JAV prezidentas Donaldas Trumpas sekmadienį pareiškė, kad jo šalis neketina apmokėti...

Dirbtinis intelektas plinta žaibiškai: ar sulauksime, kad žmones pakeis robotai? (35)

Kada pasiteisina investicijos į dirbtinį intelektą (DI) ir kada reikia imtis kitų priemonių,...

Vilniuje nusileido lėktuvai su lietuviais iš Tenerifės, Frankfurto, Paryžiaus (200)

Vilniaus oro uoste sekmadienio vakarą nusileido lėktuvai su Lietuvos piliečiais iš Tenerifės,...

14-oji karantino diena. Tobuliausias ir skaniausias desertas (26)

Visi turime savo mėgstamiausią desertą, tai šį kartą supažindinsiu su savo mėgiamiausiu, kurį...

|Maža didelių žinių kaina