aA
Vieni acto nevertina ir suraukia kaktą vien išgirdę šį žodį. Kiti, priešingai, giria šio skysčio maistines savybes ir vadina jį vienu gurmaniškiausių pagardų. Kulinarai sako, kad tinkamai naudojamas actas maistui gali suteikti netikėtų skonių ir poskonių – nuo vynu ar uogomis kvepiančios rūgštelės iki gaivaus aštrumo. Tiesa, svarbu nepersistengti ir actą vartoti saikingai.
Koks actas tiks žuvies patiekalams, o koks marinuojant kepsnius?
© Shutterstock nuotr.

Šiuo metu pasaulyje egzistuoja daugybė acto rūšių – obuolių, ryžių, vynuogių, medaus, vyno ar net alaus actas. Skirtingos rūšies actas tinka gardinti skirtingus produktus. Algis Kairys, „Daumantų“ pagardų kūrėjas ir skonio meistras, pasakoja, kad obuolių ar uogų actas labiau tiks salotoms, ryžių actas – žuvies patiekalams (pavyzdžiui, silkei ir sušiams), balzaminis actas – austrėms ir karpačui, o alaus actas – marinuojant šonkaulius ar kepsnius.

„Actas naudojamas visame pasaulyje. Vienuose kraštuose labiau mėgstamas ir vertinamas tradicinis obuolių ar vynuogių actas, kituose, pavyzdžiui, Azijoje, ryžių. O kad acto skonis būtų dar išskirtinesnis, į jį galima dėti įvairių prieskoninių žolelių, vaisių ekstraktų, sulčių, medaus ar maistinės druskos. Čia jau kiekvieno šeimininko fantazijos ir meistriškumo teritorija“, – sako A. Kairys.

Actas naudojamas ne tik kaip atskiras pagardas, tačiau yra ir sudėtinė dalis produktų, kuriuos valgome beveik kiekvieną dieną. Pavyzdžiui, pomidorų padažo, kuris be acto, kaip teigia skonio meistras, sunkiai įsivaizduojamas.

„Pomidorų padažui actas suteikia tik jam būdingą specifinį skonį, kuris balansuoja tarp rūgštumo ir saldumo. Svarbu tik subalansuoti acto kiekį ir pasirinkti tinkamą jo rūšį. Pavyzdžiui, šlakelis vyno, obuolių ar balzaminio acto pomidorų padažui suteiks pikantiškesnį, lengvesnį skonį, o balzaminis ar spirito actas padažą padarys kiek aitresnį ir aštresnį“, – pasakoja pagardų kūrėjas.

Skonio meistras teigia, kad šiandien šeimininkai, sukdamiesi virtuvėje, neretai primiršta actą, griebiasi egzotiškų, bet ne visada tinkamų prieskonių, kurie tik sugadina maisto skonį. Tiesa, jis primena, kad naudojant actą svarbu nepersistengti. Tik tada jis atsiskleis geriausiomis savo savybėmis.

Tiesa, A. Kairys ragina naudoti tik kokybišką ir tinkamai paruoštą actą ir vengti tokio, kuris išgaunamas nenatūraliu ir greitu būdu. Kulinaras juokauja, jog toks actas tiktų nebent grindims valyti.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Konstitucinio Teismo darbuotojai pratrūko: valstybės institucijoms apskundė patį teismo pirmininką Dainių Žalimą (133)

Grupė Konstitucinio Teismo (KT) darbuotojų teismui laikinai vadovaujantį teismo pirmininką,...

Už mažas algas dirbti nebeapsimoka: lietuviai mėgaujasi išmokomis (243)

Užimtumo tarnyba (UT) šalyje fiksuoja rekordinį nedarbą, tačiau tuo pačiu metu Lietuvoje...

Koronaviruso protrūkis Kauno įmonėje: serga 18, dar tiriami apie 200 darbuotojų galimai nesilaikė saviizoliacijos (110)

Kaune įmonėje „Hegelmann Transporte“ kilus koronaviruso protrūkiui tiriami apie 200 šios...

Gražina Kristina Sviderskytė

Nebūti dalykai, sujaukę „Lituanicos“ istoriją: „vokiečių išgamos“

Atmintis yra keistas reiškinys: žmonės geba atsiminti nebūtus dalykus. Ypač po sukrečiančių,...

Katė maiše: kokį džokerį po Eurolygos kortų malka pakišo „Žalgiris“? (2)

Šių metų pradžioje šalies futbolo čempionė Marijampolės „Sūduva“ pirmą kartą istorijoje...

Indrė Stonkuvienė iš instagramo pragyvena jau 3 metus: įvardijo, kiek kainuoja jos vienas įrašas (5)

Prieš beveik aštuonerius metus, kuomet gimė dukra Cecilija, viena įtakingiausių šalies nuomonės...

17 milijonų žmonių apėmęs tyrimas parodė tikruosius COVID-19 mirčių rizikos faktorius (9)

Visi žino, kad COVID-19 yra pavojingesnė vyresniems ir ligotiems žmonėms. Tačiau tai – tik...

Nerimas dėl pinigų ir darbo kelia realų pavojų visuotiniam atsigavimui (11)

Koronaviruso pandemija įstūmė pasaulį į finansinį neužtikrintumą, keldama grėsmę recesijos...

Norvegijoje užpuolikas žiauriai subadė kelias moteris, viena mirė (45)

Norvegijos policija trečiadienį pranešė sulaikiusi vieną asmenį po incidento, per kurį buvo...

Naujo tyrimo rezultatai nedžiugina: nustatė, po kiek laiko nuo užsikrėtimo nyksta imunitetas koronavirusui (8)

Imunitetas koronavirusui daugeliui pacientų gali pradėti nykti per kelias savaites ar mėnesius,...

|Maža didelių žinių kaina